Реклама / Ads
42| 24804 |26.08.2015 ИНТЕРВЮ

Цв. Цветанов пред Фрог: Не съм чул, че КОЙ управлява МВР

.
Цветан Цветанов
Вижте, ние сме политици, които действително трябва да се занимаваме с политика. Чета, информирам се, но съм наясно дали депутатът от ДПС Делян Пеевски има медии. По –важното е аз да се занимавам с политика и да бъда сред хората, и да бъда това, което съм. Това каза пред Фрог нюз зам .-председателят на ГЕРБ и бивш шеф на МВР Цветан Цветанов. Ето какво още обясни той по злободневните проблеми на деня:
 

 - Г-н Цветанов, американският посланик Родерик  Мур  заяви, че 25 години в България няма  напредък в борбата с престъпността. Какво не ни достигна, за да получим позитивна  оценка?


 - Знаете, че през 2007 година, когато страната ни беше приета в ЕС , България и Румъния  бяха единствените, които заложиха механизъм за сътрудничество и оценка точно в сферата сигурност, правосъдие и разбира се корупция. В тази посока полагаме максимални усилия, както да подобрим законодателството, да ползваме добрите практики на развитите европейски държави. Съобразяваме се с всички препоръки, които идват от ЕК. В тази посока предстои да се приеме антикорупционния  закон, който знаете, че е част от приоритетите на сегашното правителство.

 

-Мислите ли, че антикорупционният  закон ще реши проблемите?


- Разбира се, че хората са тези, които прилагат законите. На първо място трябва да променим манталитета си. На второ място трябва да направим максимално прозрачни всички процедури. И точно това са стъпките, които се предвиждат за предстоящите месеци при приемането на едно такова законодателство.

 

- Тежко въоръжени мъже очакват бежанците. Може ли хуманитарната криза да се пребори с оръжие?


- Никога не съм предполагал, че конфликтът в Сирия ще продължи толкова дълго. Защото ако се върнем през 2011 година, Европа беше подложена на сериозен миграционен натиск от „Арабската пролет“. Тогава ЕК и ЕС  не бяха готови за този миграционен поток. Сега, когато възникнаха събитията в Сирия и се създаде  нов натиск, ЕК и ЕС  бяха доста по-адекватни, защото искаха тези проблеми да се решават на регионално ниво и да не се разраства този миграционен поток към Европа. Сами разбирате, че с новите условия , в които се работи и конфликтът, който продължава в Близкия Изток, това провокира една сериозна бежанска вълна към Европа и това е основният  проблем, който стои за решаване от всички държави от ЕС . Защото всички трябва да бъдем отговорни, солидарни и да търсим форми и начини за решаване на този проблем. А той е доста сложени и доста труден.

 

- В момента управляващите водят борба с контрабандата. Оказва се, че има контрабанда, но няма контрабандисти.  Защо няма нито един уличен контрабандист?


- Сметките сочат, че в момента има повече приходи в бюджета. Това е част от приетите мерки за ограничаване на контрабандата. За мен е изключително важно да има достатъчно оперативна работа в структурите. Знаете, че със закриването на ГДБОП  в МВР  през 2013 г., се създадоха предпоставки за тежки проблеми, които ще възникнат в борбата срещу тежката организирана престъпност. В момента ГДБОП  се възстанови, но последствията не могат да бъдат излекувани така лесно. Точно за това е много тревожна констатацията, която видяхме в доклада на Държавния департамент. Вие виждате, че последните  два доклада за трафика на хора сочат, че имаме сериозни проблеми. Миналата година алармирахме за това от парламентарната  трибуна. Тогава докладът беше за периода април 2013-2014 година. След последния доклад за 2014-215 година виждате, че за първи път от 2001 година България вече е подложена на постоянно наблюдение . Това е много тревожен факт. Надавам се, че с мерките, които сме предприели, ще възстановим доверието в правоохранителната  система и ще достигнем параметрите от 2012-2013 година.

 

- Като политик не ви ли притеснява , че депутатът от ДПС  Делян Пеевски  официално има медийна империя?


- Вижте, ние сме политици, които действително трябва да се занимаваме с политика. Чета, информирам се, но не съм наясно, дали това е факт. Не бих могъл да отговоря компетентно. По –важното е аз да се занимавам с политика и да бъда сред хората, и да бъда това, което съм.

 

- Чули ли сте, че МВР  се управлява от КОЙ?


- Не, не съм чул.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 11701 |24.08.2015 Д-р Дечев за Фрог: Фармаиндустрията няма да връща пари, съдът ще я защити . 3| 9622 |07.08.2015 М. Мурджов за Фрог: РБ ще е разочарованието на местните избори . 0| 17310 |29.06.2015 Д-р Нинов за Фрог: Оралната любов може да причини и сифилис . 5| 8250 |29.05.2015 Владимир Тодоров: Пред „Александър Невски” ще легнат, колкото загинаха на пътя през годината

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads