Реклама / Ads
11| 26963 |10.12.2019 ИНТЕРВЮ

Стоян Тончев: В Саудитска Арабия е арестуван човек от фирмата, която изгражда българската част на „Турски поток“

.
Стоян Тончев
Миналата седмица, в събота, получих информация от мои източници от САЩ, че в Саудитска Арабия е арестуван член на ръководството на „Аркад“, саудитската фирма, която изгражда българската част по „Турски поток“. От сметката й били „изчезнали“ 125 милиона долара.
 

Това ракри сензационно пред Фрог журналистът и собственик на сайта ”Либерта. бг” Стоян Тончев. Ето какво още каза той:

 

Стоян, днес стана известно, че Конгресът на САЩ е приел санкции срещу изграждането на „Турски поток“, какво очакваш да се случи?


Настроен съм скептично, че този газов проект през България ще бъде реализиран. Договорът между България и Русия е с пусков срок, който е невъзможен за нашата страна. Отделно, не съм сигурен, че правителството на Борисов разполага с необходимите средства за обезпечаване на трасето през България. Не случайно руският президент Путин заяви в прав текст, че България, да разбираме премиера Борисов, умишлено бави строежа. Това ще доведе до сериозни санкции за държавата ни, но може би пък те са умишлено заложени, за да бъдат върнати по този начин на Русия част от откраднатите пари по „Южен поток“ от български политически лица и олигарси. Има нещо още по-интересно! Миналата седмица, в събота, получих информация от мои източници от САЩ, че в Саудитска Арабия е арестуван член на ръководството на „Аркад“, саудитската фирма, която изгражда българската част по „Турски поток“. От сметката й били „изчезнали“ 125 милиона долара. До този момент никъде няма официална информация по този казус, но източниците ми са високопоставени и ми гарантират достоверността на изнесеното от тях.






Смяташ ли, че Борисов получи международна индулгенция и признаване заради срещата с американския президент Тръмп?


Прокарват се такива версии у нас, но това е нелепо и изключително несериозно. Ако някой си го въобразява, е в голяма заблуда. В САЩ Борисов беше притиснат от обстоятелствата да признае и разпише в общо изказване с Доналд Тръмп, че България има сериозен проблем с корупцията, спазването на върховенството на закона и свободата на медиите. Станало е въпрос и за газовата диверсификация.  В САЩ не е като в България – властите и институциите да се командват от „сараи“. Там има реално разделение на властите. Виждате, дори срещу президента Тръмп тече ипмийчмънт.
Доналд Тръмп и посланикът на САЩ в България е нормално да се срещат с официалните лица на нашата държава, но стане ли някой от тях обект на американското правораздаване, политическата линия веднага се променя.
След американската правителствена визита, у нас посланикът на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа заяви официално, че страната й ще налага като ответна мярка санкции на политически лица и техните семейства, когато има достатъчно данни за корупция и други престъпления. Нима някой се съмнява, че това е някаква случайност и нейната позиция не излиза от Държавния Департамент на САЩ?!

 

Смяташ, че не е случайно това нейно изявление?


Разбира се, че не е случайно. И според мен вече има изготвен списък с имена.
До края на месец декември излиза съдебното решение на Нюйоркския съд по делото RICO, което е срещу български политически фигури, официални лица, олигарси, банкери… Отделно от това, в САЩ действат 15 независими една от друга разследващи, разузнавателни служби. По моя информация „отвън“ има събрани достатъчно данни за извършени тежки трансгранични престъпления – пране на пари, корупция, трафик на наркотици, цигари, оръжия, нарушаване на човешките права…, които са свързани с официални лица у нас, както и с бизнесмени. Очаквам развитие още в първото тримесечие на новата 2020 година по някои от тези казуси, но засега – толкова.
Между другото, САЩ и Обединените арабски емирства (ОАЕ) имат подписано споразумение за предаване на властите на САЩ чуждестранни лица, намиращи се на територията на ОАЕ, когато за тях има данни за извършени престъпления.






Има ли всичко това нещо общо с визитата в САЩ за срещата с ФБР на главния прокурор Сотир Цацаров, неговият заместник и бъдещ главен прокурор Иван Гешев и тримата председатели на службите в България?

 

Между България и САЩ е подписано споразумение в областта на международното правно сътрудничество, сигурността, което включва и обмяна на информация, свързана с трансгранични престъпления. Знам, че от страна на САЩ е имало искане в тази връзка. От българска страна делегацията се е „измъкнала“, като е заявено, че някои отговори на поставените въпроси могат да засягат националната сигурност, поради което всичко това трябва да бъде консултирано с премиера Борисов, като шеф на службите, и да се даде разрешение от Министерски съвет за предоставяне на придобита информация. От това, което ми е препредадено, срещите в САЩ са преминали в напрегната атмосфера и не са довели до нито един „заключен въпрос“.

 

Да очакваме ли промени в политическия живот в България през новата година?


Не само в политическия, но и в олигархо-икономическия.  Прекалено голям е мащабът на извършените престъпления, които засягат както чужди държави, така и чуждестранни фирми и лица. За България и нейното правителство се задават сложни времена.

 

Годината се изнизва, все още ли няма насрочено дело за опита да бъдеш убит по особено мъчителен начин през 2016 г. заради журналистическата си дейност?


Случайност или не, след интервюто, което дадох за „Фрог“ на 14 ноември, седмица по-късно получих призовка, че насрочват наказателно дело за 20.12.2019 г., от 09:50 часа, в Окръжен съд – Бургас.

 

Въпроси на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8695 |14.11.2019 Стоян Тончев: Българинът да се събуди докато е време, за да не заспи завинаги . 28| 31289 |07.10.2019 Стоян Тончев: Отношенията между Борисов и Пеевски са обтегнати, Гешев е неприемлив за САЩ и Европа . 7| 23984 |12.03.2019 Стоян Тончев пред Фрог: Срещата на Иван Гешев с ФБР е заради разследване срещу важни фактори у нас . 5| 12562 |28.11.2018 Стоян Чаталбашев: Системата „Бонус-Малус“ ни връща 22 века назад, третира ни като роби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads