Реклама / Ads
3| 15807 |05.12.2017 ИНТЕРВЮ

Цончо Ненов: Георги Вълев от „Килърите” ми поръча две убийства

.
Цончо Ненов
Поисках много пари за две убийства, поръчани от Георги Вълев от „Килърите”. Целта беше той да се откаже. Това каза пред Фрог нюз свидетелят по делото Цончо Ненов. Ето какво сподели той за първи път:
 

- Г-н Ненов, преди дни ВКС осъди на доживотен затвор без право на замяна групата за мокри поръчки „Килърите”. Вие сте бил свидетел по това дело. Очаквахте ли такава развръзка?

 -  Очаквах го, защото доказателствата срещу бандата бяха железни.

 

-  Вие кого познавате от „Килърите”?

-  Много добре познавам бизнесмена от Велико Търново  Георги Вълев.  За него съм работил. Другите само съм ги виждал.

 

- А за какво разказахте пред съда?

-  За различни поръчки, които съм получавал от Вълев.

 

-  Какво е искал?

-  Да му събирам дълговете и то не само от хора, които му дължат пари, но и от такива, които не са му били длъжници. Поръчваше  побоища. Лично на мен е поръчвал да убия Петър Лупов, да речем. Много хитро излязох от тази ситуация, защото знаех къде му е слабото място.

 

-  И къде е?

 - Парите, естествено.  Ако откажеш нещо на Вълев, рискуваш да му станеш враг. Аз винаги му казвах, че искам много пари, за да извърша убийство. И той сам се отказваше.

 

-  Само убийството на Лупов ли искаше от вас?

-  Не. Поиска да убия един либиец от Плевен.

 

- След като застреляха Петър Лупов знаехте  ли кой стои зад престъплението?

 - Знаех, че поръчката идва от Георги Вълев. Нямах никакви съмнения. За Петър Лупов се знаеше от всички. Човекът беше заплашван и за това имаше сигнал в полицията. Имаше побой-пак сигнал в полицията. Запалиха му колата. Още сигнали в полицията. И закана за убийство имаше и пак полицията беше информирана.

 

- Защо  нищо не е предприето от МВР, за да се запази живота на този човек?

-  Георги Вълев имаше влияние върху полицията и прокуратурата. Има ги и до ден днешен. Той беше най-влиятелният бизнесмен в региона. Хората още се страхуват от него.

 

-  Защо тогава станахте свидетел?

 - Първоначално бях разпитван от търновски полицаи за убийството на Петър Лупов. Нещата там протичаха по много странен начин. Викаха ме в 9 часа, а разпитът ми започваше в 13,30 ч., да речем. През останалото време ме размъкваха от стая в стая. Един служител непрекъснато ми казваше: Виж, не е хубаво да се набеждава един човек. Тук нещата не са казал-рекъл, много са сериозни.

 

- С какво усещане останахте от тези  приказки?

 - Че ме разпитват в един предварително нагласен фарс.

 

-  Когато се промениха нещата около разследването за убийството на Петър Лупов?

 -  Когато случаят беше поет от Валентин Цоновски от ГДБОП и негови колеги. Той ме мотивира да се изправя пред съда и да дам показания за престъпната дейност на Вълев. Убеди ме, че ако дам реални, истински показания, виновните могат да си получат заслуженото. Да убиеш някого не е като да удариш два шамара. А Георги Вълев беше решил, че може да се разпорежда с живота на хората.

 

-  Някой притиска ли ви да свидетелствате по това дело? Адвокатите на подсъдимите непрекъснато твърдяха такива неща.

-  Абсолютно никой не ме е притискал. Имах свободата да кажа всичко. Г-н Цоновски няма нужда от реклама, него всички го знаят- какво може и колко е направил. Той ме остави да разкажа всички подробности. Докато целта на колегите му от Велико Търново беше друга-истината да се запуши и да няма никаква гласност. А беше публична тайна кой стои зад убийството на Лупов.

 

-  Казвате, че Вълев ви е поръчал да убиете арабин от Плевен. Защо искаше смъртта му?

- Това е малко известно. На жена му сестрата беше на голям пост в здравеопазването. Жоро имаше някаква заигравка с нея. Това беше неговият начин да си решава проблемите. За  арабина никъде не се знае. Оказа се, че този човек е бил тежко пребит. И няколко месеца по-късно е починал. Спорно е дали е умрял от побоя. Няма откъде да знам от какво е починал.

 

-  Пред ВКС Вълев каза, че е честен и морален бизнесмен. Вие като какъв го познавате?

-  Има нюх за бизнес. За морала няма нищо да кажа. Има много хора, които са имали отношения с него и меко казано са останали ощетени. Вълев имаше финансовите възможности да подпомогне даден бизнес. Имаше и необходимите контакти в политическите среди, полицията, данъчните, прокуратурата, общините. Всички бяха в краката му.

 

-  Какво ви костваше да сте свидетел срещу ОПГ?

- И до ден днешен имам проблеми с прокуратурата. Преди време ми откраднаха личните документи и с тях ми беше продаден имот. Предварителният договор е подписан при нотариус Петя Лапчева. Исках да се разбере истината за измамата, извършена от ром. Делото се падна на прокурор Тодор Баланов. Той през 2006 година прекрати дело за стрелба срещу служител на Георги Вълев, който беше прострелял мой приятел. Когато се възмутих пред Баланов, той ми каза: Виж къде работи човекът и спри да ми говориш глупости. Сега моето дело се води тенденциозно-не се събират преки доказателства, не са иззети в срок записите от камерите при нотариуса, да речем. Не се прави графологична експертиза. По това досъдебно производство е назначен разследващ полицай Николай Бочев. Преди време съм се срещал с него, след като беше опожарен автомобилът ми след заплахи. И той ми вика: Аз теб докога ще те гледам като свидетел? Знаеш ли откога искам да те видя на подсъдимата скамейка. Питам го за какво. А той ми рече: След като стана свидетел по делото на Жоро Вълев. Всички в стаята останаха изумени. Подадох жалба за това при прокурор Баланов, а той не си направи труда да провери истина ли са тези думи или не. Искам сега Бочев да ми заведе дело. Само така ще докажа правотата си. Тази реплика я чуха и други хора. След като станах свидетел, сянката на Георги Вълев излиза от всички институции във Велико Търново. Три години имах ревизия от НАП, например. Жената, която ми водеше първата, беше приближена на Вълев. При втората проверка се появи  драстична разлика от първата. Съзнавам, че винаги ще бъда подлаган на натиск задето съм станал свидетел срещу „Килърите”. След като Бочев иска да ме види на подсъдимата скамейка, нормално е да работи в такава посока по моя случай с измамата. Нормално е, след като съм имал конфликт с прокурор, и той да работи в посока срещу мен. Не е нормално обаче никой да не обръща внимание на  думите ми.

 

- Защитниците на „Килърите” твърдяха, че сте  длъжник на Вълев и затова сте станал свидетел. Имате ли  дълг към него?

 - Докато имах отношения с Георги Върев съм взимал пари и след това съм му ги върнал до стотинка. И това може лесно да се провери. Дори и кола съм му прехвърлял. Адвокатите се опитваха да дискредитират свидетелите, че били такива или онакива. А какви да бъдат, питам аз?  Ако съм бай Иван от бакалията няма как да знам нищо за тази група. Нормално е аз да свидетелствам, след като с този човек съм имал работа. Тези неща няма да ги знае сервитьорката от Търново, а аз. Аз съм ходил да му събирам пари от длъжниците. Аз съм ходил да му пазя заведенията.

 

- Вие от най-близкото обкръжение на Вълев  ли бяхте?

- Да. Обръщаше се към мен за най-важните проблеми. И то на четири очи. Георги Вълев в началото не беше краен в действията си. Вярно, беше алчен, но това не е престъпно. Впоследствие отключи агресия. Обвързвам я, след като се сближи с финансиста си Радослав Димитров. Присъствал съм на разговори, на които той е казвал: Жоро, дай им да се разберат. Покажи кой си. Така той го подтикваше, гъделичкаше му егото.  От устата на Вълев съм чувал сериозни поръчки и съм се чудил как човек може да стигне до такива крайности. Радослав приемаше тези думи много спокойно.

 

- Кога Вълев се свърза с лидера на "Килърите"  Петър Стоянов- Сумиста?

- След като имаше проблеми с едно лице от Велико Търново. Той не  е случаен. Искаше си парите от Вълев.  Жоро поръча на  Сумиста да заплаши този човек. Добре, че не се стигна до крайности.  Жоро държеше на този човек да се причинят трайни увреждания.

 

- Това ли са всички грехове на Вълев?

- Не, не са. Има и други неща.

 

- Притеснявате ли се за живота си?

- И да се притеснявам, какво мога да направя? Да искам защита от държавата ли? То се видя тя как защитава свидетелите. Пламен Лаков го извадиха от програмата за защита на свидетели. Сега едва свързва двата края. В тази държава не си струва човек да бъде свидетел.

 

- Съжалявате ли, че сте били толкова  близки с Вълев?

- След като видях опасност, се дистанцирах от него. Знаех, че нещата няма да свършат добре. Не очаквах, че в толкова много неща ще се забърка.

 

-  Кога човек се самозабравя?

- При Жоро не е само парите. Той винаги е искал да бъде изключителен фактор не само в региона, а и на национално ниво. Безспорно е, че финансираше спортни мероприятия, но това не го прави добър човек. Това беше параван, зад който се криеше. Вълев ми беше поръчал побой над един известен шоумен, защото афишираше  името му. Харесваше му това да правят депутатите, например. Смяташе, че хвалебствията за него от устата на въпросния шоумен го злепоставят. Всъщност  не е най-страшното, че го има Георги Вълев, а че на много места в България има такива като него. И че законът не ги стига.  Даже ги закриля. Срещу някои хора и да има сигнали, те потъват, защото така е удобно. Има връзка между бизнесмени като Вълев, и политици. Публична тайна,  че той имаше огромно политическо влияние. Най-вероятно го харесваха заради парите му. Много негови срещи ставаха или в офиса или на прословутото заведение „Извора”. Помня, че лично  го посещаваше много голям човек от съдебната система. Той почина. Казах на разследващите, че този висш магистрат ще се обади до един час след ареста на Георги Вълев. Не ми повярваха и с право, защото  сбърках. Обади се на 30-та минута. 

 

- Има ли оправия, според вас?

 - Има, но само ако в държавата започне да се реже до дъно. Аз си имам трески за дялане, като всеки човек. Но има хора, които са по високите етажи на властта и са без капка морал. Докато те са там,  нищо няма да се промени.

 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 23186 |05.10.2017 Георги Георгиев от ”Боец”: Корупцията убива жена ми, всички сме обречени . 0| 10068 |28.09.2017 Георги Заяков: Отличникът на изборите в Германия са „Свободните демократи“ . 6| 17315 |11.08.2017 Георги Георгиев: Властта трепери от закона „Магнитски”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads