Реклама / Ads
2| 6259 |17.09.2007 ИНТЕРВЮ

Румен Леонидов: Лъскат имиджа на Бриго за шеф на нашенското ФБР или за посланик

.
В събота ви представихме мнението на известния поет и общественик за новата порция досиета, която пусна съответната комисия – на депутати от 6 парламента - и неприятната изненада от някои имена в списъка. Днес ще разберем какво мисли той за десния кандидат-кмет и изборите в София.
 

 

Интервю на Елизабет Дафинова

 

- Мартин Заимов ли е автентичният десен кандидат за кмет на София?

- Той е компромисният кандидат. Мартин Заимов до сега с нищо не се е изявил в политиката, той е по-скоро експерт, сива мишка от банкерските среди. Десните нямат нови лица и нямат силни фигури. Синята идея е фалирала. По-читавите седесари или бяха отстранени, или се изхабиха и умориха, и сами се отдръпнаха от порнографската ни политика.. Заимов е компромис между двете ръководства на двете уж десни партии - целта е досегашните съветници пак да бъдат вкарани в СОС. Същите, които бяха част от модела „Софиянски", и които днес лаят срещу този модел. Някой чувал ли е за брокер № 1 на СОС Пламен Илиев? Той владее днешна София. Същият е и Стефан Иванов - мазният пудел, който се беше затичал да става шеф на СДС, но незнайно как се спъна. Вижте му само свинските очички как играят - цял живот е бил деец на синята идея и няма нито един работен ден извън редиците на демократите. Тези сиви лица като Борислав Бориславов пак ще са вътре, те управляват софийската организациоя. Няма сила, която да ги изхвърли извън бордовете.

- От друга страна, е много добре, че десните най-после правят опит за единодействие...

-  Да, разбира се, защото държавата ни трябва да стои на два крака, а не само  на ляв крак и с дясна протеза. И по средата да виси някакъв турски, недоразвит крайник, който всъщност се ебава с всички ни. Но аз не съм оптимист за Заимов. Бойко ще победи при всички случаи, защото не се извади сериозна кандидатура срещу него. Тепърва трябва да се учим да разпознаваме Заимов, а пък има и много неща от неговата професионална биография, които ще изскочат сега. Някои от тях вече се появиха в книгата на Кольо Парамов, други ще гръмнат по-сетне. Най-страшното обаче е друго - че тези демократи не знаят какво е демокрация. Те се гнусят от народа и нито веднъж не се обърнаха към него, за да поискат неговото мнение. Те нямат никакви десни идеи. До сега идеите им бяха свързани с онова, което бяха чували за демокрация на Запад. Нито една от тези политически партии няма ясен десен профил - те не се борят за мажоритарна избора система, за въвеждането на национални и местни референдуми, за силно местно самоуправление.  При Костов поне го има на хартия. Но нали нашата страна е единствената, в която нямаше референдум за членството ни в ЕС. Това е парадоксално.

- Може би точно тази празнина запълват нароилите се регионални бизнеспартии, които имат амбициите да се явят на тези избори и да постигнат успех?

- Това, което забелязваме е, че София е единственият град, в който няма да се появят нови бизнеспартии, защото всички са такива. Докато във Варна, в Бургас и другите големи градове на бизнесмените явно им писна да плащат на разни Сульовци и Пульовци, които да вземат париците, за да влезнат в управлението, а после да искат и комисиони за да свършат някаква работа. Местното самоуправление ще бъде най-важно - там ще отиват най-много пари от европейските фондове, местните парламенти ще имат огромно значение при плюскането на баницата. Мнозинството у нас е погнусено, че партиите продължават да бъдат търговски дружества. Този модел Софиянски не го е измислил, обратно - той като един изключителен тарикат въведе практиката за всички да има по нещо и затова толкова години управлява столицата в пълен уют. Нито от БСП, нито от СДС по-късно, скочиха срещу тази политика - защото всичките бяха с по един-два кокала в устищата си.

- Какъв знак дава БСП, издигайки кандидатурата на ген. Бриго Аспарухов в столицата?

- Никакъв. След като Бриго Аспарухов напусна парламента и наивно тръгна да става съветник на царя по най-важните въпроси на сигурността, след като беше унижен пред всички от Симеон,  до голяма степен загуби позициите си на „Позитано". Сега е върнат, за да може проформа да се противопостави на Борисов. И в БСП имат страхотна криза за кадри, въпреки че са най-старата партия. Техните кадри умряха по пътя на демокрацията - много качествени момчета и момичета бяха изхвърлени, защото не могат да крадат, не могат да преговарят с мутри, защото са водени от някакви идейни и идеалистически представи. Бриго е представителен мъж, това има значение, не можеш да изправиш едно джудже срещу Бойко или някакъв хърбар като Иван Нейков. Бриго говори бавно, тежко, знае много и каквото каже срещу Борисов, ще има тежест, че го казва висше ченге. И за БСП е по- важно да вкара една добра група от общински съветници, които да й защитава интересите и се надява покрай Бриго да успее. После той или ще оглави новото нашенско ФБР или ще го пратят някъде посланик. Службите в Русия и Германия му знаят и кътните зъбки. С кметската му кандидатура се дава възможност на възрастните социалисти и неориентираните селяндури в София да си припомнят, че е бил сериозен професионалист. Бриго все още всява респект - добре изглежда на тези години, няма шкембе, не е оплешивял, стои добре на екрана. Но самият Бриго ще бъде принуден да си яде лайната, които е изсрал - бившите му колеги от ДС няма да му простят, че е опозорил честта на пагона.

 leonidov3.jpg  снимки Вяра Йовева

- Смятате ли, че битката за София е предрешена?

- За мен е предрешена. Но ще бъде голямо шоу. Тити Папазов е по-симпатичен на хората, но се твърди, че зад него стоят други сиви кардинали, свързани  с Антоан Николов. И на това му викат, че било естествено. След като някой издига Тити за кмет на София, ще трябва да му осигури поне 2 милиона лева за кампанията. Тези кардинали си имат свои финансови ресурси и властови кланове - защо да не участват и в състезанието кой ще излапа най-много от кюфтаците на гражданското ни  доверие. Софийската мафия е най-голямата мафия в страната. За съжаление, тя почти изцяло е избрана със сините ни гласове.  Казвам го с голям бяс и ненавист, защото втората ни младост мина в митинги и в наивности. И какво се оказа - веднъж ни излъгаха с тъпия комунизъм, после ни излъгаха, че демокрация е народовластие, а го сториха по криминален съветски образец. Аз не виждам истински десен кандидат. Бойко е центрист, който минава леко в дясно, защото там е свободно. Това са правилата на борбата - в политиката и в природата няма празни пространства. Освен това  Бойко е мъжествен и жените ахкат по него. Заимов е женствен, но може би има шанс да бие Бриго, защото гражданите на София все пак са едни от най-будните българи, мнозинството е прозападно настроено, по-модерно, по-бързо схваща кой кога го лъже, по-цинични сме, ако щете, ние, кореняците-софиянци.

В край на сметка зависи колцина от уморените сини каски ще се самозалъжат и ще отидат да гласуват в името на единството, на антикомунизма. Защото Заимов няма никаква визия за столицата, халхабер си няма от софийските квартали, не е уличник като Бирисов. Ако Тити  бе общата кандидатура, Бойко щеше да види повече зор, защото Папазов е много устат. Докато този банков експерт, скучен чиновник, никога не е държал реч пред публика, винаги е бил в сивата страна на политиката и много трудно ще удържи цялата залпова мощ на Бойко Борисов.

- Очаквате ли да хвърчат много компромати? Такива закани вече се чуха.

- Няма начин да не хвърчат. София е държава в държавата. На Бойко сто на сто ще му изкарат кирливите ризи, макар че проф. Константинов твърди, че това ще се случи на следващите избори. Сигурен съм, че ще изкарат нови неща и срещу Бриго, и срещу Мартин Заимов. Биографията на дядо му не може да бъде компромат, още повече, че неговата фамилия не е Заимов, той по майка е така. Баща му е англичанин, английски комунист, също човек на КГБ, така че да не се правят на ударени. Макар че Мартин не е виновен за това. Но има други неща в чисто професионалната му биография - след като си бил в управлението, не можеш да излезеш от там като ангел небесен. Няма как. И тук не става дума само за компромисите, които е правил.

- Може ли Борисов да прехвърли от своя личен висок рейтинг върху ГЕРБ в страната?

- Той прави партия, която е абсолютно лидерска. И не му завиждам, защото, ако го гръмнат, цялата му партия ще се срути с гръм и трясък. Така рухна СДС след като лидерът й Костов я напусна. И ДСБ се държи на един косъм, черен командирски косъм. Бойко прави грешка като се опира предимно на бивши полицаи и пенсионирани военни. Тя нямат бъдеще, изпълнителни са, но не са креативни. Искат да докарат нещо към пенсиите си и са свикнали цял живот да им козируват. Имам сериозен опит с това съсловие и съм убеден, че не стават за политици. И не са толкова безкористни, колкото им се иска. Ченгетата са по-хитри и лукави, но и по-корумпирани. Ако Борисов не заложи на 30-годишните, след няколко години ще се окаже без армия, и без партия, и без последователи.

-  Ще проличи ли не тези местни избори дали ще има предсрочни парламентарни такива?

- Лично аз очаквам, че ще има такива. Управляващата коалиция не може да издържи  тежката зима. Не може да се оправи с инфлацията и цените. Говорят  абсолютни глупости, говорят за спекула. Та нали хората на ДПС източиха  държавния резерв още през миналия си мандат? Знаеше се, че стратегически суровини ще поскъпнат, че цените на енергийните източници ще се повишават, знаеше се, че може да ни удари сушата, че има опасност от нови наводненията. Хаос цари в държавицата ни. И БСП като водеща партия в тази коалиция носи най-голяма вина за случващото се. Единственият й шанс е да управлява с Бойко Борисов, но ако излъчи други свои представители. Предстоят яки пазарлъци. И големи драми за червените. Най-спокоен е Доган, защото неговото не се губи. Той може само да вдига процента, сега вече и с помощта на Цветелин Кънчев, който не владее всички цигани, но една голяма част от тях успява да манипулира. На Доган му е все едно с кого ще бъде. Оттук насетне проблемът ще бъде дали Бойко ще си плюе в устата и ще тръгне с Доган или от своя страна БСП ще реши, че по-добре без Доган, защото натискът отвън срещу него е в тази посока...Докато НДСВ ще танцува най-много още едно лято...

 

 

Б.р. Интервюто е взето преди да бъде издигната официално кандидатурата на Антония Първанова и появата на още няколко номинации през последните 2-3 дни.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 8178 |15.09.2007 Румен Леонидов: ДС беше ликвидирана от самите комунисти, за да заметат следите . 7| 6156 |09.07.2007 Румен Петков, вътрешен министър: Мразят мe много хора, един повече... . 0| 13251 |29.05.2007 Художникът Румен Статков : От малък рисувам България . 0| 10217 |08.05.2007 Красимир Райдовски: Румен Овчаров ще е победителят от гръмналия скандал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads