Реклама / Ads
11| 16367 |02.10.2019 ИНТЕРВЮ

Велизар Енчев: Каракачанов и Джамбазки ще ги съди историята заради Македония

.
Велизар Енчев
В телевизията на Пеевски и печатните му издания ми забраниха да критикувам Каракачанов заради договора с Македония. Лъжепатриотизмът на ВМРО, която колаборира с ДПС, обслужва македонизма. Каракачанов и Джамбазки са на подсъдимата скамейка на историята. Няма по-голямо предателство от това - да търгуваш с историята на своя народ за пост и пари!
 

Нито Жан-Клод Юнкер, нито държавният секретар на САЩ са държали да парафираме такъв договор. Президентът на Македония Пендаровски е модерен македонист. Ако България не използва правото си на вето, утре новата балканска членка на ЕС ще поиска да открием катедра “Македонистика” в Софийския университет... В очите на македонските управници Бойко Борисов, Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов са слаби политици с васални комплекси.

 

Това казва за Фрог нюз докторът по международно право, посланик на България в Хърватия (1997-2002) и университетски преподавател на "Балканистика" Велизар Енчев.


- Г-н Енчев, не закъсня ли консултативната среща при президента?


- Точно преди една година президентът Румен Радев предупреди изпълнителната власт, че на първата годишнина от договора за приятелство Скопие продължава да присвоява българското културно-историческо наследство. И тогава поводът за неговата реакция бе присвояването на Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание от скопските управници. Месеци преди подписването на договора /1 август 2017 г./ предупреждавах в серия от публикации в печата и в телевизионни предавания, че договорът има фундаментален проблем – с него България признава т.нар. македонски език, което автоматично води до признаване на коминтерновската им нация и сърбизирания югозападен български диалект. В резултат на което водещ в Канал 3 ми каза, че повече не мога да гостувам в техния ефир. Защото в канала на Пеевски било забранено да се критикува военния министър за написания под негова диктовка договор с Македония. Същото се случи и с тиражните печатни издания на крупния депесарски депутат. Само този факт демаскира лъжепатриотизма на ВМРО, която колаборира с ДПС и обслужва македонизма, налагайки предателски договор, за да може лидерът му да стане министър и вицепремиер.

 

- Предизборен театър ли разиграват лидерите на ВМРО? Трябва ли Каракачанов да си подаде оставката?


- Това не е театър, а срамен фарс. Ако Министерският съвет не отложи въпроса за членството на Македония, докато тя не изчисти историята от фалшификации, ВМРО ще напусне управлението, заяви той в "Неделята на NOVA"... Обаче военният министър е сбъркал адреса на бутафорния си гняв. Вместо да разиграва сълзливо театро, той незабавно трябва да подаде оставката си като идеолог на договора с Македония, ВМРО да се закрие, а имотите на македонските братства да се отнемат от узурпаторите на "Пиротска". От две години Каракачанов и Джамбазки яростно клеймят критиците на този договор, а евродепутатът дори ме съди заради мои критики срещу него във Фейсбук. Сега обаче двамата са на подсъдимата скамейка на историята. Същата история, която те подариха на македонистите - единият, за да е министър, другият - за да векува в Брюксел за 15 000 евро месечно! Няма по-голямо предателство от това - да търгуваш с историята на своя народ за пост и пари!

Затова се надявам днес парламентарната опозиция да поиска изслушване на авторите на македонския договор - вицепремиерите Захариева и Каракачанов! Току-що гледах интервюто на Антон Хекимян с Каракачанов и бях потресен от лицемерието на министъра. Той се отрече от ултиматума си да напусне правителството и така даде да се разбере, че правителството пак ще отстъпи пред македонизма и няма да наложи вето на членството на Северна Македония в ЕС. Така ВМРО под ръководството на Каракачанов ще остане в историята като организацията, проляла реки от кръв за свободата на македонските българи и предала саможертвата на хилядите герои заради едно министерско кресло…

 

- Вие и преди говорихте и писахте, за някои несъвършенства на договора на България със Северна Македония. Трябва ли нещо да се промени?

 

- При фундаментален проблем в един договор, написан на крак, за да се харесаме на евроатлантическите партньори, редакционни промени не са достатъчни. При това нито ЕС, нито НАТО искаха от България да подписва такъв договор с Република Македония. Брюксел искаше от кабинета на Борисов само едно – София да не налага вето на членството на Македония в НАТО, както това правеше Гърция повече от 20 години.

Нито Жан-Клод Юнкер, нито държавният секретар на САЩ са държали да парафираме такъв договор. След като нямахме волята да укротим македонизма и изтръгнем антибългарското му жило срещу членство в НАТО, както направиха гърците с Преспанския договор, ликвидирал антиквизацията на македонизма, България трябваше само да одобри членството на Македония в Северноатлантическия пакт и да остави договора за по-добри времена. Изходът от сегашната ситуация е или пълна ревизия, или анекс към договора, в който трябва да се постави срок за постигане на споразумение по спорните въпроси. До този срок не бива да даваме съгласие за влизането на Северна Македония в Европейския съюз. Връчихме на македонистите безплатен билет за НАТО, затваряйки си очите за бруталното присвояване на плеяда български просветители и революционери. Не може сервилно да сервираме на Скопие членство в ЕС. Подарихме им членство в НАТО срещу голото обещание да ревизират историята си. Нямама право на втора грешка!


- Журналистът Любчо Нешков каза пред една от телевизиите, че президентът Пендаровски е допуснал грешка, като се занимава с историята? Само историята ли разделя двата народа?


- Пендаровски не е допуснал никаква грешка. Просто новият македонски президент реши да покаже истинското си лице на рафиниран македонист. Той е представител на новото поколение модерни македонисти, които решиха, че под лозунгите за ЕС и НАТО ще облекат македонизма в евроатлантическа броня, която ще е непробиваема за българските исторически аргументи. Да, историята е главният проблем между София и Скопие. Но след 70 години живот на родената в Коминтерна и отгледана от Йосип Броз Тито македонска нация, антибългаризмът в Скопие е задължителна норма в официалната им политика и отказ от македонизма означава край на македонската държавност. И ако България, която е член на ЕС, днес не използва правото си на вето, утре новата балканска членка на ЕС ще поиска да открием катедра “Македонистика” в Софийския университет...


- Премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза, че ще се съобразят с препоръките на България, но в същото време провежда среща с Ципрас и иска подкрепа за присъединяване към НАТО и ЕС. Как ще го коментирате?


- В очите на македонските управници Бойко Борисов, Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов са слаби политици с васални комплекси. Тримата копират политиката на правителството на Отечествения фронт, което през 1947 г., под натиска на Сталин, прие офертата на Тито да подарим на Югославия Пиринска Македония.

Към “тримата тенори” се присъедини и лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

На 17 септември 2019 г. той пое по пътя на Георги Димитров и в присъствието на македонския премиер сервилно заяви: „От името на социалистите в Европа предадох на премиера Заев категоричната подкрепа за започване на преговорите за членство в ЕС през октомври. Северна Македония, водена от лявото правителството, извървя дълъг път на тежки политически реформи и в рамките на две години постигна забележителен напредък…“

Кое е общото между 1947-а и 2019-а? - Че и в двата случая българи жертват българските интереси заради чужди директиви! През 1947-а – заради македонистите в Скопие и директива на Съветския съюз. През 2019-а – заради македонистите в Скопие и директива на Европейския съюз.

В първия случай шеф на Коминтерна капитулира пред македонизма и подарява Пиринска Македония на Титова Югославия в името на „нов братски съюз“. Във втория случай изживяващият се като шеф на нов Коминтерн подарява на македонистите европейско членство, без те да са се отрекли от посегателствата си към българската история и култура.


- Може ли България да спре присъединяването на Северна Македония към НАТО и ЕС? И трябва ли, след като досега сме я подкрепяли?


- За НАТО вече е късно. Тук грешката е непоправима. За ЕС обаче всичко е в наши ръце. Но след срещата при президента Борисов, Захариева и Каракачанов дадоха да се разбере, че няма да вдигаме “червен картон” на Северна Македония сега, а ще ползваме правото си на вето при отварянето и затварянето на преговорните глави за европейското членство на Скопие. Историята се повтаря, защото и преди, и сега начело на държавата ни са хора, за които личното оцеляване и обогатяване са над националните интереси.


Въпросите зададе: Красен Бучков

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 17405 |01.11.2018 Енчев: Информирах Вера Йоурова за заплахите на Каракачанов към Катя Матева . 2| 10556 |14.05.2018 Теодор Димокенчев: ”Частната корупция” е празен чек за политически натиск . 2| 9859 |02.10.2017 Инж. П. Пенчев: 190 000 мини може да се взривят пак в Горни Лом, ще затрият Видин и Монтана . 6| 18695 |06.06.2017 Ген. Стефан Стефанов: Каракачанов да хване здраво котката за опашката, за да е в час с армията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads