Реклама / Ads
21| 10772 |02.04.2018 ИНТЕРВЮ

Спас Гърневски пред Фрог: Сделката с Пловдивския панаир подхожда за „кражбата на века”

.
Спас Гърневски Източник: БГНЕС
Сделката с Пловдивския панаир е нарицателна на „кражбата на века”. Това каза пред Фрог нюз депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски. Той и колегите му от комисията за борба с корупцията са поискали новият антикорупционен орган да разнищи как бизнесмена Георги Георгов е сложил ръка върху панаира и дали това е станало законно. Ето какво още каза Гърневски:
 

-       Г-н Гърневски, като зам.-председател на комисията за борба с корупция в парламента, сте сигнализирали новия антикорупционен орган КПКОНПИ за сделката с Пловдивския панаир и придобиването му от бизнесмена Георги Гергов. Кое ви кара да бъдете оптимист, че след толкова години може да се разбере каква е истината?

-          Вярвам, че рано или късно идва моментът на истината. Вярвам, че ще се разбере как беше нанесена огромна щета не само на  Пловдив, но и на държавата.

 

-          Какви са загубите според вас?

-          Само  един от докладите сочи, че  Пловдив губи 150 млн. Проследил съм  този факт  по вписванията. Имотите, които са апортирани са за около 150 млн. лв. И това е по оценки на някой, който не знаем как ги е правил. Според мен пазарната цена е много по-висока. Стана така, че преди време Общинският съвет ме  избра за представител на общината в съвета на акционерите. Това е надзорния орган. Публикуваните от Фрогнюз  доклади на МВР  за придобиването на Пловдивския панаир много помогнаха, за да може Общинският съвет в града да сигнализира през 2016 г. главния прокурор, министър-председателя и парламента за сделката.  Разбира се, успях да стигна и до други притеснителни факти, които ги няма описани в докладите на МВР. Всичко сме приложили.

 

-          Имаше ли някакъв резултат?

-          От обратните разписки се разбра, че преписката ни е  стигнала до  институциите. След това, обаче имаше избори. За това и проблемът не беше на дневен ред. Отделно внесох сигнал със същите документи и в пловдивската окръжна прокуратура. Тя беше длъжна да ни отговори до един месец.

 

-          Какво ви върнаха оттам?

-          От държавното обвинение обясниха, че през 2010 г. е извършена проверка и не са открити нарушения, заради което няма причина да се образува ново досъдебно производство. Казвам го съвсем накратко, тъй като отговорът не е пред мен. После мина известно време. След изборите станах депутат от гражданската квота на ГЕРБ. После влязох в комисията за борба с корупцията и по-късно станах неин зам.-председател. Но още като член на комисията, на едно от първите заседания, се поинтересувах,  дали докладът на Общинския съвет от Пловдив  е пристигнал.  Оказа се, че  е там. Поисках комисията да се самосезира. Изпратихме едно писмо до Главна прокуратура. Оттам го препратили на Окръжна прокуратура. Получихме почти аналогичен отговор в стил: Правена е вече проверка и няма необходимост  да има нова.

 

-          Това не ви ли обезкуражи?

-          Не, защото по това време усилено се работеше по създаването на новия антикорупционен орган. Освен това  прави чест на всички членове на  комисията за борба с корупцията, че не пожелаха да се  прекрати преписката за Пловдивския панаир. Решихме, че  когато се сформира КПКОНПИ, ще предадем материалите. Все пак става дума за опасения, че са извършени злоупотреби с обществени средства. Сделката с Пловдивския панаир  е нарицателна като „кражбата на века”. Хората искат нови органи и нови служители  да проверят сделката, за да се разбере  дали  е  чиста.

 





-          Какво ви кара да смятате, че този път  проверката ще е по-различна?

-          Знаете колко шум се вдигна около създаването на новия орган за борба с корупцията. Има голямо недоверие към него, че изобщо нещо ще направи.  Хората с основание  се съмняват заради конкретни действия или бездействия на институциите. Обнадеждава ме фактът, че Комисията е формирана на нов принцип. В нея има сериозен потенциал да извърши проверка. Има органи на ДАНС и  НАП. Никой не е проверявал дали са били платени данъците на  апортираните имоти. В апортите са описани дори вилиците и лъжиците на един хотел. Това е не само смешно, но и недопустимо. Оценките на общинската земя, която е перспективна,  са за половин милион за декар. Земята на Гергов пък е оценена за един милион за декар, въпреки, че не става за нищо. От докладите знаем как са извършвани оценките, как за едни ден се назначава комисия, въпреки, че има правила как това да се случва. Вижда се и как още на следващият ден апортите са били готови.

 

-          Какво мислите, че ще излезе, ако се направи сериозна и обективна проверка?

-          Може да излезе, че е действала организирана престъпна група, за да изпълни всичко това още от самото начало. Като човек се запознае с  хронологията на събитията около сделката, разбира, че  тя е добре замислена и изпипана.  Под лозунга, че в града ще се възобновява туризма, че ще се строят детски градини и не знам си какво още, общината налива за два -три месеца имоти за 150 млн. лв.

 

-          За какви имоти говорите?

-          За терен в Стария град с 14 къщи върху тях, за 30 декара около панаира, 20 декара около хотел „Санкт Петербург” на Гергов, за още 20 декара атрактивна земя около Гребния канал, както и за  цялата фирма „Паркове и градини”, която трябва да се грижи за озеленяването на Пловдив, с  нейните 366 декара земи и всички движими имоти върху нея. Става дума за огромни неща. Сега общината е принудена да плаща наем, за да ползва тези земи и да си прави разсад за посадъчен материал.  Има твърдения в докладите, които пуликува вашият сайт, в които се казва ,че има съмнения за предварително подготвен удар. Това не е случайно.

 

-          Имате ли обяснение защо точно  Георги Гергов стои в основата на сделката с панаира, а не някой друг?

-          Той се е облагодетелствал не само от тази сделка. Получи подкрепа и за х-л „Санкт Петербург”. Гергов не е виновен. Той е бил добре с всички, за да си постигне бизнес интересите. Приказката за баницата да не я повтаряме. Като няма кой да те удари през ръцете, ще бръкнеш с тях в тортата. Ще направя всичко възможно сделката с  панаира да се провери отново. Вярвам, че ако има воля, ще се стигне до много сериозни неща. Ако пък всичко излезе чисто, да затворим тази страница и това е. Но като знам какво има в документите, мога да кажа само, че става дума за „ювелирна” сделка.

 

-          Но нали преди години много се говореше за т. нар. публично-частни партньорства, Какво излезе от тях?

-          Те се оказаха по-скоро великолепен  механизъм конкретни хора да се облагодетелстват  за сметка да държавата и общините.   Виновна е държавата, че не намери  механизъм, с който  да не допуска подобно нещо.

 





-          Как искате да се развият нещата около панаира?

-          Би било най-добре, ако се стигне  до възстановяване на щетите. Пловдивският панаир  е своеобразен  тест за новия орган и  управляващото мнозинство.  Една от основните критики от Европа към нас  е съдебната система.  Отвън ни гледат с недоверие. Председателят на КПКОНПИ би трябвало да си дава сметка, че трябва да има явни, конкретни резултати. Но не такива - на кого е яйцето - на петела или на кокошката.  Трябва да се стигне до крупни разкрития. Необходимо е да се покаже на обществото, че са махнати чадърите над този или онзи. Само тогава  обществото ще повярва, че има воля за борба с корупцията. Важно е да се потърси отговорност на всички  онези, които са допуснали кошарата да се разгради.

 

-         Доколко ви помогнаха докладите на МВР за придобиването на панаира, които медията ни публикува?

 -         Към документите, които сме предели на КПКОНПИ, сме приложили въпросните  два доклада на МВР, които Фрогнюз за първи път огласи. Като човек, който изготви сигнала,  проверих достоверността им установих, че почтено и точно сте публикували документите. Когато беше събеседването с двамата кандидати за председател на антикорупционния орган в НС, имах конкретен въпрос дали са готови да разследват съмненията по придобиването на Пловдивския панаир.

 

-          Какво ви отговори Пламен Георгиев?

-          Каза: Дайте още утре сигнал. Ще извършим проверка според правилата.  За никого няма да има чадър.

 

-          Как ви прозвуча това?

-          Убедително. Ето - в края на седмицата имаме вече сведение, че изпратените от комисията по корупция материали са пристигнали в КПКОНПИ. Ще следим проверката на сделката. Дано да стане така, че хората да повярват, че все пак има и справедливост. Държа да подчертая, че медията ви има сериозен принос  да се осветлят доста детайли около сделката с панаира. В документите на МВР действително е посочено, че има не само данни за сериозни нарушения, но и за престъпления.  

 

Интервю на Катя Илиева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 14249 |06.03.2018 Майката на Емил Шарков пред Фрог: Дано синът ми не вижда, че другарите му са предатели . 20| 19452 |08.02.2018 Б. Атанасов пред Фрог: Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев е участвал в пазарлъци, Цацаров го гали по главата . 4| 14931 |22.01.2018 Стефан Солаков: Бате Бойко се държи като благодетел - щял да протежира Турция пред Европа?! . 21| 16485 |19.01.2018 Елена Йончева пред ”Фрог”: Управлението на ГЕРБ генерира корупция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads