Реклама / Ads
12| 16125 |02.04.2019 ИНТЕРВЮ

Симеон Иванов: Ако Пламен Георгиев е лицето на борбата с корупцията, на ГЕРБ дупе да им е яко

.
Симеон Иванов
Ако Пламен Георгиев е лицето на борбата с корупцията, на ГЕРБ дупе да им е яко. Това каза пред Фрог нюз Симеон Иванов- бивш юристконсулт в столична община и председател на политически клуб „Звено“. Ето какво още сподели той във връзка със скандалите около имотите на Георгиев:
 

Г-н Иванов, шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев определи скандала с имотите му като „компроматни глупости“. Вие съгласен ли сте с тази констатация?
Много съжалявам, но ще опонирам на колегата. В неговият случай говорим за разминаване на данните за имота му в три документа. Това са нотариалния акт, имотната му декларация пред сметната палата и ипотеката на жилището пред банката. По принцип това е наказуемо по НК. При посочване на неверни данни, за да получиш заем от банкова институция, се предвижда наказание от 3 години лишаване от свобода. Точно заради това на Пламен Георгиев много му се иска да е компроматна война, но не е. В случая не трябва да се говори само за наказателната страна на нещата, но и за моралната. Как така шефът на такава сериозна организация, която трява да контролира политиците и името му се спрягаше за главен прокурор, е допуснал да има разминаване в три много важни документа?!


Може пък да е случайно.
Тук не може да се говори за случайност. Ако има разминаване за един документ, разбирам. Но в случая говорим за три документа с различно съдържание. За каква война става дума, щом Пламен Георгиев лично е участвал в изготвянето на тези документи?! Кой води войната, не разбирам?


Г-н Георгиев говори за олигарси, които уж бил подгонил.
Ами нека да ги посочи. Защо не им каже имената? Защо се крие и от кого? Да не би да иска да сключи сделка с тях?! Само предполагам. Като е казал „а“, да каже и „б“. Преди няколко дни лично Пламен Георгиев обяснаваше, че не той, а колегите му извършват проверките. Сега пък твърди, че той подгонил олигарсите. Ами нека да каже кога казва истината.


Шефът на КПКОНПИ не отговаря на въпроса дали терасата, която е близо 200 квадрата, се ползва от другите хора в блока, понеже твърди, че става дума за общи части. Защо бяга от този въпрос?
Видно е от снимките и от нотариалния акт, че други хора не могат да ползват това пространство. И че то е включено в неговия нотариален акт. Защо тази тераса е била посочена при изповядване на сделката като негова, ако не е така?


Такива случаи срещали ли сте във вашата практика като юристконсулт в столична община?
Не, не съм. Такова чудо и разминаване за първи път виждам. В кадастъра това пространство е посочено като негова тераса, а не като публично.


Днес Пламен Георгиев се появи на публично място с охрана на НСО. Как си обяснявате факта, че след подобен скандал такива хора се обграждат от гардове?
Един колега с огромен опит в израелските специални служби казва, че най-добрата охрана е поведението. Никаква охрана не може да те спаси, ако продължаваш да се държиш по този начин, ако газиш закона или пък мачкаш обществото. Стоил Славов имаше непробиваема охрана от наши бивши служители. И какво от това? Тя спаси ли го? Не.


Днес охраната, обаче пазеше Георгиев от журналисти.
Щом ползваш охрана срещу журналисти, значи вкарваш вълка в кошарата. Пламен Георгиев е публична личност и дължи отговори на обществото. Ако не ги даде, поведението му ще рефлектира пагубно върху управляващите.  И премиерът Бойко Борисов трябва да си даде ясна сметка за това. Нали той твърди, че управлението му се бори с корупцията по високите етажи на властта. Пламен Георгиев ли е лицето на тази борба?! Ако е така, на ГЕРБ дупе да им е яко.
 

 Не стана ли безмислен въпросът за морала, след като политиците, облажили се с апартаменти, обяснават, че всичко им било законно?
Вие повдигате  много страшен въпрос за една много взривоопасна смес-морал и политика в България през 21-ви век. Такова чудо обикновено взривява кариери. Няма морал. Той се измерва в придобиване на власт, пари имоти и бизнеси. У нас законите служат за постигане на незаконни цели.


Нямате ли усещането, че корупцията у нас е узаконена?
Тя е превзела всичко, затова и няма нужда да бъде узаконявана. Тя е над закона.

В момента ние се намираме в ситуацията, в която бяхме през 1933 година. Тогава всички са се боричкали в парламента за т. нар. „постни и блажни дробчета“. В пресата е имало такъв термин. По това време България е била най-изостаналата държава в Европа. Нямало е ЕС. Факт е, че няма наказуемост в политическите и бизнес среди, стигнали сме в положение, до което никаква конституционна форма и законова рамка не може да бъде прилагана в политиката и в обществения живот. Вече е късно. Допреди 10 години имаше шанс. Сега всичко е свършило.


И какво следва?
Тотален разпад. Той ще продължи докато напълно загубим земята си.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 16933 |25.03.2019 Пламен Георгиев: Няма да се унижавам, да падам на това ниво . 12| 17014 |14.01.2019 Константин Симеонов: „Дебеличкият бизнесмен" иска „Дунарит“, затова арестуваха финансовия му директор . 15| 27756 |04.12.2018 Адв. К. Симеонов: Сега излиза решението по закона „Магнитски” за Пеевски и Цацаров . 17| 13045 |29.08.2018 Симеон Иванов: Големите строителни фирми назначават шефа на АПИ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads