Реклама / Ads
12| 6711 |08.12.2008 ИНТЕРВЮ

Сергей Ежков: Г. Първанов е изявил желание да отстреля планински козел

.
Според журналиста Сергей Ежков, който пръв съобщи за лова на Първанов, узбекските спецслужби са участвали в организацията на ловния поход. Възможно е те да имат снимки, които някой ден да бъдат показани.
 

Големите български медии премълчаха или "заметоха" новината, заради която по закон може да бъде предизвикана прокурорска проверка. Както в България, така и в Узбекистан, отстрелването на защитен от закона вид в резерват е престъпно деяние, което се наказва със затвор или поправителен труд.
Дарик радио и RE:TV интервюираха автора на статията Сергей Наумов от Ургенч, който застана зад думите си, но от съображения за сигурност не пожела да разкрие източниците си. В медийните съобщения се подчертаваше, че има само един източник на информация за президентския лов.
Професионалната журналистика изисква новините от този калибър да бъдат потвърдени минимум от два източник.
Търсейки такива източници, Кафене намери съобщения за подготовката на лова на Първанов от узбекските власти в интернет сайта uZmetronom, който принадлежи на независимия журналист Сергей Ежков от Ташкент.
Сергей Александрович Ежков е дългогодишен завеждащ на правния отдел на вестник "Правда Востока". Цитиран е като критик на узбекските власти от руската и узбекската редакция на BBC:
В началото на 2006 г. Ежков създава интернет сайта uzmetronom.ru, който бързо става популярен заради оперативността, осведомеността и ироничния стил на писане. Сайтът се счита за един от "най-вредните" в Узбекистан и е блокиран от узбекските интернет провайдери. В същото време, редакцията се намира в Ташкент, което поражда съмнения, че авторът се ползва с протекции и финансиране от страна на властта. На тази тема Ежков e дал пространно интервю за сайта Ferghana.ru
Редакцията на Кафене се свърза със Сергей Ежков по телефона и по електронна поща. Сергей Ежков потвърди, че информацията за лова е предшествала пристигането на Първанов.

ezhkov.jpgК. Господин Ежков, вие пръв съобщавате, на 4 ноември, че президентът Първанов ще ловува в Узбекистан и пишете именно за планински козел. Откъде имате тази информация?
С.Е. Това, естествено, беше тайна в Узбекистан, нали разбирате, официалните лица няма да ви го покажат този козел. Информацията беше регистрирана най-напред сред администрацията на президента, след това беше включена администрацията на областта Самарканд, както и специалните служби за осигуряване на безопасността.  Ако г-н Първанов е разчитал, че в затворена страна като Узбекистан такава информация няма шансове да изтече в пресата, мисля, че е сгрешил. Чиновниците обсъждат помежду си тези неща и "което се знае от двама се знае и от свинята", както са казали още римляните.
К: Имате ли информация, че президентът Първанов е ловувал защитен от закона вид?
С.Е. Работата е там, че Георги Първанов е изявил желание да отстреля планински козел. Този вид по принцип е защитен. В кулоарите на  администрацията на узбекския президент това е било най-обсъжданата тема.
К: Как мислите, чия е инициативата за президентския лов? На узбекската или на българската страна?
С.Е. По-скоро това е узбекска инициатива, но тя е била посрещната с благодарност от българската страна. Нашите информатори съобщиха, че оръжейният арсенал на Георги Първанов е пристигнал в Узбекистан по-рано от българския президент. Разбира се, че тази доставка е по инициатива на българската страна.
К. Има ли информация, че ловът се е състоял на територията на резерват?
С.Е. Темата за лова разви по-късно информатора на сайта ferghana.ru. Но Нурата е резерват, там ловът е недопустим.
К. Присъствал ли е някой от вашите информатори на самия лов?
С.Е. Не, не е присъствал
К: Виждали ли сте снимки от лова?
С.Е. Ловът е минал под патронажа на узбекските специални служби, но е напълно възможно, рано или късно някой да покаже такива фотографии.
К. Пресслужбата на българския президент коментира, че президентът Първанов се е придържал към програмата на домакините и навсякъде е бил придружаван от премиер-министъра на Узбекистан. Имате ли информация, че премиерът е придружавал Първанов на лов?
С.Е. Премиерът на Узбекистан съпровожда Георги Първанов в Самарканд. Но тук има една тънкост:  официалната визита завърши на 7 ноември, а по наши сведения българският президент е бил в Узбекистан още два дни. Това е било и времето, определено за лова. Премиерът се върна в Ташкент на 7-ми вечерта.

"Кафене" отбелязва разминаването между мнението на Сергей Ежков за точната дата на лова и информацията от статията във ferghana.ru, в която се твърди, че ловът е започнал в ранното утро на 7-ми ноември, ден в който по протокол президентът Първанов е трябвало да бъде в Самарканд.
Официалната цел на визитата на Първанов в Узбекистан е да лобира за доставки на узбекски газ за алтернативния европейски проект "Набуко". Първанов, чийто мандат изтича през 2012, подкрепя също руския проект "Южен Поток". Той издигна идеята за конференция по енергийната сигурност в София през пролетта на 2009 г., на която покани официално узбекския президент Ислам Каримов.
"Кафене" припомня, че узбекските спецслужби са преки наследници на съветското КГБ. Подобна е ситуацията в България, където ръководните кадри на специалните служби са бивши кадри на Държавна Сигурност. Манипулацията на политици с компрометиращи материали е обичайна практика на специалните служби както в Русия, така и в България.

Медиен контекст

Ситуацията с човешките права в Узбекистан е тревожна. Според Human Right Watch в затворите се използват методи като електрошок, задушаване и сексуално унижение за изтръгване на признания. Известни са случаи на затваряне на дисиденти в психиатрични клиники (разпространена практика в бившия СССР). Обект на преследване са религиозни активисти, но също така независимите журналисти и политическите опоненти на режима.
Международни организации като IHF, Human Rights Watch, Amnesty International, а също така Държавният департамент на САЩ и Съвета на Европа определят Узбекистан като "авторитарна страна с ограничени граждански права". Все пак трябва да се отбележи, че Узбекистан стана първата страна в региона, в която смъртното наказание е премахнато от януари 2008 г. Страната се управлява от бившият първи секретар на КПСС за Узбекистан Ислам Каримов от 1991 до днес.
Според класацията на Репортери без граници за 2008 година страната е на 168 място от 173 страни и се намира в списъка от 15 държави врагове на Интернет. Президентът Ислам Каримов е в списъка на държавните глави врагове на свободата на словото.
В този контекст, независимите източници на достоверна информация за ставащото в Узбекистан са силно ограничени. Както ferghana.ru, така и uZmetronom са цензурирани в Узбекистан. Интернет агенцията Фергана, която разполага с голяма мрежа от локални кореспонденти е важен източник за информация не само за Узбекистан, но и за региона. Тя е цитирана редом с Ройтерс и AFP при кризи като "кървавия петък" в Андижан на 13 май 2005 г. когато атаката на узбекската армия срещу демонстранти, противници на режима, доведе до стотици жертви.

Frognews.bg публикува цялата статия с интервюто от kafene.net с незначителни съкращения

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 8545 |27.11.2008 Георги Лозанов: Първанов се превръща в печална политическа гледка . 53| 7735 |26.11.2008 Волен Сидеров: Първанов изпусна от контрол Станишев . 14| 9747 |19.03.2008 Цвятко Цветков: Румен Петков се кичи с Луканов, Добрев, Първанов и Доган сякаш са значки . 8| 6192 |17.03.2008 Георги Първанов: Има крещящо недоверие у хората към политиците и политиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads