Реклама / Ads
30| 11085 |17.06.2011 ИНТЕРВЮ

Тодор Великов: Партия на отцепниците спасява ГЕРБ

.
"Питам, Алексей Петров ли създаде РЗС, но отговор няма", чуди се независимият депутат.
 


интервю на Васил Василев

- Г-н Великов, след скандала пред джамията и възникналите проблеми между ГЕРБ и Атака все по-актуален е въпросът накъде ще се ориентират независимите депутати?


- Аз мисля, че последните събития около „Атака” нямат никакво значение. България има стабилно правителство, което има ясна визия. Поведението и на премиера, и на двамата вицепремиери е в правилна посока. Шестима от независимите депутати заявихме твърдата си подкрепа към ГЕРБ, защото виждаме, че през последната година и половина се случват позитивни неща. Ние отидохме в Брюксел, за да обясним на представители от ЕНП, че като дясно мислещи хора подкрепяме правителството. Разбира се, партии като БСП, с крясъците си се опитва да обърне каруцата на Бойко Борисов
но от социалистите в този парламент не сме чули и видели нищо градивно досега. Мисля, че подкрепата на „Атака” ще се запази, защото там има достатъчно много хора с трезво мислене и няма да се стигне до обрат в отношенията между Волен Сидеров и ГЕРБ, както на ДПС и на Коалиция за България им се иска. Но дори и това да се случи, независимите депутати сме гарант за управление, защото дори чисто математически правим с ГЕРБ мнозинство.

- Смятате ли с колегите си да затвърдите тази подкрепа с членство в ГЕРБ?


- Не, категорично аз и колегите ми нямаме такива намерения. В момента търсим празнотите около ГЕРБ, които те в момента допускат, и пукнатините в правителството. Нашето желание е този кабинет да изкара до край мандата си с наша помощ, а защо не и да спечелим съвместно едни следващи парламентарни избори. Аз, Дарин Матов, Димитър Колев, Димитър Чукарски, Венцислав Върбанов и Марио Тагарински в момента обмисляме нов десен проект Предстои да разговаряме с останалите независими депутати - Касим Дал, Корман Исмаилов, Валентин Николов, Кирил Гумнеров, Огнян Пейчев и Камен Петков, които също биха могли да участват дори в една бъдеща нова дясна партия. Идеята, която в момента ни се върти в главите, е да се създаде истински демократичен проект, който няма нищо общо с лидерска партия. Видях до какво водят лидерските проекти – и в СДС, и в РЗС.

- След като премиерът заяви, че не му е нужна подкрепата на „Атака”, водихте ли разговори с него?

- Какво означава да водим разговори? Ние сме заявили веднъж своята подкрепа към ГЕРБ. Няма нужда с Бойко Борисов постоянно да се обясняваме в любов. Коректните партньори, веднъж подписали декларация, спазват обещанието си. Ние ще си казваме своите критики, особено на ниво парламентарни комисии.

- Каква ще бъде ролята ви на тези избори и да очакваме ли проектът ви да се реализира преди президентския и местния вот?

- Не искам да се ангажирам с подобни прогнози. Ние ясно сме заявили, че на тези избори заставаме зад кандидатурите на ГЕРБ Разбира се, ако на места те нямат подходящ кандидат, сме готови да предложим дясно мислещ човек, който да отговаря на критериите им.

- В плановете ви влиза ли сътрудничество със Синята коалиция?


- Не одобряваме участието на Иван Костов в тази коалиция. Аз го слагам на един кантар заедно със Сергей Станишев. Склонни сме да работим единствено с Марин Димитров, защото смятаме, че е политик от ново поколение и има перспектива.
Станишев и Костов отдавна трябваше да са напуснали българската политика Само като погледнете депутатите на ДСБ в този парламент, които имат вече по 4-5 мандата в него, си личи колко остаряла е партията. Синята коалиция има бъдеще, но само ако от нея излезе Костов.

- Как си обяснявате, че РЗС тотално се разпадна в парламента?

- Защото влизайки в Народното събрание, имаше тотално разминаване между говор и действия от страна на Яне Янев. Когато говориш за ред, законност и за справедливост, а вършиш точно обратното, няма как да спечелиш хората около себе си. Затова имах и големи проблеми с Надежда Михайлова, защото смятам, че в една партия трябва да има ред и дисциплина. Къде е редът при РЗС? Те дори не присъстват в парламентарната зала, където се прави политиката. Не може
със скандали да се прави политика!

В парламента трябва да изразиш тезите си срещу управляващата партия, за да видят хората, че си някаква алтернатива. Секс скандалът със Светослав Стефанов беше само капката, която преля чашата. Момчето се е явило на детектор на лъжата и е издържало теста. Яне също трябваше да постъпи по този начин, щом е убеден в своята истина. Сега той увисна във въздуха и вече все по-малко хора му вярват. Аз самият съм готов да се явя на детектора, за да докажа, че ГЕРБ не ми е дала нито една стотинка, за да подкрепя политиката им.

- Какви бяха принципните ви различия с Яне Янев?

- Бях помолен да отида в РЗС като организационен секретар, който да създава структури, каквито и в момента липсват. Държах точно на това, докато Яне в личен разговор ми каза: „За какво са ни структури, трябват ни богати хора, които да ни свършат работата”. Не знам за кои говореше точно, но обикновено тези бизнесмени са предатели. Верните хора в РЗС щяха да са нейните членове. Освен това не може да правиш сериозна политика с флашки и със скандали. За разлика от случая с Мургина, за който Янев имаше истински документи, флашките лесно се манипулират.

- Преди изборите Алексей Петров идвал ли е в централата на РЗС и разговарял ли е с Яне Янев?


- Не, аз поне не знам за такова нещо. Този човек лично не го познавам, виждал съм го само веднъж и то съвсем случайно на публично място. Нека Атанас Семов и Яне Янев да кажат дали са се срещали. Разбирате ли в каква нелепа ситуация бях поставен. Аз съм задавал от трибуната на Народното събрание въпрос към шефа на ДАНС, дали е вярно, че Алексей Петров е създал РЗС тъй като се включих 2-3 месеца преди изборите. Така и не получих конкретен отговор. И до днес никой не знае кой и как е създал тази партия.

- Но Румен Овчаров открито заяви, че РЗС е плод на генното инженерство на БСП. Съгласен ли сте с тази версия?

- Това беше една вредна теза, която по онова време целеше да омаловажи ролята на РЗС в политиката и да удари под кръста Янев. Каузата на тази партия беше да върне България на гражданите и обедини много хора, но Яне я предаде В момента неистовото скачане на РЗС срещу ГЕРБ единствено налива вода в мелницата на БСП. Хората с дясно мислене няма как да припознаят РЗС като партията, за която да гласуват. Аз съм против лявата политика и не искам да помагам на БСП. В някои моменти дори виждаме как Яне Янев върши мръсната работа на социалистите.

- Яне Янев изпълнява ли политически поръчки на други партии?

- Не мога да ви кажа със сигурност. Виждам го постоянно да контактува в парламента с представители на БСП. Дори разбрах, че Янев е имал среща с лидери от ДПС. Аз също си контактувам с депутати от останалите опозиционни партии, но не и с техните лидери. Какво са си говорили, само те си знаят, но едва ли са си приказвали за времето навън или за някой нов холивудски филм. Помощта му към опозиционните партии доведе дотам Яне Янев, че той сега няма никакъв рейтинг.

- Бившият ви съпартиец Емил Василев опита да ви залее с вода на трибуната. Извини ли ви се след това?


- За какво да ми се извинява, та той смята това за геройство. Работил съм в дом за деца с умствена изостаналост и съм с висока степен на чувствителност към такива хора. Някои ми казват „съди го”... Няма смисъл да съдя един човек, който до седмата си година не е получил елементарно възпитание. Той нито ще ме разбере, нито ще се промени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 18105 |07.01.2011 6‒ма Ивановци и Ивана: Да направим партия на Ивановците! . 5| 7555 |21.06.2010 И. Тодоров: Хората са гладни да изказват лично мнение . 20| 10689 |18.05.2010 доц. Петко Тодоров: СЕМ заменя правила с интереси . 31| 15143 |16.03.2010 Тодор Кавалджиев: Ако Борисов се провали, Гоце идва с партия?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads