Реклама / Ads
42| 14336 |14.01.2016 ИНТЕРВЮ

Тошко Йорданов: Борисов и Доган видимо работят в екип

.
Тошко Йорданов
Премиерът Бойко Борисов и почетният председател на ДПС Ахмед Доган видимо работят в екип. Това каза пред Фрог нюз сценаристът от „Шоуто на Слави” Тошко Йорданов. Ето какво още сподели той:
 

-Г-н Йорданов, две показни убийства и няколко въоръжени грабежа за седмица накара хората да се питат, дали мутренските години не се възродиха. Вие имате ли такова усещане?

 

- Аз и да имам и да нямам такова усещане, това е факт. По-страшното е, че сега имам усещането , че мутренското поведение в известна степен е толерирано от държавата. Ако преди , през 90-те държавата просто отсъстваше, сега  държавата, като че ли, негласно участва в процеса. На битово ниво - обири, побои.. държавата отдавна не съществува. На ниво организирана престъпност - имам усещането, че държавата е част от процеса. Отвратително.

 

- В едно от исканията на референдума се казва, че шефовете на местните полиции трябва да се избират пряко от народа. Вие познавате ли районния си инспектор и можете ли да му гласувате доверие? Знаете ли какви професионални успехи има и какви престъпления е разкрил главният секретар на МВР, за да бъде издигнат на този висок пост?

 

- Как да познавам районния си инспектор, като той е назначен от някой, а не избран от мен? Как да познавам шефа на районното и да знам що за професионалист е, като е спуснат от неговите началници? Как да знам какви ги е свършил главния секретар, като някой го е сложил на този пост, защото му е удобен? Имах досег с полицаите от моето районно кога? Когато ми обраха къщата. Намериха ли извършителите? Намериха ли ми откраднатото? Не. Ако шефа на районното се избира от гражданите от съответните квартали, той ще трябва да ги убеди, ще трябва нас да убеди, че е достоен за този пост. За тази работа. Ще има конкуренция - поне няколко кандидата за поста, които ще ни доказват защо искат тази работа. И ако новия районен не се справи - ще бъде уволнен на следващите избори. От нас. Парите му ще зависят от нас - гражданите.

 

- Колко подписа са необходими, за да се изпълни законовото изискване за провеждане на референдум? Колко доброволци в страната ви помагат и с какви трудности се сблъскват? Имате ли нужда от още доброволци?

 

- Закона повелява да има 400 хиляди реални подписа. Но това не са само подписи. Това са 400 хиляди имена, 400 хиляди егн-нета, 400 хиляди адреса и чак тогава 400 хиляди подписа. Условията са такива в закона, че да няма референдум. А не да има. Разбира се, пречките не са непреодолими, ако гражданите имат воля и желание.

Що се отнася за броя на доброволците - не го знам. Ние работим основно с гражданско движение "ДНЕС". Те са наши съмишленици и партньори.  Предоставиха всичките си офиси и хора за каузата. Те са и хората, които работят пряко с доброволците, които също не са малко. Разбира се, винаги има нужда от нови доброволци - колкото повече пунктове и хора има, толкова повече подписи се събират.

 

- В кои градове хората са най-активни? Какво ви споделят при срещите си с вас и колегите ви?

 

- Нямам точна статистика къде хората са най-активни. Като цяло в големите градове има по-малко страх. Колкото и тъжно да звучи, там, в големите градове, хората се чувстват по-анонимни и съответно по-защитени от репресии. Което е тъжно, че го има този страх. Най-вероятно, напълно обоснован страх.

 

- Вие защо сложихте подписа си за провеждането на референдум?

 

- Сложих подписа си, защото вярвам, че по този начин ще променим политическата система в България. Защото сегашната  не работи. Тя е вредна. Тя възпроизвежда едни и същи подли, страхливи, продажни душичи, които са врагове на собствения си народ.

 

- Трябва ли човек да се прежали и да влезе в политиката, за да се опита да промени нещата? Може ли отстрани да влияе на процесите или всеки опит е обречен на провал?

 

 - Ако ние като общество имаме достатъчно голяма гражданска съвест не мисля, че е нужно всеки един от нас да влиза в политиката, като политик. Защото ние като граждани , така или иначе, сме в политиката. Но, ако механизми като референдума не сработят, може би ще трябва да се подходи по друг начин.

 

- С какво усещане си тръгвате от срещите със студентите? Предвиждате ли да се видите и с други млади хора от страната?

 

- За първи път от години съм обнадежден от срещите си с младите гора. Слава Богу, тяхното поколение иска да мисли. Иска да подхожда критично. Иска да задава въпроси. Защото имаше ужасна интелектуална дупка в студентите от моето поколение, до това сегашното поколение.

 

- От няколко години се говори, че мафиотският модел #КОЙ управлява страната. Вие знаете ли кой е #КОЙ?

 

- Всички знаят кой е #КОЙ - Делян Пеевски. Но той не е модела #кой. Той е негово лице. Моделът #КОЙ е - финансовата олигархия да избира и контролира политическа олигархия. Моделът #КОЙ е подмяната на една демократична по своите принципи политическа система с една престъпна, мафиотска структура на държавно ниво.

 

- Много долнопробни лъжи се изписаха за Слави Трифонов, шоуто му и за хората около него. Страхува ли се някой от това, което правите?

 

- За да пишат простотии явно се страхуват.

 

- Темата за президентските избори става все по-актуална. Някои медии спрягат Слави Трифонов за президент. Готви ли се за този пост?

 

- Не.

 

- На кого имате повече доверие-на Бойко Борисов или на Ахмед Доган? Кой от двамата е по-голям родолюбец?

 

- На нито един от двамата. Освен това видимо двамата работят в екип.

 

- Наскоро разбрахме, че три папи галят Борисов по главата. Кой гали главата на Ахмед Доган?

 

- Не знам. Най-логично ми прозвуча това което каза бившият зам-председател на ДПС - Осман Октай - кръгът "Възраждане".

 

въпросите зададе Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 13146 |17.07.2015 К. Парамов: Подвеждат Борисов, че няма други подуправители на БНБ . 60| 21131 |26.05.2015 Босия: Маковей разби Борисов с думите, че ни лъже за борбата с корупцията . 38| 10180 |26.03.2015 Режисьор Веселка Кунчева: На милиарди километри съм отвъд Бойко Борисов . 41| 35109 |23.03.2015 Красимир Янков: В службите за сигурност се реставрира "модела Цветанов", Борисов дирижира

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads