Реклама / Ads
27| 15824 |05.01.2016 ИНТЕРВЮ

Васил Филипов: Газпром трябваше да бъде даден на съд за изнудване

.
Васил Филипов
«Овергаз» трябва да се национализира – има безброй много прегрешения против нашата потребителска общност. «Булгаргаз» на каква цена сега ще продава газ на клиентите на «Овергаз» - на Сашо Дончевата или на държавната? Ако бяхме правова държава, трябваше още на 31 декември «Газпром» да бъде даден на съд за бруталното изнудване. Това казва в интервюто за Фрог бившият директор на "Булгаргаз" Васил Филипов.
 
- Г-н Филипов, сигурно имате спечелени и загубени битки с "Овергаз"?

- Марката «Овергаз» е собственост  на „Газпром“. Те са проводник, маша  и тояга на руската политика и интереси у нас и по света. Първият, «Овергаз Ltd.» идва в България в началото на 90- те години като част от нарочената вече за пета колона на Русия в България корпорация -Мултигруп. Лидер на „Овергаз“ е заместникът в Мултигруп Сашо Дончев. В ония години те започнаха активно да се мешат в нашия обществено -политически и стопански живот и активно да се мъчат да влияят в решенията на държавата. И да заемат колкото се може по-влиятелни позиции и в газовия сектор. Значителни са и щетите за държавата при усвояването на плащанията на Русия към България по Ямбургската спогодба, които бяха в земен газ, в размер на 27 млрд. м3. Голяма част от този дълг бе откраднат в периода на получаване 1991-97 г.  За тяхно нещастие, през м. февруари 1997 г., аз станах директор на «Булгаргаз» и тъй като бях чужд на всякакви такива намерения, схеми и структури се наложи да вляза в конфронтация с тези криминални, мафиотски образования, което бе запомнено като „газова война“. Срещу мен се проведе истинска хибридна война за охулване и оклеветяване, което си заслужих, но успях да изхвърля от газовият отрасъл структурите на Мултигруп, Овъргаз ООД и отпращането от Българската територия на тогавашното постижение на българския слугинаж и Русия – „Топенерджи“. Така се прекъсна намерението отново  и набързо да бъдем колонизирани.  Жалко, че България не можа да си върне стотиците млн. долари, които тези добре организирани и покровителствани глутници присвоиха!
 
По онова време «Овергаз» развиваше една деструктивна , хищническа дейност, създаваше предприятия, изявяваше се и като дистрибутор на вход и на изход. Препродаваше газ, който беше собственост на нашата държава по Ямбургската спогодба, а след това получаваха продукция, която обикновено изнасяха и парите оставаха в чужбина.България изгуби по-голяма част от изплатения с газ дълг на Русия по тази спогодба. Впоследствие напуснах «Булгаргаз», а вече следващият „Овъргаз“ на Дончев, подкрепян от Москва и техните съмишленици тук, решиха да се развиват като нова  конфигурация.  Това „Овергаз „инкорпорейшън бе регистрирано на времето като офшорка в Лихтенщайн с неясен собственик /не Газпром/. Имаше и друг „Овергаз“ Интернейшънъл, който след една голяма разработка на специални служби от България и чужбина, открихме, че битува в Холандия, а в същото време извършва шпионски набези върху компютърната мрежа на «Булгаргаз».

- С нещо изненада ли ви в следващите години "Овергаз"?
 
- Бях много сериозно изненадан от напредъка на вмешателство на  «Овергаз» тук, но вече от нова фирма и друго съдържание? Не знам и в каква конфигурация, но съм сигурен, че никой не е виждал това, което представят като статус  или ако го представят е невярно! Учудващо бързо за нашата бюрокрация му бе разрешено придобиване на лицензии за повсеместно изграждане и дистрибутиране на природен газ. И по недоказани или съмнителни по обем инвестиции, завишени няколко пъти и признати от корумпирани български чиновници – бюрократи, «Овергаз» и досега продава газ на български потребители, предимно  частни лица и собственици на вилни имоти и т.н. между три и четири пъти по-висока цена от тази, на която «Булгаргаз» продава. До преди три години «Овергаз» купуваше газът от „Булгаргаз“ и го препродава три-четири пъти по-скъпо на клиентите си. Всичко това е заради нереални  и приети от държавни институции суми на инвестициите. А това си е чиста корупция. И понеже думата «корупция» в България не е преведена правилно и изчерпателно, това минава.  Докато при доказана корупция на Запад само надгробната плоча може да те скрие от пренебрежението и отрицанието на обществото, то в  България не е така.
Излязоха и други факти, че «Овергаз», допусната като лицензиран вносител на газ, започва зад гърба на «Булгаргаз» да прави оферти към печелившите потребители на газ в България. Предлага им по-ниски цени от тези на «Булгаргаз», което води държавната компания към гибел. На частните потребители продава три-четири пъти по-скъпо, а на печелившите фирми и клиенти на Булгаргаз – на по-ниски цени, зад гърба на държавата. Това е недопустимо и аз упреквам управляващите в България, че проспиваха това поведение, защото «Булгаргаз» е държавна институция, която е призвана да обезпечава държавата с газ и  има твърди договори със същият  доставчик,който бил съсобственик на поредния“Овъргаз“  и който за съжаление все още е един, което прави Газпром нагъл и безцеремонен в отношенията си с Българската държава.
 
- Дайте малко светлина около развилата се в последните дни на старата и началото на новата година сага с «Овергаз» ?
 
- «Овергаз» си позволява зад гърба на  държавата ни да извършва нелоялна конкуренция, на каквато категорично няма право. Именно затова настоявам българската държава да привлече  чужди, външни одитори, да се направи един щателен одит, където да бъде изяснена и инвестиционната й  дейност,  и на какво основание е разрешавано и давано позволение на «Овергаз» да продава три-четири пъти по-скъп газ на клиентите си. На оценка подлежи и всеизвестната й привилегированост, довела до ощетяването на институции и български граждани. В случая се наблюдава едно изнудване на българската държава, защото «Овергаз» не е частна фирма в буквалният смисъл, а собственост на «Газпром», който е единственият доставчик на газ на българската държава, т.е. – монополист. „Газпром“ задкулисно си позволява да изнудва нашите управляващи, някои от които са недостатъчно информирани, а други може и да са корумпирани. Но в този сюблимен момент преди Нова година, когато хората празнуват, «Газпром» си позволи да изнудва правителството, че ще спре доставката на газ. На кого?  На себе си! «Газпром» ще спре доставката на себе си. А държавата трябва да осигури от същия този «Газпром» газ за останалите клиенти с дългосрочни договори. Това е недопустимо . Ако ние бяхме правова държава, трябваше още същата вечер «Газпром» да бъде даден на съд с всички произтичащи тежки санкции  и  неустойки за бруталното изнудване, имайки предвид момента и  ситуацията с  хилядите клиенти.
 
- И какво се направи?
 
- Нищо не се направи. Шикалкавеха се разни глупости – дали са получени писма, дали не са получени писма, дали са предупредени  и т.н. И за съжаление нашите управляващи още не знаят кой стои зад това наречено дружество «Овергаз» в България. Не е «Овергаз корпорейшън», тъй като то от време оно е регистрирано в Лихтенщай, където обикновено нашенците си перат парите. Така че имаше опит нашата държава да бъде шантажирана и изнудвана. Сашо Дончев си е верен руски служител, който си е намерил призванието в Българска стопанска камара и може да се оттегли. Явно «Газпром», който е пъден от европейските пазари, тъй като там не позволяват едновременно да си доставчик и търговец, и дистрибутор  на дребно. И затова «Газпром» трябва да си ходи на неговата територия. Явно ще предстои продажба на «Овергаз», който е на територията на България, без да знам как точно е ситуиран този субект, тази фирма. Но моето мнение е, че трябва да се извърши сериозен одит и след като се докажат множеството нарушения и престъпване на етичните търговски норми «Овергаз» да бъде национализиран. Има дейност, която е недобронамерена към нашите потребители.
 
- От "Овергаз" излязоха с позиция, че всичко това се е правило с цел, да се вземе бизнеса на фирмата. Това бе официалната им позиция и тази, изказана от пресаташето Нери Терзиева.

- Нери Терзиева получава  добра заплата от петнадесетина години, добре си живее жената, но явно някои неща не ги знае, а и не й изнася и второ – всеки говори глупости, за да си защитава статуса и да бъде що годе облагодетелстван. Бизнесът си е техен, а  «Газпром» е собственик на «Овергаз». Най-много да си загубят работата служителите в «Овергаз», който трябва да престане да съществува в този си вид. Сега може би се извършва някакъв маньовър, да се набеди България и да поеме проблемите на «Овергаз» Играят се игри, в които не са посветени по-висшите институции.
 
- «Булгаргаз» на каква цена  сега ще продава газ на клиентите на «Овергаз»?
 
- Ето това е въпросът. На каква цена? Защото и в момента «Булгаргаз» продава на 410 лв. без ДДС, а «Овергаз» и Сашо Дончев на 1200 лв. без ДДС. Разбирате ли за какво става въпрос? На каква цена ще продава – на Сашо Дончевата или на държавната? Това също са въпроси без отговори. Просто «Овергаз» трябва да се национализира – има безброй много прегрешения и дейност против нашата потребителска общност.
 
- Премиерът Борисов казва в интервю тези дни, че «Южен поток» е бил добър проект и ако не е бил пучът срещу него, сега вече щял да се строи?
 
- Нито Южен , нито Турски поток е потребен, тъй като в момента си имаме един добър поток -  през Украйна. Той е и най-евтин и работи сигурно. Когато не им изнася да работят с Украйна, руснаците искат да спират транзита през  Украйна. Ако ние сме построили газопровод и сме вложили милиарди и ни спрат транзита, не получаваме такси и пари, какво? Тоест те ще използват газопровода като оръжие. В момента нямаме потребност от такъв капацитет  и не е необходим този поток. Нито има пари, нито има технологии и куп други още неща. Този поток не е потребен. Не е необходимо да създаваме излишен капацитет, който да го спират, ако не им играят по свирката. И не можем да си изплатим инвестицията и отиваме на тотална загуба. Този проект няма технико - икономическа обосновка, всичко е заради комисионни. За транспорта на руски газ в момента има създаден капацитет от 260 млрд. куб. метра, износът е 120 млрд. куб. метра, т.е. – повече от половината капацитет пустее, а ако не се изплатил, ако има кредити,лихви, а ако се построят още тръби, значи някои от сегашните ще отпаднат…! Русия остава един несигурен, склонен към неморални и нечестни подходи търговец.
 
-  Министър-председателят каза още, че в близко бъдеще очаква България да печели много от пренос на газ за Европа?
 
- Има големи газови находища на Изток , изключвам Русия като некоректен и несигурен партньор, в Иран, Каспийския регион, Туркменистан, Азербайджан, акваторията на  Израел, Кипър. Аз също съм от инициаторите на «Набуко» навремето и с турския министър на енергетиката, когато бяха светска държава /при Месут Йълмаз/, чертаехме и искахме да правим газопроводи от Иран през Турция и България за Европа. Сега иранците вече не искат да чуят за Турция. Но неизбежно от Изток ще дойдат газови потоци.
 
Второ – в Черно море също има големи находища – и на петрол, и на газ. Ако Иван Костов беше свестен човек и държавник, а не блъфьор и интересчия, днес положението щеше  да е друго. Аз  бях подписал с пет американски световни петролни фирми да правим смесени дружества и да започваме сондажи в Черно море. Имахме  подкрепата на правителството на САЩ. Те застанаха зад нас, но нямаше с кого. Костов явно  изпълняваше Московските повели, както и всички след него – да седим зависими от Русия и да ни ограбват с най-високите цени на въглеродните продукти и не посмя да ми разреши тази съдбоносна за България крачка. Бях сигурен, че ще успеем, имахме дори и собствени средства, за да не отдаваме концесии. Жалко, но това  е нашата съдба – маршируваме на място, а годините си отминаха. Минаха вече деветнадесет години от тогава - оядоха се, накрадоха се. На това му викат му статукво – нищоправене и много говорене. Ядат, с...т и лежат върху на краденото. Но и това ще свърши.
 
- Да завършим с една ваша прогноза за «Овергаз»?
 
- Трябва да се премахне, тъй като фирмата не е добре приета и си заслужи закриването на наша територия. Построеното от фирмата трябва да бъде преоценено, тъй като сметките са надути с пъти и са приети от корумпирани служители в институциите. Да се поемат активите но «Овергаз» от държавата. Държавата не трябва да допуска да си разиграват коня нелоялни към народа ни фирми. Където е заложен гражданския мир не трябва да се допускат такива личности като Сашо Дончев да се докосват до народа, да го тормозят, да го изнудват. Народът трябва да бъде осигурен, държавата трябва да бди.
 
Още живеем под ръководството на кадри, готвени в Москва-негодници и мизантропи. Те са за концлагери. Ние трябва да опазим народа и вдигнем прага на живот, тъй като българите стават все по-бедни и по-бедни. И ако скочи този народ и извади  пушките, не знам къде ще се крият душманите  му? Народът ни е търпелив, викат му, че е и  крадлив, но е  и разумен. Под масата преразпределя  ресурсите  и оцелява..., но по природа  е свиреп. Навярно това е обяснението, че сме губели войни, но не и битки. Гладът е по-силен от страха и не знам какво ще се случи, ако гладният народ се вдигне...?

Интервю на Красен Костадинов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 16877 |26.11.2015 Васил Филипов: В България няма политически партии, а глутници клиентелисти . 29| 14778 |14.04.2015 В. Филипов: В съдебната система прокуратурата е най-престъпна, трябва ни кризисно правителство . 72| 17502 |29.03.2015 Цветан Василев: Поискаха ми да прехвърля безвъзмездно активи. След като се опълчих, предизвикаха кризата в КТБ . 24| 12340 |05.01.2015 Банкерът Цветан Василев : "Виваком" е апетитна хапка за политическите хиени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads