Реклама / Ads
61| 9164 |16.03.2020 ИНТЕРВЮ

Шеф в „Държавния резерв“: Отдавна се продават медицински апарати, не мога да кажа дали са заменени

.
Отдавна се предлагат на Стоковата борса апарати за белодробна вентилация, за изкуствено дишане и за кислород. Те са отписани от номенклатурата на „Държавния резерв“, но не мога да кажа дали са заменени с други. Това каза пред Фрог нюз шеф на дирекция в „Държавен резерв“ Радослав Божков. Ето какво още обясни той пред екипа ни:
 

 Г-н Божков, Фрог съобщи, че Стокова борса продава животоспасяваща медицинска апаратура близо месец преди у нас да се обяви извънредно положение заради коронавируса. Кажете ни каква е тази техника и защо сега решихте да я продадете?

 Това са обявите на агенцията какво продаваме на стоковите борси. Въпросните апарати за белодробна вентилация, за изкуствено дишане и за кислород са произведени между 1959-та и 1987-ма година в СССР. Освободени са за реализация от съвета за държавните резерви и военно-временните запаси, който е орган към МС през 2008 г. поради отпадането от номенклатурните списъци. От 10 години апаратура се предлага на стоковите борси.

 

А защо чак сега тази техника е обявена?

 Ние нонстоп обновяваме списъците и това е последното обновяване на списъка. Виждате, че са над 1000 бройки. Цените са намалявани многократно, от 10 години се предлагат на борсите и няма интерес към тях. Не е продаден нито един апарат.

 

На какво се дължи липсата на интерес към тях?

Поради материалната и технологична несъвместимост с изискванията на съвременното здравеопазване. Тези апарати са отписани от МС, отпаднали са от номенклатурните списъци.

 

 А с какво са заменени?

Ами няма. Точно тези апарати са отпаднали.

 

 А заменени ли са с по-модерни, които да са съвместими?

Аз не мога да кажа.

 

 Моля ви, това е важно, особена сега.

-Не мога,  не мога!

 

Разговор на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 18113 |12.03.2020 Соня Момчилова пред Фрог: КОВИДов ден е! . 3| 6398 |05.03.2020 Областният управител на Плевен: Ще търся повод да върна решението за орязване парите на театъра . 1| 10505 |04.03.2020 Природолечителката Зофия Шчербак: Коронавирусът не се влияе от средства на народната медицина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads