Реклама / Ads
7| 6127 |09.07.2007 ИНТЕРВЮ

Румен Петков, вътрешен министър: Мразят мe много хора, един повече...

.
БНТ, „Денят започва", водещ Асен Григоров. Взехме назаем това интервю, тъй като през последните седмици и месеци се натрупаха много въпросителни около работата на МВР и неговото ръководство. Упреците са много, а резултатите някак невидими с просто око. Имаше и скандали, и съмнения за полицейско насилие, имаше доклад на ЕК, който МВР прие като похвала, а обществото - не, имаше анализи и
 
Водещ: Хайде да почнем, понеже преди малко Божидар Димитров говори по въпроси, по които и с вас ще говорим за формата на БСП за местните избори. Ама, вика: "Хайде да кажем и една добра новина" и каза за тракийското златно съкровище, че се върнало в България. Та, дайте да почнем с положителна новина - България как е председател на Залцбургския форум. Така ли беше?

Румен Петков: Това е действително голям жест към България и голяма оценка за България.
Водещ:
Кажете няколко думи първо за какво става дума.
Румен Петков: Залцбургският форум е основан по идея на Австрия. В него са Австрия, Полша, Чехия, Унгария, Словения, Словакия, Румъния и България.
Водещ:
Затова си е сбирка на вътрешни министри, форум на вътрешни министри?
Румен Петков: Единствено. Само и единствено. За съжаление колежката, която го основа, вече не е между живите. Всъщност Залцбургският форум е направен, за да може новите страни-членки да търсят и намерят себе си. Това е много сериозен инструмент. Инструмент, който позволява да блокираш, инструмент, който позволява да работиш. Д-р Шойбле, вътрешният министър на Германия, предложи след хакския период, след хакската програма два форума, които следва да участват в граденето на политиката. Единият е Г-6. Това са големите държави - Англия, Франция, Полша, също Германия. Полша участва и в двата форума. Вторият форум е Залцбургският. Залцбургският има за идея да формира политика, да я реализира в рамките на Югоизточна Европа и...
Водещ:
Политики в рамките на вътрешните работи, нали?
Румен Петков: Да.
Водещ: Не се събирате да си сваляте премиерите. Тайни операции.
Румен Петков: Политики в рамките на вътрешните работи. Примерно нашата амбиция е много сериозна.
Водещ:
А като председателстващ България какво може да направи в рамките на този форум?
Румен Петков: Като председателстващ ние говорим от името на всички. Значи, тогава когато има определен проблем, определена тема, както е било и досега, както ще бъде и за в бъдеще, България говори от името на всички тези осем държави на заседанията на съвета "Правосъдие и вътрешни работи".
Водещ:
Имаме ли какво да кажем, имаме ли амбиции? Понеже, ето, като големите държави председателстват ЕС, примерно Германия, сега Португалия, г-жа Меркел казва - тези шест месеца ще направим това, това, това, споразумение за Конституцията, и накрая се отчита. Или поне за вътрешни работи е малко...
Румен Петков: Според мен председателството ни е много амбициозно. Миналият четвъртък правителството одобри основните приоритети, които имаме. Ние слагаме на първо място полицейското сътрудничество и на второ място - реализацията на идеята за съгласуване и оформяне на общата база данни ДНК.
Водещ: Т.е. това са конкретни неща.
Румен Петков: Съвършено конкретни.
Водещ: Полицейски, по които ще се работи.
Румен Петков: Полицейското сътрудничество за мен е приоритет № 1. Обмяната в реално време на база данни, съвместната работа - това са неща, които на пръв поглед звучат малко клиширано.
Водещ: Не, не, добре си звучат. Какво им е? В смисъл това са част от проблемите при различни разследвания.
Румен Петков: Част от реалните днешни проблеми. Ние коментирахме с колеги общите операции, които имаме. Включая вчера и онзи ден, приключиха няколко операции, които са свързани с трафик на хора, с трафик на наркотици. Аз мисля, че днес по убедителен начин ще бъдат представени от България и Румъния резултатите от трафика на наркотици и...
Водещ:
Това някакви конкретни операции ли са, или статистики ще представяте?
Румен Петков: Съвършено конкретни операции. Мисля, че днес колегите ще ги представят в Русе, защото когато имаш живия контакт, когато си се опрял на реалността, тогава постигаш резултат. Мисля, че председателството, което поемаме, е много тежко. Това е голяма отговорност. Ние всъщност поехме председателството буквално няколко месеца, след като станахме членове на Форума и затова ми се струва за много важно ние да го изведем председателството до реалността, която търсим. По наша идея искаме да заложим две основни действащи сили като групи. Едната е борбата с футболното хулиганство. Това е наша идея. И другата е с пътищата, ситуацията по пътищата.
Водещ:
Трафикът?
Румен Петков: Жертвите.
Водещ:
Добре. Тук да свършим с Форума. Т.е. ще стане ясно. Във всеки случай, ако е по такива формати и ако една държава има ясни приоритети, може да постигне доста добри неща. Преди малко в студиото по повод на протестите в Гълъбово г-н Никифоров, председателят на стачния комитет на КНСБ, заяви, че предишния ден, на 3-ти, служители на МВР са ходили и са снемали личните... , така ли се казва, снемали са самоличност на лидерите на протеста, искали са им данните от личните карти.
Румен Петков: Следва да се отбележат три неща. Първо бих искал да изразя голяма благодарност към синдикални лидери за това, че...
Водещ:
Прощавайте, те не са толкова приятелски настроени към вас.
Румен Петков: Към мен доста хора са неприятелски настроени - един повече, един по-малко. Бих искал да благодаря на г-н /.../ Манолов за това, че той с личното си присъствие, както и кметът на Търговище Краси Милев овладяха протестите там. Бих искал да благодаря на д-р Христов за апела му да се действа изцяло в рамките на закона. Както е известно, последните няколко дни ние нямаме сериозни проблеми в Старозагорско, в това число и в Гълъбово.
Водещ: Така, ама на 4-ти имаше.
Румен Петков: На 3-ти и 4-ти имаше. И веднага казвам защо. Защото имаше идеята да излезем от закона. Ще бъде много занимателно, ако Българската национална телевизия покаже какво е отношението в Европа, когато се нарушава законът, как тогава действа полицията.
Водещ:
То, спорът е нарушава ли се законът, или не всъщност.
Румен Петков: Има ли законно регламентиране, има ли съгласуване, има ли одобрен протест. Протестът сигурно има своето основание.
Водещ: Така. Ами, те казват, че имало една площадка, на която са се събрали, полицията ги е изтласкала от площадката и т.н. Вие със сигурност си знаете...
Румен Петков: Полицията не ги допусна до блокиране на кръстовището.
Водещ: Е, явно това е разминаването, защото те казват, че то не е било кръстовище, а бил малък паркинг, там, до път Е-80 или нещо подобно.
Румен Петков: На паркинга сме последните дни.
Водещ: Върви ли проверка между другото по това, което се случи?
Румен Петков: Да, информирана е прокуратурата, в това число и Военна прокуратура, и аз съм уверен, че Военна прокуратура ще свърши работата и ще каже как са нещата.
Водещ:
Да ви питам от гледна точка на имиджа на Министерството на вътрешните работи. Ако не бяхте министър, а бяхте човек извън министерството - депутат или няма значение какво, как щеше да ви прозвучи съобщението, че човек си е удрял нарочно главата в асфалта, докато го държат четирима полицаи?
Румен Петков: Вижте, това министерство е особено.
Водещ: Не, аз разбирам, че искате да стоите зад хората си и това е разбираемо. Направете крачка встрани и кажете как би ви звучало.
Румен Петков: Това министерство е особено. За мен ще бъде много интересно, ако вие направите една справка за полицаи, срещу които има оказано насилие. Защото ние сме много силни, когато трябва да говорим за полицейското насилие, но когато се оказва насилие върху полицаи, обикновено темата трае ден до пладне. Защо?
Водещ:
Няма доверие, затова.
Румен Петков: Не мисля, че няма доверие. Ако погледнем, ще видим, че полицията се ползва с една от най-високите степени на доверие в България. И това се дължи на тези хора, които съзнателно са избрали да пазят вас и мен, да пазят нашите деца. Те съзнателно са избрали да бъдат методични отстоятели на държавата. Но нека да направим така - да извадим насилието срещу полицаи и да го направим тема, защото посегателството срещу полицая е посегателство срещу държавата.
Водещ:
Така е. Направете го тема, извадете данни, статистики. То ще стане тема. Вие сте достатъчно...
Румен Петков: /.../ в PR-а и в създаването на теми.
Водещ: Ето, създадохте я, тя е много лесна темата. Просто извадете статистиката, ще стане тема от самосебе си.
Румен Петков: Само че аз няма да мога да бъда всяка сутрин при вас.
Водещ: Не, не, тя ще се развие сама темата, стига да я извадите. Има ли линия на правителството, която чрез вас да се опитва да спира протестите /.../?
Румен Петков: Думата на правителството е законът. Законът, редът, порядъкът за всички. И трябва да е съвършено ясно, че неразрешени действия няма как да бъдат приветствани. За мен е вече ясно, че вероятно щях да събудя повече радост, ако бях прибрал полицаите, ако ги бях дръпнал от местата, на които са протестиращите незаконно, подчертавам.
Водещ:
Тук сега да кажа за зрителите - ние говорим и за протестите на "Орлов мост" за Странджа, понеже тръгнахме от конкретния случай в Гълъбово.
Румен Петков: Не говорим само за "Орлов мост". Говорим и за Търговище, говорим и за "Орлов мост", говорим и за Гълъбово. Вие как гледате на "Орлов мост"?
Водещ:
Ами, това, което чета. Прибрали сте 35 човека, от които десетина, както пишеше в един вестник, са отивали да пият бира и са нямали нищо общо с протеста.
Румен Петков: Една част вече бяха пили бира. 45 човека могат да блокират 100 хиляди.
Водещ:
Не, толкова сте задържали, не знам колко е бил самият протест, но, добре, вие изяснихте...
Румен Петков: Не, питам ви вие считате ли, че 35 човека, без да имаме разрешение. Защо на следващия ден нямаше проблем? Включително президентът на Германия беше тук. Момчетата и момичетата си протестираха. Впрочем аз мисля да ги поканя на кафе, за да поговоря с тях.
Водещ:
Еколозите от Странджа? Поканете ги.
Румен Петков: Трябва да ви кажа, че в чисто човешки план абсолютно ги разбирам и ги подкрепям, но тогава когато 35 човека искат да смачкат 100 хиляди, аз /.../ съм го направил. Аз знам, че моят избор не е добър днес пред медията.
Водещ:
Същевременно заради празника на МВР също беше блокиран центъра на София и много хора и колегите...
Румен Петков: Очаквах го този въпрос. Ами, не мислите си, че за 128-годишнината на това министерство си заслужава известно уважение?!
Водещ:
Не знам дали уважението се изразява в блокиране на центъра. Може по друг начин да се изразява.
Румен Петков: Бихте ли ми го подсказали кой е? Вие сте интелигентен човек, г-н Григоров.
Водещ:
Не съм в позиция аз да ви подсказвам как МВР да...
Румен Петков: Е, напротив, медиите много /.../ да подсказвате, медиите много пъти подсказвате. МВР вдъхва уважение в работата си чрез действия.
Водещ: Другото, което пишеше за този празник, е, че не личало, че МВР е девоенизирано, понеже бил по-пищен парадът, отколкото на армията на 6-ти. Само ви цитирам коментари на колеги из пресата.
Румен Петков: На служителите от МВР никой може да им вземе офицерската чест и достойнство. Това са хора, които са избрали да служат на обществото и държавата. Това са хора, които са избрали да не са вкъщи тогава, когато трябва, за да могат да бъдат при обществото и държавата. И затова си струва да им благодарим, и затова си струва да се направи един парад.
Водещ:
Тази седмица изглежда ще станат ясни подробности около планираната и готвена Национална агенция за сигурност, НАСА, както чух да я наричат вече в парламента. Вие заявихте една позиция малко след анонса на премиера и тя е че би било опасно Националната служба "Сигурност"
(НСС) да бъде извадена от структурите на МВР. По-нататък не съм ви чул, поне аз, да развивате мисли в тази посока.
Румен Петков: Вижте, техническото изваждане на служби за мене е грешка, нещо повече - невъзможно. И поне аз считам, че агенцията е много нужна, защото ние в момента замеряме президента, премиера, председателя на Народното събрание (НС) с определен обем информация. Вероятно част от тази информация се дублира между МВР, между Министерството на отбраната и Националното разузнаване и мисля, че една такава агенция би била изключително полезна от гледна точка на синтеза, на концентрацията на информация. Но изваждането, механичното, на отделни служби, за да се създаде ново ядро, за мене е несериозно.
Водещ: Тоест, каяк си го представяте? В момента НСС пише информация, която отива по закон до премиера, президента и председателя на НС...
Румен Петков: И НСС, и полицията пише информация...
Водещ:
Всички служби пишат информация вие си представяте сега, че тези информации ще отиват агенцията, агенцията ще ги обобщава и тя ще ги разпределя към ключовите...
Румен Петков: Агенцията би трябвало не просто да ги обобщава, а да прави този общ и концентриран анализ. Агенцията трябва да има възможността да разпореди определени стъпки и действия.
Водещ:
Тоест вие си я представяте като аналитично звено, най-общо казано.
Румен Петков: Информационно-аналитично звено, което има и определени разпоредителски функции, ако ние действително искаме да създадем ядро, което има правомощия по борбата с корупцията, ядро, което има правомощия по борбата с организираната престъпност.
Водещ:
Същото ли важи и за Военното контраразузнаване? То трябва да си стои, по същата логика, трябва да си стои в Министерството на отбраната (МО) и само да се допира до агенцията като координационно...
Румен Петков: Механичното изваждане на звена, в това число и Военното контраразузнаване, пак казвам, според мен няма да доведе до нищо добро.
Водещ:
Участвате ли в подготовката на агенцията вие лично?
Румен Петков: Да, ние имаме много активен диалог и сме предложили и нашата позиция и то достатъчно сериозно аргументирана.
Водещ:
Работете ли с г-н Петко Сертов, за който се знае, че пише цялата документацията?
Румен Петков: Ако кажа ежедневно, ще ви подведа. По няколко пъти дневно.
Водещ:
По няколко пъти дневно работите. Това също е важно...
Румен Петков: Работим с изключително доверие и уважение помежду си. И пак казвам, нашата позиция сме я предоставили и то точно в този активен диалог с него.
Водещ:
Добре, да минем сега бързо през предизборните теми. Радвате ли се, между другото, че се оказахте отговарящ за коалиционната политика на БСП по време на местните избори?
Румен Петков: Още не съм се оказал.
Водещ:
А, оказахте се. Миналата седмица това беше новина - че в рамките на националния предизборен център ще отговаряте за коалиционната политика.
Румен Петков: В националния предизборен център ние имаме много сериозни ангажименти, но все още нямаме разпределение кой за какво отговаря. Разбира се, аз съм със съзнанието, че нося тази отговорност.
Водещ:
И защо два-три дни това вървеше като новина, ако наистина не сте си разпределили...
Румен Петков: Не знам защо, но не са разпределени ресорите в Изпълнителното бюро. Но трябва да ви кажа, че за мен тези избори са изборите. И тук симпатизантите и членовете на БСП трябва да излязат, не просто да излязат да гласуват, а да излязат да спечелят изборите. Изборите. Това са ключови, стратегически за България избори. Ние трябва да си даваме сметка, че в рамките на тези избори се определя управлението на един огромен финансов ресурс.
Водещ:
Кърджалийската коалиция как ще я коментирате? Сдружение за Кърджали тръгва в битка срещу ДПС. Ще бъде издигната единна гражданска кандидатура за кмет.
Румен Петков: Никога не ме е влечала битката "срещу". Аз съм от хората, които са се опитвали през целия си живот да се бият "за".
Водещ:
Какъв сигнал тогава ще дадете на местния лидер на БСП г-н Багдасаров, който е един от активните участници в това сдружение?
Румен Петков: С Милко сме много близки приятели, Багдасаров. Даже вчера имахме събиране на "Позитано". Бях поканил част от младежките лидери точно по повод изборите, синът му беше там. Помолих да го поздрави, той вика вие вероятно го чувате по-често от мен. Милко е много зает, много натоварен човек. Но мисля, че в случая позицията му отива две обиколки преди реалността.
Водещ: Комитет от интелектуалци "Съзидание", които се асоциират с президента. Пак да кажем официално нито те са се признали за президентски хора, нито президентът ги е подкрепил по някакъв начин, но така стана, защото на тяхното учредително събиране всъщност присъстваше г-н Първанов, после се разбра, че всъщност било около една книга цялата работа.
Румен Петков: В страната ни почти всичко се асоциира с президента и е естествено да е така. Ние за пръв път от години имаме естествен лидер, лидер, който доказа себе си. В случая интелектуалците, за които говорим, са прекалено сериозни хора, за да бъдат подценявани и мисля, че те са направили своя избор.
Водещ: Те са сериозни хора в областите, в които работят. Тука обаче влизат на терен, който, не знам, може би си мислят, че (...) лека атлетика, а то е ръгби.
Румен Петков: Изборите са нещо много важно. Аз не случайно казах - това са изборите. Те са изборите за България. В тези избори ще има политически сили, които ще имат много слаб резултат. В тези избори обаче обществото трябва да спечели, защото тези избори са изборите, които ще предопределят следващите четири години.
Водещ:
Кажете БСП ще работи ли с тоя комитет от интелектуалци, примерно във Варна и в...
Румен Петков: Вижте, БСП няма как да работи с провалени хора, БСП няма как да работи с хора, които издивателстват на гърба на държавата, в това число и с политически сили с екстремистки елемент. БСП не може да не работи с интелектуалците.
Водещ:
Добре, ама те като подкрепят примерно Румен Рашев в Търново и Иван Чомаков в Пловдив, БСП какво мисли по този въпрос?
Румен Петков: БСП не може да бъде възхитена от една такава идея, защото...
Водещ: Тоест как да разбирам - на места ще работите с тях, на места няма да работите с тях?
Румен Петков: Вижте, ние не сме партия, която работи на четни и нечетни числа.
Водещ: Ама така излиза дотука от разговора ни.
Румен Петков: Ние сме уважаваща се партия, която търси и намира диалог с интелектуалците. Аз не съм дълбоко убеден, че те имат своето осъзнато решене какви са им аргументите за един или за друг кандидат, в това число и кмета на Пловдив.
Водещ:
Трябва ли да влиза в коалиции БСП в София? И като казвате, че това са изборите, това за София изборите ли са за БСП?
Румен Петков: Като казвам, че са изборите, го казвам със съзнанието, че имаме колеги, за които това са поредните избори. Това е страшно. При нас има един малък проблем - когато на поредните избори се гледа като на подготовка за предстоящия конгрес. За мене партията и нейните лидери трябва да излязат и да се бият на изборите, а не за конгреса. Това ще бъде много груба грешка и се надявам, че ще бъде оценено...
Водещ:
Означава ли това, което казвате, че след местните избори ще се тегли чертата в БСП, ще се види кой къде е загубил, кой къде е спечелил и ще хвърчат глави след това?
Румен Петков: Не, не. Не мисля, че...
Водещ: Партийни глави имам предвид.
Румен Петков: Да, да, разбирам вашето одушевление, но не мисля, че нашата партия е партия, която разхвърля глави. И все едно след местните избори...
Водещ:
Приемете, че ще смекча метафората...
Румен Петков: След местните избори тъй или иначе предстои конгрес. Поне аз си мисля, че конгресът ще бъде изключително делови. И затова казвам, че изборите не са подготовка за конгрес.
Водещ:
Кажете как да играе БСП в София. Божидар Димитров казва Румен Овчаров да се кандидатира, например.
Румен Петков: Вижте, Божидар е един много ценен човек. Божидар е от сорта патриоти, които аз дълбоко уважавам. Но Божидар има една специфика. Той е от немногото хора, които могат да си позволят да...
Водещ:
Да лансират собствени кандидатури, така да се каже.
Румен Петков: В случая, разбира се, че кандидатурата на Румен носи много заряд. Но това е тежък въпрос - кой и как да се кандидатира. Защото вашият въпрос за София всъщност е един от главните въпроси на предстоящата кампания. Ние трябва много внимателно, много вярно да изберем кандидата, защото за София има три варианта - единият да участваме в поредното състезание...
Водещ:
На принципа на...
Румен Петков: ... на олимпийския принцип, вторият е да участваме със съзнанието, че искаме да бием и третият - да стоим и да гледаме. Аз специално съм привърженик на втория.
Водещ:
Да се играе за победа.
Румен Петков: Да.
Водещ: И казвате в кандидатурата на Румен Овчаров има голям заряд.
Румен Петков: Без съмнение. Румен е много силен характер, той остър човек, силен характер и трябва да си работил с него, за да можеш да го оцениш.
Водещ:
Добре, така да завършим. Много интересен разговор направихме. Министърът на вътрешните работи Румен Петков в студиото на "Денят започва".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13202 |29.05.2007 Художникът Румен Статков : От малък рисувам България . 1| 6581 |10.04.2007 Румен Леонидов, писател и журналист:Третокачествени избиратели харесват третокачествени герои . 0| 10185 |08.05.2007 Красимир Райдовски: Румен Овчаров ще е победителят от гръмналия скандал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads