Реклама / Ads
4| 16099 |14.07.2016 ИНТЕРВЮ

Васил Василев: Искаме да покажем на Европа величието на Васил Левски!

.
Искаме да покажем на Европа величието на този титан на българското Национално-освободително движение Васил Левски. За да може и българите да преоткрият заветите му за чиста и свята Република. Трябва да получим един заряд от родолюбие и да видим пред себе си още веднъж светлият пример на човека, когото иначе всички почитаме и уважаваме. Това каза пред Фрог нюз бизнесменът Васил Василев, председател на Общобългарския комитет Васил Левски. Ето какво каза той още за идеята му 2017 г. да бъде обявена за Година на Левски.
 
- Г-н Василев, защо предлагате 2017 г. да бъде обявена за година на Васил Левски?

- Формалният повод е 180-та годишнина от рождения ден на Апостола. Това е една кръгла годишнина, която би следвало да бъде отбелязана по подобаващ начин. Като имаме предвид преклонението и почитта на нашия народ към делото и заветите на Левски. Но това да бъде обявена за година на Левски има много по-дълбок смисъл в това да се върнем към неговата идеология за развитието на държавата и обществото.

Към принципите, които Левски поставя в своите завети. И които са изразени в неговите писма, в наредата, в многобройната му кореспонденция и бележки, които съпътстват целият му революционен живот. Струва ми се, че днес е време, в което ние българите имаме нужда да получим един силен заряд от родолюбие, да видим пред себе си още веднъж светлият пример на човека, когото иначе всички почитаме и уважаваме. Но към чиито идеи и пример са привързани една нищожна част от населението.
Портретът на Левски може да го видите на много публични места, в канцеларии, кабинети, офиси, в кабинетите на държавни и общински чиновници. Но дали тези хора са привързани към принципите на Левски или го държат над главата си само за украса?
По-скоро е второто. Хората не се раждат лоши, а се възпитават такива. И ако започнем да говорим какво представлява Левски, неговото дело, неговата философия за развитието на свободна България като чиста и свята Република, убеден съм , че ще въздейства на немалко хора. И те ще стъпят на земята и ще си помислят дали не е по-добре да се върнем към корените си, там откъдето е тръгнал духът на съвременна България или да продължаваме да вървим в безпътица.

- Значи искате чрез Левски българите да се върнат към корените си, към Възраждането ?


- Аз се надявам, че ще успеем да накараме немалко хора да се върнат към тези завети и мисли на Левски. Да ги преоткрият и да видят с тяхното съвременно звучене. Как този човек преди 150 години е успял да предвиди и да предначертае принципите на това, което днес се нарича демократични ценности. 
Това са принципите за Свобода, Равноправие и Почтеност. Те би трябвало да бъдат алфата и омегата на всеки човек, заел се с държавна или обществена работа. Които в нашето общество са напълно изоставени. И ако хората, които днес са по върховете нямат нищо общо с делото и заветите на Левски, то младите хора може би ще бъдат много по-увлечени. Защото в тях не само революционният заряд, не само патоса и чувството за промяна са силни. Но те могат да се реализират като видят един пример, който биха искали да следват. И това е Левски.

- Какво все пак значи за вас „Година на Левски” ?


- Едно от нещата, на които ще заложим много сериозно, е едно задълбочено изследване в полицейски архиви на Румъния за
Хошовския период от 1860 г до Освобождението. През този период нашите революционери са намирали убежище в Румъния, но под натиска на Високата порта румънската полиция не еднократно ги е арестувала, обискирала е техните квартири. Заедно с доносите на тайните агенти от всичко това е правена документация по Българския въпрос на румънските власти тогава. Разсекретяването на румънските архиви, което стана факт съвсем скоро, би ни дало възможност да се докоснем до ценности и светини за нас. До писма на Левски, Ботев,Каравелов. До документи за хъшовския живот, които ще ни покажат какво значи родолюбие.
И жаждата за свобода на тези хора, изоставили всичко и тръгнали да емигрират в чужбина, за да се подготвят там да освобождават България.

- Освен това какво друго планирате за честванията на Васил Левски ?


- Планираме една голяма изложба, която да покажем в столиците на страните,които са подкрепяли българското национално-освободително движение. Това са преди всичко Букурещ и Белград, но също Москва, Париж, Лондон. Важно е да покажем, че преди 180 години у нас се ражда един политически гений, който начертава в една поробена земя елементите, които днес се наричат основни правила на демокрацията.


- Нужен ли е един нов Левски за България днес ?


- Левски ни е безкрайно нужен винаги в тежките моменти. Защото когато държавата върви напред, ние си го закачаме като орден. Но когато държавата и обществото са в криза Левски е нужен като упование на тези, които искат да променят нещата. И да запазят България от опасностите, които я дебнат.


- Очаквате ли помощ от държавата ?


- Раздвоен съм да ви отговоря с Да или с Не. Защото не би имало нищо по-естествено държавата да вложи възможностите си и да подкрепи със средства. Да покаже на Европа величието на този титан на българското Национално-освободително движение, който може да се мери с най-големите фигури в Европа като 
Лайош Кошут, Гарибалди,Мацини. Тоест държавата да покаже дали портретите на Левски висят напразно в кабинетите. 

Интервю на Стефан Ташев
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 15795 |05.01.2016 Васил Филипов: Газпром трябваше да бъде даден на съд за изнудване . 32| 16856 |26.11.2015 Васил Филипов: В България няма политически партии, а глутници клиентелисти . 72| 17474 |29.03.2015 Цветан Василев: Поискаха ми да прехвърля безвъзмездно активи. След като се опълчих, предизвикаха кризата в КТБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads