Реклама / Ads
13| 9868 |22.07.2013 ИНТЕРВЮ

Васил Гюров: Във всички партии има достойни хора

.
Основателят на група "Ревю" Васил Гюров Източник: Булфото
Отдавна съм казал, че хората и политиците не трябва да се разграничават на сини, червени, жълти, зелени. Трябва да се разграничават на почтени и на не такива, коментира пред Фрогнюз музикантът Васил Гюров.
 

Интервю на Борислав Борисов

- Ваше изказване е, че в България няма демокрация. Защо?

- Защото 23 години, откакто се е сменила системата, ни управлява олигархия. За олигархията мисля, че знаете какво е определението – от някакви финансови интереси се движи всичко. Демокрацията е управление на народа. Тук няма управление на народа, имаме управление на олигарси. Това е най-елементарното обяснение. За съжаление, това е факт – от 23 години нещата винаги се движат от интересите на тясно финансови интереси, свързани с определени кръгове.  

- Тъй като сте музикант и предполагам пътувате много, запознат ли сте с нагласите на българските граждани относно протестите в другите градове? Има едно неофициално твърдение, че София не е България и че в другите градове сякаш протестират прекалено малко хора.

- Аз бих направил паралел с Панагюрище и Копривщица по време на Априлското въстание. И те не са били България. От там е тръгнало въстанието. В последствие колко се е разраснало, няма значение, но факт е, че е довело до някакви резултати, които са Освобождението ни от Османска зависимост. От тази гледна точка това, че София е тръгнала в началото сама, не значи, че от другите градове хората не мислят. И в последствие то се показа – и в Пловдив е така. Аз контактувам с хора и приятели от най-различни части на страната. Повечето са на мнение, че подкрепят протестите в София и съжаляват, че не могат да стигнат. Факт е, че в Благоевград и на много други места хората протестират. Така че от тази гледна точка е нормално – София е първа, а в последствие със сигурност ще има и други места. Хората по принцип подкрепят. Не само протестите, които са свързани с това правителство, а общо взето недоволството е свързано с модела, който е приет и който се случва в последните 25 години. Вече дойде края му.

- Българите в чужбина също се активизираха и протестират. Но не е ли по-рентабилно да бъдат в България и оттук да протестират? Могат ли оттам да помогнат?

- Кой както може, отвсякъде помага. Когато имат възможност, хората идват. Аз самият вчера пътувах и се появих на протестите. Днес пътувам към морето, след няколко дни пак ще бъда. Кой както има възможност присъства и подкрепя тази кауза по какъвто и да е начин – дали извън България, дали от провинцията или откъдето и да е. Факт е, че хората подкрепят. Процентът им е голям – над 80%.

- Протестите са обявени за „мирни протести”. Може ли по мирен и културен начин да се постигне целта на протеста?

- Много пъти е успявало и по мирен начин да се случват нещата – не само в България, но и на други места. Когато не става по мирен начин, за съжаление, се стига и до други методи, които се надявам да не се наложат.

- Защо правителството не иска да подаде оставка?

- Това най-добре те знаят. Аз не бих се наел да отговарям вместо тях. Моето лично обяснение е, че искат пак да си завършат някакви програми, които са свързани с всичко друго, само не и с народните интереси.

- Вашето клипче с депутата Спас Пенчев от БСП обиколи цялото интернет пространство. Имаше ли резутат Вашия спор с него?

- Ако може да се говори за някакъв резултат, той е че хората видяха, че всякакви начини на протести и на контрол върху управлението дават резултат. От гледна точка на това, че го гледаха за една седмица, а след това не съм следял, близо 25 000 души е достатъчно показателно. Всеки един акт върху това статукво в момента се отразява на всичките несъгласни с него. Те са огромната маса и хората виждат, че всяко едно действие има смисъл. Ние след това организирахме една акция „Кръв за България”, която не беше отразена въобще подобаващо. Отразиха я, като кръводарителска акция, а тя имаше съвсем друга цел. В youtube този клип е качен също, който се казва „Кръв за България” и там се разбира за какво става въпрос. Той, за съжаление, не успя да бъде видян от толкова много хора. Аз си го обяснявам с това, че в него няма толкова жълтина, колкото в онзи другия.

- Възможно ли е да съществува едно ново правителство без БСП, ДПС, ГЕРБ – трите най-големи партии в политическото пространство?

- Всичко е възможно на този свят. Неведоми са пътищата Божии е една от любимите ми приказки в Библията, така че от тази гледна точка всичко е възможно. Друг е въпросът дали това ще се случи и по какъв начин. Аз съм убеден, че това статукво, което е от тези партии, не води до нищо добро за България. Така че когато се случи, тогава. Но това е възможно. Те със сигурност ще присъстват в управлението на страната по някакъв начин, но това мнозинство, което имат в момента, е пагубно.

- Има ли български политик, който харесвате?

- Има много политици, които харесвам, и най-интересното е, че те не са от една партия. Аз отдавна съм казал, че хората и политиците на трябва да се разграничават на сини, червени, жълти, зелени и т.н. Трябва да се разграничават на почтени и на не такива. От тази гледна точка и от БСП бих споменал Стефан Данаилов, Георги Кадиев. Споменам ги от БСП, защото тя е така най-оспорваната партия. Затова казвам първо хората от там, на които по някакъв начин им имам доверие и на които всеки би се доверил. Във всички партии има достойни хора. Лошото е, че системата, която работи, прави така че те да са единици във всяка една партия и това е нещото, което трябва да се смени на всяка цена. Това е едно от основните искания и на протестиращите – нов Изборен закон, възможност за мажоритарни избори и възможност за по-независими хора, които да участват в тези структури.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 75| 20086 |11.03.2013 Д. Горчева: България спасява всичките си евреи от своята територия . 67| 22072 |05.03.2013 Христо Бойчев: Всички сме прецакани . 80| 23208 |21.02.2013 Едвин Сугарев: Всички са срещу Борисов . 49| 14329 |06.11.2012 Първият братовчед на патриарха: Дядо Максим издържа на всички бури

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads