Реклама / Ads
20| 5618 |31.07.2008 ИНТЕРВЮ

М. Велчев: Да не се оправдаваме с Костов, той бе преди 7 години

.
„Боя се, че ако сега тръгнем тотално да прекрояваме организацията на усвояването на еврофондовете, ще се върнем с две години назад и ще изтървем всички възможни срокове”, казва зам.-шефът на НДСВ Милен Велчев.
 

Интервю на Елизабет Дафинова

 

- Г-н Велчев, ще изкара ли все пак правителството мандата си? Виждаме, че атаките срещу него от страна на опозицията се засилват, „Атака” дори предприе извънпарламентарни действия.

- Парламентарната опозиция е безсилна да предизвика предсрочни избори. Тя е дискредитирана в очите на обществото. Показател за нейното безсилие са и желанието, и предпочитанието да се търкат плочките по площадите вместо да се върши работа в парламента – това, за което ни плащат данъкоплатците.

- Как ще управлява мнозинството, ако цялата опозиция обяви бойкот и напусне местната власт, както призовава Иван Костов? Възможно ли е да се блокира държавата?

- Тази малка хитрост на Иван Костов, чиято партия на практика няма кметове и общински съветници, основателно бе осмяна от другите представители на опозицията.

- Толкова ли много пари наистина губим от еврофондовете и толкова ли сме зле наистина или около доклада на Европейската комисия прекалено се истеризира? Всъщност, същата тази опозиция, която иска оставката на кабинета, няма ли и тя съществен принос за критиките в доклада, особено онези хора, които са били и на власт през изминалите години?

- Опозицията наистина създава истерия около доклада, но няма защо да й се сърдим, защото това й е работата – да критикува. Аз лично не съм склонен да обвинявам опозицията за сегашните неуспехи. Седем години изминаха откакто управляваше за последно СДС на Иван Костов. И ние нямаме право да се оправдаваме с това управление, ако не сме преодолели слабостите от него през тези седем години. Основания за критики от Европейската комисия наистина има и то сериозни. Всички ние трябва да си дадем сметка за допуснатите грешки, за да можем да ги преодолеем.

- А как ще си върнем милиардите, които сме загубили от ЕС, както се пише в медиите?

- Не, това е част от изкуствено създадената истерия. На теория все още загубени пари няма, има само временно замразени плащания. На практика може да се смята, че са загубени около 250 милиона евро, защото аз лично се съмнявам, че ще имаме време да ги усвоим до изтичането на крайния срок, който изтича в края на годината, дори те да бъдат размразени. А останалите загуби, при добра организация и коригиране на грешките, могат да бъдат компенсирани.

- Една от големите критики на Еврокомисията е за липсата на административен капацитет за усвояване на средствата от еврофондовете. Не съжалява ли НДСВ, че по време на своето управление, не направи чистка сред държавните чиновници, нямаше жълта метла?

- Винаги сме уважавали професионализма и сме държали на политическата безпристрастно на администрацията. Не смятам, че с жълти, червени и сини метли работата тръгва по-добре. Администрацията има нужда от спокойствие и увереност, че всеки професионалист ще бъде възнаграден според заслугите му.

m_velchev.jpg- Защо чак сега ще се създава някаква агенция, министерство или друг орган, чрез който да се централизира и координира усвояването на еврофондовете? Това не трябваше ли да стане по-в началото на мандата?

- Още преди две години НДСВ предложи за обсъждане идеята за създаване на едно министерство за управление на еврофондовете. Тогава тази идея не беше възприета. България тръгна по друг път. И аз се боя, че ако сега тръгнем тотално да прекрояваме организацията на усвояването на еврофондовете, ще се върнем с две години назад и ще изтървем всички възможни срокове. Но очевидно, че някакви реформи са необходими, които да включват и нови органи и ние изразихме готовност да обсъждаме какъв е най-целесъобразният вариант.

- Този нов орган няма ли да дублира по някакъв начин дейността на вицепремиера Меглена Плугчиева?

- Би било грешка да дублираме дейността на сега съществуващата структура.

- Как ще коментирате доклада на ОЛАФ, който също разбуни духовете? Там президентът Първанов почти беше посочен персонално, че има връзки с лица, които са разследвани за злоупотреби с европейски пари. Адекватно ли беше поведението на президента в този случай?

- Докладът на ОЛАФ е много обезпокояващ и то меко казано. Такива тежки констатации не съм срещал в друг европейски доклад. Ние имахме възможност чрез Минчо Спасов, който е председател на Комисията по национална сигурност и вътрешен ред, да зададем на президента въпроси, свързани с констатациите от доклада и да получим от него отговори. НДСВ ще положи максимални усилия за възвръщане на доверието към България и изчистване на образа й, след констатациите на ЕК и разследващата служба ОЛАФ, защото авторитетът на институциите й бе нарушен. Ето защо ние в НДСВ вярваме, че държавният глава също ще положи усилия за изчистването на образа на страната, както и на неговата институция, пред нашите партньори, за да си върнем доверието им. Винаги сме казвали, че особено много държим на авторитета на българските институции, затова очакваме президентът да поеме своята част от отговорността.

- Имате ли някакви сериозни критики към коалиционните си партньори от БСП и ДПС, които биха могли да доведат евентуално до разграничаване на НДСВ от тях в края на мандата?

- Мненията в коалицията не винаги съвпадат по всички въпроси. Когато имаме възражения към дейността и политиката на нашите партньори, ние не се колебаем да ги споделяме, но не би било коректно тези критики да се хвърлят в публичното пространство.

- В едно ваше изказване казахте, че НДСВ ще се бири за 24 депутати на следващите избори. Не си ли поставяте твърде ниска летва? Какво ще правите с толкова депутати в НС – ще балансирате, ще търгувате с гласовете им или се надявате да бъдете младши коалиционен партньор в управлението?

- Ние няма да се борим за 24 депутати, а ще положим усилия за възможно максимално представителство на НДСВ в следващия парламент. Това не значи, че не трябва в планирането да си поставяме някакви реалистични цели.  Не се излиза лесно от кризата, в която беше НДСВ миналата година. Но ние сме амбицирани да го направим и сме уверени, че бъдещото управление трудно ще бъде реализирано без управленския капацитет на НДСВ.

- Някои казват, че ГЕРБ е по-доброто издание на НДСВ. Съперничите ли си по някакъв начин с партията на Бойко Борисов? За едни и същи гласове ли ще се борите на парламентарните избори? Притеснява ли ви високият рейтинг и популярността на столичния кмет?

- ГЕРБ е доста различна партия от НДСВ. Имаме и някои общи характеристики, като например привързаността ни към европейските ценности. Има и някои социални групи, които биха се поколебали между ГЕРБ и НДСВ. Но същевременно популистките тези на ГЕРБ са ни безкрайно чужди. Не се надяваме да привлечем техните избиратели, които падат жертва на популизма. Нито пък ГЕРБ ще има успех в привличането на симпатиите на някои високообразовани и разумно мислещи хора, които високо оценяват свършеното от НДСВ през последните седем години.

- С повече позитиви или с повече негативи ще излезе в края на мандата НДСВ от това управление?

- Ние сме на мнение, че това управление проведе редица необходими и полезни политики за България. Не само данъчните и осигурителните реформи, но и цялостната политика, насочена към облекчаването на бизнеса, доведе до рекорден икономически ръст и рекорден размер на чуждестранните инвестиции. Самият факт, че когато целият свят навлиза в икономическа криза, а България отбелязва рекордни икономически показатели, говори за правилната икономическа политика, която се води. Не е необходимо да ви изброявам многото социални придобивки, които бяха осигурени - и за възрастните хора, и за младите семейства. Всичко това трудно може да бъде засенчено от неудачите в усвояването на европейските фондове.

m.velchev.jpg- Готово ли е НДСВ за избори и би ли участвало в дясноцентристка управленска коалиция, начело с ГЕРБ примерно, след като сега е в лявоцентристка такава?

- Не веднъж сме показвали възможността си да се мобилизираме в навечерието на предизборна кампания. Така че често манипулираните социологически данни не са достатъчни, за да подтиснат нашата увереност. Не веднъж сме заявявали също, че не се боим от предсрочни избори и не смятам, че има реален риск те да се случат.

- Ако „Атака” евентуално влезе в управлението на страната след изборите, НДСВ би ли участвало в една коалиция с тях ?

- НДСВ няма такива бариери, каквито някои партии си поставят и сме готови да си сътрудничим в интерес на националните интереси с всички. Но не очаквам неофашистки формирования като „Атака” да допринесат с каквото и да било към европейското бъдеще на България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 7407 |30.07.2008 Д. Горчева, журналист: Пак сме в ръцете на просташка, мутренска власт . 13| 7947 |29.07.2008 Кирил Христосков: Чилова сътвори нескопосан закон за културните паметници . 36| 6073 |25.07.2008 В. Сидеров: Станишев и кабинетът да си направят харакири . 24| 7973 |24.07.2008 Младен Мутафчийски: Някои се избелват като Майкъл Джексън за пред Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads