Реклама / Ads
21| 5873 |29.04.2009 ИНТЕРВЮ

Н. Василев: Работим НДСВ да е част от следващ парламент и правителство

.
Николай Василев Източник: Вяра Йовева, Frognews.bg
Преследваме амбициозната цел да вкараме двама евродепутати. Ако имаме висок резултат на европейските избори, ще постигнем още по-висок на парламентарните, докато други партии ще окапят още на първите, казва политикът от НДСВ.
 

интервю на Ана Кочева

- Министър Василев, наближават избори и е очевидно, че НДСВ се стяга за тях. Да се върнем малко назад, преди повече от година, когато се заговори за Либерален алианс...


– Ще ви прекъсна още тук. Никога не сме говорили за Либерален алианс, никога не сме водили преговори и не сме участвали в Либерален алианс и който успя да пусне този слух, ни нанесе огромни поражения. А ние непрекъснато говорим, че такова нещо няма.

– Може пък точно това да е била целта – да ви нанесат пораженията, за които говорите, тъкмо по този начин.

– Да, в политиката е така. Политическата манипулация и дезинформация имат своята стойност, това е нормално. Проблемът си е наш, не на някой друг. Но ние вече си представихме европейската листа за първите избори и мисля, че този въпрос за Либералния алианс вече трябва да отпадне.

– Как преценявате тази листа?

– Кандидатите ни са достойни. Мисля, че листата ни е не по-малко силна от тази през 2007 г., даже може би и по-силна. Водачът ни (М. Кунева – б.ред) е най-достойният европеец на годината.

– Вие смятате ли наистина, че ще вкарате един евродепутат?

– Смятам, че с този водач трябва да преследваме амбициозната цел да вкараме двама. Миналият път много малко не ни достигна за втори, а с този водач е напълно възможно да имаме втори евродепутат.

– Поглед към парламентарните избори. Социологическите проучвания сочат, че НДСВ няма да има сили да прескочи 4-процентната бариера. Може би отново ще ме прекъснете, но това са фактите.

– Този път няма да Ви прекъсна, защото въпросът Ви е легитимен. Аз никога през живота си не съм спорил със социолози, смятам, че в голяма част от случаите те се оказват прави. През 1997 г. те казваха, че СДС ще спечели убедително и това се случи, през 2001-ва казваха, че Царят ще спечели убедително – така стана, през 2005-а казваха, че БСП ще е първа политическа сила, НДСВ втора – случи се, т.е. социолозите не са правили кардинални грешки. В настоящия случай НДСВ е поставено около границата – някои социолози казват, че на база преизчисление на реалния брой гласове ще минем 4-те процента, други казват, че сме под тях. Моята скромна лична прогноза обаче е следната: първи са евроизборите (напомням, че ние бяхме за избори 2 в 1, защото това е по-добре за демокрацията, за бюджета на държавата и за избирателите, но те ще са на два пъти), в които благодарение на нашата силна европейска листа ние ще се представим далеч над очакванията към днешна дата. Защото нормалният избирател, който вече е гласувал за НДСВ или за други десни партии, ще си каже: нека видя кой е водачът на НДСВ и водачите на някои от другите партии, чиито имена не всички ще запомним до края на кампанията. Разликата ще бъде огромна и в такъв случай много хора ще пуснат нашата бюлетина по убеждение. Ако имаме висок резултат на европейските избори, смятам, че ще постигнем още по-висок на парламентарните, докато много други партии ще окапят още на първите. Това е моята прогноза, може да нямам добра интуиция, но тя е такава към днешна дата.



– Как тълкувате избирателния закон?

– НДСВ има много ясна позиция по този въпрос. За момент ще забравя, че съм политик и като министър, който отговаря за техническата подготовка на изборите, бих казал следното: ние пак ще се справим с нея, но не е разумно винаги в последния момент на администрацията и на ЦИК да се представят избирателни закони с много новости. Това е все едно да кажете искаме от следващата седмица всички автомобили в България да са хибридни с електрически двигатели. Много правилна идея, аз бих гласувал за такъв закон, но не може срокът за него да е една седмица. И при избори е така – винаги бюлетините са в последния момент, пликовете са в последния момент, идеи за електронно гласуване в последния момент, а няма дата, няма ЦИК... Ние ще се справим, но това е голям стрес за всички, които от страна на държавата са ангажирани в този процес.

– Сега обаче ще Ви попитам като политик. Относително нови играчи, редом с познатите лица, се появиха на политическата сцена. Бихте ли могли всред всички тях да припознаете естествени съюзници на НДСВ?

– Има две противоположни сентенции, които добре се вписват в диалектиката на живота – едната е „Всичко тече, всичко се променя”, а другата „ Колкото повече нещата се променят, толкова повече си остават същите”. Това е диалектиката и на политиката. У нас действително твърде често се появяват нови партии, докато във Великобритания и в САЩ много отдавна не са се появявали значими нови партии. Познавате ме добре от осем години и аз винаги съм имал дясноцентристки икономически убеждения, член съм на Либерална партия, стояща вдясно от центъра, и в този смисъл нашите логични партньори биха били други партии, които са реформаторски, модерни и споделят десни икономически ценности. Хубавото на политиката е – а то и в живота, и в любовта е така – че крие много изненади. Никой не знае какво ще донесе утрешният ден. Ако всички бяхме наясно какво ще правим през 2020 г., животът ни щеше да е твърде скучен. Но нека да преброим пилците наесен. Предлагам първо да видим какви партии и коалиции ще има, кои ще влязат в парламента, но така или иначе нелевите партии биха били естествен съюзник на нашата.

– Има ли изгледи Вие отново да застанете начело на Варненската листа?

– Ще приема всяко решение на Политическия съвет на НДСВ! Ако нашата партия счете, че бих бил полезен да водя листата във Варна, съм готов да поема тази отговорност, ако решението е друго, значи ще правим друго. През последните години съм работил активно в своя район, бил съм над 100 пъти във Варна като министър и смятам, че би било логично отново да помагам във Варна.

– А ако НДСВ не влезе в парламента, какво ще е бъдещето на партията и Вашето лично?

– Всичко е възможно. Ние в момента работим с пълни сили НДСВ да е част от следващия парламент и участник в правителството. Към момента ние сме втората парламентарна политическа сила, затова не прилича да отговаряме на въпрос в такава посока.

– Само че в края на един мандат нещата не изглеждат по същия начин като в началото му, включително и по отношение на политическата подкрепа за партиите.

– Абсолютно сте права, но вижте старите вестници от 2003-2004 г., където ще прочетете коментари, че НДСВ може би изчезва. И тогава имаше моменти, в които според някои проучвания сме били 7-ма политическа сила. Ако видите вестници от пролетта на 2007-ма, ще видите една голяма нула в прогнозите за евродепутати на НДСВ, а на десните партии се даваха един или двама. А сега положението е друго, нали? НДСВ през следващите месеци ще спечели с няколко фактора – на фона на неразборията в другите лагери, в които дори ние, професионалните политици, не можем да следим ежедневно кой в коя партия е отишъл и в коя листа ще се явява, ще дойде подкрепа за стабилните, сериозните партии, които имат традиция, ясно лице и своя идеология.

– В такъв случай оставям продължението на този разговор за наесен, когато ще установим какво от прогнозите се е сбъднало и какво – не!

– Разбира се, ще го направим във всякакво качество.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6023 |28.04.2009 Н. Василев: Вместо дисциплина и ред - тънем в боклук . 20| 10248 |26.04.2009 Кольо Парамов: Президент и управляващи ще опитат анулиране на изборите . 40| 12370 |25.04.2009 Спортният журналист Сашо Диков: Правя се на Мунчо, за да казвам истината . 54| 9249 |25.04.2009 Яне Янев: Станишев да счита, че ще има реванш, част от министрите му са за затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads