Реклама / Ads
22| 13352 |17.07.2009 ИНТЕРВЮ

Стефан Гамизов: Десните олигарси търсят 1 млрд евро, пропуснати извън властта

.
Стефан Гамизов
Последните две години правителството се управляваше от съветници, а не от Сергей Станишев, казва анализаторът и лидер на „Гражданска лига за България”
 

Интервю на Стойко Стоянов

- Г-н Гамизов, какъв е вашият анализ за резултатите от вота?


- Рано е все още да се прави анализ на тези избори. Това, което забелязах е, че не се гласува политически или за идеи, а по някакви други причини. Новото е, че гласуваха хора, които първоначално нямаха такова намерение. Те бяха разгневени от наглата, просташка и безпрецедентно арогантна изява на Ахмед Доган, казвайки, че разпределя всичко в държавата.

Три седмици преди изборите в „Гражданска лига за България” направихме социологическо проучване. Хората, които имаха намерение да гласуват бяха около 53%. Допълнителните 10% излязоха наистина само заради гнева срещу ДПС. И това е трагичното в случая, защото изборите трябва да бъдат резултат на смислено политическо действие, което е породено от някакви очаквания за промяна. Отново повторихме един постоянен цикъл на тоталния протестен вот, сега към тройната коалиция.

- Но имаме и политическа сила, която получи голяма подкрепа и се доближи до пълно мнозинство в парламента.


- Ако Доган беше направил още 2-3 изявления по телевизията, ГЕРБ сигурно щеше да има и конституционно мнозинство.

Без да се заблуждаваме, тези избори не са тържество на демокрацията, а на целесъобразността над разума и разумното политическо действие. Чрез вота си хората искат от Борисов не законност, а възмездие. Да накаже Станишев, Доган, Симеон, министрите, които са злоупотребявали, тайните съветници около тях. Аз дълбоко се съмнявам, че Борисов и партията му са с възможност да осигурят такова възтържествуване на закона. Сигурно ще има примитивна справедливост, но едва ли компетентността и житейският им опит ще достигнат, за да осигурят справедливост в рамките на закона.

- Подозрителен сте към успеха на ГЕРБ, но реално на политическия пазар нямаше друга читава алтернатива. Какво стана с вашия проект „Гражданска лига за България”?


- „Гражданска лига за България” не е политически проект, а граждански. Нямаме амбиции за власт. Ще сме срещу всяка власт, вършеща безобразия. Нямаме предпочитания към идващите правителства, а към действията им.

Що се отнася до победителите, аз не казвам „Защо Бойко”, а обяснявам какво се очаква от него да направи.
На България е необходимо да има силно, просветено лидерство и точно това е драмата на тези избори. За пореден път се очертава да има силен лидер, но няма просветен лидер. Това е симптом, че държавата няма да се промени. Повтарям, че най-доброто което може да се случи е да бъде потърсена някаква условна справедливост от хората, които са причинили на народа си злини.

- И това все пак е стъпка
.

- Проблемът е, че не е стъпка напред. Може би е стъпка на място, но поне не е стъпка назад. Това малко възмездие мен не ме удовлетворява. България трябва да осъществи бъдеще на гражданите си. Ние не сме Ирак. При нас въпросът не е да обезглавим местния диктатор, а как да станем цивилизовано общество, в което човекът да живее живота си както намира за добре. Това сега е невъзможно.

- Имаше очакване, че ще се завърне синята надежда със Синята коалиция, защо не се случи?


- Беше невъзможно. Аз съм естественият избирател на СДС, откакто има демокрация в тази страна. Така наречената синя идея е несъвместима с публичният образ на Иван Костов. Не е вярно, че въпросната идея няма бъдеще. Проблемът е, че това бъдеще е свързано с присъствието на Костов в политическото пространство. Той прегражда пътя към ефективния живот на синята идея в България.



- Настоявате за справедливост и възмездие, но Станишев упорито повтаряше, че това ще е реваншизъм, а Доган извади скелета на възродителния процес.

- Приказките на Доган и Станишев са все едно някой убиец да каже на съдията, който му е издал справедлива присъда:”Тя е безсмислена, жертвата няма да се върне в реалния свят”. Не можеш да наричаш реваншизъм търсенето на възмездие за извършени престъпления. То не е за удоволствие на тълпата, а защото законът го налага. Възмездие, ориентирано към бъдещето на нацията и нейните ценности. Дошло е крайно време хора като Доган, създал една престъпна политическа корпорация, която се занимава с ограбване на обществения интерес, да си понесе заслуженото.

Но за същността на Доган вина имат всички останали политици. Затова възмездие трябва да има и за президента Георги Първанов, Станишев, Сакскобургостски. Така нареченият цар сега не искал да си говори с Милен Велчев и други жълти, бил разочарован. Ами в крайна сметка Велчев не е направил нищо по-различно от това, което вършеше лидерът му. Всички от НДСВ на ключови позиции копираха поведението на лидера си, а той се прави на разочарован.
Обществото не трябва да се заблуждава и за Станишев. Той не е това миловидно момченце, със срамежливи бузки, както изглежда. Излъчването му подвежда хората. Станишев имаше два периода - до втората половина на управлението му и след това.

-Кой го промени?


- Росен Карадимов и други близки лица от неговия кръг. И ако правителството на Борисов ще търси отговорност от премиера, трябва да потърси и от тях. Те са в основата на суспендирането на длъжността министър-председател през последните две години.

- Какви са прегрешенията им?


- Практически Росен Карадимов измести министър-председателя. Станишев стана само фасада. Карадимов реално решаваше какво ще се прави и какво ще се случи в държавата. Други пък осигуряваха тази сатанинска енергия през коалиционни партньори, президент и всички останали, като комбинираха това с огромната си близост с премиера.

 Всички знаят за какво става дума. Затова преди да търсиш отговорност от Станишев, неговите довереници също носят вини.

- Имаше период, когато говорехте в подкрепа на Станишев, какво се случи между вас?


- Ще кажа директно. За мен хората имат период преди и след. В момента, в който забележа, че един човек го има описан в Конституцията, не като личност, а като длъжност, която е заел, от там насетне той, ако изпълнява своите задължения, може да разчита на мен и на хората около мен. През първата част от управлението за Станишев беше много важно, по някакъв начин, да бъде удържан Първанов, да не навлезе напълно в изпълнителната власт и да не набута всички свои хора там.

През този период Станишев в никакъв случай не беше полезен, но не беше и толкова вреден. В края на втората година от мандата си премиерът започна да колаборира с президента, отказа да изпълнява задълженията си, прие, че Първанов ще има квота в правителството. В резултат на това всичко се срина окончателно. Това е поуката, защо деца и житейски неопитни хора не трябва да сядат на такива ключови постове.

- Правителството на тройната коалиция вече подаде оставка, каква е оценката ви за работата му?


- Изключително съм разочарован от това правителство. Тези хора през последните две години направиха всичко по силите си да блокират усилията на хора, като мен, които са насочени към изграждането на ефективна процедура за борба срещу престъпността. Работеха по много хлъзгав и отвратителен начин. Никога нямаха достойнството да застанат и да кажат: „Ние сме ти врагове”. А намираха подмолни начини, за да обезсилват тези усилия постоянно.

Нечестно е да говорим за тройната коалиция без да споменаваме Първанов. Реално тя беше четворна коалиция. Държавният глава винаги е бил в разрез с Конституцията, един от ключовите фактори в правителството и отделно имаше свои министри, хора близки до него, а не до партиите си.

- Кои са тези министри?

- По същество това бяха най-лошите в кабинета – Калфин, Масларова, Гагаузов, Мутафчиев и наполовина един Петър Димитров. В тази коалиция Първанов беше най-големия отделен играч и той е неразделна част при търсенето на отговорност.

- Президентът отново иска да реди коалиции и да бъде режисьор, каква трябва да е политическата му съдба след тези избори?


- В българското общество на този етап няма зрялост какво трябва да се случи с Първанов. Ние сега потъваме в един водовъртеж на хаос, в който ще се търси справедливост по целесъобразност, а не по законосъобразност. Така, че този разговор е безсмислен в момента. За себе си съм наясно, че Първанов постигна целите, които си беше набелязал.

- Чисто хипотетично, ако обществото беше зряло, какво щеше да се случи?


- Този човек много отдавна щеше да бъде отстранен от Конституционния съд. Основанието за това щеше да бъде, че той се намесва в изпълнителната власт, а по Конституция няма такова право. На второ място, не изпълнява задълженията си разписани по Конституцията. Просто отказва, защото иска да бъде реален играч в изпълнителната власт. А е така, защото това носи реални печалби на олигархичния кръг, който е около него.

 Първанов си остава гаранта на олигархията в България. И докато той е на тази длъжност, и му се позволява да суспендира Конституцията, шансовете в страната за промяна са минимални.

- За какво бихте предупредили новия кабинет?


- Казвам същото и на идващия министър-председател – ако желае ще получи всякаква подкрепа. Но трябва да покаже, че е обективен към всички. Аз очаквам от Борисов, че няма да прави разлика между добри и лоши олигарси, между правилни и неправилни олигарси. Това ще го покаже само по един начин – ако започне да съдейства на прокуратурата, следствието и ДАНС за разследване на всички кръга около президента, около Доган, Станишев, Сакскобургостки. И което е много важно – и собствения си кръг, оформил се в резултат на личния му и бизнес живот.

 Той трябва да покаже, че за него няма никакво значение, дали хората са Георги Гергов или Цветелина Бориславова, че не прави разлика между Иво Прокопиев и Марио Николов. Обществото трябва да види, че лявата част от олигархията се е наредила до дясната пред правосъдието. В противен случай отново ще има проигран шанс за народа. Ако новият премиер прочете Конституцията и каже: „Аз вече не принадлежа на себе си, а на Конституцията, за мен всички са равни пред закона и аз няма да направя никаква разлика”. А след това безпристрастно да започне проверка на всички скандални сделки – АЕЦ ”Белене”, БТК, „Мраца Изток 1”, „Марица Изток 3”, „Южен поток”, „Цанков камък” и т.н.

 И нещо много, много важно -Цветанов да не връща събирачите на нарко-рушветите от старите служби НСБОП и ГДБОП, както и кръга около Иван Драшков. Този човек, отличаващ се със забележителен интригански и социопатичен характер, и принадлежащ към кръговете, манипулиращи службите да убиват всеки опит за борба с организираната престъпност, корупцията и руската тайна политическа процедура, е заплаха за елементарното съществуване на демократичната процедура.

- Борисов даде заявки, че ще е безкомпромисен.


- Опасението ми е, че това правителство може да разиграва театъра, че има добри и лоши олигарси. Тогава то ще заприлича на путиновата администрация – перверзна справедливост, но само срещу враговете на Борисов. Трябва да разберем, а то ще стане в близките месеци, дали са верни слуховете из улиците, че на дясната част от олигархията и липсват точно един милиард евро, защото много дълго е била извън властта.

 И всъщност ролята на хората от кръга „Капитал” е да си върнат пропуснатите пари, които смятат, че им се полагат. Тези които злоупотребяват с обществото и интересите му, няма значение дали са леви или десни – те са крадци. Пред новия премиер стои задължението да се еманципира от миналото си. Само, че ще трябва да го направи, ако иска да получи огромна подкрепа, каквато не е и сънувал. А в противен случай, свирепа съпротива в защита на демокрацията. Няма други алтернативи.

Frognews.bg е готов да предостави право на отговор на всички засегнати страни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 27734 |22.06.2009 Проф. Димитър Иванов: Шепа псевдополитици и олигарси станаха акционери на България . 33| 10228 |20.05.2009 Димитър Абаджиев: Вкарваме 200 политици и олигарси в затвора . 18| 9089 |01.05.2009 Иван Генов: Вместо към хората, БСП гледа към олигарсите . 118| 17500 |21.04.2009 Стефан Гамизов: Да изгоним човекоядците от държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads