Реклама / Ads
5| 6537 |15.06.2009 ИНТЕРВЮ

Валентин Никифоров: Правителството трябва бързо да даде глътка въздух на икономиката

.
Бездействието на правителството и някои неадекватни действия доведоха до намалено производство и до съкращения в предприятията, коментира вицепрезидентът на КНСБ.
 

Интервю на Даниела Георгиева

- Г-н Никифоров, как се стигна и какво наложи утрешния национален протест?


- КНСБ и около 23 други граждански организации с нарочна декларация до президента, премиера и председателя на Народното събрание декларирахме нашата готовност да защитим гражданските и синдикални права на гражданите, защото новият закон за събранията, митингите и манифестациите на практика забранява провеждането на мирни шествия и демонстрации.

Основната предпоставка, обаче за провеждането на тази национална демонстрация е това, че в началото на годината ние се обърнахме към правителството с ясни и конкретни искания какво да се направи в материалния сектор, така че икономическата криза да не се развихри и хората на наемния труд да не плащат цялата цена. За съжаление не се случи това. Ние всички сме свидетели, че в момента в България има срив в икономиката, хората преминаха на непълно работно време - на 4 и на 6 часа, в неплатен отпуск в отделните фирми и ние виждаме, че се дават заявки за сериозни съкращения в материалния сектор. Още в края на миналата година ние предупредихме, че бездействието на правителството и някои неадекватни действия довеждат до намалено производство и до съкращения на предприятията. Ето няколко примера: Например в момента ние - КНСБ, КРИТ и около 34 фирми съдим държавата, че от 1 октомври се повиши цената на природния газ необосновано с 34%, защото и в момента и тогава българските предприятия купуват 1000 куб. м. природен газ с 50 до 100% по високо, отколкото в Австрия, Унгария и Чехия.

Например в момента цената на 1000 куб. м. природен газ е 125-130 евро в страните от Европа, при нас е 260 евро. Преди време съотношението бе 312 долара в Европа, а в България беше около 500 долара.

В черната и цветната металургия това бе един от основните фактори, които доведоха да намалено производство, спиране на производството. На практика торовите заводи спряха и около 3000 човека останаха да работят на непълно работно време.
Вторият срив е в пристанищата, там хората излязоха в неплатени и платени отпуски, намалено работно време. Изметоха пристанищата, боядисаха ги, но работа няма.

Ние не виним за всичко правителството, но има бездействие. Има една измислена, смешна комисия на г-н Шушулов, която кара целокупният български народ през зимните месеци да плаща висока цена на топлоенергията и на природния газ, а той отоплява учебни заведения, детски градини и болници и сега от 1 юли същата тази независима комисия се сети, че може да се намали цената на природния газ.

Така че, като няма реални действия, които да подкрепят българската икономика се случи това, което става в бюджета. Не се пълни републиканския бюджет, правителството едностранно реши да замрази работните заплати на около 400 хил. български граждани в бюджетния сектор. Ние предупреждавахме за това, но не бяхме чути, напуснахме националният съвет за тристранно сътрудничество и за това утре сме на улицата под прозорците на Министерски съвет да кажем точно тази оценка.

- Какво очаквате да се случи утре?

- Аз бих казал, че времето и мястото са избрани най-подходящо, защото политиците по време на избори имат доста слаба чуваемост, сега обаче чуват.

Искаме правителството със своите регулаторни механизми да направи така, че да даде глътка въздух на българската икономика. Ние от КНСБ настоявахме за създаването на национален антикризисен щаб, а той се създаде след около 2 месеца, защото през това време управляващите в България се чудеха има ли криза или не. В това време започнаха съкращенията, ние тръбяхме нашата тревога и я казвахме с ясен глас. От друга страна те ни казваха, че държавата ни има ресурси и ние сме един остров на благоденствието. Сега се видя, че островът май изчезна и останахме в общото положение на всички държави. Така че искаме веднага нашата администрация да направи антикризисни програми по браншови отрасли -съответното министерство, браншов синдикат и работодателска организация. Без тях няма как да стане.

Например защо тировете, които преминават през България заплащат минимални суми за това. Същият този тир през Австрия и Унгария заплаща 250 евро. В тези държави е създадена организация.
У нас може в петък следобед, в събота и неделя тези тирове се превозват от системата на БДЖ, да се товари на границата на Петрич и да се кара до Русе до Дунав мост. Така няма замърсяване на природата, запазва се пътната инфраструктура, има работа за БДЖ. Защо обаче това в България не се прави не е ясно.

- Кой очаквате да се включи в протеста?

- Заедно със структурата на КНСБ утре ще протестират и от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт. 6 такива сдружения ще дойдат с 8 тира и два автобуса. С нас ще е и Националното ловно рибарско сдружение „Съединение” заради това, че има един законодателен тормоз и терор върху правата на тези граждани. Ще се включи и Движението на младите учени, Младежкият Форум „21 век”, Общественият женски парламент, Националната асоциация на млекопроизводителите, на зърнопроизводителите и др. Всички, които са с проблемите си и на които се забранява с новия закон провеждането на протестни и други граждански действия, защото той ни позволява да се разхождаме само по Витоша и там да заявяваме нашата гражданска позиция.

Той противоречи на европейската социална харта и ние няма да го допуснем. Ако не бъдем чути и няма реални действия ще подготвим структурите за една национална предупредителна стачка. Защото не може доходите на хората се орязват по този начин. Ние виждаме какво става с цената на горивото, някой може ли да обясни защо българският гражданин зарежда при такава цена на горивото, когато суровият петрол не е чак с такава висока цена, около 100 долара за барел. Ето за тези монополни цени искаме държавата с регулаторните механизми да се намеси.




- Смятате ли, че новото правителство би могло да промени нещата?

- И старото правителство би могло да ги промени и трябва, за да дадат глътка въздух на българската икономика. Тогава вече ще се напълни републиканския бюджет и ще се позволи повишаване на доходите на хората в бюджения сектор. В противен случай безвластието ще доведе до по-неприятни и по-остри социални сблъсъци и загуба на работни места. Ние не можем да стоим така и да гледаме бездействието на управляващите.

- Очаквате ли есента нови вълни от социално недоволство?

- Ако няма реални действия очаквам ефективни стачки, протести и вълнения. За права се воюва по всяко време и преди избори и по време на избори. Вижте какво става и в Гърция и във Франция, те също правят евро избори нали. Обаче цялата седмица по време на евро изборите в Лондон метрото стоя затворено три дни поради ефективна стачка на работещите там. Пък никой не видях да обвинява синдикатите или работещите.

Чрез вас искам да приканя всички столичани да се включат, тези които изразяват своята гражданска позиция, защото дали утре еколози, младежи, студенти, пенсионери могат да искат да воюват за своите права, само че тогава в столицата ще бъде забранено.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6511 |12.05.2009 Ат. Чобанов: Синята коалиция трябва ДА е парапет срещу авторитарни залитания . 4| 13687 |25.03.2009 Епископ Йоан Богослов: Препраха 2 мрд. долара през църквата, сега парите трябва да се връщат . 12| 6378 |06.03.2009 Евгени Чачев: Правителството не изпълни програмата си за инфраструктурните проекти . 5| 7705 |23.02.2009 Валентин Ненков: Вестникът ни бе осъден заради читателско писмо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads