Реклама / Ads
76| 12648 |14.07.2010 ИНТЕРВЮ

Ст. Софиянски: Отиваме към предсрочни избори

.
"Пълният провал на ГЕРБ в икономиката и финансите може да ни доведе до парламентарни избори доста по-рано от 2013 г.", каза в интервю за Frognews.bg бившият министър-председател на България и кмет на София Стефан Софиянски.
 

Интервю на Васил Василев

- Г-н Софиянски, как ще коментирате вчерашните думи на социалния министър Тотю Младенов, че пенсиите ще се вдигнат от 1-ви юли 2011 г.


- Следващата година ще бъде късно за актуализиране на пенсиите. Правителството трябваше да спази ангажимента и обещанията, които пое към българите и да увеличи надбавките още тази година. Освен моралните щети от това, има и икономически – стопирано е потреблението. От друга страна обвързването на Брутния вътрешен продукт с пенсиите е правилно, ако се положат усилия за неговото увеличаване. До момента той само пада от началото на това правителство и най-важното – бюджетът не предвижда някакъв негов растеж. Да стане догодина така, че управляващите отново да кажат няма пари. В бюджета трябва да се заложи на безусловно увеличаване на парите за възрастните хора. Ако нарасне потреблението, което идва и от тях, увеличава се и БВП, нещата са вързани. Не виждам обаче идеи за това. Трябва да се направи цял финансов пакет, който да стимулира нарастването на БВП – това е първата задача на кабинета. Затова казвам, че в момента се правят празни обещания. В актуализацията на бюджета липсват идеи за икономическото развитие на страната.

- Страшно ли ще бъде да подпишем споразумение с МВФ?

- Правителството сбърка бюджета, което, впрочем, подкрепиха и „сините”. Грешката беше в желанието на ГЕРБ да се „влезе” в еврозоната и да се направи балансиран бюджет – една стара философия, грешна за актуалния момент. Това всичко, предизвикано от Дянков, Костов и Мартин Димитров предизвика създаването на бюджет, за който още в началото се знаеше, че не може да издържи. Той бе критикуван от Международния валутен фонд. Затова сега Синята коалиция се опитва да се измъкне от ситуацията чрез МВФ и да говори, че трябва да се взима заем, който България трябваше да поиска още миналата година. Тогава и можехме да посегнем на резерва, но само при положение, че разходите биха отишли за увеличаване на БВП. Бюджетът трябваше да е с по-голям дефицит, както го направиха при актуализирането и да бъде подкрепен от външни пари. Както го направиха, знаете, 2 млрд. дефицит, рекорден за България, с „подобренията” отново не се вижда перспектива, и се говори за заем. Ако сключим споразумение с МВФ, ограниченията в бюджета ни ще са много тежки. Това означава все едно някой друг да ти управлява финансите. И докато още не сме принудени да пристъпим към този ход, правителството трябва да приеме стабилизационен пакет, който да бъде насочен към ръст на БВП – в него да влязат пари от резерва, от заеми, както и разбира се да бъдат усвоени парите от ЕС. Това обаче не фигурира в бюджета. Говорят ни за заем! Заем за какво? Лошо управление на публичните финанси, лош бюджет за 2010-та година, задълбочаване на кризата – това показват резултатите в актуализирания бюджет.

- Кой повече е виновен за кризата с "Газпром" - БСП или ГЕРБ, тъй като има взаимни обвинения?


- Нямам чак толкова информация, но има едно разминаване с нормалната логика. 1 година това правителство е на власт, но още няма стратегия и виждане по енергийните въпроси – ще имаме ли АЕЦ „Белене”, ще има ли транзитни проекти през България, ще се стимулира ли алтернативната енергия. Целият този хаос се използва от различни спекулатори и „посредници”, които си правят каквото си искат. Не знам кой е по-виновен, от БСП са допуснали грешка, но от ГЕРБ не се прави абсолютно нищо вече цяла година – само се развалят договори. Да не забравяме, че по времето на Бойко Борисов германците се отказаха от „Белене”.

- Коя е най-голямата грешка на ГЕРБ за тази година, в която бяха на власт?

- Основната грешка е в икономическата им политика – много голямо влошаване по всички показатели – малка приходна част, голям дефицит. За една година икономиката се влоши.

- Те казват, че световната криза и наследството от тройната коалиция са виновни?


- Аз не знам дали световната криза и БСП са оправдание да не се усвояват еврофондовете, които са ни огромно предимство. Грешката в управлението на публичните финанси са далеч по-сериозни от кризата в света, от която вече някои държави започнаха да излизат. Най-голямата грешка за мен е бюджетът. Важни са сигурността, образованието, здравеопазването и културата, които са изцяло зависими от Министерството на финансите. Огромните колебания, които имат управляващите – ще вдигаме пенсиите, няма да ги вдигане, например. И като огромен жест към пенсионерите решиха да ги оставят с неясно бъдеще. С ДДС е същото. Това създава неблагоприятна икономическа атмосфера, в резултат на което намаляват и външните инвестиции.

- Вие мислите ли да се върнете в политиката? Някой предлагал ли ви е политически проекти?


- Не, не са ми предлагали проекти. Аз имам достатъчно позиции и опит, за да реша сам какво да направя. В момента работим със Съюза на свободните демократи, чийто председател съм. Партията има остра опозиционна позиция. Ще ви припомня, че още през януари поискахме оставката на Дянков и предрекохме катастрофата, която се случва. Тези грешки, които прави кабинета „Борисов”, ме мобилизират с моите колеги да потърсим нови политически решения, които мислим да предложим на едни, за съжаление, предсрочни парламентарни избори. Мен не ме удовлетворява последното място в ЕС.

- Стягате ли се за кметските и президентските избори догодина и бихте ли се кандидатирали за някой от постовете?

- За президент не мисля, че мога да се кандидатирам, тъй като нямам качествата. Аз съм икономист, прагматичен човек. За кмет на София? Да му мислим догодина!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 7485 |17.11.2009 Ст. Софиянски: Тотално сбъркан Бюджет 2010! . 27| 13172 |13.08.2009 Ст. Софиянски: Дянков, Орешарски - няма разлика . 3| 5628 |01.06.2009 Г. Ганев: Финансовата криза и наближаващите избори са шанс да си пооправим къщичката . 20| 10272 |26.04.2009 Кольо Парамов: Президент и управляващи ще опитат анулиране на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads