Реклама / Ads
30| 10340 |07.01.2013 ИНТЕРВЮ

Цв. Цветанов: По-сигурно е, че бандитите ни ще получат бързи и справедливи присъди в чужбина

.
Цветан Цветанов
Битовата престъпност винаги е следствие на тежка криза. Тогава тя се превръща в начин на препитание, признава министърът на вътрешните работи.
 

- Г-н Цветанов, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска от  партията 122-ма депутати в новия парламент. Вие сте човекът, който отговаря за  структурите и изборната кампания. Как ще изпълните тази задача? 

- С постигнатото от кабинета "Борисов". То не е малко. На първо  място магистралите. През това лято хората ще пътуват по "Тракия" до морето,  "Люлин" помогна много на Западна България. Вижте "Струма", по която гръцките  туристи ще идват много повече у нас. Цялата тази инфраструктура открива работни  места, помага за развитието на регионите. В моя сектор пък мога да кажа, че  пресякохме отвличанията. За първи път България се очертава като регионален лидер  в борбата с трансграничната престъпност. Знаете колко бандити бяха задържани  както на територията на страната, така и в чужбина. А преди това никой не  говореше за тези лица, които генерират огромен финансов ресурс, който за  съжаление мина и през формата на пране на пари в много държави от ЕС.  Избирателите ще оценят всичко това. Защото през 22-годишния преход за първи път  има правителство, което ще може и ще отчете в края на мандата си реални  резултати. Няма да се оправдаваме с коалиционни партньори, каквато бе практика  през последните години. Това беше поетият от нас ангажимент и голямата ни  отговорност. Спазихме ги. Помните, през 2009 г. премиерът Борисов бе ясен - ако  ГЕРБ няма достатъчно депутати, ще остане в опозиция. Не взехме пълно мнозинство,  но въпреки това Борисов реши да поеме отговорността и да направи правителство на  малцинството. Тогава Иван Костов ни предложи да подкрепя правителството. Но  пожела и да разпределя ръководните постове. 

- Резултатите от управлението на ГЕРБ са безспорни. Но след 4  години във властта партията натрупа и много негативи. Скандалът с дюните в  Несебър е само последният от тях. Как на този фон ще спечелите пълно  мнозинство? 

- Силата на ГЕРБ е, че всеки един от министрите, както и  премиерът Борисов винаги сме на мястото на събитието. Говорим с хората, виждаме  реалните им проблеми и се опитваме да променим нещата. Вижте колко неща  свършихме, никой не може да ги отрече. Ето, сега правим това интервю в Банско- невероятен курорт. България има страхотен потенциал да развива зимен туризъм, но  ние 22 години нямаме национална стратегия за туризма. За какво говорим тогава?  За този туризъм освен писти, хотели и механи е нужна инфраструктура. Тя е  основата. След това всичко се прави, отварят се работни места, върти се търговия  и т.н. Има резон дори в това, което казва президентът Росен Плевнелиев, да има  различни нива на инвестиции в различните региони, така че да има развитие и на  по-бедните още градове в България. Но това трябва да се реши в пълен консенсус с  бизнеса. Това са нещата, които прави ГЕРБ. Реални действия, а не просто обещания  и старт на финансово необезпечени проекти. 

- Какви цели си поставяте за изборите? 

- Първа политическа сила ГЕРБ, съставяне на кабинет с премиер  Бойко Борисов и самостоятелно управление. 

- Подкрепяте ли идеята министрите да не са водачи на листи, а  да останат на по-задни места, за да привлекат повече избиратели? 

- Не мога да коментирам, ще издам стратегията ни. От няколко  месеца работим усилено за изборите. Водачите на листи ще бъдат обявени през май,  а самите листи в последния момент. 

- След като са ясни кандидатите на конкуренцията ли? 

- Не, няма да гледаме водачите на другите партии. Имаме  утвърдени фаворити и няма да ги съпоставяме с кандидатите на останалите  политически сили. 

- Премиерът ще води ли листа? 

- През май ще стане ясно всичко. 

- Ако все пак не получите пълно мнозинство, коя партия ще  потърсите за коалиция? 

- Знаете, че няма да се обърнем нито към БСП, нито към ДПС. Кунева пък каза, че няма да се коалира с ГЕРБ. Истината е, че няма политически  субект, с когото можем да се коалираме. Защото няма такава партия, която да  поеме като нас политическата отговорност. 

- Миналата седмица Ройтерс писа, че БСП вече е настигнала ГЕРБ  по гласове. Родни социолози от месец твърдят, че до изборите червените могат да  станат първи по подкрепа. Какво показват вашите данни? 

- Спомням си 2009 г. Тогава никой не даваше прогноза, че ние ще  управляваме сами. Казваха, че ще има поне още две партии с нас. 

- Но тогава имаше много надежди, свързани с ГЕРБ. А сега освен  плюсовете на управлението си носите и негативите му. 

- Да, но вижте какво стана през 2011 г. След нашето реално  управление ГЕРБ спечели огромна част от българските градове. Хората вече се  научиха да гледат какво реално се прави, а не да вярват на обещания. 

- Ще има ли пролетно почистване в кабинета? Говори се за  подмяна на шефове на агенции, включително и за шефа на митниците Ваньо Танов?   

- В момента аз лично работя много добре с митниците. С тях  направихме много добри операции, които спряха щети за милиони на бюджета. А  кадровите промени ги прави само един човек - това е премиерът Борисов, който  носи личната отговорност за всичко. В момента всички ние работим като екип, като  скачени съдове, както в Министерски съвет, така и с агенциите. 

- Въпреки екипността ви периодично се чува, че между вас и  Симеон Дянков има конфликти включително и заради Ваньо Танов. Какво всъщност  делят двамата вицепремиери в кабинета? 

- Нищо. Вижте, ако някога е имало нещо, то това е било преди 3  години. Сега, в момента се разбираме прекрасно, работим отлично. Отговорността  на един министър е отговорност и на друг. 

- Приятели ли сте? 

- С Дянков не вечеряме заедно, не сме семейни приятели, но се  разбираме чудесно. Иначе аз имам семейни приятели, с тях съм от 30 години и ми е  приятно. Децата ни са израснали заедно и така им е добре. Освен това аз никога  не бих им обърнал гръб, защото сега съм министър, но може утре да не съм, не  знам докога и в политиката ще бъда. Но приятелите и особено семейните приятели  са нещо много ценно. 

- Започна ли предизборното почистване на партията? 

- То не е спирало. Знаете, че премиерът Борисов има нетърпимост  към тези неща. И никога не е бранил никого - точно обратното - включително  министри, депутати, шефове на агенции и всички, за които е имало съмнение.  Премиерът е единственият, сменил министър само заради съмнения в обществото -  Божидар Нанев. Единствено в нашето управление има арестуван депутат от  управляващото мнозинство, спомняте си скандала с Димитър Аврамов, който бе  задържан за търговия с влияние. 

- Бедността остава най-сериозният обществен проблем. За първи  път дори пенсионерите не получиха коледни добавки, въпреки че според всички  независими експерти финансова възможност за това можеше да се намери. Защо  взехте това политическо решение? 

- Много е лесно да подходиш хазартно и да оставиш после другите  да се оправят. А сега е важно да бъдем финансово стабилни и да очертаем  дългосрочни политики. Ако харчим безочетно, това ще доведе до проблеми, и то  големи. Тези пари ще ги плащат реално работещите хора, тези, които движат  икономиката. Защото вижте какво каза и Ангела Меркел - кризата още не е минала.  Важно е да не харчим повече, отколкото сме изработили. Защото отидем ли в  дефицит, това означава, че последствията ще бъдат много тежки след 2-3 години.  Мислите ли, че премиерът Борисов не искаше да даде коледни?! Но нямаше как да го  направи заради финансовата стабилност. 

- Стана ясно, че Борисов е призовал министрите да поискат на  Сирни Заговезни извинение от хората за всички обещания, които не са изпълнили.  Вие за какво ще поискате прошка? 

- Всички допускаме грешки. Извинявам се на всички тези хора,  които не са получили това, което е трябвало да получат, и за които не съм успял  да направя това, което е трябвало като вицепремиер и министър. Включително и  битовата престъпност, която е огромен проблем за обществото. Уверявам всички, че  сме положили максимални усилия да направим много за страната. Може да се види,  че и 90% от обещанията ни в предизборната ни програма вече са изпълнени. 

- Битовата престъпност е бич за хората. В края на миналата  година Бойко Найденов спомена, че 400 000 дела са прекратени заради липса на  доказателства. Това са 400 000 семейства, които няма да получат възмездие за  това, че са били обрани. 

- Битовата престъпност винаги е следствие на тежка криза.  Тогава тя се превръща в начин на препитание. Лошото е, че когато има едно лице,  което е извършило множество кражби, и то такива до 500 лева, я няма репресивната  роля на правораздавателната система тези лица да бъдат осъдени. Когато размерът  на кражбата е по-малък, виновникът получава пробация, условна присъда, което по  никакъв начин не го дисциплинира, а му създава навиците да краде като начин на  препитание, като професия дори. Ето това е един от сериозните проблеми. Ще ви  дам пример със село Мечка. 23-годишен с 10 присъди, но нито една ефективна.  Когато беше задържан за поредна кражба от 40 литра нафта, беше в ареста 24 часа,  след това за 72, накрая отиде в съда и там - нищо. А трябва в тези случаи да има  максимално бързо финализиране на тези процеси.  

- Как ще стане това? 

- Трябва полицаите да разследват бързо, а прокурорите със  същото темпо да вкарват делата в съда. И там е най-важната работа - да има бързи  и справедливи присъди. Защото, ако отнеме десет пъти автомобил и са образувани  7-8 дела, които обаче са висящи, а не са приключени, накрая всичко това се  акумулира в едно дело и този човек ще получи осъдителна присъда само за едно  деяние. А в Европа не правят така и затова политиката, която водим в МВР, е бърз  и много по-ефективен обмен с чуждите служби. Така залавяме лицата в чужбина и те  получават присъди само след няколко месеца? 

- Значи вие предпочитате да помагате на други държави, там да  бъдат заловени родните престъпници, за да бъдат осъдени, вместо да влизат в  родните съдилища? 

- Да, точно така. Ето примерно делото на Брендо - знаете, че е  от 2006 г. е започнал процес за пране на пари у нас. Сега сме 2013-а. А още няма  произнасяне на първа инстанция. В Италия обаче вече тече процес срещу него и  скоро ще има присъда. За по-малко от година. Затова за тези случаи е по-добре да  подпомогнем европартньорите и да ги съдят там. Вижте и делото САПАРД. В чужбина  има присъда, тежка присъда, а у нас оправдателна. С едни и същи доказателства за  едно и също престъпление. Какво да кажа повече. Това тук никога няма да стане  заради политическата класа, която вече 22 години е пряко свързана с реформите в  съдебната система. Затова е толкова болезнена реакцията на някои от политическия  елит в опозицията за "намеса" на ГЕРБ в съдебната система. Не, ние не се  намесваме, просто направихме едни прозрачни правила, които Еврокомисията поиска.  И пак да се върна на битовата престъпност. Тя ще е основна тема в първия ми  разговор с новия главен прокурор Сотир Цацаров след дни. Смятам, че можем да  направим по-добра оптимизация на разследващите органи, така че да работят още  по-добре в екип. Защото например прокурорите във Враца и Монтана не са толкова  натоварени като тези в София или Пловдив. Трябва да има приемственост, взаимна  помощ и най-важното единна работа. 

- Конгресът на САЩ поиска от президента Барак Обама да ни  съдейства за разкриването на извършителите на терористичния акт в Бургас, МВР  разполага ли с нови данни? 

- Има напредък в разследването. Ние от самото начало работим  заедно с евроатлантическите партньори, но не мога да дам подробности, защото  това ще застраши националната сигурност. 

- Имате ли напредък и в разследването на знакови убийства като  това на Илия Павлов, Георги Илиев и други? 

- По делата работата не е спирана, но подробности не мога да  разкрия.

(https://paper.standartnews.com/bg) 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 13313 |29.02.2012 Георги Цветанов: Алексей Петров се опиянява от насилието . 29| 18395 |04.05.2010 Проф. П. Цветанов: АЕЦ “Белене” е политика против България . 17| 5814 |28.03.2008 Татяна Дончева: Толкова ли е близък Петков с бандитите, че да го търся за съдействие?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads