Реклама / Ads
13| 6350 |16.10.2009 ИНТЕРВЮ

К. Шипков: Бургас-Александруполис е геополитически проект с мизерен ефект

.
архитект Камен Шипков
Не трябва панически и на всяка цена да се пълни сега поизпразнената ни хазна и то при голям риск. След като унищожихме промишленост, селско стопанство, сега и туризма ли да затрием?, пита в интервю за Frognews.bg председателят на Сдружение "Чисто море".
 

Архитект Камен Шипков е настоящият председател на Сдружение "Чисто море". Сдружението има с нестопанска цел и обединява преди всичко жителите на черноморски общини против изграждането на монобуйовете на идейния проект Бургас – Александруполис.

интервю на Ана Кочева

- През последната седмица отново се затъркаля лавината от мнения по повод бъдещето на проекта Бургас-Александруполис. От всичко, което се изприказва, че е добре проектът да тръгне скоро и да се използва технология за разтоварване на петрола чрез монобуйове, май се обезсмисля всичко, което до този момент гражданите от морските общини направиха. Вашият коментар?

- Въобще не съм съгласен. В Поморие се проведе първият успешен референдум през последните 20 години.Той показа,че най-сетне се зароди гражданско общество в България, въпреки скритото противодействие, информационната незаинтересованост, пренебрежението, а и затъмнението. Общественото мнение на трите крайморски общини - Бургас, Созопол и Поморие бе чуто именно чрез референдуми. А специално в Поморие референдумът успя, защото ни обедини общата кауза, без разлика на партии, религии, възраст, образование. Показахме 60% участие и 98% "против" петролопровода.

- Когато през май референдумът в Поморие се увенча с небивал успех, тогавашният лидер на опозицията Б. Борисов го посочи като красноречив израз на общественото мнение, което трябва да се зачита. Има ли еволюция в позицията на кабинета сега?

- Еволюцията я виждаме - тя за съжаление е в обратна посока. Не трябва панически и на всяка цена да се пълни сега поизпразнената ни хазна и то при голям риск. Да се гледа и за следващите десетилетия. След като унищожихме промишленост, селско стопанство, сега и туризма ли да затрием?

- А как преценявате позицията на мегаминистъра Трайчо Трайков понастоящем?

- Доста лъкатушеща !Явно е под натиск и е готов да затрие кокошката, която снася златни яйца.

- Съзирате ли нечисти интереси в напъните за реализация на проекта във вида, в който го лансират от проектната компания?

- Нека го кажем директно - проектът си е чисто геополитически, с мизерен за България икономически ефект. Пак има опасност послушковците да бъдат похвалени от тримата ни "големи братя". Срещу какво ли?................

- Общественото мнение в региона е еднозначно и ясно. Същевременно прави впечатление липсата на стопроцентова солидарност от страна на останалите български граждани. Те като че ли лекичко злорадстват и казват: "Ето сега на богаташите от морето ще им видят сметката". Типично по български, но как ще ги убедите, че всички сме засегнати?

- Това че българите все повече предпочитат турските и гръцки курорти пред мутризираното от политиците ни Черноморие, си е следствие от 20 годишния "преход" от "общонародна собственост" към джобовете на 200-те недосегаеми игноранти. А като престанат да влизат в хазната тези 3 милиарда лева от морският туризъм с какво ще плащаме пенсиите, здравеопазването, полиция, социалните грижи, помощи, заплати на чиновници и пр. и пр.??? Ако ние загубим - губите ВСИЧКИ! Мили ни сънародници и най-вече софиянци, спомнете си думите на Христофор Колумб: "Всички пристанища са столици,останалото е провинция."

- Остава да разберем как ще действате в настоящата ситуация?

- Ако продължи да се лансира идеята за монобуй, вместо европейски петролен терминал, ще заведем дело в Европейската Комисия и ще търсим съдействие от всички европейски институции и екоорганизации. Готови сме за нови протести, включително и гражданско неподчинение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 13005 |15.10.2009 Ал. Маринов: Първанов провали Станишев . 15| 7550 |14.10.2009 Даниел Панчев: Институциите у нас реагират закъсняло и плахо . 6| 5709 |13.10.2009 Лиз Бътлър: Залагаме на либерални новини, не сме за всеки вкус . 7| 6142 |11.10.2009 Г. Кадиев: Оставам в БСП, дори Станишев да е лидер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads