Реклама / Ads
1| 10503 |05.08.2011 ИНТЕРВЮ

Тодор Спасов: Скачал съм от 29 метра с широко отворени очи

.
Тодор Спасов
Спокойно можем да кажем, че Тодор Спасов е един от най-добрите скачачи в България.
 
Младият спортист нееднократно се е изправял пред десетки метри височина, след което е показвал перфектна техника и невероятни изпълнения във въздуха. Участието в различни шоу програми и тренировките от детска възраст в последно време все повече прочуваха името му не само у нас, но и по целия свят. Кулминацията в кариерата на г-н Спасов безспорно бе поканата за участие в Red Bull Cliff Diving – най-елитното състезание по изключителни скокове във вода от 27 метра височина, при това в едни от най-красивите места по целия свят. „Frognews” представя ексклузивно мнението и разсъжденията на гъвкавия смелчага за опасностите, премеждията и удоволствието от този екстремен спорт.

интервю на Иван Атанасов

- Здравейте г-н Спасов, бихте ли споделили как протича една ваша тренировка преди поредния скок от световните серии Red Bull Cliff Diving?


- Обичайно дните ми са заети с подготовката и изпълнението на различни по тип скокове и каскади за шоу програми, в които участвам, плюс още няколко дейности, свързани с цялостната им организация. Извън тези ангажименти тренирам скоковете си за състезанията, в които предстои да стартирам. Когато тренирам цялостно даден скок, скачам от 25-метрова кула. Когато целта е да се отработят само негови отделни елементи, скачам от различни височини – от 3 до 15 метра.

- Как се запалихте по този нестандартен спорт?

- Винаги съм обожавал скоковете във вода, неслучайно тренирам още от дете. Когато навърших 18 години, вече знаех, че по света съществуват различни шоу програми, в които се търсят професионални скачачи. Ставаше въпрос за скокове от височина 25 метра. Много исках да работя в тази сфера, а впоследствие имах шанса да попадна в такова шоу и да стартирам професионалната си кариера. Другият важен момент бе запознаването ми с някои от най-великите скачачи в моя спорт, и по специално с тези, практикуващи cliff diving, т.е. скокове от 27 метра височина. В момента те са мои близки приятели. Благодарение на тях се запалих по състезания от този тип и сега заедно обикаляме света, участвайки в поредната надпревара.

- От колко години се занимавате с него?

- Що се отнася до олимпийските скокове – с тази дисциплина се замимавам от около 15 години. Впоследствие започнах да практикувам и high diving (скокове от значително по-голяма от олимпийската височина), като до момента са изминали 11 години.

- Kaкво точно представляват тези състезания (как протичат, колко кръга са, правила и т.н.)?

- Стартовете от световните серии Red Bull Cliff Diving са най-значимите състезания, свързани с нашия екстремен спорт. Всички скачачи, които се занимават с high diving, се стремят да попаднат в сериите и да се състезават там, защото в тях е събран елитът, дванадесетте най-добри скачачи в цял свят. Календарът на сериите Red Bull Cliff Diving тази година включва 7 кръга в различни точки на света. Самият формат на състезанията се състои от 3 дни. През началния от тях има официална тренировка, по време на която се подготвяме. Тренираме различни елементи или пълните скокове, които ще изпълним.

На следващия ден имаме един задължителен скок, който трябва да изпълним, и така на практика състезанието започва. Този скок е с ограничение на трудността и показва линиите на тялото, както и правилността и лекотата, с които изпълняваш отделните елементи. През третия и финален ден настъпва фазата на същинското състезание. Тогава изпълняваме още един скок с ограничение на трудността (т. нар. задължителен скок). След това на ред идват сложните, волните скокове. Всички скачачи изпълняват по един такъв, а впоследствие на финал за изпълнението на втори волен скок отиват само шестимата най-добре представили се на състезанието до момента – те са финалистите, които получават шанс да се борят за местата на подиума.

- От каква височина е най-дългият ви скок?

- Най-голямата височина, от която съм скачал, е 29 метра и когато застанеш на платформата горе, си е доста внушително. Но в интерес на истината вече започвам да се чувствам доста уверен на подобни сериозни височини.



- Затварял ли сте си очите по време на даден скок?

- Никога. Професионалистите не го правят, трябва да съм съсредоточен максимално във всяка една секунда от скока.

- Не ви ли се подкосяват краката, като погледнете надолу?

- Разбире се, че да! Това е нормална човешка реакция. Но пък щом си се качил на платформата и погледнеш към многобройната публика, няма място за връщане назад.

- Стигат ли тези скокове за основна работа, или се занимавате и с други дейности?


- Основната ми професионална дейност, както вече казах, са въпросните шоу програми, в които изпълнявам скокове, каскади и се занимавам с различни аспекти от организацията. Другата част са участията ми са насочени в различни състезания по high diving. Засега не мога да се оплача от финансовите измерения на моята професия.

- Къде в България е най-удачно да се занимаваш с подобен спорт?


- Няма точно определено място, където да поставиш началото на заниманията си. Необходима е висока скала, отвесно права, а дълбочината на водата, където скачаш, да е минимум 5 метра. Трябва обаче да се има предвид нещо друго – за да започнеш да се занимаваш с high diving, трябват дълги години предварителен опит в олимпийските скокове и едва след това можеш да продължиш с постепенно увеличаване на височината, от която скачаш.

- Кое е най-доброто ви постижение до този момент?

- Това определено е поканата, която получих за участието си в тазгодишния кръг от сериите Red Bull Cliff Diving в Гърция. Надявам се, че ще мога да се докажа в шампионата в бъдеще и да попадна сред дванадесетте титулярни скачачи на Red Bull.

- А имате ли нежна половинка, която да ви помага преди тежките изпитания?

- В момента съм ерген, но семейството и приятелите ми винаги ме подкрепят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 13269 |04.07.2011 Тодор Кавалджиев: Още 30 години сините ще чакат за властта . 30| 11085 |17.06.2011 Тодор Великов: Партия на отцепниците спасява ГЕРБ . 5| 7555 |21.06.2010 И. Тодоров: Хората са гладни да изказват лично мнение . 20| 10687 |18.05.2010 доц. Петко Тодоров: СЕМ заменя правила с интереси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads