Реклама / Ads
8| 10347 |09.05.2013 ИНТЕРВЮ

Веселин Марешки: Отваряме нова страница в българската политика

.
Аз единствен ще работя истински за Варна, защото за мен тя не е трамплин, а дом, каза в интервю за Фрогнюз лидерът на партия “Либерален алианс” Веселин Марешки.
 


- Г-н Марешки, протестите във Варна запалиха искрата на недоволството в цялата страна, което в крайна сметка доведе до оставката на правителството. Как изглеждат тези протести през погледа на един варненец?

- Варна е един бунтовен град, но за жалост варненци имат лошия навик дълго да търпят преди да се надигнат, ала веднъж сторят ли го се случват малки революции в нашата страна. Преди само две години на местните избори  моите привърженици скандираха същите искания, които днес  тресат цялата страна, но през 2011-та сякаш общественото недоволство  не бе натрупало нужната критична маса. Исканията за премахване на мафията и монополите изглежда звучаха някак екзотично тогава, а всички опоненти и техните васални медии се упражняваха да ме обявяват за скандалджия и популист.  Чудесно, но не разбирам защо днес същите тези хора се надпреварват да борят монополите и олигархията с цял набор от екзотични концепции, да не кажа - идиотски хрумвания, на каквито повече приличат.

От друга страна върху моите виждания и вижданията на Либерален Алианс  няма авторски права и се радвам, че така масово те се тиражират днес. Знам също, че никой не може да бъде пророк в собствената си страна, затова няма да хленча, че откровено ме копират. Това, което ме тревожи, е, че същите политици от последните 23 години побързаха да си хвърлят една овча кожа връз вълчия нрав и се втурнаха да събарят... кой?! Себе си навярно?!

- Какво имате предвид?

- Хората искаха промяна, а сега се случва подмяна! Протестиращите искаха оставката на кмета и целия Общински съвет във Варна. Единствените,обаче,  които си подадоха оставките, са представителите на Либерален Алианс. При това те направиха това, без да са участвали в каквито и да било схеми за разграбване на Варна. Просто за нас участието в политиката не е самоцел и затова имаме доблест,смелост и вътрешно спокойствие да хвърлим оставка, когато нормалната етика го изисква. Нас не ни е страх от вота на хората, а напротив - приветстваме го, защото демокрацията е най-истинска по време на избори.

- Кой в крайна сметка носи отговорността за ситуацията във Варна?

- През последните 3 мандата и половина на Кирил Йорданов почти всички формации в Общинския Съвет бяха в плътното мнозинство около него и го подкрепяха енергично, но неофициално. Всички тези хора носят отговорността за съсипването на Варна, но най-виновни са техните лидери, които са архитектите на този политически разврат. Уморих се вече да ги назовавам, но ще ги посоча още веднъж, защото, който не помни историята е обречен да я преживее отново: Янко Станев, Борислав Гуцанов, Иван Портних...

В продължение на 14 години така наречените местни политици превърнаха демократичния модел в един фарс. Хората си мислят, че гласуват за различни хора, идеи и организации, а в крайна сметка избират съветници, които работят в перфектен сговор и разбирателство, въпреки че са представители на целия политически спектър. При това положение най-логично е човек да си помисли, че, след като политическите им възгледи са различни, а работят в единство, вероятно ги обединяват далеч по-прозаични неща като парите.

Това е политическа мафия в действие! Проблемът е, че нормалният човек няма време да вниква в детайлите от работата на една общинска администрация. По този начин незабелязани остават хиляди машинации и задкулисното съгласуване на удобен вот в полза на различни решения в ущърб на гражданите и на града.

- Какви са транс-политическите обвързаности в общинския парламент на Варна, за които вероятно не знаем?

- Интересен въпрос. Понякога губя представа кое от нещата, които за мен са ежедневен повод за възмущение и яд, всъщност не са широко обществено достояние. Нека видим. Има една изключително любопитна обвързаност, която заслужава да влезе в летописите на шуро-баджо-мафиотската историческа наука.

Говоря за Иван Портних – новото острие на ГЕРБ във Варна и председател на областната им организация. Това лице е символ на симбиозата, която управляваше,  управлява и се кани отново да управлява. Втори в листата на ГЕРБ Варна, Иван Портних е зет на Красимир Маринов. Красимир Маринов, който е съпратиец, най-верен другар и втори в листата на партията на Радослав Коев. Същият Радослав Коев, който е бивш депутат от НДСВ и кръстник на Кирил Йорданов. И поредният обръч на властта се затвори.

Същият този Иван Портних, който ГЕРБ – Варна щяха да издигат за кмет на последните местни избори, но по техните думи предпочели Кирил Йорданов като по-малкото зло. Ако тогава са били искрени, значи сега ни предлагат да пратим в Народното събрание някакво по-голямо зло от единствения кмет в страната, който народът сам свали от власт.

Но това е само върхът на айсберга. Както вече многократно алармирам през последните 14 години около Кирил Йорданов имаше плътен кордон от разноцветни васали, които гласуваха като един.

- Вие предлагате основно намаляване на доплащането на лекарствата по НЗОК с 30 до 70%,  разкриване на много работни места. Това ли са акцентите в програмата Ви и реалистични ли са те?

- Има и още:  Например новата програма 200/200/200 - 200 лв. увеличение на пенсиите; 200 лв. увеличение на заплатите на българските учители и полицаи; 200 лв. коледен бонус за пенсионери, учители и полицаи; 200 лв. за всяко семейство с първокласник; 2 по 200 лв. за всяко семейство с абитуриенти; 3 по 200 лв. за всички абсолвенти. Интересното в тази програма е, че сме  готови да я приложим не някога, а още тази година, ако получим нужната подкрепа. Нашите финансисти направиха разчети и установиха, че страната разполага с нужния ресурс, а при прилагането на тези мерки вместо затормозяване на икономиката ще възпроизведем стимулиращ  ефект за вътрешния пазар.

По-важното е, че нашата програма почива на реални неща. Аз съм реален бизнесмен, който работи на реалния пазар и знам кое е възможно и кое не. Когато планирам някаква дейност, тя винги е обоснована и обезпечена с ресурс. На другия полюс са десетки уж сериозни формации, които обещават какви ли не небивалици, включително и национализация на някои приватизирани предприятия. България няма нито има пари за това, нито интерес да го направи.

Нашата програма ще внесе осезаемо социално подобрение на условията на живот на хиляди българи още през тази година.

- Какви са Вашите очаквания за изборните резултати във Варна?

- Доста оптимистични всъщност. Предпоалгам от високомерие, мегаломания или чиста глупост, партиите от последния парламент нямат нито един местен човек като водач на листите им във Варна. Внасят ни хора от София, Дупница, Ямбол и Добрич.

Управляващите не успяха да намерят сили да издигнат нови хора, варненци, които да изпратят в парламента. Представете си каква връзка имат техните водачи с нашия град! Какъв достъп ще имат на свой ред  варненци до избранниците, които им се предлагат?! Никакъв – веднага след изборите вносните водачи на листи ще стегнат куфарите и ще се евакуират в София.

Единствената формация, тясно свързана и реално работеща за Варна, е Либерален Алианс. Това е единствената политическа сила, която поставя начело човек изцяло свързан с града. Сред всички партийни парашутисти на старите партии смятам, че аз единствен ще работя истински за Варна, защото за мен този град не е трамплин към парламента, а дом. Дом, който смятам да направя по-красив, уреден и модерен.

Знам, че варненци ценят патриотите и ще гласуват с номер 11. Без да залитаме по нумерологията, посветените знаят, че тази цифра е с много силен заряд и смятам, че шансовете са на наша страна в тази иначе „фатална“ 2013-а година.

- Защо според Вас социолозите не Ви показват в изследванията си?

- Защото им ги плащат хора, които не искат да ни показват, но с напредването на кампанията не могат да ни крият повече и вече признаха, че "Либерален алианс" има 2% електорална подкрепа, която расте."

След неколкократни остри коментари от  моя страна вече няколко поредени изследвания на различни компании все по-ясно поставят формацията ни на новата политическа карта на България. Доскоро социолозите маскираха  Либерален Алианс в огормната група на близо  40%  от българското население, която отговаря , че „Ще гласува за друга формация или няма да гласува“. Като основен претекст за това бе изтъкван фактът, че формацията не е парламентарно представена и затова не я включват в проучванията.

Искат да поставят Либерален Алианс и в частност мен встрани. Просто не си дават сметка, че по този начин ни правят огромна услуга. На гражданите им омръзна от лъскавите билборди на абонираните за парламента политици. Омръзна им да им натякват кой ще влезе в парламента и да им внушават, че тяхното мнение е без значение.  Варненци вече знаят, че ние – хората от Либерален алианс – сме тези, които ще отворят нова страница в българската политика. И това ще стане ясно още на 13-и май.

Но да се върнем на така любимата ми тема за социолозите. Нашите проучвания  ги направихме още през януари. Те до голяма степен определиха нашето решение дали да участваме в битката за парламента. Вече няколко пъти доказвам, че нашите проучвания са по-точни от смешните таблички, с които ни облъчват по телевизията. На местните избори във Варна, когато изнесох данни, които сочат почти равна подкрепа за мен и за Кирил Йорданов, всички скочиха, че това са свободни съчинения. Тези съчинения, обаче,  вече са исторически факт, а единственото, което ме спря по пътя на победата, бяха изборните манипулации на моя опонент, които са тема на друг разговор. В крайна сметка най-вярната социология е личната оценка на всеки избирател. Призовавам всички да се вслушат в собствения си морал и мнение, а не във ПР-ските внушения на преялите с власт партии.

- Нещо за финал?

- Гласувайте! Всеки глас има значение. Не позволявайте да бъдете омерзени, защото това ще бъде победа за старите политици. Тези, които поддържат твърд електорат с раздаване на привилегии, постове и държавни поръчки. Когато нормалните хора се отказват от законното си право да гласуват, от това печелят същите тези, които са Ви отнели вярата и оптимизма. Ниската избирателна активност е в полза на тези, които с протести искахте да смените завинаги.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 20133 |16.01.2012 Веселин Божков: Сокола изпя на ДС другарите си, с които готвеше атентати в България . 35| 14070 |17.11.2011 Веселина Томова: Кирил Йорданов проваля ГЕРБ във Варна . 20| 10784 |19.05.2011 Веселина Томова: Страхът не бил порок на Трактора, а няма смелост очи в очи дори да ме заплаши! . 38| 20572 |12.02.2010 Веселина Томова: Трактора е надценен, “Галерия” и РЗС издадоха гнилото в него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads