Реклама / Ads
7| 5859 |11.04.2008 ИНТЕРВЮ

Цв. Цветанов, председател на ГЕРБ: Комплексът "Виденов" притиска Станишев

.
За първи път от много време насам десните партии решават, а не създават проблеми. Ако Р. Петков беше реформатор, докладът щеше да е написан преди няколко години, казва за Frognews.bg Цв. Цветанов.
 

 

интервю на Ана Кочева

- Г-н Цветанов, днес се гласува поредният вот на недоверие към кабинета. Пропука ли се единството на опозицията и какви са изгледите за успех този път? Твърди се, че управляващите ни най-малко не са се развълнували от внесения вот?

- Този вот е особено важен за страната. Той няма да свали правителството, но ще покаже, че в страната има алтернативно на управляващите мнение и воля за противопоставяне. Разкритите проблеми в МВР не трябва да бъдат замазвани, както прави правителството и мнозинството му в Парламента в момента. Общественото мнение, опозиционните партии трябва да са активни в искането си тези проблеми да бъдат преодолени и изкоренени . Единството на опозицията не е пропукано. То тепърва ще бъде изграждано на здрава и принципна основа.

- А усещате ли известен разнобой в коалицията или допускате, че тримата й лидери, ще успеят да консолидират различията, които станаха доста осезателни?

- Разнобой очевидно има. Позицията на НДСВ, макар и само знакова, показва това. Но има и силно желание за запазване на властовите позиции, което крепи днешното статукво. Очевидно е, че тройната коалиция решава проблемите си като се спазарява за взаимноизгодни отстъпки.

- Ще паднат ли министерски глави и кои би трябвало да са те според ГЕРБ?

- Ние от самото начало настояваме за кардинални мерки – оставка на правителството и предсрочни избори. ПП ГЕРБ е последователна в това настояване, защото виждаме както и всички български граждани колко неефективно работи правителството. Няма министерство, в което да не съществуват големи проблеми, резултат от слабости в управлението. За това отделните оставки не са достатъчни. Нужна е нова политика и нов екип.

- Къде са пресечните точки между ГЕРБ, СДС и ДСБ? Пламен Юруков инициира среща на десните-членки на ЕНП за възможни общи действия? Същевременно според някои сигнали българските десни представители в европейските структури не демонстрират единението, което обществото очаква от тях.

- За първи път от много време насам десните партии решават, а не създават проблеми. Общите каузи за противодействие на управляващите ни дава шанс за съвместни действия. На практика в момента има съвместни действия на парламентарните и извънпарламентарна партия като ГЕРБ. Това не означава обединение. Ние имаме обща цел, но не забравяме и своите различия. Нещо повече – ние държим на това, че сме новата дясна алтернатива. Защото не приемаме безкритично управлението и поведението на партиите от традиционната десница. ГЕРБ се появи на политическата сцена, точно поради това, че СДС и ДСБ не успяха да запазят и увеличат влиянието си в обществото, че не предложиха нови идеи и години наред занимаваха гражданите със собствените си разправии. Ако тези партии успеят за влязат в следващия парламент, ние ще признаем тяхното влияние и ще са партиите, с които можем да си сътрудничим, а защо не и да управляваме заедно. Но избирателите са тези, които решават.

cvetan_cvetanov1.jpg- Смятате ли, че докладът, който министър Р. Петков написа под формата на анализ за проблемите в МВР, излезли на повърхността през последния месец, има за цел да дискредитира бивши служители от системата?

- Възлагането на този доклад в момента, когато обществото очаква оставката на министъра на вътрешните работи, е опит той да бъде реабилитиран и представен като реформатор. Ако Р. Петков беше такъв, този доклад трябваше да бъде написан преди няколко години. Три години управление са прекалено много време, за да осъзнаваш толкова дълбоки проблеми, за каквито в момента признават и управляващите. Въпрос на чест е да не се прехвърля отговорността за собствените грешки и пропуски върху предишните управления.

- Каква е истинската цел на този доклад и спаси ли кожата на министъра той?

- Докладът и в момента е един от защитните щитове на вътрешния министър. Формулировката от срещата на тройната коалиция също е около констатациите и предложенията в този доклад, което доказва това. Дали обаче ще е достатъчен, за да запази поста на Р.Петков ще видим в следващите дни.

- Как може наистина да се реформира системата на МВР?

- Първо с промени в структурата, но по-кардинални от това, за което настоява Р.Петков. Второ с политическа воля да се осъществи коренната промяна в сферата на сигурността.

- Този вот ли е последната възможност да се свали правителството на тройната коалиция; ако той не мине, по всяка вероятност кабинетът ще доизкара мандата си, ставайки третият подред, който го прави.

- До следващите избори ние ще следим работата на правителството и ще реагираме във всеки случай, когато тя не е в името на обществения и националния интерес, когато има случаи на корупция и отказ за следване на човешкия и политически морал.

- Прилича ли Станишев на Виденов, има ли паралели между двата кабинета, независимо от различните обстоятелства, в които работят те?

- Общи са белезите на политическо поведение, което формира кадрите на БСП. Обща е политическата и управленска неопитност на двамата млади лидери на стогодишната партия. Различна е обществената, икономическата и външната среда, в която те работят. Днес България е член на ЕС и това е рамка, която коригира голяма част от недостатъците на политиката на бившата комунистическа партия. Но страхът от съдбата на Виденов не е напуснал Станишев и днес виждаме как той личи в поведението на С.Станишев.

cvetanov_4.jpg
 снимка Вяра Йовева

- Оттук нататък какво предстои за ГЕРБ?

- Много работа и надявам се, много успехи. Ние работим много активно в подготовката си за управлението на страната. Имаме готова управленска програма, а експертните ни групи довършват програмите за реализирането и в отделните сфери. Ние се готвим и за предстоящите избори и за укрепване и развитие на партията ни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9979 |04.04.2008 Психологът Антоанета Христова: Борисов - между хайдутското и образа на Иванко . 3| 7599 |01.04.2008 Как може да видим калинките, без да се напушим? . 10| 35641 |31.03.2008 Тодор Теохаров: Човек, свързан с митниците, запали скандалите в МВР . 17| 5814 |28.03.2008 Татяна Дончева: Толкова ли е близък Петков с бандитите, че да го търся за съдействие?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads