Реклама / Ads
30| 12595 |24.03.2011 ИНТЕРВЮ

Сезгин Мюмюн: Доган оцелява, ако завие вдясно и подкрепи сините

.
Касим Дал е зависим от българските служби.
 

Интервю на Васил Василев

- Г-н Мюмюн, преди 4 месеца премиерът Ердоган каза, че не подкрепя партията на Доган и агенти на ДС, а преди дни вицепремиерът Арънч застана твърдо зад формацията. Как да си обясним тази еволюция в позицията на съседите?



- Още преди година и половина Ердоган, заедно със своето правителство, бяха подведени. Когато дойде в България, той все още не знаеше как стоят нещата и каква е цялата истина. Касим успя да заблуди Ердоган, че трябва да смени Ахмед Доган от лидерското място в ДПС, а новият шеф да стане самият Дал. Аз предвидих още преди година, че ще има нечестни опити за преврат във формацията, въпреки че нямам нищо общо с ДПС от 10 години. Тогава обаче никой не обърна внимание на думите ми. Самият Доган се предовери на Касим Дал и на покойния Ахмед Емин, които са проект на нашите тайни служби. В момента Дал говори за мъжки секретарки в партията, но самият той беше една от тях. Двамата с Емин стояха в сараите и определяха с кого да се среща Доган, като дори отпращаха част от хората, които идваха при Сокола по един или друг повод, без той да знае. Службите в България обаче не си играят и натискат здраво агентите си. Емин
не успя да издържи на този натиск и се самоуби Дали това е престъпен акт, никой не може да каже, защото както виждате прокуратурата умишлено или не, не направи нищо, за да разкрие случая. Дал успя да оцелее. Неслучайно с Емин бяха двама души с еднакви функции, тъй като там в сараите винаги има „резервен вариант”. Ахмед Доган постепенно видя какво се случва и се отърва от Касим, чиято цел сега е да разцепи ДПС. Бившата дясна ръка на партийния лидер беше просто един паразит, който играеше зад гърба му и искаше да му измъкне под носа шефското кресло чрез тайни доноси в Турция. Обаче накрая и Турция се усети какво става и отсвири Дал, защото самият той не става за лидер и не може да прави нов политически проект.

- Вие напуснахте ДПС заради политиката, която се водеше, но не трябва ли промяната в партията да мине през оставката на Доган?

- Това може да каже и да реши само Доган, но смятам, че без него ДПС ще загине. В структурите и в самия парламент има много хора като Касим Дал, които ще се избият за председателското място с отстраняването на Сокола. Аз искам от него единствено да слезе от сараите си и да се извини на всичките си избиратели, че позволи местни дерибеи в скъпи костюми да ги газят години наред и да печелят на техен гръб. Всички мюсюлмани чакат този жест и от Касим Дал. Аз не напуснах партията само заради политиката на Доган, а и заради хора като Касим. Много ми е неприятно, че медиите го изкараха герой, но турците си знаем що за човек е той и на кого е служил.

- Отправяте сериозни обвинения, но имате ли доказателства за съпричастност на Дал към родни или чужди служби?

- Нямам информация дали работи за турската страна, но в България все повече хора виждат истинското му лице на действащ агент. Знае се, че е бил свързан с Държавна сигурност по време на възродителния процес. Досието му не може да бъде изнесено заради закона, който пази в тайна самоличността и на настоящите ченгета.

- С кои партии ще играе според вас ДПС на предстоящите избори?

- Ахмед Доган спомена името на Симеон Сакскобургготски. Стратегиите в ДПС предполагам, че тепърва се мислят и преценяват. Аз имах среща със Сокола в прословутите сараи. Тя беше по взаимно съгласие. На нея го посъветвах да подкрепи Синята коалиция. Надявам се да е премислил добре идеята ми и да вкара ДПС в дясното пространство. Обясних му, че нашата федерация напълно ще подкрепи бъдещия кандидат за президент на Иван Костов и на Мартин Димитров. Те единствени имаха смелостта да внесат миналата година в парламента нашата декларация, която осъжда възродителния процес. За мое огорчение в ДПС никой не подкрепи този документ. В парламента присъстваха едва 19 депутати на движението, а това е обидно към етноса и жертвите. Обясних на Доган, че тези избори ще бъдат спечелени само от хора, които са подкрепили декларацията.

- Но сините не искат да имат нищо общо с бивши агенти на ДС, каквито са Доган и компания, как ще се договорят открито пред избирателите?

- Това е факт, десните не харесват Ахмед Доган, не можем да зачеркнем миналото. Нека бъдат загърбени политическите вражди и да се спрат интригите. Вместо това призовавам лидерите на партиите да вървят напред. Другият път, по който България може да се вдигне на крака, минава през закриването на ДПС и Атака. Двете формации създават изкуствено напрежение, особено когато идват избори. Но всичко се прави само за да се вземат гласовете на избирателите. Мюсюлмани и християни са изправени пред един и същи проблем – бедността. Останалото са фишеци.

- Ще подкрепят ли отново изселническите организации ДПС, очаква ли се разцепление там?


- Такъв сценарий трудно ще сработи. В Турция има 182 организации, от които много малко са читавите. Лидерите на останалите не са направили нищо за хората, които насила бяха изгонени от комунистите. Тези дерибеи ползват обикновените хора само за да гласуват за ДПС на изборите. Но не трябва да се подценява проблемът, че и сред изселниците е пълно с агенти.

- Какъв е броят им, активни ли са?

- Около 60-70 хил. души от живеещите в Турция наши изселници са били вербувани от ДС по онова време. Тогава в България цареше хаос и покрай сухото изгоря и мокрото. Аз самият знам, че част от тях, около 5000 души, все още са действащи и редовно докладват информация на българските служби.

- Защо Доган толкова дълго време мълчи за скандалите, които тресат ДПС?


- Ахмед Доган ви уверявам, че няма да проговори скоро, поне докато не отмине вихрушката, която го завъртя. Той няма как да оправдае грешките си, които допусна през годините. Ако Доган проговори, ще загуби всичките си позиции – и в партията, и сред хората. Той така и не успя да помогне на избирателите си, които тънат в мизерия. В началото те бяха бедни и въпреки че му гласуваха доверие, станаха още по-бедни. Ние искахме хора от това правителство да влязат в депесарските общини, но явно има някаква сделка между ДПС и ГЕРБ, защото нищо не се случва в тези смесени райони. Когато на власт беше тройната коалиция, г-н Волен Сидеров настояваше за ревизии в общините, за намеса на ДАНС и пр. Защо сега не обелва и дума за местните дерибеи. Вместо това политиците се месят в религията на хората. Аз знам, че Дал е ходил при премиера заедно с бившия главен мюфтия Мустафа Хаджи, за да му предложи сделка – ако премиерът ги подкрепи за мюфтийското място, те ще му дадат гласове на президентския вот. Чисто човешки съветвам Борисов да не се поддава, защото искат да го преметнат, както преметнаха Доган. Ето затова Сокола не може да говори, заради паразити, които допусна в партията си и го работеха години наред. В момента дерибеите на ДПС също са в патова ситуиация. Те не знаят къде да отидат – при работодателя си Доган или при касиера си Дал, който им плащаше парите. Докато Доган не се извини за жертвите на възродителния процес и не махне мафията си, а и да говори, няма да бъде чут. Ако сега не направи правилните стъпки, повече никой няма да му прости и да му вярва.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 92| 19974 |02.02.2011 Водещият офицер на Сокола: Доган създаде проекта "Доган” . 36| 43582 |14.08.2009 Осман Октай: Ще убият не Доган, а Гюнай Сефер . 9| 7739 |23.07.2009 Я. Янев: Справедливост, а не Вартоломеева нощ за Доган . 26| 21040 |21.07.2009 Юлиан Вучков: Ако ме убият, търсете президента и Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads