Реклама / Ads
39| 17347 |21.10.2010 ИНТЕРВЮ

Е. Сугарев: С Трактора в политиката ставаме първа частна държава

.
Едвин Сугарев
Решението на Апелативния съд да пусне Октопода е съшито с бели конци. От зората на демокрацията пари не само шумят в ушите, но и тежат в джобовете на магистратите. Побоят над Огнян Стефанов е организиран от Алексей Петров, казва известният демократ
 

Интервю на Симеон Станев

- Г-н Сугарев, за съда или за държавното обвинение е провал пускането на Алексей Петров под домашен арест?


- Провал е и за двете институции. За прокуратурата и следствието, които не сколасаха осем месеца не само да приключат работата си – но и дори да формулират еднозначно казуса на обвинението. И за съда – защото в рамките на осем дни две негови инстанции решиха по коренно противоположен начин въпроса трябва ли да бъде пуснат българският Октопод или не трябва. Склонен съм да мисля обаче, че в случая основната вина е на добродетелната дружина на господина Пенгезова. Най-малкото защото и на съда би трябвало да му е ясно какво цели този продължил месеци натиск на Алексий Петров. Целта не е просто да излезе от килията и да се погрижи за възпалените си сливици – съвсем не. Целта е да се откажат свидетелите, на чиито показания се базира обвинението – част от тях много добре знаят на какво е способен Трактора, когато вече може да разпореди това-онова на своите яки момчета.

- Успя ли прокуратурата да събере достатъчно и неоспорими доказателства за престъпната дейност на Октопода, защо в обществото остана усещането, че сякаш делото се съшива с бели конци?


- За мен е най-малкото странно, че според Апелативния съд тезите на обвинението били по-слаби сега, отколкото когато бил арестуван Алексей Петров – и много от свидетелските показания били „разколебани”. Какво значи това – разколебани? Разколебани с това, че примерно Нешка Робева се явила като свидетел в полза но обвиняемия? Доказателства за престъпната дейност на Алексей Петров съществуваха и бяха известни много преди да бъде арестуван. Да вземем само един от случаите. Как например трябва да тълкуваме факта, че примерно цялото многомилионно имущество на Георги Цветанов се е оказало негова собственост – прочее то възлиза на около две трети от парите, които Алексей внася, за да получи лиценз за своята застрахователна компания, известна днес като „Лев Инс” – след като лиценза на „Левски Спартак” бива отнет – поради съмненията на тогавашния министър на МВР, че става дума за престъпна организация, която се занимава със силово застраховане? За какво са прехвърлени тези дялове – заради черните очи на Алексей ли? Как става така, че когато Цветанов се оплаква за упражнения над него рекет, свързан и с побой, нанесен му лично от Алексей Петров, неговата жалба се иззема от работещите по нея прокурори – и вместо срещу Трактора, почва наказателно преследване срещу рекетирания Цветанов – за „набеждаване” – като междувременно, докато лежи в ареста, му гръмват и апартамента. Всичко това как ви звучи – като престъпна или като благотворителна дейност? И в крайна сметка за какви бели конци може да става и дума – дори само като вземете предвид обстоятелството, че връзката на този гангстер с групата на „Наглите” е вън от всякакво съмнение – защото тартор на тази тъкмо група е Антон Петров – Хамстера, негов близък приятел и – забележете! – високопоставен служител в „Лев Инс”, където в пика на похищенията почнаха да предлагат застраховки срещу отвличания. Това не ви ли напомня на някогашния призив на силовите застрахователи: „елате да се застраховате при нас, за да не дойдем ние при вас” – една дейност, в която Алексей Петров има предостатъчно опит. Тъй че в случая не работата на обвинението, а решението на Апелативния съд да пусне Трактора е съшито с бели конци.

- Допускате ли, че в ушите на магистратите от САС са шумоляли пари, носят се легенди за цена от 5 млн. лв. платени за свободата на Трактора?


- Допускам. Още от зората на демокрацията пари не само шумят в ушите, но и тежат в джобовете на магистратите. Освен това парите не са единствения начин за влияние. Не знам нищо конкретно, но странната слава на г-н Пенгезов, който ръководи този съд, предполага и възможността за лични връзки между двамата, а може би и за общи интереси – включително от политически характер. В крайна сметка не можем да очакваме от един човек, който намира в реда на нещата дъщеря му да се пише малоимотна, за да получи апетитен имот на Черноморието, като в същото врме е в управителния съвет на фирма „Средец”, собственик на прословутото копие на Белия дом край София, да има някаква морална мяра. Нищо, че дори законът изисква наличието на морални добродетели – за да се заеме такава позиция в институцията, призвана да въздава справедливост.

- Преди дни Българският хелзински комитет пусна декларация, с която заклейми изявленията на министър Цветанов срещу Темида, и призова даже съдът да постави правителството на място. Как оценявате тези действия на правозащитниците, адекватни ли са срещу пипалата на октопода?


- Биха били прави, ако в декларацията не бе намерило място и нещо като клетва за вярност и убеденост в достойнствата на българския съд. Към гореспоменатия г-н Пенгезов сиреч. Познавам Краси Кънев (председател на Българския хелзинкски комитет, б.а.) от много години и знам, че не е нито глупав, нито наивен – тъй че бих го посъветвал, като защитава определени принципи, да има предвид все пак за кого става дума. Пускането на Алексей Петров от ареста не е безпристрастно, а е позорно решение – при това решение с много тежки последствия, което реално може да застраши живота на някои хора – и не е акт, който може да бъде толериран – а вътрешният министър би трябвало да има железни нерви, за да не реагира.

- Само часове след освобождаването на Петров от ареста, президентът Първанов призова правителството да спре полицейските сериали, съзирате ли връзка между двамата, какво може да ги привлича?


- Очевидно връзките между двамата съществуват – за това индиректно можем да съдим по събитията, свързани с тях. Президентът бе сред основните фигури, визирани в сайта „Опасните новини” – в крайно неприятна светлина – а основната пък бе самия Алексей Петров. Вашият главен редактор Огнян Стефанов бе пребит заради този сайт – лично аз съм убеден, че този побой е организиран от Алексей Петров. Но не бих се учудил, ако в този случай специфичното негово отмъщение е съвпаднало и с президентската воля. Още повече, че според редица различни източници Алексей Петров е изпълнявал и специфични негови поръчки – например да сплаши певицата Мариана Попова, за да се гарантира мълчанието й за евентуална нейна интимна близост с българския президент.

- Първото изявление на Трактора на свобода бе, че след хаоса идва нов ред, Как разчитате това послание, какво може да означава този нов ред, какво да очаква обществото, ако този човек влезе в политиката?


- Ако този човек влезе в политиката, ще станем за смях на целия свят, освен това ще се окажем и първата частна държава. Що се отнася до реда, той вероятно ще се постулира от закона на джунглата. Амбициите за влизане в политиката са абсурдни – по-скоро става дума за пушилка, плюс опит за създаване на героичен ореол, което според сметките на Алексей Петров би му помогнало да се отърве от затвора. Но все пак да имаме предвид, че се намираме в България – и че този човек вече беше политически фактор – по времето на тройната коалиция. Той бе наместникът на Сергей Станишев в ДАНС, беше сивият кардинал в агенцията, беше и топлата врозка между държавата и престъпния свят – прословутата сгляда на братя Галеви с Румен Петков на байсейна „Спартак” го доказва.

- Има ли доцентът по икономика шанс за президентските или парламентарните избори?


- Не. РЗС – неговият политически Франкенщайн, има в момента рейтинг, измерващ се с десети от процента. Но това, което ме безпокои, е поведението на медиите – то рязко се промени, откакто той излезе от следствения арест. Те започнаха да се отнасят по различен начин с него, промениха вече дори и епитетите, с които го назовават. А като се има предвид, че и сегашният ни министър-председател е медиен продукт... Може би някой си представя, че при всеобщата унилост на политическата класа може да се пръкне нов „спасител” с напомпани бицепси и железен поглед. След Бойко Борисов – Алексей Петров – какво пък, колкото и абсурдно да е, звучи някак си логично.

- Опасен ли е Алексей Петров за свидетелите по делото “Октопод”, какви лостове на въздействие от дома си може да има бившият съветник в ДАНС?


- Опасен е, разбира се. Самата му поява извън решетките е вече лост за въздействие. А иначе може да се обади – примерно на Гълъбин – под това име е известна една барета, за която мнозина предполагат, че е сред физическите убийци на прокурора Николай Колев. Наскоро четох едно открито писмо на Пламен Симов, председател на Моряшкия синдикат, в което се твърди, че същият този Гълъбин вече е изпратил на наблюдаващия делото на Трактора прокурор пожелания за добро здраве.

- Достоверни ли са компроматите, с които Трактора и обслужващата го политическа формация подложиха на обстрел министър Цветанов, защо до сега е мълчал за тях “лоялният гражданин”?

- Това са пълни глупости. Вземете например претенцията, че Алексей Петров бил подпомагал финансово ГЕРБ, бил им осигурявал „чисти” фирми – като тъкмо „Лев Инс” със своя Хамстер била една от тях. И само си представете служител на ДАНС – нещо повече, фактическият бос на ДАНС – който подпомага финансово политическа кампания – при това тази на основния конкурент на неговите работодатели от тройната коалиция. Но хората, които хвърлят подобни кьорфишеци в публичното пространство, знаят защо го правят. Правят го, защото в тази доведена до масово умопомрачаване страна вече никой нищо не помни; помни се само, че всички са маскари – и поради това всяка нагла лъжа може да мине за чиста монета.

- Не е ли странно, че медиите разпънаха на кръст вътрешния министър заради декларирани и ясни имоти, но никой не смее да попита Петров от къде е цялата му собственост и имоти, как като агент под прикритие човек може да натрупа такова богатство?


- Повече от странно е. Ахмед Доган, който раздаваше „порционите” на цялата държава, все пак беше подведен под съдебна отговорност заради милионните си хонорари – нищо, че в крайна сметка беше оправдан. (Още един акт, който би трябвало да накара българските магистрати да се червят в ъгъла.) Това обаче не се случи с Алексей Петров, който беше уличен в получаването на сравними по размер хонорари – също за „консултантски услуги”. Наистина е странно – никой не се интересува от това как е възможно примерно един агент под прикритие да се занимава със сводничество, или да продухва контрабандни канали. Какви ли секретни задачи са налагали тази масирана криминална дейност?

- Вие сте от малкото, които са печелили битка срещу този човек и то в съдебна зала. Как приема Трактора загубите, по-опасен ли става?


- Беше завел три дела срещу мен за клевета – с искове на обща стойност около 130 000 лева. В крайна сметка ги загуби и трите. Имаше цели четирима адвокати – един от тях беше например бившият главен прокурор, покойният Иван Татарчев. Не знам как приема загубите, но си спомням как го характеризира веднъж ген. Атанас Атанасов – на един внезапно свикан от Надежда Михайлова съвет на НИС на СДС, свързан, кой знае защо, с атентата срещу Алексей през лятото на 2002 г. Определи го не само като опасен, но и като изключително злопаметен и отмъстителен гангстер. Такъв е, да – най-малкото кръвта на Николай Колев го доказва.

- След ареста на Алексей Петров през зимата изразихте становище, че трябва да бъде потърсена отговорност от Сергей Станишев заради кашите, които забърка с ДАНС и покровителството над Трактора, защо това обаче 10 месеца не се случи?

- Ами защото някой с някого нещо е договорил. Нямам друго обяснение. Но имам за сметка на това други въпроси: например какво стана с едно от основните обещания на Бойко Борисов – за търсене на отговорност от всички виновници за наистина впечатляващата корупция по време на режима на тройната коалиция – и особено с Ахмед Доган и неговите министри? Що се отнася до присъствието на Алексей Петров в ДАНС, тук има един друг прелюбопитен казус – известни са неговите много добри контакти с израелското разузнаване; идването на ген. Дани Ятом, бивш шеф на МОСАД, специално за да помага на Яне Янев в предизборната кампания, е един от ефектите на тази връзка, същото може да се каже и за внезапното появяване на израелски фирми като акционери в „Лен Инс” – без тези фирми да имат каквито и да било интереси и опит в застрахователния бизнес; нещо повече – те делегират своето представителство и всички права не на друг, а на любовницата на Алексей Петров – с която си живее и днес под домашен арест, на Първата частна улица „Арарат”. Пита се какво са правили по този повод агентите от РЗС, намираща се под шапката на президента. Дали просто са си смукали палците – виждайки, че ключов съветник на Петко Сретов не само че активно контактува с друга тайна служба, но най-вероятно е и двоен агент?

- Каква е прогнозата ви за изхода на делото срещу октопода, ще се отразят ли евентуални политически размествания върху крайния резултат?


- Колебая се относно прогнозата. Знам, че МВР и следствието работят сериозно и отговорно по този казус (какви ги върши прокуратурата обаче не знам) – и че вероятно и Цветан Цветанов, и Бойко Борисов си дават сметка, че евентуален провал на това дело би провалил и политическата им кариера, а най-вероятно в перспектива би застрашил и физическото им съществуване. Но като се има предвид дереджето на българското правораздаване – а и многото пипала, които октоподът успя да пусне там по времето на Филчев – кой знае. Възможно е например да почне една дълга болнична одисея, която няма да дава възможност на Алексей Петров години наред да се явява в съдебната зала, през което време неговите джелати да действат по свидетелите, а съдът да променя с най-различни мотиви и „разколебавания” неговата мярка за неотклонение, докато накрая окончателно го остави на свобода.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 145| 16017 |23.07.2010 Едвин Сугарев: Костов президент е катастрофа! . 13| 9102 |14.04.2010 В. Сидеров: Трактора играе театър, не разбирам писмото му . 31| 10774 |21.02.2010 Г. Лозанов: Трактора е нарицателно на заплахата за журналисти . 12| 9762 |19.02.2010 Т. Безлов: Трактора си създаде силни противници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads