Реклама / Ads
54| 11225 |25.11.2010 ИНТЕРВЮ

Цвятко Цветков: Социализмът идва пак

.
Цвятко Цветков
Алексей Петров не е моят кандидат за президент, не го виждам като сериозен участник в политиката. Докато съм жив ще членувам в моята партия БСП. Отнетата виза от САЩ на Румен Петков е подарък от ФБР за Цветан Цветанов, казва бившият секретар на МВР в правителството на Жан Виденов.
 

Интервю на Илиана Динекова

- Г-н Цветков, как ще коментирате факта, че САЩ са отнели визата на бившия вътрешен министър Румен Петков? Знак за какво е това?

- Оценявам го като подарък от Джеймс Уорлик и ФБР за Цветан Цветанов преди посещението му във ФБР в САЩ. Какво още ще му подадат там, за да го употреби Цветанов в България, предстои да видим. Ще усетим и какво ще му поискат, за да натиска Бойко Борисов и правителството. Това е предупреждение и за президента Георги Първанов да не се обляга на Румен Петков и да се бои от минали и сегашни обвръзки с него. Така го тълкувам.
 
- Румен Петков каза, че си дава имунитета и иска проверка.

- Това му прави чест, въпреки че и други хора са го правили. Не виждам в това нито нещо ново, нито изненадващо.
 
- Какво е обяснението ви за това, че скандалът за срещата на Румен Петков с т.нар. братя Галеви отново излезе на дневен ред?

- Скандалът излиза на дневен ред по няколко причини. Първата е, че Румен Петков вече започна да атакува Цветан Цветанов по някои въпроси, което е нормално. Втората е, че се търси разширяване на обсега около Алексей Петров и следствието, което буксува спрямо него.
 
- Говорите за разследването срещу т.нар. Октопод...

- Точно така, за т.нар. Октопод. За разследването срещу т.нар. братя Галеви, срещу Златко Баретата и т.н. Има и една друга сериозна причина – това показва желание в сегашните управляващи да отворят досиетата на прехода. За съжаление го правят много избирателно и много показно, от страна на Цветанов, който иска да използва ситуацията за себе си и за правителството на ГЕРБ. Този шум, който започва да се вдига около Алексей Петров и Румен Петков е развитие на опитите да свързват и двамата с президента Първанов. Предполагам, че това се прави, за да бъде уязвен проекта АБВ, от който започнаха да се плашат. Защото както навремето някои си мислеха, че ще има хилядолетен райх, така сега някои си мислят, че ще има хилядолетен ГЕРБ. Такъв няма да има. Приветствам желанието и на Румен Петков, и на Волен Сидеров, вероятно и на министър Цветанов, да се покаже цялата истина около срещата на басейна „Спартак”. Има от къде да се събере достатъчно информация, включително и от хора, взели участие в срещата.
 
- Много е сериозно казаното от ген. Ваньо Танов, че срещата на Петков с Галеви е била за преразпределяне на територии за наркопазара.
 
- Наистина е много сериозно, защото го казва един генерал, бивш шеф на ГДБОП. Това беше преповторено от министър Цветанов. Но Ваньо Танов направи уговорката, че той не знае точно за какво става въпрос, но предполага, че е било за това. Базирам неговите разсъждения на някакви анализи, свързани с тогавашното развитие на наркобизнеса. Искам да подчертая, че ако се окаже, а аз го очаквам, че срещата е била посветена на друго, и разговорът е бил друг, може изведнъж да се срути конструкцията...
 
- Да, но ако се окаже, че Петков в качеството му на министър наистина е посредничил за разпределение на територии...

- Не подценявайте Румен Петков! Той е умен човек и опитен в много отношения. Не допускам, че един вътрешен министър ще отиде и пред толкова много свидетели ще говори за конкретни неща, свързани с разпределяне на наркотици и т.н. Освен това той самият казва, че е бил разписал това провеждане на СРС по разработката на братя Галеви. Да не е луд Румен Петков да става зависим от поне трима души, присъствали на срещата?! Не допускам да е влизал в такива конкретни неща, свързани с наркотици. Това ми се вижда малко фалшива работа.
 
- Нали знаете какво се говори - това е един от начините за пълнене на партийните каси...
 
- Партийните каси се пълнят не от конкретни неща, които правят тези, които дават пари за партиите, а от финализирани пари, в редица случаи от изпрани пари. И това е съвсем познат опит от годините. Ако не сте забравили, навремето по Канал 1 на БНТ съвсем официално Илия Павлов, Бог да го прости, каза, че е дал 200 или 300 000 марки на СДС. Такива пари, особено около избори, дават хората от бизнеса по простата причина, че искат да си подсигурят някаква бъдеща подкрепа за запазване или развиване на техните бизнес територии или отстояване на бизнес интереси. Това не е нещо ново. Защо върнаха сега 1000 лева от ГЕРБ? Това е такава смешна сума, че просто ми се плаче от смях.
 
- 1000 лева, но аз не знам БСП да е върнала някога пари.

- Не съм чул и от друга партия да са върнали. Много пъти съм поставял въпроса с финансирането на партиите. Той трябва да се реши по един много сериозен законов начин.
 
- Заличиха ли се границите между организираната престъпност и политиката?
 
- Границите не са се заличили, но винаги са били в една сива зона на паралелната власт. Паралелната власт е нещо много по-широко, някои я наричат тайна власт. Но тя не винаги е тайна, защото знаем кой на кого и как е приятел, кой и на кого откри нови икономически обекти. И преди, и сега. Но в тази сива зона на паралелната власт, където се напасват отношенията между тези уж официални, а някои и официални, бизнесмени, тези които изкарват пари от престъпната икономика, именно там е ядрото на отношенията между политическата власт и паралелната власт в най-изродената й форма – организираната престъпност.
 
- Според вас, има граница в отношенията?

- Винаги има такава граница, защото не всички политици, не всички участници от името на политиката в управлението, можем да ги наречем обвързани с престъпната икономика. На 90% политиците по някакъв начин са обвързани с паралелната власт. Много често паралелната власт диктува кой да стане депутат, кмет, министър. От паралелната власт, тези, които са свързани с престъпната икономика, са значително по-малко.
 
- Може ли да кажете имена, които сега са в паралелната власт и са свързани с организираната престъпност?

- Това трябва да го каже МВР, ДАНС, финансовото разузнаване, прокуратурата. Те се занимават с разследвания, с отваряне на досиетата на прехода и всичко свързано с развитието на България.
 
- Защо досега не са отворени досиетата на прехода, за което вие настоявате?

- Ами как ще се отворят като ще лъснат задниците на хора, които се надяват да продължат да бъдат в политиката и управлението! Те ще пречат с всички сили за това. Затова трябва да има много решителен екип, който да започне да рови като хората.
 
- Вие познавате ли хора от подземния свят?
 
- Е, как да не познавам!
 
- Като какви ги познавате?

- Познавам ги по информация, когато съм бил включително и на ръководни постове в МВР. Първите подробни справки за СИК, за ВИС, за Седмиците, бяха направени от нас, с лично мое участие, по времето на министър Николай Добрев. Големите справки за банките и за далаверите, които минават през тях и започналото широко следствие на банките, прекратено по времето на Костов, също беше започнало при нас. Даже аз координирах от страна на МВР работата по тези дела.

- Случвало ли се е да посредничите на групи, да уреждат проблемите си?
 
- На такива срещи не съм ходил.
 
- Симпатизирате ли на АБВ?

- Аз не мога да определя своето отношение докато не видя базата, на която ще оценяваме АВБ – като идеи, като програма, като конкретни политики, които ще бъдат защитавани и развивани. Ако ме попитат, или ме бяха поканили на разговор, щях да кажа, че АБВ има смисъл, ако развие идеята за националния консенсус при новите условия, и второ – ако направи национална програма за развитие, която да предизвиква такъв консенсус по основни приоритети за България. И когато видя базата, тогава бих могъл да се определя и аз. Но категорично заявявам, че докато съм жив ще си членувам в моята партия. Тя е БСП.
 
- Значи няма да отидете в АБВ?

- Ако стане партия. Но, ако АБВ поиска експертно мнение като движение, или нещо, което ще създава консенсус, мога да помогна. И сега помагам като експерт по въпроси на сигурността - там няма цвят, има България и нейната сигурност. Но да се преместя в друга партия – нито душата, нито сърцето ми дават, пък и съм човек на години с устойчиви разбирания. И подкрепям това, което беше казал преди години Маркус Волф, бележита личност от разузнаването на ГДР, че около 2020 г. социализмът ще се завърне по новому като идея и отново ще завладее света.

- Вие вярвате ли, че социализма ще се върне?
 
- Вярвам, защото светът в момента е в период на Ренесанс, на Възраждане, когато се решават големите проблеми на развитието му и на неговото управление. Всичките тези проблеми минават през една главна централна база – как да се решават проблемите на човека. Защото без човека и неговите проблеми, никакви идеи не могат да са полезни.
 
- Да ви върна към Алексей Петров. Приемате ли го като вашия кандидат за президент?

- Не, нито го виждам. Той трябва да се е пошегувал. Не го виждам като сериозен участник в политиката. Той направи уговорката, че предпочита експертно и екипно начало по проблеми на сигурността, но като политик не го виждам, нито като кандидат за президент. Дано да се е пошегувал, защото, ако го мисли сериозно, не считам, че това е възможно.
 
- А сериозни ли ви се виждат твърденията, че Никола Филчев може да е замесен в убийствата на ямболската адвокатка и прокурора Николай Колев?
 
- Това е нещо изключително сериозно, ако почива на сериозни факти. Не може да се хвърлят обвинения.
 
- Това се говори от 7-8 години...

- Не може Цветанов да прави хипотези. Да, версията на Нанка Колева трябва да се провери, след като не всички факти и данни са добре обработени. Но не забравяйте, че това убийството беше извършено, когато главен секретар на МВР беше Борисов. Винаги съм се съгласявал, че трябва да се връщаме към неразкрити случаи, ако имаме основание за това.
 
- Този път може и да има.
 
- Да работят, ако ще и тайно, и следствие, и прокуратура, но когато има резултат и той е достатъчно убедителен, тогава да се говори. Не може за сериозни работи да се говори по този начин. Утре, ако нищо не се докаже, няма да се намери никой, който да се извини на Никола Филчев. Кой се извини на Софиянски, като нищо не се доказа?! Никой няма да се извини и на Филчев, включително и Цветанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 14848 |27.04.2010 Проф. Цветков: БАН значи: комунист, по-комунист, най-комунист, академик . 32| 11050 |28.02.2010 М. Цветков: МВР-сериалът започна да омръзва . 152| 50283 |08.09.2009 Проф. Пламен Цветков: Партизанин и терорист са едно . 51| 16811 |30.05.2009 Проф. Пламен Цветков: Живеем две нации в една държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads