Реклама / Ads
3| 11038 |07.08.2009 ИНТЕРВЮ

Тити Папазов: Бях по-агресивен с Бойко Борисов, отколкото трябваше

.
Тити Папазов Източник: Вяра Йовева
Срещаме се с Константин Папазов преди поредната тренировка на националите за мача им с Кипър. Малко закъсняваме с времето преди разговора ни и Тити е притеснен. Въпреки това той отговаря на всичките ни въпроси.
 

Интервю на Милан Николов


- Г-н Папазов, в България станаха много политически промени, ново правителство, нови министри. Как бихте коментирали тези промени, които настанаха?

Това бяха избори, в които се очакваше, че най-вероятно ГЕРБ ще спечели. Като всяко нещо, в началото има позитивна еуфория. Има хора, които оказаха сериозна подкрепа на новия премиер. Да се надяваме, че всичко е в интерес на България. Убеден съм, че поне в началото новите управляващи ще се постараят всячески да се харесат, да направят всичко животът в България да стане по-добър и по този начин да увеличават и доверието.

- Вие също направихте опит да влезнете в политиката? Въпреки че сте народен любимец не успяхте. Направихте ли свой личен анализ защо се получи така?


Смятам, че това, че съм популярен в спорта по никакъв начин не може да се отрази на политическия вот. Освен това аз винаги съм смятал, че кметът не е политическа фигура, това е лично мое мнение. Изводът е, че като загубиш трябва да поздравиш победителите и това е.

- Какво в мнението ви за Бойко Борисов, за работата му като кмет и като политик? Той ви беше опонент в борбата за кметския пост?

Да, той беше мой опонент в периода в който бяха изборите. Беше някакъв вид тактика, бях може би по-агресивен, отколкото беше необходимо, не такъв, какъвто съм в нормалния живот, но аз мисля, че трябва да бъда много актуален и трябваше да потърся подкрепата на тези, които не го харесват. Това беше моята стратегия, тя се оказа непечеливша. Трудно може да се даде реална оценка, защото София е непоправима по ред обективни причини. Аз още тогава казах, че дори и да дойде Лужков, който е кмет на Москва и е с много голям опит не може да се справи. Защото нещата не зависят реално само от кметовете, а от много неща, които като възпитание и манталитет ние българите не ги притежаваме. Отговорността човешката – всеки един от нас да иска да помогне София да бъде по-добре. Най-големия проблем е трафика. Не може когато градът е строен за един капацитет хора, а населението нарасна 3-4 пъти и да се запази. След като получи това доверие на хората, значи те са доволни от него. Оценката им е най-важна.

- Бойко Борисов не успя да реши проблема с боклука, а ако бяхте избран вие, как щяхте да го решите?


Това, което може да се направи е, кметът да е един добър мениджър, който да управлява екип от експерти. Българинът каквото и да се направи винаги ще бъде недоволен. Да се затвори депото в Суходол ще има недоволни. Да се отвори депото в Суходол, пак ще има недоволни. Българинът така е настроен – да бъде негативен към политиците. Някой от тях дори да действат положително, винаги има един начален изказ на несъгласие. До голяма степен проблема с боклука освен, че е проблем на София, той е и проблем пак на нашето възпитание. Убеден съм, че самите ние можем да бъдем по-грамотни, как да изхвърляме нашите боклуци.

- Как си обяснявате, че българинът отиде да гласува не тези избори, въпреки че продължава да е негативно настроен към всичко?

Защото е узрял да знае, че това е неговият ден и това е неговият момент, в който може да предопредели политиката на своето бъдеще. Аз никога не съм бил съгласен с максимата „няма да им гласувам на тия”. Тия сме ние всъщност. И това е най-големия успех на тези избори, освен че ГЕРБ спечели много гласове, че хората се изправиха пред урните. Това е вече ангажираност.

- Вие сте човек, който сте пътували много по света и сте срещали различни хора. Какво ни различава от европейците?


Отличава ни това, че ние сме народ, който от годините, в които сме били под натиск –турската империя, а после като живееше 45 години в комунизма всичко беше регламентирано, а след това основното желание да се промени се превърна не в свобода, а в свободия, което ще трябва време да се отстрани. Аз смятам, че българинът е изключително амбициозен като човек и много силен характер. Ако успеем да намерим подходящото лице, което да ни обедини, като в случая доста хора залагат на Бойко Борисов. Ние трябва да променим сами себе си. Аз съм убеден, че която и да е партия, който и да е политически лидер да е любим, не могат да направят нищо, ако самите хора не осъзнаем нашето поведение, нашето възпитание и начин на живот. Ние сме такива, че каквото ни изнася така. От Европа искаме едно, което не ни харесва от Европа си го побългаряваме. Това е нещо, което трябва да се изкорени и ще трябват години естествено. Редно е да се акцентира на възпитанието на децата, на отделния индивид в обществото. Сега берем точно негативните плодове на тази разпасаност, на която бяхме свидетели. Нямаше как някой да е богат, да е готов да управлява. Кажете ми кой можеше 90-та година да е готов да управлява? Значи е трябвало да е бил някой от тях, който е бил засекретен. Никой не е бил готов и никой не му е давал възможност да има този потенциал. Всички, които са имали качества, те са били натискани. Ето, сега изкачат досиетата на тези, които са успели. Защо тези, които са успели са с досиета? Еми защото на тях им е даден път, много просто. Или защото са имали потенциал. Тези, които са имали потенциал са били прибрани от комунистите, вербувани са и това е.

- Ще успее ли Бойко Борисов да обедини хората или това, че навлиза още по-нагоре в политиката ще му изиграе лоша шега и ще настрои хората срещу него?


Погледът ми е такъв, че ако сега наистина успее, ще докаже на всички, че наистина е заслужавал. Моето лично мнение е, че това, по което той рязко се различава от другите , които до сега са ни управлявали е, че той е независим финансово и за него много по-голяма стойност има народа да го обича и да бъде номер 1. Такъв е той като човек, отколкото да го интересува неговото финансово облагодетелстване. И това ми дава надежда, че той би се справил. Но ще има много трудности, защото българинът, който го е избрал, пръв ще почне да го критикува.

- Сам заговорихте за досиетата. Наскоро извадиха досиетата на журналисти. Възможно ли е да изникнат и спортните досиета? Има ли според вас много спортисти, сътрудничили на ДС? И как гледате на тези неща?


Предполагам, че във всяка професия са вербувани най-добрите. Тези, които имат най-много потенциал да контактуват, да имат достъп до информация. Аз смятам, че по виновни са тези, които са ги вербували, другите не са имали избор.

- Вас натискали ли са ви?


Не са ме натискали, аз съм по-младо поколение, няма как да ме хванат.

- На какво първо учите децата си?


На честност, това, което са ме учили и моите родители. Човек трябва да бъде честен и отговорен в живота. Аз тези неща се научих да ги спазвам много добре.



- Да отидем и към спортната тема. Нужно ли е в страната ни да има министерство на спорта? И какво е мнението ви за министър Нейков?

Смятам, че е хубаво да има министерство на спорта. Разбира се тук влагам и пристрастие, защото аз съм човек в спорта, но е явно, че това ще помогне на спорта. Свилен Нейков е постигнал всичко в спорта и то с много труд. Беше треньор и то на един от най-тежките спортове в света. Да станеш олимпийски шампион и то като треньор на жена си е нещо много трудно. Има и знания, като преподавател в Националната спортна академия. Надявам се да има и добри мениджърски качества, защото това е много важно за един министър. Най-много съм убеден, че той е изключително коректен човек и ще направи много добър екип. Аз това му пожелах на Свилен, да направи българският спорт олимпийски шампион, изпратих му един СМС. Ще му бъде и много трудно. Важното е, че той е обичан от всички, не е партийна фигура. Обичан е и от сини и червени, защото е постигнал много за България и е доказал, че го е заслужил да го постигне.

- Вие също сте доказан спортист, бихте ли станали министър на спорта след години, да помагате или не ви се занимава вече с политика?


Честно да ви кажа, не съм се замислял по този въпрос. Далече съм на този етап от това нещо.

- И накрая какво не знаят хората за вас? И във къщи ли сте толкова емоционален, колкото в спорта?


Всичко знаят за мен, нямам никакви тайни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7148 |04.08.2009 Ангелина Митова: Ще има още обвинения по еврофондовете . 7| 7207 |04.08.2009 Я. Скумов: Правителството да не се подава на натиск за Бургас - Александруполис . 11| 7298 |03.08.2009 С. Дянков: Намалението на министерските заплати е баламосване на народа* . 9| 7363 |31.07.2009 И. Владикова: Българските политици да мислят за българските деца и вън от България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads