Реклама / Ads
30| 21357 |05.04.2021 ИНТЕРВЮ

Д-р Цветеслава Гълъбова пред Фрог: Чалгаризацията на нацията е факт, но тя не започва от Трифонов

.
Снощното изявление на Борисов беше на един безкрайно уплашен човек. Мисля, че всички са наясно, че ще е много трудно да се сформира правителство. Даже се твърди, че ще е невъзможно. Дълбоко се съмнявам, че някой ще посмее да се коалира с ГЕРБ при ясната заявка на хората от миналата година, че няма да търпят повече лъжи. Ако някой опита да премине тази линия, ще сбърка и ще изкара хората на улицата и то не само в България. Не съм сигурна, че хората ще са готови да приемат безпринципни споразумения в името на стабилността.
 

Това заяви в интервю за FrogNews психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова.

 

Д-р Гълъбова, как си обяснявате резултатите от вота?

 

Ясно е, че това е пирова победа за ГЕРБ. Тепърва ще излизат факти и аргументи дали тези резултати са съвсем реални и каква е тежестта на купения и корпоративния вот. Снощното изявление на Борисов беше на един безкрайно уплашен човек, който не може да сдържи емоцията си. Затова беше толкова разхвърляна - от подаване на ръка, до закани.

 

Мисля, че всички са наясно, че ще е много трудно да се сформира правителство. Според някои анализатори дори е невъзможно.

 

Смятате ли, че някой партия би пренебрегнала заявките си в рамките на кампанията в името на парче от властта?

 

Дълбоко се съмнявам, че някой ще посмее при тази ясна заявка на хората, че няма да търпят повече лъжи. Мисля, че ако някой се опита да премине тази линия, ще сбърка и ще изкара на улицата хората не само в Бълграия, но и по света. Видяхме колко е висока избирателната активност в чужбина противно на казаното от проф. Константинов - че електоралната тежест на българите зад граница не е голяма. Няма да посмеят, след предварителните заявки, че са срещу ГЕРБ, статуквото, корупцията.

 

Ясно е, че няма да има самостоятелно правителство. Но не съм сигурна, че хората ще са готови да приемат безпринципни споразумения в името на стабилността. Обясняват ни сега, че щяло да е скъпо. Аз съм проста електорална единица и съм съгласна част от данъците ми да отиват за това. Няма нищо страшно в избори, нека има. Явно не сме се научили още, демокрацията е в процес на изграждане и една естествена част от това е правенето на избори. Така и нашите политици ще се научат, че са слуги на народа и наистина ще правят това, което хората искат. Да, скъпо е, но и много други неща са ни скъпи. Там не виждаме резултат. Като държавните бензиностанции, водния холдинг...

 

Аз съм притеснена от това раздаване на пари. Защо ни е Закон за държавния бюджет?

 

Това е еднолично раздаване и не е хубаво. Това са наши пари. Логично е да знаем кой, защо и как ги раздава, на какво основание. Гласуваме за парламент, който да определя как се харчат тези пари.

 

Мисля, че тук е добре да споменем БСП, които искаха актуализация на бюджета. Как си обяснявате резултатите на левицата на тези избори?

 

БСП претърпя огромна загуба. Може ли от 80 депутати, да ги направиш 40 за 4 години управление? Това е страхотен резил. Още повече, че си голяма опозиция, извадила си от нищото човек, който е спечелил 2 милиона гласа на президентските избори. Това е крах.

Споменахте, че това е победа за ГЕРБ, но е най-ниският им резултат от години насам. Губят и вота в София за пръв път от 15 г.

 

Факт е загубата на около 300 хиляди гласа. Факт е, че в чужбина, колкото и да не тежали гласовете, първа политическа сила е "Има такъв народ". Факт е загубата в София и то след проведени местни избори. Възникват разни въпроси в тази връзка - дали всичко на тези избори е било както трябва, дали са спечелени тези гласове честно или нещата са се влошили толкова много... Има мегдан за сериозен анализ.

 

Какви са възможните конфигурации според сегашната подребдба? Ще има ли кабинет?

 

Очаквам да не успеят да сформират правителство и да се назначи служебно. Това е най-голямото притеснение на управляващите, а то не би трябвало да е така, ако всичко е наред.

 

Изненада ли Ви победата на Трифонов? Той е несистемен играч, влиза за пръв път в битката и става втора политическа сила... Какво е Вашето обяснение?

 

Обяснимо е, че младите са гласували за него. Той е атрактивен, разпознаваем, музикантите му са големи професионалисти, има хубави патриотични песни със съвременен аранжимент... Но проблемът е, че парламентът не е шоу, а е сериозен законодателен орган. Имам притеснение дали хората, които ще влязат от името на партията "Има такъв народ", ще бъдат на висотата на тази институция, дали имат готовност да коват закони.

 

В парламента трябва да има качествени юристи. Да не поставиш такъв начело на НС е нелогично, да не кажа престъпно.

 

Чалгаризира ли се нацията?

 

Чалгаризацията на нацията е факт, но тя не започва от Трифонов. Виждаме последните 10-15 години какво е положението и каква чалгаризация в управлението има. Чалга е например фактът, че назначаваш хора некомпетентни само защото ги познаваш, съседи сте, пиете си уискито заедно. Виждаме едно бясно раздаване на научни титли. Преподавател от Софийския университет показва среден пръст, отива и се гаври с психично болни хора и това не е укоримо от ръководството на най-старото висше учебно заведение у нас. Това не е ли чалгаризация? Това е по-опасно от песните на Слави. Тях можеш да ги слушаш, можеш и да не ги слушаш.

 

Да погледнем съдебната система. Там има един тон на високомерие, подигравка, смачкване на инакомислещите. Това е чалгаризация. Песните на Митко "Пайнера", на Слави Трифонов са въпрос на личен избор. Но когато това е ранг на държавна политика, става страшно. Не смятам, че изборът на Слави Трифново с такъв процент може да бъде единствен маркер и да го заклейми, че чалгаризира нацията.

 

Интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 15860 |02.04.2021 Георги Георгиев пред Фрог: След записа очаквам прокуратурата да влезе в ролята на бухалка срещу нас . 16| 8257 |01.04.2021 Майката на Емил Шарков пред Фрог: Ще продължа да търся истината за убийството му и след решението в Страсбург . 16| 11037 |24.03.2021 Първан Симеонов пред Фрог: COVID-19 може да делегитимира изборите . 43| 30837 |23.03.2021 Писателят Кирил Кадийски пред Фрог: Не избори идат! Избор иде! Или народ - или мърша!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads