Реклама / Ads
59| 13099 |31.10.2014 ИНТЕРВЮ

Шефът на НРС Др. Димитров: Едно лице е съпричастно към екстремистки организации, но не към „Ислямска държава”

.
Генерал Драгомир Димитров
Засечено е едно лице, което е съпричастно към екстремистка организации, но не към „Ислямска държава”. Това заяви категорично пред Фрог нюз шефът на НРС ген. Драгомир Димитров. Вижте какво още каза той пред медията:
 


- Г-н Димитров, в медиите се появи информация, че 40 българи воюват за интересите на терористичната организация „Ислямска държава”. Вие разполагате ли с подобна информация?

- Искам категорично да заявя, че ние нямаме такива данни. Следващото, което ми се иска да отбележа е, че изключително внимателно следим този въпрос, като използваме не само нашите възможности на службата, но и на партньорите ни.

- Искате да кажете, че тази информация не отговаря на истината, така ли?

- Пак ще повторя, че с такива данни НРС не разполага. Ние не разполагаме с данни, които да потвърдят, че дори и един българин е преминал и воюва на страната на „Ислямска държава”. И как виждате ДАНС да няма никаква информация по този въпрос?! Възможно ли е това нещо?!

- Кажете ни вие.

- Много добре знаем как точно стоят нещата и сме предоставили на ДАНС достатъчно данни по тази тема. Ще ви кажа и нещо повече- дали сме информация, включително и поименна, на хора от региона на Балканите. Как ще знаем какво се случва в други държави, а няма да знаем какво става в собствената ни страна?! Това е абсурдно!


- Кой има интерес да разпространява лъжи по този въпрос?


- Според мен някой жонглира с имена и с много остри проблеми. Това е много чувствителна тема и е опасно да се спекулира с нея.


- Но военният министър Велизар Шаламанов заяви пред медиите, че той също имал подобна информация от партньорска служба.

- Аз заставам зад всяка своя дума. Освен това държа да подчертая, че службите в България не работят всяка за себе си. Между нас има ежедневна координация и обмяна на информация. Така, че аз не съм получавал подобна информация, за която споменавате, както и от колегите от другите служби.

- А постъпвали ли са при вас данни за подобно участие на българи в „Ислямска държава” или някоя друга терористична организация?


- Безспорно е, че сме имали сигнали и те веднага са били проверявани. Тези данни са ни били предоставени от партньорски служби и от други институции. Уверявам ви, че нито една данна или съмнение за съпричастност към „Ислямска държава” не са подминати. Отделно от това сме правили запитвания, използвали сме наши източници на информация. Затова най-отговорно ви заявявам, че ние не разполагаме с такива проверени данни. Не доказателства, а подчертавам- проверени данни. Останалото са спекулации и аз не бих искал да ги коментирам.

- Експерти твърдят, че на страната на „Ислямска държава” се бият сирийци с български документи за самоличност. Възможно ли е това?

- Вижте, ние имаме достатъчно данни, които сме предоставили на МВР и ДАНС за използване на подправени български документи, за хора с фалшива самоличност и т. н. България не е голяма държава. Как си представяте някой от страната да е заминал и загинал там или пък да е бил там и никой отникъде нищо да не знае!? Възможно е да се касае за лица, които някога са пребивавали в страната или пък са имали някаква връзка. Но ние дори и такива данни нямаме. Убеден съм, че и ДАНС не разполагат с подобна информация. Мисля , че някъде в медиите вече е цитирана и тяхната позиция, която не се различава от това, което ви казвам.

- Все пак кажете дали има българин по света, който да воюва на страната на терористите?

- Имаме информация за едно единствено лице, че е съпричастно към екстремистка организация, но не в Сирия и не на страната на „Ислямска държава”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 8053 |14.10.2014 Б. Димитров: ДПС е втора сила, но се самоограничава . 23| 19473 |11.09.2014 Шефът на Зелени барети: 300 дилъри в Перник пробутват дрога на деца . 17| 18146 |10.02.2014 Шефът на жп инфраструктурата: Съд за вандалите, санкции на пунктове за метали . 16| 17272 |16.01.2014 Шефът на ВМА доц. Кацаров: План за спасение и реорганизация на болницата тръгва от април

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads