Реклама / Ads
28| 7487 |17.11.2009 ИНТЕРВЮ

Ст. Софиянски: Тотално сбъркан Бюджет 2010!

.
Стефан Софиянски Източник: Вяра Йовева
Философията на бюджета, който Дянков предлага днес на първо четене, е тотално сбъркана според бившия министър-председател и кмет на София Стефан Софиянски.
 

Разговорът ни със Стефан Софиянски започна точно след приключването на изборния ден. След като го проследих от начало до край, потърсих бившия кмет около 19:30 часа, но с изненада открих, че той не знаеше какво се е случило в борбата за кметския стол на София. Попита ме единствено: "Как се е представил Антикаджиев", отговорих му "назад е". "Звъннете ми след 30 минути, тъй като в момента разхождам кучето.", беше краткият отговор на Софиянски, който реши, че е безсмислено да гледа пресконференцията на ГЕРБ и даде интервю за Frognews.bg докато Фандъкова благодареше на своя шеф горещо.

Интервю на Васил Василев


- Какво е мнението ви за новия кмет Йорданка Фандъкова?


- Пожелавам й искрено успех! Тя направи една доста точна реплика – „няма значение дали си мъж или жена, важното е да имаш качества.” Дано тя се наложи като кмет с качества. Кметският стол подлага на изключително много сериозни ангажименти всеки, който го заеме.

- Какво липсва в столицата, което би трябвало да бъде наваксано спешно?

- София си има и природа, и инфраструктура, какво й липсва основно – динамика. В София в момента има тенденция на увеличаване на населението. Това разбира се не е негативен факт. Прекалено малка страна сме, за да се делим на провинции. Например нямаме в София строителство на пътни артерии, на знакови обекти. От както се откриха халите, подобно нещо в столицата не се е случвало. Стоят недовършени булеварди, като „Пенчо Славейков”, връзката Централна – Сточна гара, изнасянето на движението малко извън центъра, по това не се работи, в това виждам аз проблема. Ние изработихме нов градоустройствен план, приет от парламента, трябва вече по-сериозно да се работи върху него, защото София започва да се превръща в град, неуютен за живеене.

- След като напуснахте кметския кабинет, вие бяхте съден заради прословутите столични хали…

- Аргументите в съда на тези, които подадоха жалбите, не издържаха. Има ли ги халите? Има ги! Работят ли – работят, та дори толкова години издържат на конкуренцията вече и на моловете успешно.

- Като потърпевш от кметския пост можете ли да кажете обективно има ли за какво да бъде съден вашият наследник Бойко Борисов?

- Не, не мисля, че трябва да се повдига обвинение към Бойко Борисов за каквото и да било. Искам обаче да обърна отново внимание на факта, че трябва повече да се работи, дори изцяло физически. Откриването на обекти е едно на ръка, но малко се работеше ефективно в екипа му. Метрото е много важно за столицата, но то си беше продължение, трябват нови визии. Това ми е забележката – неходенето на работа по план.

- На тези избори вашата партия ССД също имаше своя кандидат. Имаше ли г-н Антикаджиев по-добра програма от Фандъкова и Кадиев?

- Да, смея да твърдя, че кандидатът за кмет на ССД Иван Антикаджиев имаше по-добри виждания от тези на Йорданка Фандъкова. Разликата беше в строителството, както ви казах, имахме намерения да построим булеварди. В моите мандати пуснахме пречиствателната станция за питейни води, направихме концесия за Софийска вода, не можахме да се справим със сметоизвозването, това трябва да се довърши. Но това е посоката, повече конкретни действия.

- Борисов след изборите нарече Кадиев единственият мъж в БСП, как ще коментирате суперлатива му към конкуренцията?

- Бойко Борисов има специални отношения с БСП, след като си има приказката с тях, да си се оправят, аз съм десен политик и не мога да се меся в спорове, в които пряко не участвам. Бойко казал на Кадиев, Кадиев на Станишев, Станишев на Първанов и цял ден се занимаваме с това. Хората очакват да се работи, отиваш в 7:30 ч и сядаш в кабинета, не се занимаваш със странични неща.

- Това отнася ли се и за импийчмънта към президента, който се умува вече втора седмица?

- Държавата ни, както и правителството трябва да има един единствен дневен ред – борбата с кризата, защото икономическите показатели в страната ни очевидно са лоши. Факт е, че сме на последно място в Европа. Разбирам, че всички негативи са наследени от предишното правителство, но нещата продължават да се влошават, бюджетът е лош и се отразява най-силно върху хората. В този момент, в който ти се занимаваш с междуличностни конфликти, има криза, това е недопустимо. Не вярвам, че тези спорове са се породили на партийно ниво, напротив – пак подчертавам, че всичко идва от личностите на Бойко Борисов и Първанов. За мен това е груба грешка и изместване на основната тема в ежедневието ни.

- Каква ви е оценката като икономист за предложения вече черно на бяло бюджет 2010?

- Бюджетът е сбъркан изцяло като философия. Той трябваше да бъде разходно-компенсиран. В момента имаме бюджет, чрез който се търси излишък и резерв, което е неправилно, трябваше да се потърси увеличение на потреблението, а не неговото намаляване. Не искам да чувам от един министър колко е спестил, а колко е похарчил, когато спести, то това е за сметка на хората, на данъкоплатеца. Това е и работата на Дянков – да направи максимална разходна част, разбира се изцяло ефективна.

- Продължава ловът на вещици в страната, миналата седмица бяха поискани имунитетите на двама депутати от ДПС.

- Нямам отношение към този въпрос, да сте ме чули да кажа една дума срещу Виденов, макар че имаше много за какво. Сядаш и работиш, не е важно да показваш колко са лоши предишните управници, а да докажеш с действия, че си по-добър от тях.

- България чества 20 години от свалянето на стария комунистически режим. Какво се промени от погледа на един бивш министър-председател на Прехода?

- Много неща се промениха, но отново искам да отбележа основното – има свобода на словото, свободни и демократични избори, връщането на частната собственост, връщането на земята на хората, приватизацията, къде с грешки, къде без…Членове сме на Европейския съюз и на НАТО – всичко, което ние си поставихме като задачи в началото на 90-те годни, беше постигнато. критиката към нас, която може би има основание, е, че можехме да направим всичко това много по-бързо. Реалните цели обаче са свършени. Сега, ако мога да формулирам новите задачи пред страната ни, то ще започна с настигането на бившите социалистически страни като Словения, която е един добър пример за държава член на ЕС.

- Спомняте ли си къде ви завари новината?

- Да, разбира се, беше петък, играех футбол в едно работническо първенство и си спомням, че на полувремето ни казаха. Зарадвах се, аз съм антикомунист по биография, но никога не очаквах, че ще стана министър-председател. На следващия ден тръгнахме по площадите със семействата си. Започнахме постепенно да работим за създаване на демокрация в България, която беше изостанала с 45 години от другите страни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 7624 |16.11.2009 Цв. Маркова: Има опити да се установи хаос в системата за сигурност . 39| 11727 |13.11.2009 Копринка Червенкова: След 10-ти започна да се цени тренираният мускул, не тренираната глава . 10| 14447 |11.11.2009 Н. Арабаджиев: Убих Наско, за да не бъда насилен . 18| 10262 |11.11.2009 Даниела Горчева: България е представена достойно в Амстердам

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads