Реклама / Ads
3| 20977 |28.07.2013 ИНТЕРВЮ

Урологът д-р Стоян Георгиев от 1МБАЛ: През септември разбиваме камъни без болка и извънтелесно с последно поколение техника

.
Д-р Стоян Георгиев е началник на урологичното отделение в Първа МБАЛ в София. Той ни разказа за новата придобивка на отделението , с която специалистите ще разбиват камъни на отделителната система без болка, безкръвно и извънтелесно. Даде съвети как да си пазим простата и изказа своето мнение за здравната реформа в страната.
 


- Д-р Георгиев, каква е визитната картичка на урологичното отделение в болницата на Стара София ?

 

- Работим по болшинството от урологичните пътеки, осигуряваме денонощна помощ на гражданите от района и нуждаещи се от урологична диагностика и съвременно лечение. Отделението е оборудвано с пълен комплект урологична техника и за щастие в следващите месеци очакваме  внедряването на  така желаната от повечето граждани процедура за извънтелесно разбиване на камъни в отделителната система. Това е последно поколение техника и  ще ни направи едно от водещите отделения в София и страната.

 

Разполагаме с достатъчен брой колеги с добра квалификация, които ще работят с тази техника. Благодарение на усилията на ръководството на болницата всички необходими екстри, като лекарства и консумативи, се осигуряват навреме. Нашите пациенти нито доплащат, нито си носят пижами и лекарства по време на престоя в болницата. Лекуваме по пътеките на здравната каса и нямаме значителни оплаквания или жалби от нашата дейност.

 

На година през отделението минават около 1000-1100 пациента, като имаме около 900 урологични операции с различна степен на сложност и трудност. За миналата година нямаме летален, смъртен изход от лечението. Стараем се да поддържаме нивото на работа по най-добрите европейски практики  и по стандартите на урологията. Това, което ни прави по привлекателни, е възможността да работим по т.н. мини инвазивна урология за заболявания на простата и за туморите на долния етаж на отделителната система.

 

- Тези две направления ли са основните, по които е съсредоточена работата на отделението и в които вършите нещата на конкуретно ниво ?

 

- Точно така.Тук е нишата, в която имаме претенции да си вършим нещата на конкурентно ниво и да си защитим позициите. Взаимодействието и с останалите звена на болницата – кардиолигия, хирургия, реанимация е префектна. Не мога да подмина реанимационното звено с началник д-р Станчева, която осигурява  анестезията и постоперативните грижи за пациентите.

 

-  Новата техника идва с помощта на софийската кметица Йорданка Фандъкова. Кога „ще прекрачи прага” на отделението ?

-           

- В средата на септември трябва  да е в действие. В момента се прави оглед от инженерите на фирмата за мястото на монтажа . Машината е „пред вратата на урологията”, сделката е финализирана.

-           

- И  камъните с нея  ще се разбиват без болка и извътелесно, така ли ?

 

- Извънтелесно, безконтактно, безболково, безкръвно, съвременно разбиване на камъни.

 

- Колко големи камъни ?

 

- Има известни граници, всичко зависи от опитността на екипа. Хубавото е, че тази машина може да разбие и най-големите камъни, а след това в комбинация с другите методи на урологията, също по бъзкръвен начин  или с мини ивазимвна интервенция, или през естествените кухини съшите камъни  могат да се извадят без да се извършва реално  оперативен разрез.

 

- Нещо повече за лечението на простата ?

 

- Не сме свързани с фармацефтичните фирми, за да им афишираме желанието пациентите да се лекуват с лекарства. Но  съвременната тенденция е такава. Не е правилно лечението с лекарства от телевизията. Когато има основание простата да се лекува оперативно, пациентите не трябва да се бавят. Има мъже,  които ползват самолечение или  внушено лечение. Има случаи, които не бива да се отлагат. Щом са налице клинични основания, се налага оперативна интервенция. Операциите не са самоцел.

 

- Кажете като доктор, мъжете на зряла възраст как да запазим простата без лекарства и операции?

 

- Е, ясно е как, затова Господ е създал жените...... повече секс.../б.р– д-р Георгиев показва как се променя простата без секс на снимка/.

 

- Някъде четох, че се е появила нова мода. Обрязват се вече не само мюсюлмани, но и българи?

 

- Има такава мода сред по-младите пациенти. Случва се, но  при нас е най-вече по медицински заболявания. Има смесени основания за това – и медицински, и религиозни, и субективни. Сега е демокрация. Това минава към естетичните операции.

 

- Къде е мястото на вашата болница и отделението в столичното здравеопазване ?

 

- Болницата стои добре в системата на градското здревопазване. Урологията стои добре. Виждам перспективите за нейното развитие в близките години.  Пожелателно е да растат доходите на медицинските специалисти, за да задържим младите лекари. И в края на краищата звената, които имат финансов принос, да имат  и финансова облага от цялата работа. Защото в момента има една каса, която разпределя парите на здравно осигурените и болниците се конкурират за пациентите и парите от касата.

 

- Приемате ли здравно неосигурени хора ?

 

- Има и такива, които не могат да платят и минават като пациенти, които не са осигурени. На никого не е отказана животоспасяваща помощ.  Това също са  наши пациенти.

 

- Софиянци отличават ли се по нещо от другите хора с урологични оплаквания ?

 

- Единственото е, че ходят по-често на доктори и от девет дерета си събират инфжрмация какво  им. Като дойдат да се лекуват, някои знаят повече от нас. Минали са през всички урологии. Има и свобода, и избор.

 

- Какви мисли ви навява политическата обстановка в страната, макар че докторът не се би трябвало да го интересува от партийната принадлежност на пациентите си?

 

- Колкото и да е безпристрастен лекарят, то неговият труд се възмездява от политическата система. Трябва така да направим, че здравеопазването да не се влияе от политически амбиции и страсти. Да се дават пари за свършена работа в здравеопазването. Да се реши, колко пари са необходими, за да имаме здравеопазване от западен, а не от африкански тип.

 

Реформата в здравеопазването не може да стане за по-малко от 10-15 г. В момента подлежат на сериозна експертиза и анализ решения, които трябва да бъдат приети от всички политически партии и независимо каква политика  ще се провежда, здравеопазването  да е основен приоритет, а предприетите  стъпки никой да не си позволява да променя. Иначе ще останем и без доктори, и без сестри и без здревеопазване. Да не мислите, че ни е приятно, да си изпращаме младите лекари в чужбина?!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 10421 |26.06.2013 Стоян Михалев: Младите на улицата ще обединят дясното . 42| 15373 |27.11.2012 М. Андреев: СДС подходи партизански с номинацията на Петър Стоянов . 42| 14139 |10.05.2012 Капка Георгиева: С Волен ще се срещнем в съда . 22| 12228 |17.01.2011 Адв. Х. Хараламбиев: Защитавам П. Стоянов, който ми е бил опонент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads