Реклама / Ads
51| 11154 |25.07.2011 ИНТЕРВЮ

Владимир Каролев: Депутатите тръпнат, страх ги е от предсрочни избори

.
С какъв сурат Софиянски се кандидатира за кмет, той въведе легалната корупция в общината
 








интервю на Васил Василев

- Г-н Каролев, имахте ли съмнения кой стои зад „уволнението на Бойко”?


- Аз много съжалявам, че Милен Цветков преди няколко дни не ми даде да се доизкажа в предаването му, защото исках да обясня, че точно РЗС стои зад тази война на простотията. Не че няма за какво да се критикува премиерът, но е смешно тази маргинална партия да уволнява някого. Ако на някого не му е ясно, този кабинет ще си изкара целия мандат. Хората, които говорят за предсрочни избори, нямат елементарната представа от Конституцията. Не съм убеден, че всички депутати от опозицията искат нови избори. В БСП и в Синята коалиция има хора, които не са убедени, че ще станат отново депутати, а в РЗС дори знаят, че няма да влязат в следващия парламент. Не мисля, че за НДСВ е важно дали ще влезе в парламента тази година или догодина. От „Атака” пък има още какво да се рони. Т.е. самите хора, депутатите, не искат предсрочни избори, защото нямат личен стимул. Знаят, че няма да си взимат парите в пликовете. Бойко Борисов също не иска да предизвиква нови избори, защото няма да има толкова много депутати.

- Какво решение трябва да вземе парламентът по отношение на безотчетните пари на депутатите?

- Разбира се, че нищо не трябва да е безотчетно и трябва да се плаща данък, но депутатите ги мързи, което е първата причина. Втората е, че така няма да могат да плащат на журналисти на ръка, за да ги хвалят. Давам ви само един пример, има още куп други подобни причини.

- Какви са шансовете на Ивайло Калфин на президентските избори?


- Ивайло е достойна кандидатура. Между него и Меглена Кунева ще има голяма борба да стигнат до балотаж. Който от тях стигне до втория тур, има шанс да стане президент, освен ако Бойко Борисов не се кандидатира за президент. Ако премиерът не излезе с кандидатурата си, ГЕРБ нямат шанс за „Дондуков” 2. Всъщност много зависи кого ще подкрепи ДПС, която е една бизнес партия с всичките ми уважения към избирателите им. С тях кандидатът на Синята коалиция също има голям шанс да има президент. Известно е, че той е бил зам.-министър в кабинета на Любен Беров, който беше поддържан от Ахмед Доган. Ако това обаче се случи, означава, че със сините е свършено и ще изчезнат от политическата сцена.

- Вие водили ли сте преговори с ДПС или БСП за евентуална обща кандидатура на по-ранен етап?

- Не, нито сме водили, нито ще водим. Тройната коалиция беше създадена само за да успее България да стане член на ЕС.

- Андрей Пантев предложи Сакскобургготски за президент. Защо НДСВ не го издигна?

- Цар на президентски избори не ходи, е краткият ми коментар. Между другото царят има добра памет и ще му припомня случая от 2001 г., когато ми предложи да ставам депутат. Казах му, че ми е рано и подхвърлих, че след 10 години може и да направя по-голяма стъпка. По ирония на съдбата изминаха точно 10 години оттогава. Казвам ви, че царят не трябва да се кандидатира за президент, защото върши много по-добра работа извън кабинета си. Самият Бойко Борисов призна, че всички негови гости от чужбина питат „какво прави Симеон Сакскобургготски”. Де факто, де юре, царят си е лидер на нашата партия.

- Изгоряха ли окончателно мостовете ви с БСП и ДПС?


- Какво значи „изгоряха”? Ако някой иска да ме подкрепи, няма да му забраня, стига да не ми поставя условия, с изключение на РЗС и „Атака”. Договори от вида „аз ще подкрепя този, а ти пък подкрепи онзи” вече не може да има. Тройната коалиция беше създадена, за да няма предсрочни избори и за да влезем в ЕС. Сега не сме в такава ситуация и няма предпоставки да си броим министрите и да се договаряме кой къде да отиде.

- Защо започвате кампанията си за кандидат-кмет на София толкова късно?


- За разлика от някои кандидати софиянци ме познават достатъчно добре и не мисля да избързвам с началото на кампанията, която ще стартирам на първи септември. На откриването ще присъства Симеон Сакскобургготски. Освен това всяка партия си има правила и моята кандидатура трябва да мине през националния съвет на НДСВ, което ще стане съвсем скоро и ще бъде формално, както при останалите формации. Очаквам да бъда одобрен. Не мисля, че трябва да товарим хората през август месец с кампании. Първоначално бяхме издигнати аз и Даниел Вълчев, но той каза, че бил в приятелски отношения с Йорданка Фандъкова, която ще е вероятната кандидатура на ГЕРБ. Това не беше много честно към НДСВ, но си е негов избор. Харесвам го, беше успешен министър.

- Ще заложите ли на традиционните плакати, билбордове с лозунги и дълги речи?

- Аз ще казвам само истината и ще съм последователен, колкото глупаво и банално да звуча, но е самата истина. Например ще припомня, че през последните 8 години корупцията в общината е намаляла. Само че ще уточнявам, че това не се дължи на ГЕРБ, а на НДСВ. Ние успяхме да се преборим със законовата корупция под формата на работническо-мениджърски дружества. Софиянски не знам с какъв сурат се кандидатира отново за кмет, при положение че в неговите предишни мандати нямаше почти приватизационна сделка, в която да няма корупция. Съдът го оневини, защото корупцията беше законна. Няма да го атакувам лично, а само ще представям информация как по негово време изчезваха милиарди в джобовете на частници по линия на заменки. Към БСП ще се обърна с думите: „Не се правете на ощипана мома!” Няма далавера в общината, в която да не е бил замесен съветник от левицата. Например Симеон Симеонов от БСП е един от най-богатите столичани. Той е щастлив собственик на хотел, на част от магазини и пазари, придобити чрез заменки. Същото се отнася и за ГЕРБ. В тяхната група има съветници, които преди това бяха от други партии и гласуваха „за” заменките по времето на Софиянски. Може би ще ме обвинят в черен пиар, но истината няма нищо общо с това. Има решения, има публичност и протоколи, които се направиха по наше предложение. И тъй като много ваши колеги обичат да ми вадят думите от контекста, както навремето с
прословутата лопата, ще си нося диктофон на всяка моя предизборна изява оттук нататък!

- На евентуален балотаж между Фандъкова и някой от останалите ви конкуренти бихте ли я подкрепили?


- Не бих се наел с такава прогноза отсега. Има още доста време до изборите и никой не знае какво ще се случи през това време в общината и на „Московска”. Моите уважения към г-жа Фандъкова, но аз лично виждам много неща, които бих променил. Ако тя отговаряше на моите представи за кмет, не бих се кандидатирал. Не е важно от коя партия е кметът, а какво прави.

- Какво е вашето обяснение за кандидатурите, които се излъчват в последния момент?

- Не мисля, че кандидатурите се дават в последния момент. Стратегията на Борисов е правилна. Ще изчака последния момент, за да прецени дали сам да не се кандидатира. Ако го направи, той също не трябва да дава обяснения кой е и откъде идва, затова може да си го позволи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 19246 |20.06.2011 Владимир Костов: ЕС може да загине по съветския модел . 20| 10784 |19.05.2011 Веселина Томова: Страхът не бил порок на Трактора, а няма смелост очи в очи дори да ме заплаши! . 83| 15361 |06.03.2011 Е. Сугарев: Ще напусна България не от страх, а от отвращение . 129| 13205 |28.01.2011 В. Каролев: Хора на Костов в БНБ одобриха сделката с дълга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads