Реклама / Ads
83| 15320 |06.03.2011 ИНТЕРВЮ

Е. Сугарев: Ще напусна България не от страх, а от отвращение

.
Едвин Сугарев
Има намеци за това, че сделка между Ал. Петров и Б. Борисов е възможна. Фигурата на Алексей Петров винаги е свързана с преговори между мафията и властта. Безпокои ме силната непоследователност на Бойко Борисов по отношение на руските енергийни проекти.
 

- Г-н Сугарев, настина ли ще напуснете България, ако правителството не се справи с така наречения Октопод?

- Ако Октопода не бъде осъден и ако правителството отстъпи пред неговите искания, ще бъда принуден да си търся друга родина. Ще напусна България не от страх, а от отвращение.

- А не се ли страхувате, че преди това Алексей Петров би могъл да ви притиска, да се опита да ви отмъсти за позицията ви?

- Разбира се, че съществува такава възможност. Но аз съм свикнал да поемам рискове. По-важното е, че начинът по който се действа и липсата на справедливост в България са доста противни. Гнус ме е да живея в такава страна.

- Щом допускате възможността Октопода да остане ненаказан, вероятно смятате, че Бойко Борисов е направил сделка с Алексей Петров?

- Аз не знам дали е извършена сделка с Алексей Петров, или не. Но смятам, че ако има такава, много бързо ще си проличи. Във всеки случай обаче има намеци за това, че такава сделка е възможна. За пример ще дам изказването на Бойко Борисов, според когото от войната между него и Алексей Петров и двамата губят, но печели трети. Друг пример е оставката на председателя на ДАНС Цветлин Йовчев, пример, ако щете, е и това, че на последното събрание на Народното събрание Бойко Борисов изказа едно много странно и абсолютно невярно мнение за АЕЦ „Белене”. Ето това са индиректни намеци за възможността за сделка, но най-явно ще се види дали има такава, когато разберем как се развива делото на Алексей Петров.

- Какво в позицията на премиера относно АЕЦ „Белене” ви безпокои?


- Бойко заяви, че ако не бъде построена АЕЦ „Белене”, след 15 години държавата едва ли не ще фалира, че електричеството ще стане многократно по-скъпо. А това не е вярно поради една много проста причина – с развитието на българската икономика разходът на електроенергия следва да намалява, а не да се увеличава, тъй като ние сме най-енергоемката страна в Европа. За производството на единица продукция ние харчим в пъти повече, отколкото нормалните европейски страни. Тоест бъдещето на енергетиката е по-скоро свързано с енергоспестяващи технологии, отколкото за строене на нови ядрени централи. Освен всичко това не е ясно какво ще правим този излишен ток, който ще се добива от “Белене”. Сега може да го продаваме, но когато бъде завършена тази атомна централа, в съседните страни също ще бъдат завършени такива и ще се окажем без пазар за тази продукция. Това, което мен ме безпокои, е много силната непоследователност на Бойко Борисов по отношение на руските енергийни проекти. Той веднъж казва - не, ние няма да строим “Белене” на тази цена, друг път казва – да, трябва да строим, защото ще фалира икономиката. Къде е истината?

- А как разчитате репликата на Борисов, че от войната му с Алексей Петров ще спечели трети?


- Като знак, че може да се преговаря, вместо да се водят битки. Защото освен всичко имаше и други сигнали в това отношение. Примерно решението, което беше взето директно от министър-председателя заедно с министъра на правосъдието за това как да се реагира по отношение на различните СРС-та. Взеха решение, че оттук-нататък вече министърът на вътрешните работи да няма никакво отношение към тях. Това очевидно също е жест към всички, които крещят – Долу Цветанов! Махнете Цветанов! Назначаването му за шеф на предизборния щаб на ГЕРБ може да се тълкува и като стъпка към елегантното отнемане на изпълнителната власт от този човек. Вероятно перспективата е известно време да бъде зает с правене на избори, а след това да остане само вицепремиер, без да бъде министър и без да има нищо общо с изпълнителната власт. Всичко това, като се има предвид силният прицел именно върху Цветанов, може да се тълкува като оферта – дайте да преговаряме, стига сме се карали, стопирайте скандалите, аз ще направя нужното, което трябва да се направи и за което вие толкова се натискате.

- Бойко Борисов имаше шанс да пребори паралелната власт, но като че ли ще изпусне този шанс?

- За съжаление е така. Това всъщност е второто правителство, което имаше всички шансове да се пребори с паралелната власт. Първото беше на Иван Костов. И те не успяха да се преборят. Оказва се, че паралелната власт в България се оказва нещо непобедимо. Става дума за хора, които уреждат нещата през съдебната система, уреждат свои корупционни сделки през изпълнителната и законодателната власт и изобщо управляват страната по странен и потаен начин и по модели, които са близки на мрежата, останала от бившата ДС.

- Определихте БОРКОР като сделка, измама, политическо менте?!


- Че става дума за сделка, е очевидно. Когато през януари за пръв път се спомена за тази поредна безсмислена институция, засилила се да пребори корупцията, вътрешният министър Цветан Цветанов определи нейната цел така: „Най-основното е извеждането на около 100-150 човека, които да бъдат от всички ведомства, като администрация, да можем да работим за всички порочни практики, които са реализирани в старото управление на българското правителство, и да можем да предотвратим подобни корупционни практики и схеми”. Три седмици по-късно се оказа, че порочните практики и схеми, реализирани от старото управление, ще бори в качеството си на зам.-шеф Петко Сертов, назначен от същото това старо управление за председател на ДАНС. Иначе казано, за параван на Алексей Петров, под чието реално ръководство най-мощната тайна служба в България се превърна в нещо средно между политическа полиция и орган, който координира и ръководи не само “корупционните практики и схеми”, но и самата организирана престъпност: например договаря преразпределението на територии и следи контрабандните канали да бъдат в “правилните” ръце. Нещо повече – вторият зам.-шеф на измислицата БОРКОР се оказа не друг, а Елеонора Николова, която според премиера се ползвала с “безспорен авторитет” в полето на център-дясното. Тъкмо в средите на десницата Николова отдавна не е никакъв авторитет, а е нещо като пеперудка, която прелита от партия в партия, за да кацне най-сетне като кандидат-депутат в РЗС: партията, която и според Бойко Борисов е креатура на ДАНС и публично лице на българския Октопод. Абсурдната логика на тези назначения е, че (според премиера) Сертов бил се ползвал с доверието на левицата, а Николова - на десницата. Така щяло да се получи консенсус сред политическите сили за подкрепа на новата структура.

- Премиерът светкавично се освободи и от Цветелин Йончев?

- Цветелин Йончев постъпи достойно, защото, когато започнат да те обвиняват, това е достойният начин за реагиране. Но тук има едно друго обстоятелство, което мен ме тревожи. Цончев беше офицерът, който ръководеше отдела за Русия в българското контраразузнаване. Той е първият човек, който се бореше с руските шпиони в България. Преди това никой не си помисляше да се занимава с руските служби у нас. Да не забравяме, че по традиция те бяха и хората, които определяха дейността и на нашите тайни служби. ДС винаги е била нещо като филиал на КГБ. Освобождаването на Йончев може да се разчете като жест към руската страна, особено в този напрегнат в геополитическо отношение момент, в който се решава дали ще се подпише протоколът, с който “Белене” е необратим.

- Според някои анализатори Алексей Петров държи с компрометираща информация Бойко Борисов?

- Истина е, че Алексей Петров е поддържал структури, които на практика дублират структурите за подслушване и за набиране на компрометираща информация в МВР. Човекът, който беше арестуван заедно с него (майор Николай Начев) преди беше зам.-началник на НСС. Той настина е опитен човек в това отношение. По негова инициатива са създадени предишните скандални подслушвания, които разтресоха България. Например разработката ГНОМ. Малко хора знаят, че тя е на Николай Начев. Така че имаме насреща си един човек, който съзнателно събира компрометираща информация за всеки независимо от това дали в момента той е в приятелски отношения с него, или са врагове. За него винаги е добре да притежава подобни файлове, така че да може да си послужи с тях в определен момент. Но какво е събрал до момента Петров за Бойко, е трудно да се прецени.

- Бойко сам признава, че като кмет на София е поискал помощ от Алексей Петров при кризата с боклука в столицата?

- И вероятно я е получил. В крайна сметка за никого не е тайна, че хората, които контролираха боклуците в София, принадлежаха с пълна сила към подземния свят. Почти навсякъде по света бизнесът с боклука се държи от мафията. „Боклукът” е една от най-чувствителните точки в големите градове и източник на сериозни печалби. И второ, за да клекнат пред тях официалните власти, трябва само да спират да им изнасят боклуците. Затова мафията има интерес за се занимава с бизнеса с боклука.

- И в този случай Бойко е потърсил точния човек, който да му разреши проблема?


- Фигурата на Алексей Петров винаги е свързана с такива преговори между мафията и властта. Неговата функция е да е посредник между официалната власт и подземните, престъпни структури още от времето, когато беше дясна ръка на главпрокурора Никола Филчев. Тогава именно са се уреждали разни неща, свързани със съдебната власт и интересите на мафията чрез неговото посредничество, от което е печелил достатъчно добре.

- Защо никой не пита за хонорарите от три милиона на Алексей Петров?


- За хонорара на Ахмед Доган се изписаха тонове мастило и се изприказваха хиляди приказки, а за хонорарите на Петров, които са също от консултантски услуги, никой никакви въпроси не задава! Прилага се различен аршин към различни хора в зависимост от политическите и икономически интереси и местата им в йерархията на властта в момента която заемат. Забележете, че в случая с Цветан Цветанов стигнаха до смешната ситуация да пресмятат колко биха похарчили тъстът и тъщата му – за режийни разходи, за храна. А никой не си задава въпроса – откъде Алексей Петров е натрупал толкова много пари, че иска да съди държавата за нанесени щети в размер на 100 милиона лева. Откъде са дошли тези 100 милиона лева? Може би от възнагражденията му като офицер под прикритие ли? Нищо подобно! Силно се съмнявам в това. 100 милиона лева – това са сериозни щети. Като тук става дума за щети, а не за стойността на акциите или на собствеността, която притежава! Която собственост би трябвало да бъде в пъти по голяма като цена.

- Ще смачкат ли Цветан Цветанов?

- За съжаление може и така да се случи. По-скоро бих казал, че елегантно ще го отстранят - стъпка по стъпка и малко по малко. Това е, от което се опасявам. Не бих искал да пригласям на всички от Алексей Петров, през Георги Първанов, до Иван Костов, които смятат, че панацеята на всичко е отстраняването на Цветан Цветанов. Това единодушие е доста странно. Но са засегнати нечии партийни интереси, свързани с контрабандните канали и с придобиване на притока на средства от тях в черните партийни каси. (blitz.bg)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 114| 30449 |16.02.2011 Е. Сугарев:Ако Борисов предаде Цветанов – това е краят му . 8| 12385 |11.02.2011 Николай Панков: 20 млн. евро разделят мюсюлманите в България . 25| 19466 |12.11.2010 С. Гаспаров: "Магураджиите" докараха най-големите злини на България . 32| 11922 |08.11.2010 Ж. Ноде: България е разкрачена между ЕС и Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads