Реклама / Ads
2| 6433 |31.01.2019 ИНТЕРВЮ

Страхил Делийски: БСП и ГЕРБ си мерят девиантните политически поведения

.
Страхил Делийски Източник: БГНЕС
Европейските и местните избори са ключови за политиците ни, защото партийната система е в криза и всеки един избор са начин да се преодоляват кризите. Именно заради това можем да очакваме предсрочни парламентарни избори. Чрез избори политическият елит си взема глътка въздух, а той има нужда от нея. Това заяви в интервю за Фрогнюз политологът Страхил Делийски.
 

Скандалът със записите на културния министър Боил Банов, които Елена Йончева изнесе, ще изпишат или извадят очи на социалистите?

 

БСП продължава да залага на послания от типа „ГЕРБ крадат”, „Лоши са” и „Корумпирани са”. Тази тактика е от началото на кабинета „Борисов 3”. Публиките, към които БСП се обръща, много добре знаят, че ГЕРБ са корумпирани и крадат. Социалистите продължават да убеждават хората в нещо, в което те вече са убедени. Вместо това левицата би трябвало да започне разговор за това с какво тя е по-добра и за конкретни секторни политики. Защо им беше да пишат „Визия за България”, като от нея нищо не произтече. От нея трябваше да произтекат 5-6 ключови секторни стратегически политики.

 

В случая с Елена Йончева наблюдаваме едно напразно усилие, което изхабява авторитета на столетницата. БСП и болшинството от гражданите нямат нужда от повече доказателства, че има проблеми в ГЕРБ. Самият Борисов призна това преди 10 дни.

 

Ще има ли още повдигнати обвинения на хора от БСП?

 

Вероятно. Такава е логиката на общуването на двете големи партии. Не си мерят политическите предложения за развитие, а девиантните политически поведения. ГЕРБ пък са заели позицията да обясняват колко всичко е хубаво, а това е абсурдно. ГЕРБ ни казват: „Вие не осъзнавате колко добре живеете”. От една страна БСП ни обяснява ГЕРБ колко са корумпирани, от другата – ГЕРБ ни представя един прекрасен живот в България. И за да се случи конфликтът между тях, са необходими скандали като този със записа на Боил Банов. Компроматите ще продължат до изборите. Резултатът от това ще бъде втвърдяване на твърдите електорати на двете партии, мобилизиране на твърдите ядра и отвращение от политиката в електоралната периферия.

 

На Конгреса на БСП се заговори за обединение. Реално ли е то?

 

Обединението в БСП си личи и от социологическите проучвания, но то е мобилизация на равнището на традиционния твърд избирател. С този тип поведение БСП не могат да хванат периферията, която им е необходима, за да победят ГЕРБ. ГЕРБ същото правят, но при тях имаме около 800 000 гласа, които Цветан Цветанов ги знае поименно. Те са на ведомост. На БСП им трябва доста повече периферия, за да победят сигурните гласове на Цветанов. За хората на ГЕРБ няма нито политическа, нито природна стихия, която да ги спре да отидат да гласуват.

 

На Нинова й е ясно, че от европейските и местните избори зависи бъдещето й в БСП. Въпреки стабилизирането на партията, тя е наясно, че не е безспорен лидер. Има достатъчно мотивирана вътрешна опозиция. Нинова ще използва изборите като инструмент за подреждане на вътрешнопартийния ребус. Именно за това тя набляга на емоциите, а не върху публичните политики, за реализирането им на които й трябват много хора, а тя ги няма.

 

Какви са шансовете на БСП на евроизборите?

 

Ако БСП не започне да говори на периферията, никога не може да победи ГЕРБ. При ГЕРБ въпреки разколебаването, въпреки ерозията на определени клиентелистки мрежи сигурните избиратели са все още голям брой.

 

Ако Елена Йончева стане водач на листа, няма ли да се промени тенденцията в БСП?

 

Рисковано е. Тя е с повдигнато обвинение и това дава инструмент в ръцете на ГЕРБ. От друга страна, Елена Йончева сигурно ще успее да мобилизира ядрото, но не е сигурно, че ще стигне периферията. Ако Йончева оглави листата, това ще е гаранция, че БСП няма да говорят за политики, комуникацията им ще остане на равнището на противопоставянето, на скандала.

 

Все по-често ваши колеги говорят, че президентът Радев ще създаде  политически проект. Вие виждате ли такава заявка от негова страна?

 

Президентът Радев ясно каза, че би подкрепил някакъв политически проект по определени критерии. Не каза „правя”, а „подкрепям”, но това е изключително ясен знак. Според мен, това е проблематично поведение от страна на президента. Той се оголва за атаки.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7108 |13.11.2018 Страхил Ангелов: ГЕРБ застрашава съществуването на нацията . 7| 7128 |23.10.2018 Страхил Делийски: Кабинетът „Борисов 3” е основан на връзката власт – бизнес . 12| 40848 |10.10.2018 Костадин Костадинов: Брутална далавера за 43 млн. във Варна, ”гениална” схема на Пеевски, Гергов и ГЕРБ . 1| 6995 |03.07.2018 Страхил П. Делийски: Събира се напрежение като китайска капка, не се знае как ще избие…

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads