Реклама / Ads
27| 13136 |13.08.2009 ИНТЕРВЮ

Ст. Софиянски: Дянков, Орешарски - няма разлика

.
Стефан Софиянски Източник: Вяра Йовева
По-агресивна политика е нужна на България, дори с риск за дефицит, каза бившият премиер и кмет на София Стефан Софиянски.
 
интервю на Васил Василев

- Как определяте политиката на новия финансов министър Симеон Дянков?


Трябва да се предприеме много по-агресивна финансова политика, сегашното правителство по нищо не се различава по този въпрос с ексминистър Орешарски. На България й е нужна консервативна икономическа политика с непрекъснато съкращаване на разходите. Би трябвало новият министър на финансите Симеон Дянков, дори с риск, да стигне ръба на дефицита с оглед на по-агресивното инвестиране, което да компенсира инвестиционния спад от частния сектор.

- Към това можете ли да добавите някакви по-конкретни мерки?

На първо място трябва да се подхване земеделието, изтеглянето на субсидиите и час по-скорошно разплащане със земеделците, за да може да се активизира новата реколта. След това да се направи една агресивна политика по отношение на строителството – проекти, които са пред реализация, да започнат моментално да се финансират. Трябва разбира се да има едно отпушване на програмите, защото в България е налице ниско усвояване на парите от тях заради грешките на предишното правителство. Отново, на ръба на риска – отваряне на програмите, за да могат тези пари да влязат в икономиката. Това са първите три стъпки. В това число и финансиране в инфраструктурните проекти, които са почти довършени.

- Някои политически коментатори сравняват днешната ситуация с тази от 1997 г., когато след капитулацията на страната по рвмето на БСП, вие съставихте служебен кабинет.


Няма нищо общо. Сега съществува ресурс, който тогава липсваше. Вярно, тогава трябваше отново да се предприемат решителни стъпки, тогава компенсирахме с договорката с Международния валутен фонд и с първия транш, преведен преди изборите. Сега има едни 7 млрд. от еврофондовете в резерв. Тогава нямаше нищо, трябваше да се рискува, водехме агресивна политика, макар и с несъгласие на МВФ, за да стабилизираме валутния курс на долара, след което да се справим с инфлацията. Сега трябва да се направи същото - да се предприемат мерки за увеличаване на потреблението. Неслучайно наблягам отново на земеделието, чрез което ще има един по-достъпен продукт на пазара. Сега България е много по-добре от Жан-Виденово, въпреки слабата политика на Станишев.Пред нас са седем милиарда, фондовете ни стоят. Нека да се увеличи дефицитът, не е страшно, важно е накрая на годината да имаме ръст на брутния вътрешен продукт, или поне да спрем спада.

- Липсва ли ви депутатската скамейка?
Никак, сега като гледам разправиите, не знам какво щях да правя. Доста тегаво започна работата на новия парламент, надявам се да седнат като разумни хора и да извадят България от неприятната ситуация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 35187 |11.08.2009 Проф. Чавдар Николов: Бойко е мъжко момче, но го дебне провал . 17| 10145 |11.08.2009 Отец Бараков: Ще съдим Първанов, Филчев и Симеон за акция "Расо" . 18| 11309 |10.08.2009 Ген. Атанасов: Пращат Сертов в Солун, за да е по-близо на разследващите . 30| 22074 |07.08.2009 Румен Борисов: 90% от професорите и доцентите в СУ са агенти на ДС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads