Реклама / Ads
53| 10377 |26.06.2013 ИНТЕРВЮ

Стоян Михалев: Младите на улицата ще обединят дясното

.
Костов е извор на политически десни идеи в България. Неговата заявка оттук нататък е, че няма да се кандидатира за нито една длъжност, партийна или апаратна, в ДСБ. Това каза в интервю за Фрогнюз българският композитор и изпълнител Стоян Михалев.
 

Интервю на Борислав Борисов


  - Защо г-н Радан Кънев е най-подходящият председател за ДСБ?

- Смятам, че това е една кандидатура, която е изключително балансирана от гледна точка на това, че ДСБ в момента не е представена в сегашния парламент. И г-н Радан Кънев даде заявка, че ще промени тази ситуация и ще разшири влиянието на ДСБ в дясното пространство. Това минава през много сложни разговори. Те изискват преодоляване на стари междуличностни неразбирателства, които едно ново поколение в дясното пространство, с доста близък език на комуникация по-лесно може да намери общ път, чрез който непредставените, които са в момента на улицата и протестират пред институциите, биха могли да получат своето представителство в следващия парламент.

- Каква ще е ролята на Иван Костов в ДСБ оттук нататък? Има ли вероятност да се превърне в „председател в сянка”?

- Неговата лична заявка е, че оттук нататък няма да заема политическа длъжност в партията. Той не се кандидатира за нито една длъжност в нашите структури. Остава член, разбира се. Остава съмишленик. Остава човек, който е създал и вложил страшно много усилия за тази партия. Той е създател и основен двигател на автентично десни идеи в България, които имаха своето представителство в лицето на ДСБ в последните 8-9 години. Същевремнно, аз вярвам, че не би прекъснал да бъде от помощ за нас, младото поколение в партията, което има много да учи, разбира се. Той, обаче, каза, че това младо поколение трябва да поеме по своя път и само да задава пътя и да го следва. От тази гледна точка смятам, че може да бъде идеален съветник, защото капацитетът, който притежава като политик, е едно от най-ценните неща. Той е специфичен извор на политически десни идеи в България.

- При следващи избори, когато и да са те, Иван Костов ще бъде ли в листите за депутати?

- Към момента не е имало такъв разговор в партията. Ако е заявил, че няма да го направи, аз съм убеден, че няма да го направи. Ако не е заявил това, значи може и да го направи. Това, което е заявил и вече всички сме свидетели, че се случи е, че не се кандидатира за нито една партийна длъжност.

- С какво се различава ДСБ сега от ДСБ, което загуби изборите преди 2 месеца?

- Това тепърва ще разберем. Все пак новото национално ръководство е само на няколко дни. От това по какъв път ще поеме новото национално ръководство и какви резултати ще последват от поемането на този път, ще можем да правим анализ какво е постигнално това ръководство и как се е справило спрямо предишното.

- Защо ДСБ няма да участва в преговори със СДС? Каква е логиката да се участва без СДС, но с Кунева и НДСВ – партията от тройната коалиция?

- Към момента ДСБ не е провеждало с никого никакви преговори. Желанието на новия председател е да се обединят гласовете на хората, които не припознават ГЕРБ, като алтернатива на БСП, както и БСП, като алтернатива на ГЕРБ. Това са така наречените непредставени в дясното пространство. Към този момент проблемът със СДС е, че те през цялата предизборна кампания обслужваха интересите на ГЕРБ. Участваха в разбиването на Синята коалиция, точно под диктата на ГЕРБ. Поради тази причина доверието към тях, че те биха застанали в един такъв съюз, който не припознава ГЕРБ, като алтернатива на БСП и обратното т.е. не взима страната на една от тези 2 партии, е много ниско. Затова, както каза и г-н Кънев, е да изчакаме 2 седмици, след които те ще имат национална конференция, на която ще избират нов председател на СДС и ще видим какъв курс ще поемат – дали ще продължат да се държат като патерица на ГЕРБ или ще се промени курса на СДС. От това зависят разговорите със СДС.

- До кога ще продължат протестите?  От правителството отказват по всякакъв начин, че ще подадат оставка.

- Протестите ще набират скорост, ако ината на кръга Станишев, Орешарски и Местан продължава да бъде толкова упорит. Смятам, че всички тези хора са на улицата точно с желанието да отхвърлят мафията, която е абсолютно ерозирала цялата политическа и институционална среда. Тези хора затова са навън с целите си семейства. Те искат да живеят в една съвсем различна България и са непреклонни в желанието си да настъпят промени.

- Възможно ли е ново правителство без ГЕРБ? В момента протестите искат да свалят БСП и ДПС. При нови избори ГЕРБ ще бъде най-вероятно водеща политическа партия? Може ли въобще да се направи правителство без БСП, ДПС и ГЕРБ?

- На този етап няма отчетлива алтернатива, която да показва това. Не е ясно при едни нови избори дали в политическото пространство няма да се сформира един сериозен опозиционен блок, който не припознава нито ГЕРБ, нито БСП, като свой политически съюзник. Може да се случи, обаче, обединение в дясното на хора, които искат да променят тази симбиоза на два мафиотски клана, които се сменят, защото за мен е абсолютно все тая дали кръгът около Борисов и Цветанов ще е на власт или кръгът около Станишев и Местан. Очевидно е, че олигарсите, които стоят зад тях са едни и същи. Нека не забравяме, че кръга на Цветан Василев и Пеевски беше зад правителството на ГЕРБ. Сега е зад правителството на Орешарски. Ясно е, че все повече ще има хора, които няма да искат този театър да продължава. Възможно е да има ново правителство, което да няма представители на нито една от тези две партии.

- Виждате ли нещо положително в действията на правителството в момента?

- Виждам положително само, когато ги натискаме от улицата. Виждам положителният ефект от гражданския натиск. Най-хубавото на това правителство е, че се случи такъв мощен граждански отпор. Виждаме, че когато им дишаме във врата ежедневно, се случват неща, които иначе нямаше да можем да предотвратим. Предотвратяваме неща, които нямаше да останат с последствия. Те просто щяха да се случват и нямаше да имаме инструмент да ги променим.

- Защо точно сега решихте да споделите историята за Бойко Борисов и Вашите роднини, които са били подложени на рекет? Може ли официално да заявите, че Вашите роднини са видяли точно Борисов, който ги е заплашил лично?

Причината, която роди тази моя реакция, която публикувах единствено в моя профил във фейсбук е, че получих страшно много атаки, че протестирайки срещу правителството на Орешарски, аз всъщност съм подкрепял завръщането на Борисов и Цветанов, което е абсурдно! Имам личното убеждение за миналото на Борисов. То е през една лична история. Нямам никакво желание да се подменят едни олигархични кръгове с тези, които са били досега, като реално се оказва, че те са изключително свързани. Мога единствено да кажа, че в никакъв случай не протестирам срещу правителството на Орешарски за да се върне правителството на Борисов. И, ако се върнем към тази лична история, единственото, което съм казал е, че това е начина, по който за първи път съм чул за съществуването на Борисов. Тогава за първи път съм чул това име. Извинете моето невежество, че не съм познавал българската ъндарграунд среда през 90-те години. На мен това име абсолютно нищо не ми е говорило до момента, в който моите роднини не ми го показаха по телевизията, когато той стана главен секретар на МВР и ми казаха, че това е човека, който ги е рекетирал. Нищо друго не влагам в тази история. Просто така се е формирала моята позиция. Да, видях миналата седмица, че и ген. Богомил Бонев, който беше вътрешен министър от 1997 до 1999 година, е казал нещо много подобно в тази връзка, че Борисов е бил част от организираната престъпност, част от групировката СИК. Това съм го чувал и от много други хора, които са твърдяли подобни неща след 2001 година. Чел съм и публикации с документи за обща собственост на една фабрика за контрабанда в Крайморие, в която Пашата и Борисов са собственици и са я прехвърлили на групировката ТИМ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 15339 |27.11.2012 М. Андреев: СДС подходи партизански с номинацията на Петър Стоянов . 22| 12205 |17.01.2011 Адв. Х. Хараламбиев: Защитавам П. Стоянов, който ми е бил опонент . 26| 16163 |05.09.2010 Проф. Г. Марков: Захари Стоянов сътвори Съединението . 13| 6907 |24.01.2010 Д. Стоянов: Атаката срещу Желева - междупартийна игра в ЕП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads