Реклама / Ads
71| 17190 |05.03.2012 ИНТЕРВЮ

Владимир Каролев: Напускам общината, защото се провалихме на изборите

.
На „Московска” 33 работят хора с комунистическо мислене, които връщат социалистическия проект Общинска банка.
 


Владимир Каролев е най-бързото острие в икономическия екип на НДСВ. Анализаторът е съдружник Балканска консултантска компания. Бивш консултант на чуждестранни фирми у нас и в съседни страни. Каролев е общински съветник в Столична община. Миналата година бе кандидат-кмет на София. След незадоволителните резултати на НДСВ в столицата, той заяви, че ще се откаже от поста общински съветник. Тогава почти никой не взе на сериозно думите му. За пръв път пред „Торнадо и Фрог Нюз” обаче Каролев разкри, че е подал молба до председателя на формацията Христина Христова, че се оттегля от ръководството на НДСВ и от общинския съвет. На негово място той настоява да влезе бившият зам.-министър на икономиката при Царя – Любка Качакова.


интервю на Васил Василев

- Г-н Каролев, оттеглянето ви от общинския съвет и от ръководството на НДСВ има ли връзка с напускането на Даниел Вълчев?

- Всеки има право на избор, а господин Вълчев не ми се коментира. Веднага след изборите казах, че се чувствам лично отговорен за недобрите резултати на НДСВ в столицата. Тогава устно подадох оставката си от Управителния съвет на партията. Изпратил съм писмо до председателя на НДСВ Христина Христова, в което я уведомявам, че се отказвам и от поста си на общински съветник. Помолих третия в листата Любка Качакова да влезе в общината на мое място. Между мен и Христина Христова няма никакъв конфликт. Уведомих и Симеон Сакскобургготски за решението си, защото за мен е моралният лидер на НДСВ. Той уважи избора ми да остана само член на партията. В партията трябва да бъде променено изцяло ръководството, ако искаме да постигнем нещо повече на предстоящите избори. Да бъдат представени на хората нови лица. Липсва ни и по-модерната комуникация. Освен това нямаме нужда от излишни разправии с бивши наши членове като г-жа Меглена Кунева например.

- Водени ли са разговори с бившия еврокомисар за евентуално сътрудничество между вашата партия и гражданското движение?

- Вече не съм член на ръководството. Тези въпроси трябва да бъдат отправени към г-жа Христова. Очевидно обаче е нужна промяна в политика на България.

- Трагедия ли е фактът, че ЕС очаква остро забавяне на икономическия ръст у нас?

- Не, не бива да се драматизира това. Не само ЕС, а и много други институции правят макроикономически прогнози, които предоставят на Европейската комисия. Такива са Международният валутен фонд, Световната банка и Европейската централна банка и т.н. Те намалиха процента за очакван икономически ръст на всички страни от съюза. Проблемът е във все по-популистичното говорене на партии, които трябва да са много по-десни. Не говоря само за ГЕРБ, а и за СДС например. Виждам връщане към лявото политическо говорене, което е присъщо за БСП. Примерно вече от десницата искат да премахват плоския данък.

- В какво точно се изразява популизмът на сините?

- В много изказвания на техните лидери, а и в тяхното поведение. В общината сините въобще не мислят за структурни реформи и за намаляване на бюрократщината, която тормози жителите на София. Стоят си в разни бордове на Общинска агенция за приватизация, взимат по 2600 лв., без да правят нищо, и гласуват заедно с ГЕРБ и БСП. След това излизат в някоя медия и дават акъл какво трябвало да се направи. След интервюто се връщат в Столична община и продължават да спят по столовете.

- Има ли опасност от т.нар. стагфлация?

- За момента няма как да се случи, защото в момента инфлация няма. Според мен тази година тя ще бъде под 2%, както през 2011 г. Освен това вече има малък ръст в икономиката. Фактически спадът приключи през втората половина на 2010 г. Друг е въпросът, че няма ръст, какъвто ми се иска да видя, ако управляващите от ГЕРБ бяха пропазарно настроени Там много голяма част от хората са с ляво мислене. Кметицата говори за социално поносима цена на парното. Такова животно няма. За социално слабите трябва да има ваучери, а цената да е реална. Давам веднага пример какво ще се случи. Бизнесменът Х има апартамент от 1000 кв. м, а бабата в Люлин – 50 кв. м. Той ще плаща колкото бабата. Бизнесменът използва 20 пъти повече парното а ще плащат с бабата една и съща цена. Според мен цената на парното трябва да бъде по-висока от сегашната, за да покрива разходите на топлофикация и тя да има нормална възвращаемост. За нуждаещите се да се осигурят ваучери, а останалите да си плащат кеш. Това за мен е социален подход. Останалото е популизъм, защото от години топлофикация има повече задължения, отколкото печалби.

- Имаше нов протест срещу цените на горивата. Защо крайната цена на черното злато у нас е толкова висока?

- Акцизите са основен приход в бюджета на всяка страна, включително и в България. Акцизите винаги са по-високи при стоките, които вредят на околната среда или на хората, като цигари, алкохол, бензин и т.н., или пък при такива, които не са производителни, като хазарта например. Нищо лошо няма в това, че крайната цена е с по-голям акциз или ДДС.

- Кой носи отговорност за скъпите лекарства, които се предлагат на пазара?

- Ясно е, че големите фармацевтични фирми, не говоря само за Софарма, се опитват да направят тайно картелно споразумение, за да държат цените високи. Тук вече идва ролята на регулатора, който не трябва да го допуска. Има шеф на НЗОК, има министър на здравеопазването. Те трябва да внимават за монополизирането на пазара. Като оставим междуличностните скандали и медийния шум, ще видим, че няма кой знае какъв трилър. Нека съответните държавни институции да проверят сигнала на вашите колеги и да разрешат проблема.

- Трябва ли да бъдат проучени терените, под които се предполага, че има шистов газ?

- Категорично! Няма никакъв проблем да проучваш почвата. Проблемът е дали и как ще се експлоатира шистовият газ след това. Изказванията, че било опасно, са популистки.

- Руски интереси ли попариха американската фирма „Шеврон”?

- Като попаднем в подобна ситуация, под влиянието на няколко души, които рисуват Путин с рога, винаги ни светва червената лампа. Търси се голяма конспирация САЩ срещу Русия. В случая мисля, че нещата са доста по прагматични. Освен хората, които се занимават с газ, няма интерес да бъде проучено находището, например производителят на ток или на въглища. Когато имаш алтернативен енергиен източник за отопление насреща, какъвто е шистовият газ, ще си длъжен да паднеш от цената си. 

- Какво се случва с казуса Общинска банка?

- Нищо добро. Тепърва щяла да се заздравява, да се пълнела с пари и куп други глупости. Похарчиха се едни пари за приватизационни и правни анализи, които са безсмислени. Отново се връщам към стария рефрен, който няма да спра да повтарям – общината се управлява от хора със социалистическо мислене. Тази банка е чиста проба „комунизъм”. 

- Доволен ли сте от реакцията на Столична община по време на снежния армагедон?

- Да, за пръв път ще кажа нещо положително тази година за ГЕРБ в общината. Не е върхът на сладоледа, но мисля, че реагираха адекватно. Освен това през целия си живот не помня такива снегове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 59| 12435 |14.10.2011 Каролев: Ще извадя далаверите на ВИС и СИК в София . 51| 11139 |25.07.2011 Владимир Каролев: Депутатите тръпнат, страх ги е от предсрочни избори . 64| 19199 |20.06.2011 Владимир Костов: ЕС може да загине по съветския модел . 129| 13168 |28.01.2011 В. Каролев: Хора на Костов в БНБ одобриха сделката с дълга

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads