Реклама / Ads
37| 11836 |08.01.2015 ИНТЕРВЮ

Угърчинска пред Фрог: Дадохме власт на „Ислямска държава” и „Ал-Кайда”

.
Румяна Угърчинска
Журналистката Румяна Угърчинска, която от години живее във Франция, коментира в интервю за Фрог нюз жестокия атентат срещу сатиричния вестник "Шарли Ебдо". По думите й всички имаме вина за разпространението на тероризма, тъй като не воюваме срещу него с подходящи средства.
 

- Г-жо Угърчинска, каква е атмосферата във Франция след вчерашния кървав атентат срещу "Шарли Ебдо”? Има ли паника?  

- Французите не се страхуват от терористите, няма да се дадат каквото и да последва. Те излязоха снощи спонтанно, без никаква организация. Бяха поне 100 хиляди. Това е най-силното послание, което Франция изпраща.

 

- Българинът в такава ситуация ще постъпи ли като французина или ще се скрие?

- Не бих казала, че ще се скрие, все пак съм българка. Не мога да обобщавам. Но българинът не е научил колко е висока цената на словото. Не се е борил достатъчно за това. Това е истинският лост на демокрацията, на българина тепърва предстои да се бори за това. В България няма свобода на словото. Журналистите трябва да извоюват тази битка и да се жертват за словото.

 

- Защо българските журналисти не надигат глас?

 - Защото демокрацията не гарантира тяхната независимост. Във Франция има закони, които защитават журналистите.

Във Франция имаше концентрация на медии в ръцете на един предприемач.  Но това позволи на французите да създадат закон против концентрацията на медиите.

 

- Вчера имаше атентат и срещу синагога във Франция, а днес престрелка. Събитията имат ли връзка с тероризма срещу сатиричния вестник?

- Няма установена връзка за престрелката и синагогата. А иначе ако тръгнете да следите всички криминални прояви във Франция, край нямат. Няма коментари във френските медии. Сега акцентът е атентатът върху сатиричния вестник, тъй като е засегнато нещо, което много ценят, а именно свободата на словото. Всичко друго е несравнимо с този атентат. Вместо да накарат Франция да застане на колене, извършителите на този атентат я изправиха на крака.

 

- Безсилни ли сме пред „Ислямска държава”, „Ал-Кайда”...?

- Те не са силни със своята численост и с оръжията си, а с идеологията. Ние разрешихме да се разпространят тези терористични групировки с начина, по който отстъпваме от своите ценности. Те са силни дотолкова, доколкото им позволяваме. Ние воюваме с оръжия, които не са приспособени към този вид враг. Тези оръжия не са само полиция, правосъдие, наказание, те трябва да бъдат свързани с обучение, просвета. В момента това се коментира във Франция. Много по-трудно ще промиете мозъка на един млад човек, който е просветен.  

 

Даниела Николова

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 11687 |18.12.2014 Отец Никанор пред Фрог: Правенето на любов до Коледа не е табу . 12| 9199 |14.11.2014 Е. Николова пред Фрог: Злоупотребите в болниците са за над 58 млн. лв. . 29| 11903 |05.11.2014 А. Христова пред Фрог: Оставка за проф. Биолчев! Води Агенцията към гибел . 4| 8401 |05.11.2014 Адвокат Л. Рангелов пред Фрог: Всички магистрати имат независимост, но понякога я търгуват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads