Реклама / Ads
17| 5823 |13.03.2009 ИНТЕРВЮ

Н. Стойнев: Почистването на София е средство за политически натиск

.
От БСП искат да прехвърлят схемите за източване на средства, организирани на държавно ниво, към общината, за да кажат: „Ето виждате столицата се управлява по същия начин”!Това обаче няма да мине, зарича се пред Frognews общинарят от ГЕРБ.
 

 

Николай Стойнев е общински съветник от ГЕРБ. Член е на постоянната комисия за децата, младежта, спорта и туризма; на постоянната комисия по устройство на територията и жилищна политика; на постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори. Срещаме се в сградата на Общината на „Московска”, ден преди да започне почистването на София, а контейнерите пред Общината преливат, както и навсякъде другаде в столицата.

 

интервю на Ана Кочева

 

– Г–н Стойнев, днес положението в София продължава да е драматично, установявам, че и на „Московска” не е по–различно...

– Навсякъде е така. Концесионерът демонстративно не чисти и това е ясно на всички.

– Тази демонстрация за извиване на ръце ли е или с някаква друга цел?

– Със сигурност е демонстрация на сила, естествено примесена с политически мотиви. Струва ми се, че всичко започна от загубата на монопола от 1 март. Без монопола фирма „Новера” обезсмисля съществуването си.

– Вие имате ли предположения кои политически сили, ако има такива, могат да се крият зад „Новера”?

– Учудващо е единодействието на общинските съветници от БСП и фирма „Новера”. Знаете, че концесионерът спря да чисти на 6 март, а в неделя на 8 март беше организирано едно театрално представление пред сградата на общината, което беше насочено срещу администрацията. Под натиска на общественото мнение на извънредната сесия в понеделник БСП подкрепи развалянето на концесията и в същото време два дни по–късно дава пресконференция, на която отново обвиняват общината за боклука. Едва ли не БСП адвокатства на „Новера”.

– На 8 март почти всички медии получиха съобщения, че фирма „Новера” започва да чисти.

– Бяха излезли да чистят, имаше към 10 часа сутринта в понеделник около 20 % изпълнение на задачите, което изобщо не бе задоволително. Всъщност засиленият контрол към тях през последната година дава резултат. Вероятно си спомняте, че през 2008 година заради този контрол и заради неизпълнение на задължения си на „Новера” не й бяха изплатени около 9 млн. лева, което е около 15 % от цялата сума. Ако преди години са получавали всички пари, сега това вече не става.

stojnev.jpg– Какъв е изходът в крайна сметка? Сега времето е хладно, но като се стопли, ако така продължи, картината никак няма да е розова.

– Трудно е да се каже какъв ще е изходът, защото има юридическа процедура. В крайна сметка взехме такова решение, за да проследим възможните варианти. Становището на нашите юристи е, че няма пречки да прекратим концесията и то по вина на концесионера заради неизпълнени задължения. В момента тече анализ на правните възможности от независима юридическа компания. А изходът е един – сега трябва да се организира почистването на София с други фирми.

– Нямате ли опасения, че ситуацията може да се взриви предизборно още повече през летните месеци?

– Коментирали сме и това, защото през годините почистването на София доста често е използвано като средство за политически натиск. Със сигурност това го очаквахме, а най–вероятно то се случи сега, защото, както казах, загубиха монопола. А се оказа, че губейки монополното си положение, силата им не е толкова голяма и това е нормално, защото именно за това в света съществува конкуренцията.

– Коя според вас ще е бомбата със закъснител по време на предизборната кампания?

– Много са спекулациите, аз съм убеден, че БСП е насочила цялата си кампания в негативен план към София, към злепоставянето на ситуацията в столицата. Основно те искат да прехвърлят схемите за източване на средства, които са били организирани на държавно ниво към общината, за да кажат: „Ето виждате столицата се управлява по същия начин”! Така, според тях, ще компрометират ГЕРБ като политическа сила. Но няма никаква база за сравнение, защото след разкритията, които направи кметът Бойко Борисов по време на сегашния манда,т текат съдебни процедури. Така е в „Топлофикация”, в общинските фирми „Озеленяване” и „Софийски имоти” за разлика от държавата, където има само бодряшки изявления, че сме на второ място в света по борба с корупцията. Резултатите обаче показват точно обратното, защото всички знаем, че няма нито един осъден по високите етажи на властта за корупция.

– Тук започва да се разиграва и данъчната карта, влязохме в данъчно време и ще започне да се спекулира за вдигането на местните данъци и такси.

– Много хора не знаят, че една голяма част от такса смет отива за унищожаването на балите – повече от една трета от събраните средства от такса смет са за това. Ние държим на склад натрупани бали с отпадъци за две години. Плащаме за транспортирането им до най–дългите възможни дестинации в България – Силистра и вероятно Харманли. Всичко това става за сметка на такса смет. За Харманли все още се водят преговори. При положение, че държавата е изградила 25 областни депа, сами направете сметка, кому е изгодно това да се пращат балите в най–отдалечените депа.

– Като говорите за отдалеченост, да вземем направо да изнасяме боклука зад граница. Харманлии без друго е недалеч от границата...

– Къде на шега, къде на истина, колегата Курумбашев (независим общински съветник, избран с листата на БСП– б.р.) предлагаше някакви интересни дестинации като Букурещ и Виена. Не знам дали насериозно го е мислил. Миналата седмица на посещение беше кметът на Женева заедно с негов екип от 14 специалисти. Там проблемът е решен отдавна. Скоро гледах интервю на Румен Овчаров по телевизията, който казва, че няма страна, в която отпадъците не се депонират. В Женева и в Швейцария отпадъците не се депонират, забранено е със закон. Всичко се изгаря. Така че, ако не знае, може да провери. Има такива страни. В Женева сметта се изгаря в завод и то финансиран от държавата, ползват го и съседни градове и общини.

– Това приложимо ли е у нас?

– Имаме програма, по която се работи много упорито от 2 години и половина и вече сме на финалната права. До края на месеца очакваме и разрешение за строителство на завод за отпадъци (решението бе взето на заседанието на правителството вчера – б.р.) и още тази година трябва да започне изграждането на този завод. По програма през 2010 година трябва да започнат да функционират съоръженията, а през 2011 год. те трябва да достигнат максималния си капацитет. Всичко е разработено и проучено – направено е изследване на различните технологии и на отпадъците, които се генерират на територията на столична община, избрана е най–добрата технология, локализирани и изследвани са над 80 площадки, от които са избрани и двете площадки, където ще се изградят инсталациите и съответно депото.

– Накрая още един път: тежки дни ли очакват софиянци?

– Трябва да бъда откровен и да кажа, че прекратяването на този много неизгоден за общината договор, сключен преди 10 години, със сигурност ще бъде една трудна стъпка, но сме категорични във волята си да променим тази ситуация и да не попадаме повече в зависимост от какъвто и да било монопол. Проблемите ще бъдат решени, но молим всички граждани за търпение и разбиране, защото грешките, които са направени през всичките тези години, е крайно време да започнат да бъдат решавани.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 16604 |12.03.2009 Румяна Угърчинска: Българската следа в атентата срещу Йоан Павел ІІ е дело на ЦРУ . 88| 8738 |09.03.2009 Стефан Гамизов: Арогантността на БСП за нов мандат е смразяваща . 25| 7607 |08.03.2009 Проф. Светлин Русев: Ако Първанов пусне закона за обнародване, ще съжалявам за държавника . 19| 9729 |08.03.2009 Миту Санял: Вулвата е спасила света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads