Реклама / Ads
35| 12166 |07.06.2010 ИНТЕРВЮ

Васко Кръпката: Исках да ме арестуват на "Цвете за Гошо"!

.
"Щях да стана още по-известен, ако ме бяха арестували, както двама полицаи, мразещи рока, ме заплашиха на "Цвете за Гошо", каза пред Frognews.bg Васко Кръпката.
 

Той, заедно с Милена, организира тазгодишния фестивал "Цвете за Гошо" в памет на великия Георги Минчев. Идеята за купона, в който участват млади и не толкова млади банди, се ражда през 2001-ва година от Васко Кръпката и Буги Барабата. Година по-късно тя е финансирана от столична община, която изпълнява задълженията си и до днес. Потърсихме Кръпката, за да разкаже за инцидента, който сполетя феста в неделя, 10 минути преди неговия край. Тогава двама полицаи нахлуха на сцената в "Южния парк" и не позволиха на Буги Барабата да изпее последната си песен от рецитала в памет на приятеля си Георги Минчев заради "късния час", въпреки разрешението на общината.

Интервю на Васил Василев

- Васко, какво се случи на финала на „Цвете за Гошо”?


- Нищо особено не се е случило, не може без проблеми от полицията на такъв концерт явно… Всичко, което се стана е, че дойдоха двама души от полицията и ни казаха, че можем да свирим до 22:00 часа. Искахме още 15 минути, за да приключим по програма с Буги Барабата. Те не позволиха, макар че от Столична община имахме разрешение. Но искам да ви кажа нещо друго, за да не обръщаме внимание на глупостта на двама мразещи рокендрола полицаи, защото сме свидетели на ежедневни чалга концерти, които бичат до късни доби, но няма кой да ги спре. Фестивалът беше най-готиният досега, най-посетеният, имаше няколко хиляди души – голямата представителна извадка на феновете, които харесват рокендрола и блуса. Нямаше никакви сбивания, никакви инциденти; поляната беше почистена – без нито един фас. Имаше страхотен звук и осветление, и качествени изпълнения. Това с полицията са само подробности. Много добре стана, защото ако не бяха се намесили по този начин двама от тях, щяха да си помислят, че сме първи приятели с ченгетата. Много се радвай, че все още храним некадърниците и рокът в България остава най-бунтарската музика.

- Има ли цензура над рока, тъй като сам спомена, че чалга купоните продължават със същите децибели по стадионите много след уговореното време?


- Не, не мисля. Проблемът дойде от двама полицаи. Натегачите искаха просто да се гордеят цял живот, че са спрели концерт, организиран от Васко Кръпката и Милена. На купона дойде заместник-кмет по културата от Столична община, който разговаряше с техни началници и нямаше никакви проблеми. Тези двама полицаи са твърде нищожни, за да им обръщаме внимание. Така или иначе, решихме да прекъснем купона в памет на Георги Минчев, за да мирясат. Какво е един рок концерт без проблеми от ченгетата…

- Вярно ли е, че единият от тях е бил съученик на сина ти и ти е казал: „Не ме интересува, ще те арестувам, ако трябва”?

- Не разбрах точно какво ми каза, смотолеви нещо за сина ми, че се познавали. Поиска ми личната карта, но му казах, че нямам и че трябва да ме арестува. Съжалявам, че не го направи, защото щях да стана още по-известен. Аз съм благодарен на по-голямата част от полицията, защото стоя отстрани, не се намесваше, нямаше никакво напрежение. През двата дни служителите на МВР се държаха много културно, за което съм им благодарен. Но се появиха двама, които умишлено решиха да опорочат всичко. За тяхно съжаление – не успяха.

- Обаждали сте се на общината, която веднага е сигнализирала на по-високо ниво в МВР за случая. Имате ли информация до къде се е стигнало? До Цветан Цветанов?


- Не, не мога да ви кажа до къде се е стигнало. Заместник-кметът, който отговаря за културата в Столична община, ни помогна. Дали е стигнало лично до Цветан Цветанов, не знам.

- Виждаш ли национална политика за цензура на рока, или това наистина е дело на двете ченгета?

- Разбира се, ако отворим днешните вестници, можем да прочетем какви ли не новини за разни чалгари. Има няколко издания, които са отразили „Цвете за Гошо” по-подробно. Въпреки, че това беше най-големият рокендрол фестивал с представителна извадка за хората, които харесват тази музика. Нямаше инциденти. Имаше единствено едно момиче, което май беше поизпило повечко бира, но линейките веднага се намесиха. Най-интересното е, че имаше едни хипари, скинари, деградета, които помолих от сцената да напуснат. Охраната на сцената ме изненада, че цяла нощ са спали на поляната в Южния парк, а на сутринта доброволно са почистили фасове, бирени бутилки и пластмасови чашки от тревата. Този фестивал предизвика много положителни чувства, дори в по-агресивните младежи.

- Т.е. тази година обединихте всички фенове на рока и теченията, които произлизат от тази музика?

- Аз пиша шестица на всички, които участваха, на всички, които дойдоха. На полицията давам (6-). Минусът е заради двете ченгета, особено едното – Ушев 1 и Ушев 2.

- Миналата година Ивайло Крайчовски организира „Цвете за Гошо”. Тази година сте двамата с Милена. Въпреки това, той се качи на сцената и свири. Имаше ли някакъв конфликт помежду ви?

- Не, в никакъв случай. Ние го помолихме да ни отстъпи организацията за тази година. Няма никакво напрежение. Фестивала измислихме двамата с Буги Барабата през 2001-ва година. Постепенно се отдръпнахме, защото сме музиканти и искахме да си свършим нашата музикантска работа – да свирим и да пеем блус парчета. Миналата година обаче не бяхме очаровани от плейлиста на фестивала, от публиката; всичко отиде много далеч от Георги Минчев. Затова помолихме Ивайло Крайчовски ние с Милена да го организираме. Той много културно и толерантно ни отстъпи „Цвете за Гошо” и се отдръпна от организацията. Ние сме приятели с Ивайло и няма никакви скандали. Но не е вярно това, което той каза по микрофона, че фестивалът е общински. Първото издание беше направено изцяло, без каквито и да е пари, на добра воля. Вече втората година стана с помощта на Столична община и с подкрепата на тогавашния кмет Стефан Софиянски.

- Кога да очакваме новия ти албум?


- Ще представя новия си албум „Емигранти”, на 15-ти юни, в „София лайв клуб” от 20:00 часа. Тогава ще имате възможност да видите и песнопойка с текстове и таблатури на най-известните ми песни досега. Кръстил съм я „Кръпкопойка”. Името на „Емигранти” идва от едноименната песен, която съм написал. Дискът съдържа 10 мои авторски песни и една на Камен Кацата.

Прочетете повече за скндала около "Цвете за Гошо" тук

Подуене блус бенд - Ден след ден
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 55486 |20.01.2010 Тодор Живков: Исках да сме със запада, но шпионин ме предаде . 51| 15735 |11.05.2009 Васко Кръпката: Избирахме между „Шат на патката главата” и „Питат ли ме, дей зората” . 6| 15849 |20.10.2008 Диана Димитрова: Искаха да удавят Китов в половин капка вода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads