Реклама / Ads
10| 9433 |11.05.2020 ИНТЕРВЮ

Цигуларят Ясен Тодоров: Следващият скандал в американския конгрес ще реши заплатите на щатските служители

.
Ясен Тодоров
САЩ продължава да е най-засегнатата от COVID-19 държава в света. Здравната криза в страната взе връх още преди седмици, но икономическата набира пълна мощ и то напълно паралелно. Политиката на президента Доналд Тръмп обаче се превръща в разделителна линия, която води до поява на вътрешни конфликти между политическите сили в страната.
 

Каква е ситуацията в САЩ - пред FrogNews застава Ясен Тодоров - професор по цигулка в държавния университет в Сан Франциско, който е и страстен любител фотограф. Ето какво отговори той на въпросите на екипа ни:

 

Епидемията гори с пълна мощ в САЩ. Каква е ситуацията в Сан Франциско?

 

Тук всичко е много спокойно. Повечето търговски обекти са затворени, учебните заведения - също. Работят хранителните магазини. Всичко е културно, напълно нормално. Хората спазват реда, чакат на опашки.

 

В другите градове е по-различно. В Ню Йорк например умират страшно много хора. Ситуацията е доста усложнена в някои части на страната.

 

Но тук нещата са добре. Това се дължи донякъде на факта, че Сан Франциско бе един от първите градове, които наложиха карантина. Изпревариха всички, затвориха всичко. Може би това е помогнало.

 

Губернаторът на Ню Йорк, например, се сети малко по-късно за това. Така че донякъде те носят вина за сегашната ситуация там.

 

Какво мислите за политиката на Доналд Тръмп?

 

Тръмп е абсолютен шут. Зад него има много хора, които гледат икономическите интереси. Но нещата не са само заради него. Цялата политика е такава, той не е единственият.


.
Сан Франциско/ Снимка: Ясен Тодоров

 

Заговорихте за икономика. В момента страната се тресе от страхотна безработица - над 30 милиона американци са оставени без препитание. Очаква се и голяма рецесия. Как живеете? Как се издържате?

 

Работя в щатски университет. Професор съм по цигулка. Всички продължават да преподават онлайн, а заплатите са от държавата. Но сега големият проблем е, че Сенатът и Конгреса трябва да гласуват помощите за всички щати. Похарчиха се много пари за медикаменти покрай кризата. Всеки щат иска да получи помощ. Това е и следващата страница в сагата “Кога и колко пари ще бъдат раздадени”. До този момент разхода е към 4 трилиона долара, като те са отишли предимно за малки, големи фирми, корпорации.

Това ще е и следващият скандал в Конгреса - за помощите на отделните щати. Червените щати, които са на републиканците са против държавата да дава на сините щати. Има много вътрешни конфликти, вътрешни игри. Ако това се случи обаче, ще лишат много щатски служители от заплата - в това число влизат полицаи, пожарникари и… преподаватели. Ще видим какво ще се случи.

 

Този семестър спечелих проект - да запиша всички сонати на Бетовен. Заради проекта не преподавам този семестър. Имах планирани записи, но всичко се разпадна - записи, планирани концерти… Само това ми липсва, всичко друго е напълно нормално. Не излизам много, ходя само до магазина. Слагам маска и това е.

.

Сан Франциско/ Снимка: Ясен Тородов

 

Занимавте се и с фотография и то доста сериозно - имате престижни отличия, едно от които е за фотография на годината на сп. “National Geographic”. Снимате от птичи поглед. Как изглежда епидемията, блокираната икономика отгоре?

 

Живеем в много интересни времена. Епидемията не се забелязва толкова от небето, но аз снимам и много празните улици в момента. Едно от най-хубавите неща е, че няма автомобили. Сан Франциско обикновено е натоварен град - малка територия с много хора, туристи.

 

Заради епидемията обаче много сектори страдат. Авиолинии например в момента са паркирали голяма част от самолетите си, защото едва 5% от тях се използват. Имам снимки на празни магистрали, празни молове, празна аерогара.

 

Има и много танкери в залива - нещо, което е доста необичайно. Обикновено те са в постоянно движение - товарят и разтоварват нефт, не се заседяват по този начин. Но в момента кризата е голяма - прекалено много нефт, който просто няма къде да се складира.

 

Вижте как изглежда Сан Франциско под карантина. Снимките са предоставени на FrogNews от Ясен Тодоров.


.

Сан Франциско/ Снимка: Ясен Тородов


.Сан Франциско/ Снимка: Ясен Тородов

.Сан Франциско/ Снимка: Ясен Тородов
.
Сан Франциско/ Снимка: Ясен Тородов
.
Сан Франциско/ Снимка: Ясен Тородов

 

Интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 13149 |18.05.2017 Владимир Тодоров: Фиктивни шофьорски курсове произвеждат убийци на пътя . 7| 10070 |23.06.2016 Владимир Тодоров: Между 70-80 души ще загинат в катастрофи през летните месеци . 0| 8160 |01.07.2015 Иво Тодоров: Ръководството на БНР трябва да се оттегли . 5| 8272 |29.05.2015 Владимир Тодоров: Пред „Александър Невски” ще легнат, колкото загинаха на пътя през годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads