Реклама / Ads
5| 19054 |06.04.2017 ИНТЕРВЮ

Васил Филипов: Властта е нагла с истерията за цената на газа

.
Васил Филипов
Властта стана нагла с истерията за цената на газа. Защо не намалиха цените за населението, когато падна цената на газа три пъти? Нинова празнодумства по въпроса. Празнодумци и популисти са и от ГЕРБ. Това заяви за Фрог експертът и бивш шеф на Булгаргаз Васил Филипов.
 
- Г-н Филипов, как ще коментирате високия градус на обществения дебат за вдигането на цената на газа?

- Аз мисля, че с тази истерия трябва да се приключи и да се забрави вече тази тема. Това е един закономерен процес, който произтича от международни дългосрочни договори, които държавният доставчик гарантира и осигурява доставки за страната от единствения продавач на такава стока - руската компания  Газпром. Няма нищо ново, нищо нереално, измислено. Всичко това произтича от международната конюнктура, от увеличението на цената на петрола, чиито деривати влизат във формулата за изчисляване на цената на газа. И освен това виждате, че имаме повишаване на цената на долара от 1, 40 и нещо на 1 80 лева. Това е неизбежно и не зависи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Те просто изчисляват и използват показателите, които са на борсата и изчисляват цената. Нито уговарят, нито угаждат някому.

Някои напрегнати бизнесмени и ръководители не са в час. Те повечето са назначени, слабо грамотни са и явно си въобразяват, че само трябва да печелят. За съжаление имаме либерализиран пазар. Ние сме зависими от световната конюнктура. България е една дребна брънка, един незначителен потребител и не трябва да се отделя толкова внимание на това, защо се повишава цената на газа. Трябва да се радваме, че американската държава все таки поддържа и подпомага намаляването на цената на петрола. Иначе спекулантите от Москва пак щяха да го направят над 100 долара за барел и газът отново да стане 700-800 лева... И тия големите печалбари какво щяха да правят?

Защо не намалиха цените за населението, когато падна цената на газа три пъти. Какво направиха? Защо не паднаха сметките от "Топлофикация"? Има ли контролни органи в тази държава? Защо не контролират монополите, които надписват, лобират и отчитат документи с невярно съдържание. И след това пускат тези недоносчета на нашето правосъдие  като частните съдебни изпълнители, които преследват и ограбват българския народ.

В нашата държава няма работещи контролни институции, които да следят за поддържане на цените за населението. Те спят, дремят и чакат момента да реализират своите изгоди, своите прищевки и т.н. И тук се получава резонансът. И населението страда и протестира за високите сметки, най-вече на използващите тази услуга като отопление, където няма милост. Там грабежите са ужасни.

- "В последните месеци КЕВР изпълнява политическа поръчка и обслужва партия ГЕРБ. През декември при поискано увеличение на цената на газа от 18%, КЕВР го намалява с 3% предизборно и в услуга на една политическа партия". Вашият коментар за твърдението на лидера на БСП Корнелия Нинова?

-  Нинова не се умори да празнодумства и лъже. И добре я кръстиха с един прякор, който не бива да отпада. За съжаление такава е дейността на тази организация, на тази глутница от клиентелисти, наречени социалисти. Това са абсолютни измишльотини.  Хората трябва да проумеят, че са обект на непрекъсната демагогия. Обработвани са с пропагадни методи, заблуждават ги и накрая ги ограбват. Така е, защото голяма част от потребителите на този газ са свързани със социалистите, които управляват тези процеси.

И до днес продължаваме да купуваме най-скъпия газ, защото никой не казва на каква цена купува. А руснаците не могат да изнудват Запада на високи цени, докато тук при нас си имат отгледани престъпници , които в съучастие подписват договори и съответно получават комисионни.


- ГЕРБ разглежда 30-процентовото увеличение на цената на газа като "капан", заложен от Комисията за енергийно и водно регулиране. Това обявиха бившите министри Томислав Дончев и Теменужка Петкова на пресконференция в централата на партията. Как ще го коментирате?

- Теменужка Петкова не искам да я коментирам. Вземете и сравнете изказа й, когато преди четири години говори пред Народното събрание за АЕЦ "Белене" и думите и сега. Ветропоказатели не ми се коментират. Това са празнодумци. Резултатите от тяхното управление са доста смешни, водеха и водят устойчиво държавата към упадък. Няма нищо нереално в цената на газа. И ГЕРБ са една популистка, клиентелистка организация. Това е.


- Г-н Филипов,  публикува се информация, че Валери Симчеонов е предложил за енергиен министър експерта Стефан Гамизов. Може ли да стане това?

- Това са абсолютни смехотвории. Ако Валери Симеонов го е казал това нещо, бих го посъветвал,  да побърза да си оттегли предложението. Стефан Гамизов е със средно образование от Михайлвоградската гимназия, няма и квалификация. Не може да стигне до министър. Той се е развил като пощенска кутия в Марица Изток-2 и толкова. Това са смешни неща, не бих ги коментирал дори. За мен това е слух.

- Защо КЕВР все пак даде назад и под натиска на столичани каза, че на 7 април ще преразгледа решението за цената на газа?

- Може да се потърсят някакви резерви и да се види реално, какво е потреблението на газ от топлофикациите. Пак повтарям, големите злоупотреби, от които страдат потребителите и народа на България, това е "Топлофикация", където никой не следи производството на документи с невярно съдържание и грешни фактури за потреблението. Отчита се на око потреблението, лъже се и няма никакъв контрол. Никой не ги контролира. Това е големият проблем на България. Държавата не осигурява контрол над потребителите на газ Това е големият проблем.

И пак ще повторя. В това, което е записано в договорите и във формулите, зад всяка буква стои цифра от световните борси, не зависи нито от КЕВР, нито от правителството. Просто трябва да се изчисли и да се плаща. Всичко друго трябва да се подминава с презрение. Властта става нагла с тази истерия за газа. Може още да поскъпне. Трябва да сме благодарни на тези, които не позволяват на Русия да създава ситуации за вдигане на цената на петрола с пъти. Убеден съм, че нещата ще се запазят, дори петролът може да падне още малко, тъй като не е обяснимо барелът да бъде над 100 долара.

Интервю на Красен Костадинов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 14446 |03.03.2017 Васил Данов: 3 март е ден с две лица - повече ни разделя . 13| 46667 |14.09.2016 Кулезич: Интервюто на Цв. Василев подейства като запален фитил, който ще стигне до детонатора . 5| 40804 |09.09.2016 Цветан Василев: След 2009 г. в България има мафия на власт, която се опитва да печели от всичко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads