Реклама / Ads
35| 8903 |19.05.2015 ИНТЕРВЮ

Шефът на клуб „Звено” пред Фрог: КОЙ ще се намери, важно е ЗАЩО го прави

.
Симеон Иванов
Станахме свидетели на престъпното деяния спрямо КТБ. Мащабите на това деяние още никой не знае. Това каза пред Фрог нюз председателят на политически клуб „Звено” Симеон Иванов. Сдружението е наследник на политически клуб „Звено”, който точно преди 81 години на тази дата извърши преврат.
 

КТБ е една бариера в общественото ни развитие , която не може ей така да бъде прескочена. Който мисли, че ще я прескочи, греши. Измеренията и дълбочината не са ни ясни. Вярно е, че въпросът КОЙ е най-наболял, но е важно и ЗАЩО? Рано или късно КОЙ ще се намери, въпросът е ЗАЩО го е направил?!, каза той.
Симеон Иванов по образование е юрист, но преди това дълги години е работил в НСБОП по линия на контрабандата. Ето какво още сподели той:

- Г-н Иванов, преди няколко дни сте регистрирали политически клуб „Звено”. Имате ли политически амбиции и доколко вашата организация се припокрива с онзи кръг „Звено”, който преди 81 години направи преврат на днешната дата?

- Става дума за сдружение с нестопанска цел, което възражда някои традиции на политическия кръг „Звено” от преди 1941 година. Всички опити за директно унаследяване на идеите на тогавашния политически кръг са меко казано неприложими към сегашния момент. Това не е политическа партия, не е и продукт, какъвто беше проекта на г-н Николай Бареков. Нямаме и претенциите да станем политическа партия и да участване в избори, в борба за власт и субсидии.

- Какви са ви целите тогава?

- Целта е да дадем нов тласък и прочит на патриотизма и морала в политиката.

- Но всички формации и партии говорят като вас. Не виждам нищо по-различно от останалите.

- Вярно е, че всички говорят за морал, но кой го изпълнява?! Защото основните цели на сдружението е да развие гражданската инициатива. Виждаме, че тя се притъпява все повече и повече. Едно време, ако един търговец не си изпълнява търговската дума, е бил отлъчен от бранша. И никой не е искал да прави бизнес с него. Къде сега това се случва?! Наша цел е да се противопоставим на корупцията. Всички приказки, че сме добре, ще отидат на вятъра. Ще видите как след няколко месеца едни кметове ще излязат обвързани с едни тежки корупционни схеми. При 350 кмета, ако са крали по 1 млн. лв. годишно, представете си до къде ще стигнем? Най-тежкото нещо е гарантиране на сигурност в обществото. Оттам излизат всички проблеми. Няма сигурност и никой не иска да си влага парите у нас. 46 млрд. лв. имаме в банките и никой не ги влага в производството, защото не е сигурен, че в утрешният ден ще се стигне до възвращаемост. Казваме, че искаме да гледаме овце, защото има пазар за това. Но как ще стане, след като предната вечер някой ще ги открадне.

- Говорите много общо. Има ли нещо конкретно, което можете да споделите?


- Предвиждаме да събираме сигнали за корупция. Те ще се обработват. Сега съставяме програма как ще се действа по-нататък и на кого ще се дават. В „Звено” няма да се работи по обичайния ред. Ние искаме да създадем първо Научен съвет. В него ще поканим видни представители на научните среди-юристи, философи, хора, които работят в БАН и са специалисти по изучаване на обществото. Така ще предложим реални възможности за вземане на политически решения. Естествено, че ще ги представим на обществото. Целта е да стигаме максимално бързо до хората. Без тях няма как да действаме.

- Кои хора са заявили желание да участват в клуб „Звено”?

- Не е необходимо при нас да членуват много хора. За сега имаме 12 члена-юристи, бизнесмени и бивши служители на МВР и МО. Една организация не е силна заради броя на членовете си. Важно е колко са нейните привърженици.

 

Вероятно ще ви обвинят, че пак ДС надига глава чрез вас.

- Готов съм да представя документ от комисията по досиетата, че никога не съм бил част от ДС. При нас членува и бивш високопоставен служител на Дирекция на „Полицията” по линия на гранични войски. И тук сянката на държавна сигурност няма как да легне върху нас. Важно е да изградим сериозен научен потенциал. Едва тогава може да мислим за изграждане на партньорски отношения с прокуратурата. Ще има начин, по който да се изгради връзка с институциите. Важно е как да ще се подходи към тях. Ако действаме с груб натиск, ще ни отвърнат със същото.

- Но в момента също има патриотични партии. Вие няма да сте първите.

- Те имат политически проекти и желание за участие в парламента. Нещо, което нас не ни интересува. Ние нямаме нужда от постове, служебни коли. Изкарваме си хляба сами. Не искаме изяви по трибуните. Не това е целта на „Звено” Няма как да станем роби на партийната дисциплина, защото много често това генерира тази несигурност. Започва се с реденето на партийните листи, с партийните обвързаности. Ние искаме да избягаме от това. В Научния съвет, хората ще могат да изказват своето мнение свободно, без да се притесняват, че ще бъдат санкционирани по партийна линия. Иначе никога няма да стигнем до истината.

- Но хората виждат с очите си какви безумия правят политиците и след това отново гласуват за тях. Готово ли е обществото да стигне до истината?


- Точно за това не искаме да ставаме политици. Това означава партия, борба за власт. В България имаме 273 партии, а може вече и да са повече. Това показва, че всеки се стреми към външна изява, която да го вкара във властта. Всяка партия се стреми към най-важното-да дойде на власт. Първото, което ни се иска да променим е отношението към нашата сигурност. Ако тръгнем за Бургас, никой не ни гарантира, че ще стигнем до там или ще ни посрещне някой с 333 км/ч. Това също е част от сигурността. Най-важното е да се създаде нетърпимост към всичко това. Явно е, че политическите идеи на практика се осъществяват много трудно, да не казвам невъзможно. Не сме ли дорасли до конфискуваме колите на джигитите? Нека да питаме народа, защо ще чакаме от политиците да решат. Тук не става дума за конфискации. Може колата на джигита да бъде поставена за известно време на наказателен паркинг. Може това да е по-голямото наказание. Защо навсякъде се защитават интересите на задържаното или обвиненото лице, а не на жертвите?!

- Като човек, който е бил част от службите за сигурност, може ли днес МВР да се справи с едно от големите предизвикателствата-тероризма?


- Генерирането на сигурност не може да се коментира в контекста на тероризма. За хората терор е равносилно на джихадист с колан. Никой не коментира икономическия тероризъм, държавния тероризъм или тероризмът, в следствие от глада.

- Ние жертва ли сме на тероризма на глада?

- Разбира се. Та ние сме най-бедната държава в Европа, с най-малко доходи на глава от населението. Четох скоро един мъдър човек, който казва, че ниското заплащане на работника е като слабия вятър, не променя нищо и от него полза няма. А в същото време уж духа и предизвиква течение.

- Наближават избори. Планирате ли да подкрепите конкретна партия, която се доближава до идеите ви?

- Сега е лесно да се делим на партофили и партофоби. При нас повечето са българофили. Един китайски функционер казва ,че когато си купуваш котка не гледаш дали е черна или бяла, а дали лови мишки. Ако нещо е полезно само за една корпорация, то няма как да бъде полезно за всички. Трябва да се разделим с корпоративното мислене. В момента имаме тактики, но нямаме стратегии.

- Как да няма? Имаме си стратегия за борба с корупцията, с престъпността. Всичко е изписано на хартия и там си седи. В същото време хората по селата са потърпевши от набезите на крадци и грабители.

- Всичко остава на хартия, защото се спазва принципа от последните 25 години-смeня се правителството, сменя се стратегията. Сменят се играчите, а проблемите си остават. За правителството стратегията е отчетена, проблемите остават. Същото е и с КТБ. Кой е сигурен, че в някоя банка ще му бъдат защитени на 100 % влоговете. Същото е като на село. Незасегнати от несигурността няма. МВР има 50 000 души и не може да озапти престъпността?! Тази престъпност се генерира не само от кримиконтингета, а от това, че за хората нямат заетост, че могат да живеят и да не работят, от помощи до помощи, ниските пенсии, поради това, че някои хора са се взели за местните царе и поради тежки корупционни практики. Видяхте , че ние нямаме никаква сигурност на границата. Така както минават контрабандните цигари, така ще минават и ред други неща и други чужди граждани. Ние знаме ли всички какви са. Докато ги филтрираме, да ги обозначим, това пак е гълтане на икономически ресурс. Това е ново качествено ниво в спиралата на несигурността. Ние сме сколасали от вътрешната несигурност, та сега ще се пазим и от външни фактори. Виждаме, че митничарите не с справят. Добре, но там действат още 5 институции. Къде са те? Поне един трябва да е видял какво се прави. Паскал няма как да прави контрабанда без политически чадър над 6 години. Ако някой работи успешно и три месеца на границата без политическа подкрепа, трябва да му издигнат паметник. Нека да кажат Христо Бисеров чии пари е прал. Някой път се чудя дали политиците искат да се разбере всичко за КТБ. Ако останата скрити фигури под КТБ, никога няма да сме сигурни кога ще ни удари следващата. А ако втори път ни удрят така, ние никога няма да се изправим. Обществото ще остане в разпада на сигурността. Няма сигурност, няма общество. За съжаление тези, които сме тук, в страната, привикнахме към несигурност. Непримиримите заминаха в чужбина.

- Защо точно сега решихте да създадете клуб „Звено”, а не преди една година, примерно?

- Решението за клуб „Звено” е обмисляно около 2 години. Бяхме свидетели на политическа и икономическа несигурност. Станахме свидетели на престъпното деяния спрямо КТБ. Мащабите на това деяние още никой не знае. КТБ е една бариера в общественото ни развитие , която не може ей така да бъде прескочена. Който мисли, че ще я прескочи, греши. Измеренията и дълбочината не са ни ясни. Вярно е, че въпросът КОЙ е най-наболял, но е важно и ЗАЩО? Рано или късно КОЙ ще се намери, въпросът е ЗАЩО го е направил?! 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 13099 |31.10.2014 Шефът на НРС Др. Димитров: Едно лице е съпричастно към екстремистки организации, но не към „Ислямска държава” . 23| 19472 |11.09.2014 Шефът на Зелени барети: 300 дилъри в Перник пробутват дрога на деца . 17| 18144 |10.02.2014 Шефът на жп инфраструктурата: Съд за вандалите, санкции на пунктове за метали . 16| 17270 |16.01.2014 Шефът на ВМА доц. Кацаров: План за спасение и реорганизация на болницата тръгва от април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads