Реклама / Ads
3| 6084 |12.10.2007 ИНТЕРВЮ

Веска Караманова: Залагам на реално изпълними ангажименти

.
Моята практика е да изслушвам и приема всеки съвет, затова и по време на предишния мандат аз и екипа ми правихме изнесени приемни по селата, за да чуем и помогнем на хората на място. Ще продължа тази практика и занапред, казва кандидат-кметът Караманова.
 

 Интервю на  Даниела Георгиева

- Кое Ви дава самочувствие да се кандидатирате  за втори мандат?

- Мотото ми в тази кампания е “Продължаваме напред”, което означава, че бъдещата ми дейност ще е естествено продължение на досегашната ми управленска политика. Отговорно мога да кажа, че почти 100% съм изпълнила програмата, която представих пред жителите на общината преди 4 години. Ще спомена започналото строителство на пречиствателна станция, модерното депо за твърди битови отпадъци, водоснабдяване на селата Индже войвода и Вършило, които бяха на режим, изграждането на канализация в Равадиново, нова детска градина в Росен и др. Работихме активно за благоустрояването на Созопол и съставните селища, така че да направим живота там по-добър и комфортен за жителите им. Считам, че съм натрупала градивен опит, който ще е от полза за бъдещето развитие на община Созопол. Преките ми контакти с хората също ме карат да мисля, че ме възприемат като техен съгражданин и човек, който поема отговорност, трайно решава проблемите и ще им помогне при нужда. Кандидатурата ми като независим кмет е подкрепена от много партийни структури - зад мен застават БСП, коалиция “Бъдеще за община Созопол”, която обединява НДСВ, ДСБ, ВМРО, партия “Българска социалдемокрация” и Земеделески народен съюз, както и Движението за социален хуманизъм.

- Созопол инвестиционен рай ли е всъщност или е бетонен курорт?

- И двете твърдения са крайни. Абсолютно вярно е, обаче, че Созопол е сред най-привлекателните центрове за инвестиции в областта на туризма. Доказват го 800-те мил. евро, инвестирани в курорта през последните 4 години. Те са реализирани в строителството на ваканционни селища, модерни хотели и почивни бази. Това, от своя страна доведе до разкриването на нови работни места, които бяха заети от жители на Созопол и селищата, а като сезонни работници при нас работят хора от цялата страна. Затова и отчитаме рязък спад на безработицата, която от 13 % преди четири години, сега е 5,5 на сто.  Разкритите свободни работни места, регистрирани от началото на годината в местното Бюро по труда са 349, за разлика от 2003 г., когато са били едва 161. Като последица от добрия инвестиционен климат се достигна и до сериозно увеличаване на местния бюджет, който от 4 мил. в началото на мандата, тази година надмина 15 мил. лева.  Всичко това е в основата да получим най-високия кредитен рейтинг, даван на общини, което ни нарежда сред регионите със стабилна финансова стабилност и добър инвестиционен климат.

Що се отнася до бетонните курорти, Созопол няма как да попадне като визия сред тях. Строителството наистина е много интензивно, но общината ни е сочена като пример за разумно строителство. В Созопол няма високи хотели, няма и характерното за други курорти презастрояване. Общинската администрация спазва нормативите по отношение на височина и плътност на застрояване, които могат да кажа, че са едни от ниските за Черноморието. Плътността на застрояване в нашата община е 20%, а максималната височина на туристическите обекти, според местоположението им, е до 10 метра. Оставам твърдо на тезата, че трябва да въведем по-ограничителни мерки в строителството, от тези които са приети в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, който влиза в сила от 1 януари 2008 г.

- Как местната власт може да направи Созопол привлекателен за жителите си, за да останат да се развиват там?

- На първо място като направи живота им по-комфортен и спокоен и създаде условия за по-висок жизнен стандарт. Това може да стане като продължим да разкриваме нови работни места, така ще се осигури заетост на населението и съответно по-високи доходи. Важно е също да се създават условия за развитие на бизнесначинания, в нашата община те са насочени предимно към развитие на хотелиерството, ресторантьорството, рибната промишленост. Според анализатори за последните няколко години  в Созопол са регистрирани близо 1 400 частни фирми, което говори за икономическо оживление, което трябва да задържим и занапред. Предвид водещата роля на  туризма, ние сме заложили изграждането на информационна система за директни резервации на всички преки наемодатели в Созопол и създаването на туристически център за обслужване на местните предприемачи в Черноморец.

Не бива да пропускаме чисто практични неща, които пряко касаят живота на хората- осигуряване на по-добра жизнена среда с нови паркове и зелени площи, асфалтирани улици, сигурност и  спокойствие.  

- Как Созопол може да стане европейски курорт с чисти улици, качествена инфраструктура и така нататък?

- Освен на местни приходи за европейския вид на града ни,  разчитаме много и на разработването на проекти, финансирани от ЕС. Можем да се похвалим с десетки проекти, спечелени от общината като водеща организация или в партньорство с други НПО.  Идеята ни е занапред да разкрием консултативен център за усвояване на средствата от ЕС. Имаме програма с ясни задачи по отношение на инфраструктурните проекти, като предвиждаме изграждането на втора  елподстанция и нов водоем, довършване на пречиствателната станция  и подготовка на строежа на такова съоръжение в Черноморец, имаме идея за нова алея, която да свърже сегашния крайбрежен булевард с новото яхтено пристанище. В новия квартал Мисари сме заложили изграждане на пълна инфраструктура - канализация, водоснабдяване, електрификация, осветление и кабелизация, както и изграждане на нови пешеходни пространства, паркинги и подходи към морето.

Важно значение има и крепостната стена, която трябва да бъде завършена и да даде усещането на туристите, че посещават най-стария град на България. Има нужда и от нови пътни артерии към града, за които съществуват реални възможности, тъй като движението през лятото е изключително натоварено.

- В курорта има неизмазани частни къщи, дори в стария град. Как може да се заставят тези хора да довършат работата си, за да не нарушава цялостната хубава визия на Созопол?

- Ще търсим такива възможности чрез включване в различни проекти, за да придобият сградите по-добър външен вид.  Имаме идея и тя е залегнала в програма ми да подобрим енергийната ефективност в сградите, именно чрез участие в програми на Европейския съюз.

- Как се справя курорта с отпадните води?

- Проблемът с отпадъчните води ще бъде окончателно решен с влизане в експлоатация на пречиствателната станция, чийто пусков срок е 2008 година. Вече са изградени над 700 пилоти, които са забити на дълбочина 20 м., готова е и административната сграда. Мащабният обект струва 26 мил. лева и се изгражда на терен от 30 декара в местността “Герените”, като 1/3 от площта ще са зелени площи. Първоначално съоръжението ще обслужва 80 000 души, но предвид разрастването на курортните селища на втория етап капацитетът му ще достигне 120 000 души, като включи всички населени места в зоната около Созопол, къмпингите и местността “Буджака”. 

- Възможно ли е новото строителство да погълне древния Созопол?

- Не мисля, че това може да се случи. В стария град строителството се осъществява  само с разрешение на Националния институт за паметниците на културата в София. Ние също следим стриктно новото строителство да е съобразено с автентичния вид на стария град, който е архитектурен и археологически резерват от 1974 година. Освен това, всяка находка с археологическа стойност се експонира в местиня музей или се вгражда по подходящ начин в новите сгради. Ние държим Созопол да запази този автентичен и романтичен облик, защото това е нашия основен “коз” в привличането на туристи и налагането ни като водеща туристическа дестинация.  

- С какво превъзхождате вашите противници?

- Нескромно е да казвам аз с какво ги превъзхождам. Но това, че съм жена, според мен, е предимство. В женското начало е заложена грижата за дома и семейството й. По същия начин възприемам и работата ми като кмет – като грижа за общината и жителите й.

- Какво искат местните хора от Вас?

- Хората искат прозрачно управление, те трябва да са информирани за решенията и действията на местната власт, които в същото време трябва да се взимат с тяхното активно участие. Това означава все по-широко участие на гражданските структури и неправителствени организации в обществени обсъждания и дебати за бъдещето на община Созопол. Хората искат, разбира се, и много конкретни неща- те се вълнуват от проблемите на тяхната улица или квартал и решаването им. Аз съм готова да изслушам и приема всеки съвет, затова и по време на предишния мандат аз и екипа ми правихме изнесени приемни по селата, за да чуем и помогнем на хората на място. Ще продължа тази практика и занапред.

- Разчитате ли на големи обещания, за да привлечете гласове?

- Залагам на реално изпълними ангажименти. За Созопол някои от проектите, залегнали в програмата ми са изграждането на нов крайбрежен булевард, обособяване на общинско яхтено пристанище и модернизиране на стоянката за рибарски лодки, построяване на поликлиника, модерна автогара, нов водоем и втора елподстанция, изграждане на туристически център за резервации на наемодателите, направата на аквапарк, тенискорт е др. Предвидила съм и доста проекти за селата, ще спомена само някои от тях. В Черноморец ще изградим крайбрежна паркова зона, в село Атия ще реорганизираме бившия клуб в читалището и ще обособим пенсионерски клуб, за селата Зидарово и Крушевец приоритетен въпрос е изграждането на детска градина, в едно от по-големите селища Росен ще реконструираме спортна площадка в стадион, за повечето селища имаме проекти за изграждане на нови канализационни и ВиК мрежи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7122 |11.10.2007 Димитър Колев, кандидат за кмет на Перник: Ако дадем рамо на бизнеса, ще ни се върне стократно . 0| 6023 |11.10.2007 Димитър Колев, кандидат за кмет на Перник: Ако дадем рамо на бизнеса, ще ни се върне стократно . 2| 9166 |04.10.2007 Арх. Павел Попов: В общинския съвет свестен човек не може да издържи . 2| 6550 |02.10.2007 Павел Найденов: Много хотели по морето не отговарят на европейските стандарти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads