Реклама / Ads
7| 10434 |18.09.2018 ИНТЕРВЮ

Валери Григоров: Безхаберието на институциите ни води към поредната национална катастрофа

.
Безхаберието на институциите ни води към поредната национална катастрофа. Това каза пред Фрог нюз лидерът на най-новата партия „ Коалиция за Теб България” Валери Григоров. Ето какво разкри той:
 

 Г-н Григоров, вече сте лидер на най-новата политическа партия „Коалиция За теб България“. Имахте ли проблеми при регистрацията й?

 

Имахме съществена битка, невидима за обществото. Целта беше нашето съществуване да се случи. На 14 октомври м. г. учредихме инициативен комитет, който даде старт на учредяване на политическата партия „Коалиция За теб България“. На 26 ноември 2017 г. проведохме учредителен конгрес, на който бяха избрани ръководство и органи на управление. Приет бе и устав. След това имаше подписка, с оглед на необходимия брой гласове за регистрация в съда. Първоинстанционният съд намери две формални причини, да ни „отреже“. Реши,  че още на ембрионна същност трябва да ни унищожи.

 

Как си го обяснявате, ако всички по документите ви е било изрядно?

 

 Беше упражнен натиск върху този съд и това си личеше. Делото беше насрочено за 23 април, след което съдийката влезе три дни в болница. След това делото беше отсрочено и процесът се удължи с близо 4 месеца. Правните аргументи бяха на наша страна. Сам се явих пред Върховния административен съд, за да оспорвам мотивите на първоинстанционния съд. След като  изложих правните аргументи,  върховните съдии ги възприеха изцяло. Така на 13 август официално беше регистрирана партия „Коалиция За теб България“.

 

С какво тази партия ще се различава от сегашните?

 

 Тази партия ще бъде демократична, от  народностен тип. Ще отстояваме основополагащи принципи и цели на хуманизъм, солидарност, справедливост, равнопоставеност на българските граждани и не на последно място върховенство на закона. Ценности, от които българското общество се нуждае като общочовешки хуманни ценности. Ние виждаме, че в ежедневието сме засипани от несправедливости, от толериране на определени бизнес среди и олигархични кръгове. Тази партия се появява заради  две фундаментални предпоставки. Първо-политическа обстановка в България показва, че българският  народ няма своя представителност в парламента. Ние виждаме как цялата политическа корумпирана общност, свързана с олигарсите, отстоява интересите на тесен кръг мултимилионери.

 

Но как ще се изправите срещу статуквото?

 

 Даваме си пълна сметка, че сме тръгнали срещу хора, които 10 години експлоатират властта,  окопават се  в нея и манипулират общественото мнение с обяснения, че има добра икономическа среда, социална справедливост и мисъл за онова съсловие, което едва успява да оцелее с 200 лв.

 

Ще има ли ядосани от вашата поява на политическата сцена?

 

 Често ме питат защо се наричаме „Коалиция За теб България“.  Това е така, защото искаме да отправим едно послание към гражданите, гражданското общество и неправителствените организации да се противопоставим категорично на управляващата върхушка, която експлоатира властта за своя полза в лицето на управляващото мнозинство и ГЕРБ.  Провалените политики през последните години са именно от ГЕРБ, която се явява своеобразен политически канибал. Те унищожават политически субекти, подкупват, пазаруват депутати и т.н, подсигурявайки си мнозинство. Нашият апел ще е към обществото да се противопостави на управляващата коалиция, която отстоява единствено  интересите на олигарсите и на мултимилионерите в България. През последните години се „родиха“ множество милионери. В това няма нищо лошо, ако те са коректни данъкоплатци, създават работни места и изграждат нормална икономическа среда в България. На практика не виждаме подобно нещо. Ахмед Доган купува ТЕЦ-Варна, ЧЕЗ беше напазарувана по един много тъмен и съмнителен начин, без ясна процедура. Виждаме как се разграби и четвъртата по големина българска банка-КТБ. Тя беше голямата хапка за олигарсите в България.

 

Да не ви заподозрат сега, че сте тайно крило на ГЕРБ?

 

Може и да се внушава на обществото подобно нещо. Бих искал да кажа, че ГЕРБ вече е изчерпана партия и се готви за следващите избори. Това се вижда от обещанието на премиера да увеличи заплатите с 10 на сто на цялата държавна администрация, без каквито и да е критерии и мотиви. Това беше най-яркото послание, че той се готви за следващите парламентарни избори.  Имам информация, че подготвя и две периферии, с които да си подсигури политическото бъдеще и запази властта.

 

Кои са те?

 

Едната политическа периферия е сегашната коалиционна формула, която  той е притиснал до стената по различни начини.  Струва ми се, че тя ще претърпи лека промяна в „частта“ Валери Симеонов. Другата периферия е много активна. Въпросната политическа формация наскоро си смени председателя. Може да се разпознае по това, че не атакува управляващите и техните политики. Това означава, че е намерил своето естествено място за бъдещия парламент. Другата периферия е една част от раздробеното дясно. Там се разигра битка за ръководство. В него доминира крилото на ГЕРБ и Бойко Борисов.  Тази периферия ще подсигури мнозинство на ГЕРБ в парламента. Ясно е, че  ГЕРБ няма да вземе повече от 70-80 места в НС.

 

 Какво ви окуражи да се захванете изобщо с политика?

 

 Даваме си сметка, че вървим срещу цялата власт, която е обсебила и „пленила“държавата. Мотивира  ни обстоятелството, че има 40 процента от гражданите, които са омерзени от хаотичната политика на ГЕРБ. Виждат се редица провалени политики, нищо не се променя в структурата на обществото. Никой вече не чува за административна реформа. Над 10 години се експлоатира темата за Шенген, но нищо не се направи. Виждаме силна експлоатация по темата за европредседателството, но ние не се възползвахме от обстоятелството, че сме лидерска страна, за да прокараме политика в полза на обществения интерес. Не на последно място са и  провалените политики за влизане в предверието на еврозоната. Това беше обещано още по време първия мандат на Борисов. Ще припомня, че имаме и провалена политика по отношение на електронното управление, с което беше ангажирана Румяна Бъчварова в качеството си на вицепремиер. Там бяха усвоени повече от 2 млрд. лв.. Въпреки това не се вижда в обозримо бъдеще да има електронно управление.  

 

Кого виждате за ваш политически партньор?

 

Не виждаме такъв в рамките на сегашното представителство в парламента от управляващото мнозинство. Проведохме предварителни срещи с 12 сдружения, които са потенциални бъдещи наши партньори. Ще си позволя да спомена най-големият ни евентуален партньор. Това е сдружение „Ние, гражданите“, които са над 100 000 души, пряко или косвено пострадали от разграбването на КТБ.  Това е сериозен провал на цялата политическа класа. Разграбването на КТБ стана с активното участие на прокуратурата и с бездействието на основните институции,  призвани да съблюдават финансовата стабилност на страната като БНБ, ДАНС, МВР.  Ще бъдем отворени към извънпарламентарните партии, които много ясно осъзнават, че държавата ни е пленена, че държавността се разрушава и че безхаберието на институциите ни води към поредната национална катастрофа.  За нас е важно час по-скоро да се свали правителството на Борисов и да се проведат парламентарни избори, на които всички партии в дясно и център да погледнат в една посока, премахването на този корумпиран, утвърждаващ се като еднолична власт модел на управление.

 

 Като бивш шеф на Гранична полиция не мога да не ви попитам да последният гаф на летище София, при който пътници от Бейрут буха пропуснати без проверка. Кой трябваше да понесе отговорност?

 

Това е много сериозна болка, за мен поради факта, че посвитих повече от двадесет години от живота си на МВР, на обществения и държавен интерес. Разрухата в МВР започна категорично с Румен Петков и неговия  безумно-безсмислен закон за МВР, който от 2006 г. нанесе първия удар на основните звена в МВР. Най-сериозно бяха ударени гранична полиция и жандармерията. След това последваха взаимоизключващи се структурни реформи, без никаква логика и функционален анализ. За  10 години гранична полиция е докарана до положението да  няма капацитет да бъде европейска полицейска служба. Най-голям принос за разрухата имат правителствата на ГЕРБ и лично Цветан Цветанови  Румяна Бъчварова.  В момента в ръководството МВР се правят само обществени поръчки с цел усвояване на средства за лична изгода.

 

Ако от Вас зависеше, бихте ли си избрали Младен Маринов за шеф на МВР?

 

При непосредственото, ръчното управление на  МВР от премиера, това кой е министър,  няма никакво значение. За това се слага човек, който ще го слуша. Много добре познавам маниера на Борисов-хаотичен, непоследователен и непредвидим и много зависим. В качеството си на директор съм си записвал всяко едно негово разпореждане с часа и минутата.  Записвал съм си и неговото последващо разпореждане, което изключва предходното. Давам си сметка, че който и да е вътрешен министър, няма да има шанс да направи нещо различно, от това, което му се казва. Министър Валентин Радев чак на втората година от управлението прави обществена поръчка за функционален  анализ с цел подобраване на управлението и преорганизирането на МВР. Това означава, че не е наясно защо е отишъл в МВР, а ПП ГЕРБ не имала програма и ясни политики за министерството, с които да управлява.

 

 Хората не вярват на политиците. Как ще ги убедите, че ще сте по-различни от досегашните?

 

 В ръководните органи на ПП“Коалиция За Теб България“няма да има лица, които са били в управлението на държавата. В ръководните органи имат място хора  с висока експертиза, добро образование, богат социален и управленски опит, които могат да приложат знанията си в политики в полза на обществото. Това е гаранция, че имаме право да правим оценка на прехода и имаме способността на базата на експертизата,  да правим политики, които да реализираме в живота.

 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6454 |09.08.2018 Валери Димитров: Партиите се отчитат на Сметната палата, но тя не може да ги проверява . 4| 8783 |17.07.2018 Валери Григоров пред Фрог: Отговорност за чумата трябва да носи гранична полиция . 3| 9796 |15.06.2018 Георги Мамалев: Безхаберието на държавата се харесва на онези, които искат да я грабят . 4| 13675 |21.11.2017 Валери Григоров: Корупцията е държавна политика, КОЙ и ТОЙ назначават хората на високи постове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads