Реклама / Ads
84| 10981 |30.03.2011 ИНТЕРВЮ

Стефан Софиянски: Каня Костов за коалиция на изборите

.
Живеем по-зле и от времето на Станишев, казва бившият премиер на България и бивш кмет на София Стефан Софиянски
 
интервю на Васил Василев

- Г-н Софиянски, можете ли да опишете каква е реалната икономическа ситуация в България днес?


- Това е въпрос, на който никой в държавата не може да ви отговори с точност. Лично моята преценка е, че има един автопилот, който Бойко Борисов и цялото му правителство е пуснало. Но в този автопилот няма нито координати
накъде да се движи самолетът нито с каква скорост и той просто си лети нанякъде. Този кабинет прави грешка след грешка във всички области, като се започне от здравеопазването и се стигне до енергийните проекти и икономиката, при които цари пълен хаос. Единствено мога да ви кажа онова, което всеки вижда – народът все повече обеднява. Аз, както и повечето българи, знаем отлично, че Бойко Борисов завари една държава, която беше като минно поле, но той вече 2 години не може да прескочи мините. Бяха му поставени капани, икономиката потъваше, тройната коалиция се изпокара кой повече да открадне и какво. Накрая на мандата им трите партии излязоха извън контрол и щяха да се сбият за разни апетитни имоти, които си купиха за жълти стотинки. Накрая имаха наглостта да правят кадрови промени и да приемат закони в последния момент.

Това беше нагло и подло. Когато беше съставен служебният кабинет, на който бях премиер, ситуацията беше далеч по-зле. Ние заварихме една фалирала държава в която мутрите с джиповете управляваха и правеха каквото си искат с хората. Успяхме да излезем сравнително бързо от кризата. В тогавашното правителство беше пълно с експерти, които разбираха от работата си и знаеха какво да правят. Един от най-важните хора във всяко правителство е финансовият министър. Симеон Дянков, който заема тази длъжност в момента, няма идея къде се намира, няма и никаква концепция за ресора си. Дянков работи със слаб екип и единствено създава неприятности в правителството. Именно от там идват основните проблеми на Бойко Борисов. Всички негативи, които му се трупат на главата, идват от финансовата бъркотия на Дянков.

- Тази година предстоят избори. Все още ли възнамерявате да се включите в битката за кмет или президент?

- Аз бях грешно разбран от някои ваши колеги журналисти. Когато обявих, че ще участваме в този вот, не ставаше дума за моя персонална кандидатура, а за кандидати по места, които са от Съюза на свободните демократи. Все още не сме избрали кои ще са те и под каква форма ССД ще се включи в президентските избори, тъй като очакваме срещи с останалите десни формации. Крайно време е да започнем промяна в политиката на България и в управлението на общините да влязат партии, които са извънпарламентарни. В момента какво се прави? В Народното събрание има един вечен мир и спокойствие между партиите, които правят това безумие и мълчат за всички гафове на правителството, само и само за да не излязат от парламента и да си стоят там. Анализирайки поведението им, аз не виждам друго обяснение. Не може и не е логично толкова години ние да сме на последно място в Европа по всички показатели. Колкото и да им се иска на Дянков и Борисов да не е така и да ни залъгват с разни неверни и манипулирани цифри, истината е такава.

- Т.е. вие търсите отговорност и от управляващи, и от опозиция?


- На практика управляващи са ГЕРБ и те трябва да си понесат отговорността за грешките, които правят. Но казвам, че България има една беззъба опозиция. Ако тръгнете из улиците на който и да е град или село и питате хората кога живяхте по-добре – сега или преди 2 години, масово ще ви кажат, че по времето на тройната коалиция са имали по-добър живот. Въпреки грабежа, който се направи по времето на Станишев, народът казва, че в момента живее по-зле. Много е нелепо всички издънки на правителството да се оправдават постоянно със световната криза. Това можеха да си го позволят само в първите месеци на управлението си. Ако не успееш да преодолееш тази криза вече толкова дълго време, означава, че ти самият я предизвикваш, а не журналистите и хората, които работят всеки ден, за да оцелеят. Наскоро чух поредния абсурд – че журналистите били виновни за всичко, защото писали, че магистрала „Тракия” се строи лошо. Няма как да се строи качествено магистрала с 2 млн. лв. за километър. Не може с евтини материали да правиш първокласен път. Когато премиерът заговори за виновници, нека вече да престане със Станишев. За година и половина и в Африка разбраха за грешките на тройната коалиция, които са факт и никой не ги отрича. Но той трябва да си погледне в своята къщичка и да я разчисти от хората, които му пречат.

- Яне Янев призова Синята коалиция за дясно обединение за президентските избори. Вие бихте ли се включили в подобен съюз?


- Да, разбира се. България има нужда от обединение на десните формации. Аз подавам ръка на всички десни партии, които са заявили, че ще участват на изборите, защото друг начин за спасение на демокрацията у нас няма.

- Включително и на Иван Костов, с когото имахте сериозни политически различия?

- Нашите различия с него не са фатални. Той е правил някои грешки. Предполагам, че аз също имам своите грешни ходове, но това не пречи за по-широка коалиция в дясното пространство. Синята коалиция например подкрепи бюджетите на ГЕРБ. Спомняте си, че още в началото на това правителство ви казах, че Симеон Дянков има лоши идеи и че с такъв финансов министър България ще продължава да потъва. Казах ви след това, че бюджетите му са лоши и ще завлекат държавата надолу. Тогава никой не обърна внимание на думите ми. Радвам се, че лидерите на СДС и ДСБ видяха за какво става въпрос и че съм бил прав от самото начало. Аз лично подавам ръка на Иван Костов и го каня на преговори с останалите демократи. Ние имаме една изпитана формула, с която неведнъж сме преодолявали кризите в дясното пространство. В така създадената ситуация, в която имаме слабо правителство и разбита левица, не трябва да пропускаме шанса тази година да се върнем като доминиращи политици. Аз искам от него, от Мартин Димитров и от Яне Янев да се държат по-остро спрямо правителството. Те трябва да поставят ултиматуми, да използват всички възможни средства, с които да натискат кабинета да работи. Нека да започнат да напускат парламента, когато от ГЕРБ предлагат безумни закони. Това вече би катализирало общественото настроение към днешното управление.

- Възможно ли е Яне Янев с поканата си за общ десен кандидат да се опита да дискредитира сините, за да успее да помогне на Алексей Петров?

- Това са теории на конспирациите, които аз не мога да коментирам. По същия начин ваши колеги говореха за подкрепата на ДПС към ГЕРБ – че се опитват да ги спънат, за да помогнат на някого си. Вероятно ние никога няма да разберем има ли подобен сценарий или не.

- Одобрявате ли политиката, която се води в енергийния сектор?

- В момента виждам, че на дневен ред в България стои АЕЦ „Белене”. Както знаете, има две мнения – дали тя да се строи от руснаците или от някой си, който никога не е известен. Много неправилно някои хора у нас бъркат понятията „Съветски съюз” и „Русия”. Вадят се едни руски знамена, които се размахват като плашило пред народа. Голяма част от енергийните експерти в България казват, че в никакъв случай не трябва да приемаме офертите на руснаците. Те обаче стигат до тук. Защо тогава не кажат от кого да се построи?

Изсипват се тонове критикино не се дават никакви идеи и заради това АЕЦ „Белене” стои вече толкова много години празна. Аз не казвам, че трябва Русия да участва и не знам чия оферта да бъде приета, но поне да има някаква яснота. Нека представители от правителството да седнат със специалисти и да изготвят дългосрочна стратегия относно цялата енергийна политика. В момента се работи на парче. През няколко седмици на дневен ред има само по един проект. Като се попише и поговори няколко дни и като дойде на главата ни някой друг проблем, забравяме. Днес говорим за „Белене”, утре някой ще се сети за „Южен поток”, вдругиден за „Набуко”...

- Как ще коментирате думите на Яне Янев, че Валентин Златев е истинският премиер в България?

- Не искам да се забърквам в разни полемики. Това е въпрос, който трябва да си разрешат Янев и Борисов. Мисля, че тук по-скоро става дума за предизборни нападки. Аз не знам какви са отношенията между премиера и г-н Златев, но това правителство е на път да направи поредната грешка около проблема с цените на петрола. Всички разбраха, че петролът ни е сред най-скъпите в цял свят. Мораториумът, който в момента се готви, е популизъм от страна на ГЕРБ. Загубите от замразяването на цените на горивата ще бъдат наваксани много бързо, след като изтече срокът на мораториума и отново бъдат вдигнати цените. Ще се получи ефектът на пружината.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 129| 13197 |28.01.2011 В. Каролев: Хора на Костов в БНБ одобриха сделката с дълга . 233| 23463 |01.11.2010 M. Радева: Костовото управление е недостижим еталон . 20| 13441 |18.10.2010 К. Стефанов: Най-добрите посланици не се назначават от президента . 145| 16031 |23.07.2010 Едвин Сугарев: Костов президент е катастрофа!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads