Реклама / Ads
11| 10402 |15.12.2007 ИНТЕРВЮ

Симеон Сакскобургготски: Всеки един трябва да си гледа работата – всяка жаба в гьола си

.
„Нима сме в някаква политическа система, която отрича частната собственост? Аз съм се превърнал в единствения гръмоотвод с „на Симеон имотите”. За други имоти постигнати по други „правила” като че ли никой не се интересува", казва още той.
 

Интервю на Симеон Сакскобургготски, лидер на НДСВ, за обзорното предаване "Годината" на Дарик радио


Водещ: Лидерът на НДСВ, Симеон Сакскобургготски, в "Годината" на "Дарик радио". Благодаря ви, че приехте поканата ни за това интервю.
Симеон Сакскобургготски: Приятно ми е, моля.
Водещ: Как е, впрочем, да започнем от личното събитие на годината ви. Как е внук ви, Симеон Хасан, познава ли ви?
Симеон Сакскобургготски: Благодаря ви, мисля че познава, защото се усмихва и пораснал е много. Разбира се, че е голяма радост за нас, че се роди в България, това също е нещо много важно, за мен поне, нещо сантиментално.
Водещ: Изненадахте българите с избора на името, не в традицията, чисто българската.
Симеон Сакскобургготски: Не е имало Симеон между внучетата ми, нито при сестра ми.
simon-vnuci.jpgВодещ: Не, за Симеон спор няма, но Хасан беше изненадващо.
Симеон Сакскобургготски: Това вече беше на дъщеря ми. Тя толкова беше и си е близка до мароканското кралско семейство, но специално имаше голямо уважение и повече от това, обич и всичко към крал Хасан и беше си го намислила много отдавна. Така че добре, че ми включи и моето име, в името, а не само Хасан да беше.
Водещ: Вие предизвикахте традициите в България. 2007 година е първата, в която България е в ЕС и тя влезе като република. Сега като се обръщате назад, приключено ли е царството?
Симеон Сакскобургготски: Вижте, това е един много по-дълъг, сложен и бих казал, че е научен въпрос, с който не бих искал просто да приспивам вашите слушатели.
Водещ: Понеже говорихме за внука ви, за другите ви внуци, които сигурно са добре, надявам се?
Симеон Сакскобургготски: Слава Богу.
Водещ: Вашият път, който избрахте, ги лиши от това, лиши поне един от тях да бъде цар или не мислите така?
Симеон Сакскобургготски: Не, аз винаги съм си мислил това, което е добро за страната. Където има дълг, да се изпълнява, независимо от лични предпочитания или друго.
Водещ: Разочарова ли ви лидерството на политическа партия?
Симеон Сакскобургготски: Откровено казано не е било нещо, за което аз да съм бил възпитан. Също не бях подготвен, в прекия смисъл, защото идвам от частния сектор, да стана премиер, да съм в администрацията на една държава. Не съм бил така в никоя страна, но като трябва човек се справя с темите.
Водещ: Справянето и разочарованието са различни неща. Това беше тежка година за вас, с раздяла с хора, с които бяхте толкова близък.
Симеон Сакскобургготски: Ами, както виждате, това са неща, които се случват не само в НДСВ. Тежко е, жалко е. Аз винаги съм гледал да обединявам и да събирам, а не да деля. И естествено, че личното винаги оставам настрана. Гледам само това, което е позитивно и то по възможност за по-голям брой хора или обществено, или както щем да го наречем.
Водещ: Въпросът към вас като политик, който със сигурност очакват да ви задам нашите слушатели, понеже е много актуален, е: А ще се разделите ли с още хора от НДСВ? Ще поискате ли да си отидат ваши министри?
Симеон Сакскобургготски: Мислите ли, че това интересува наистина хората? Според мен - не. Това може би интересува дадени среди, за да се създават някакви напрежения или изкуствени интриги. Мисля, че сънародниците ни, съгражданите ни се интересуват от това, което може да се постигне. За какво стои НДСВ, какво прави, с какво е допринесло, за да има един политически център, едно либерално мислене - това е далеч по-важно.
Водещ: Това начин да избегнете отговора на въпроса ли е?
Симеон Сакскобургготски: Не, определено не. Уважавам прекалено много слушателите ви.
Водещ: Имате ли вече взето решение за бъдещето на правителството, за вас?
Симеон Сакскобургготски: Това трябва да попитате премиера на правителството, аз не съм премиер.
Водещ: Кое според вас беше най-важното за България през 2007 година?
Симеон Сакскобургготски: Разбира се, членството ни в Европейския съюз. Ако се върнем с десетина-петнадесет години назад и някой да беше ни казал: На 1 януари 2007 година България ще бъде пълноправен член на ЕС, ами едва ли някой щеше да повярва. Така че много се е случило, много се е постигнало, естествено, че има и още много, много работа, но вече има много сериозен напредък. Не бива само да гледаме негативното и да казваме това, което още не се е случило, ами да погледнем и то обективно.
Водещ: А защо останахте в коалицията със социалистите, някои по-злонамерено ще кажат бившите комунисти, след като беше постигната целта, заради която се събрахте с тях? Това е и най-често задаваният въпрос от политическите ви противници.
Симеон Сакскобургготски: Мисля, че това е донякъде изопачено. Събрахме се, за да има един мандат - цял, спокоен и страната да върви напред. Че покрай това допринесе много фактът, че е имало коалиция, за да ни приемат, е друго, но има хора или среди, които бяха определили, че на 1 януари трябваше да си кажем „Сбогом, дотук". Което не е реалистично.
Водещ: Вие не сте го определял?
Симеон Сакскобургготски: Ама разбира се, че не. Това би било някаква игра, а тук нещата са много сериозни. И трябва да се гледа напред с доста повече и време, и най-вече с цели, които трябва да се изпълнят.
Водещ: А защо НДСВ загуби според вас през годините доверие? Това беше също година, в която се представихте, сравнително с други партии, добре на европейските избори, но не така добре на местните.
simeon-3.jpgpanayotov-3.jpgСимеон Сакскобургготски: На местните не толкова, защото вече мисля, че вече тлееха известни напрежения и от друга страна, много хора не разбират смисъла на центъра, на либералното мислене, а все още се опитват, може би с известна носталгия да има, нещо като двуполюсно - аз не мога просто да ви го кажа, защото е нещо, което за мен интелектуално не ми се побира в главата да се търси винаги конфронтация. А напротив - да се опитваме всеки малко да поддаде. Това е и духът на една коалиция. И в Европа сега, ако погледнем, много малко са правителствата, ако въобще има, които да са едноцветни, да ги наречем така. И все повече самите избиратели - това не е по каприз или желание на управляващите - изглежда, че се делят или търсят по няколко различни партии, които в крайна сметка създават една коалиция. И коалиционното мислене за мен е много полезно в едно общество, много.
Водещ: Дадохте за пример Европа. В Европа, в която и вие толкова сте живял, бедните и богатите не са с еднакви данъци. Добро решение за България ли е това, което сега прави това управление, в което и вие участвате?
Симеон Сакскобургготски: Ами ще ви кажа, нищо не е перфектно или идеално на тази земя; всяко нещо си има плюс и минус. След това няма един-единствен данъчен модел, който да се приложи по цял свят, значи трябва да се намери това, което е най-полезното или най-практичното, или въобще, което се приема от едно мнозинство, но перфектното го няма. Да имаше, нямаше тук да си губим времето да преоткриваме топлата води или колелото, ами щяхме да приложим идеалния модел. Това го няма.
Водещ: Добро решение ли взехте по време на учителската стачка? Това е едно от събитията на годината и според нашите слушатели. Тогава всички обяснявахте, че няма пари за учителите, а сега се оказа, че има 1 млрд. лв. повече България?
Симеон Сакскобургготски: Да, но не бива да вадим нещата от контекста. Този милиард не е бил заложен или оставен встрани само за една как да кажа, ето за учителите или за някоя друга група в страната. Това е нещо, което пак трябва да се върнем към рационалното мислене, не емоционалното и мисля, че едно правителство управлява с целта да се справя с проблемите и да работи за съгражданите си, не да греши умишлено или дори да навреди на хората. Понякога тук тълкуванията са много, много субективни и липсва рационално мислене и в критиките. Пак предлагам винаги да се оглеждаме и да видим къде се случват подобни, аналогични проблеми и как се справят. Лично за мен например, стачката не е панацеята, за да се решават проблемите. Диалогът е далеч по-интересен. Пак рационалното мислене, всички тези подходи и за обществото мисля, че са някак си по-полезни.
Водещ: Добър министър ли, впрочем като говорим за това, е Даниел Вълчев?
Симеон Сакскобургготски: Вижте, това го знаят вашите колеги и много хора, които ме познават, аз не обичам да давам оценки. Откровено казано съм страшно самокритичен за себе си и това ми стига.
Водещ: Не давате оценки?
Симеон Сакскобургготски:Не обичам да давам.
Водещ: Това значи, че няма да кажете нищо и за премиера, и за...
Симеон Сакскобургготски: Моля ви, само това оставаше. Не, знаете ли, мисля, че трябва да си гледаме всеки един работата и като старата поговорка, за която хората ми се смеят понякога, но: всяка жаба в гьола си. Това е много по-важно и пак за слушателите, отколкото да се изказвам за един, друг и трети. Това не води до никъде.
Водещ: Този договор, който сега се подписа в Лисабон. Когато вие подписвахте в Люксембург договора на България с ЕС, по-добри ли бяха условията, отколкото сега се договаря в Лисабон? Ние например, рискуваме да загубим еврокомисар, защото вече ще бъде друг принципът там.
Симеон Сакскобургготски: Да не бъдем толкова черногледи и да не гледаме на тези неща по този начин, а да оценим сегашната роля на нашия еврокомисар, присъствието на България въобще вече в международните институции и по-конкретно, разбира се, в Брюксел. Това е, утре ще има други проблеми, други предизвикателства, ще се справим с тях. Но, ако имаме една обща цел и тя е да върви напред страната.
Водещ: Предизвикателство ли са пред вас институциите на ЕС? Сега вече ще има председател на Европейския съвет, ще има нещо като външен министър с големи правомощия. А вие самият имате ли тази амбиция, след като сте вече в политиката, да отидете в европейска институция?
Симеон Сакскобургготски: Пази, Боже! На моята възраст, на седемдесет и кусур вече...Има млади хора, много по-способни.
Водещ: А каква е амбицията ви в политиката в България?
Симеон Сакскобургготски: Аз бих искал да видя обществото да се развива нормално като успешните европейски страни и ще се постигне.
Водещ: Трябва ли де се признае Косово? Това е много горещ въпрос. Вие какво мислите?
Симеон Сакскобургготски: Въпросът е много сложен. Виждате какви усилия се полагат от международните институции и тук вярвам, че Евросъюзът ще има едно мнение, в което вероятно повечето страни ще се включат.
Водещ: Но според вас България не трябва да е водещата при вземане на това решение?
Симеон Сакскобургготски: Отговорих ви.
Водещ: За какво ще му дойде времето през 2008-ма?
Симеон Сакскобургготски: На много неща идва времето, но мисля, че ако се продължава да се създава добра атмосфера за предприемчивите българи, ако се продължават и продължат инвестициите, този растеж, спадът, който е много чувствителен, на безработните - всичко това са много солидни доказателства, че напредваме и че се върви към по-добри времена не образно казано, а конкретно.
Водещ: Да не би да се връщате към април 2001 г., когато говорихте за по-добрите времена с конкретни дни?
Симеон Сакскобургготски: Конкретните дни, знаете ли, това толкова се използва и с такива бих казал, предпочитам да не окачествя точно с какви намерения, но ако някой сега си прави труда и погледне, добре, не са 800-те дни, може би съм подценявал и трудностите, и понякога и липсата на енергия в работата на някои хора. Нека си го кажем ясно, трудолюбието едно време е било наша много хубава черта, може би сега трябва малко да се освежи това и да се засили това трудолюбие. Значи 800 дни не, но ако погледнете, може би 1000, немалко работи са били постигнати без шум, без да се иронизира, ами черно на бяло.
Водещ: Когато се върнахте, сигурно имахте много илюзии. Една от идеите ви тогава беше, че който не изпълнява общата политика, общата идея, ще си тръгва. Тогава ви обясняваха, че няма как да стане според Конституцията и ето сега, сега ...
Симеон Сакскобургготски: Как такива работи? Аз съм добре запознат с Конституцията.
Водещ: Казахте, че ще отзовавате, ще отзовавете тези, които..., а сега се озовахте тази година в това положение.
Симеон Сакскобургготски: Моля ви се, човек може да поиска една оставка или нещо, но отзоваване, то във всяко предприятие, във всяка страна, ако не си изпълняваш задълженията или длъжността добре, естествено, че трябва да си търсиш друга работа. Това не е някаква заплаха или нещо. Аз си дойдох първо с безкрайна радост и благодарност, че след 50 години мога да се върна в родината си и от там нататък мисля, че образно казано се запретнах и положих огромни усилия. То един ден ще се признаят и ще се оценят. Нито бързам, нито ме интересува, нито съм го правил за това.
Водещ: Не сте имал предвид конкретна ситуация като тази сега с част от депутатите ви в партията НДСВ, да си тръгнат.
Симеон Сакскобургготски: О, в политиката човек трябва да предвижда всичко и само да черпи опит от това, което се случва и другаде и се е случвало и преди и след това нито са първи, нито последни, нито е единствената страна, в която става, нито единствената партия. Това не са някакви гениални работи или нещо толкова специално. Не се връщам към това, няма какво да си губим времето с тези теми.
Водещ: Какъв опит почерпихте през тази година?
Симеон Сакскобургготски: Аз винаги, въпреки възрастта си, търся позитивното във всяко нещо, ако е грешка, човек да не сгреши пак, ако е нещо, което е отрицателно, да види как да се справи с темата, за да не се случи. Това са нещата, а пък опитът се черпи от всичко. Като има любопитство човек, като се интересува за нещата и е добре осведомен, много опит може да се натрупа. И това е хубаво.
Водещ: Най-тежките атаки през тази годна срещу вас бяха за това, че да го обобщим, сте предпочел личния интерес, пред, ако щете даже, интереса на институцията, която представлявате.
Симеон Сакскобургготски: Кажете ми кой е личният интерес? Кой?
Водещ: Тази прословутата тема с имотите, тя се върти и тази година.
Симеон Сакскобургготски: Какво лично има, тя има ли нещо общо човек да е наследил и да си има имоти. Нима сме в някаква политическа система, която отрича частната собственост? Аз съм се превърнал в единствения гръмоотвод с „на Симеон имотите". За други имоти и то постигнати по съвсем други „правила" като че ли никой не се интересува. Това е нещо, което трябва да кажа наистина, което отговаря и на нивото на много хора. За съжаление, в това виждам всякакви други подбуди, но не и за тези имоти. Но да се говори, че личните ми интереси, имотите ми ме обвързват с политиката, това е толкова обидно, толкова е смешно, че ще повторя за пореден на брой път: 55 години бях отписал тези имоти и съм живял без тях, слава Богу, и бих могъл да живея и без тях. Но тук има нещо, което е правова страна, европейски правила и друго.
Водещ: Казахте гръмоотвод, а за имотите на другите не се пита. Това не сте го казвал досега.
Симеон Сакскобургготски: Наблюдавам го, защото толкова вече се набива и толкова вече се злоупотребява, и се прекалява с тези имоти, но пак ви казвам, трябва да гледаме напред.
Водещ: Може би, защото много българи не виждат справедливост в България, за това как едни станаха много богати, а други не успяха.
Симеон Сакскобургготски: Да, ама тогава какво? Да отричаме и това, което е наследствено, което е една собственост, която някой притежава, тогава вече социално би станала една голяма бъркотия, мисля.
Водещ: Какъв е проектът ви за бъдещето на...
Симеон Сакскобургготски: Не, не виждам какво е несправедливо, например когато дарихме, сестра ми и аз, 98 хектара, значи 980 дка. на града, тогава някой възрази ли, каза ли, че това не са наши имоти, за да ги дарим? Не. Има хора, които благодариха и оцениха този жест. Но това се забрави, а се вадят стари дъвки, с извинение, и какви ли не неща непрекъснато. Може ли да има една цел - да ме очернят? Може би ще го постигнат. Аз смея да кажа, че въпреки всичко, и това, което ми се приписва, съм бил възпитан по един начин, където моралът и най-вече бих казал, пред собствените си очи, да ми е спокойна съвестта, така че каквото и да пишат, каквото и да се говори... пък в крайна сметка има и съдилища, и има начин, по който се прави във всяка друга демокрация.
Водещ: Може би мълчанието ви поражда част от недоразуменията? Вие казахте, когато се върнахте, че мълчанието е злато. Може би не отговаряхте веднага да пресечете...
troyna_koalicia-1.jpgСимеон Сакскобургготски: Мълчанието... Човек си е господар на мълчанието, а роб на думите си и продължавам да го твърдя.
Водещ:Т.е. ще продължите да не бъдете много разговорлив и през 2008 г.?
Симеон Сакскобургготски: Вижте, цял живот съм бил такъв, сега, на 70 години да се променя, мисля, че е малко късно.
Водещ: Как виждате да продължи проектът ви и мислите ли, в такава конкретика, през 2008 г. НДСВ да търси мостове за либерален алианс с ДПС например, да стане мощна формация, която да влезе и в следващото управление?
Симеон Сакскобургготски: Рационалното и това, което се очаква в политиката да има последователност, е едно. Друго е да има обективност, гъвкавост, диалогичност. Всичко това, както знаете, че в Либералния интернационал участват и ДПС, и НДСВ, и разбира се, на всички други страни либералните групи. Аз съм говорил винаги, че едно центристко мислене е безкрайно важно в едно общество, което излиза от една тоталитарна система, колкото и вече да е далеко тя.
Водещ: Това означава ли, че мислите за обединение на силите на либералите в България?
Симеон Сакскобургготски: Това е нещо, което в момента...ние сме в коалиция с ДПС и БСП, така че за момента тази е коалицията.
Водещ: Но казахте ясно: това е коалиция за целия мандат. Това е целта?
Симеон Сакскобургготски: Не е само цел, но за доброто на страната правителствата да си изпълняват целия мандат. Това мисля, че е нормален принцип в която и да е страна, което, за съжаление, не винаги се случва и сме свидетели на подобни събития в много други държави.
Водещ: На края - какъв ъгъл за обръщение към българите бихте избрал, като Ваше Величество и като цар. Може би мнозина българи продължават да мислят, че за Нова година и Коледа вие дължите такова обръщение, или като един от основните политически лидери в страната, или просто като един гражданин, с който започнахме разговора - за внука ви, който се е родил тази година. За вас кой е най-важният образ?
Симеон Сакскобургготски: Трудно е да ви отговоря, защото това е много лично или субективно. Ако аз мога да кажа нещо, бих пожелал на всички, първо: да е една успешна година, но да имаме по-голямо самочувствие, да вярваме повече в силите ни и най-вече, да развием това трудолюбие, защото с това ще си постигнем много от целите.
Водещ: Благодаря ви.
Симеон Сакскобургготски: Благодаря ви и аз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 10704 |13.11.2007 Адреналинката Яна: ДПС не трябва да управлява България . 20| 11753 |17.08.2007 Иван Станчев: Познах, че Симеон ще спечели с 42.5% изборите през 2001 г. . 5| 6187 |28.07.2007 Мартин Ламбо: ЕС трябваше да покаже тази година червен картон за България и Румъния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads