Реклама / Ads
39| 10922 |29.10.2020 ИНТЕРВЮ

Владимир Симеонов пред Фрог: Днес истинските народни будители протестират по площадите на България

.
Владимир Симеонов
Всички хора от протеста трябва да празнуват на 1 ноември, защото България се събуди! Някой от бъдещите ни национални герои е някъде по площадите и блокираните от протестите кръстовища. Заплащането не определя будителството. На протеста има и учители, но те са държавни служители и знаем какъв е натискът върху тях от управляващите
 

Това каза пред Фрог Владимир Симеонов, лидер на ПП "Свобода", икономист, с малък бизнес в сферата на медицинския сектор. Той и съмишлениците му са активни участници в протеста. Ще вземат участие и в шествието в Деня на народните будители.


- Г-н Симеонов, в навечерието на 1 ноември – Денят на народните будители сме.Какво е Вашето мнение – конюктурно ли се празнува този празник или има и днес българи, които можем да наречем народни будители?


- Денят на народните Будители е един от най-хубавите български празници, а за нас, хората, които имаме отговорността и желанието да бъдем наричани съвременни патриоти и родолюбци – това е изключително важен ден. По един или друг начин това е и наш празник, защото не можеш да бъдеш будител, без на първо място да бъдеш патриот. Какъв по-голям патриотизъм от това да будиш човешките съзнания, за да става животът на обикновения българин по-добър? Ето, например за мен всички хора, които са от 3 месеца по площадите на България са истинските съвременни будители. За 3 месеца в България се създаде така лелеяното Гражданско общество, което 30 години чакахме да се формира. Преди 3 месеца никой не би могъл да предположи, че българите така масово и решително ще излязат да протестират. Да, формалният повод беше абсолютно незаконното нахлуване на прокуратурата в администрацията на Президенството, но всъщност това сложи началото на обратното броене на престъпния режим на Борисов. За 3 месеца България е вече друга! Хората не се страхуват,а това, че излязоха и децата показа, че ние сме абсолютно длъжни да бъдем до тях и да воюваме за нашето и тяхното бъдеще. Всички хора на площадите са съвремени будители, пред които се прекланям! Всички хора от протеста трябва да празнуват на 1 ноември, защото България се събуди!






- Има ли будители в по-малките населени места и градове? Като че ли там и будителите , и хората са заспали? Не говори ли за заспало общество и това, че протестите като че ли намаляха?


- Не, не мога да се съглася с Вас! Просто в провинцията хората са по зависими, по изплашени, защото всички се познават, но и там протестът е на лице от 2-3 месеца. В началото на протеста хората криеха лицата си зад маски, но сега и те масово паднаха и хората застанаха с лицата си. На големите протести в София имаше хора от цяла България. Ами, погледнете една Варна, там протестът не спира! Между другото „Свобода“ е много силна там и имаме общински представители. България наистина се събуди и този процес е лавинообразен и няма да има спиране, защото хората са вече различни. Повечето са излизали „навън“ и видяха, че без силно гражданско общество, ще продължим да бъдем роби на политическата върхушка. Че няма как с политическа партизанщина да се решат проблемите на обществото, които са безброй, а трябва да си помогнем сами. Да, за огромно съжаляние на властимащите България се събуди! България е вече друга и това го дължим на протеста!


- Сред протестиращите млади хора ли е новият Бенковски или дори новият Левски? Има ли кой да ни събуди?


- Абсолютно съм съгласен, че може би някой от бъдещите ни национални герои е някъде по площадите и блокираните от протестите кръстовища на България. Има много млади хора, които идват на протестите въпреки добрият си стандарт на живот. Те са там, защото искат да живеят в по добра България за всички. Когато видя някой, че прави нещо безкористно, за кауза, вярвам, че има надежда. Защото това са хората, които будят другите. Вярвам, че чистите помисли претворени в действия са заразни.


- Как ще коментирате изказванията на някои актьори и музиканти , които вместо като будители се изявяват като пазители на статуквото?


- Сферата, в която се изявява човек не определя неговите морални качества. Докато се делим и гледаме само собственото си съществуване, ще бъдем слаби като общност.Тъжно е, че съвремените хора артисти, певци и прочие интелектуалци изчакват да видят накъде ще задуха вятъра. Тъжен, но и смешен ще бъде техният плач отново след време, колко са всъщност велики, но са неразбрани. Всички велики световни творци са и личности с позиция – да не споменаваме имена- всички ги знаем! Е, как да кажем, че някой е велик, когато в малка България всички се знаем и знаем всичко и този дето се мисли за велик знаем, че е подкрепил един диктатор, а не протеста-тогава този, великият, моментално става малък…

 

- Премиерът Борисов непрекъснато прави предизборни поклони на учителите с увеличение на заплатите. Не убива ли с това повечето от истинските български будители? Като че ли няма много действащи учители на протестите?


- Заплащането не определя будителството, но определя бита на личността. За съжаление в последните години вървим все по надолу в класациите по образование. На протеста има и учители, но те са държавни служители и знаем какъв е натискът върху държавния служител от управляващите. Държавният служител и най-вече учителите трябва да са духовният елит на нацията. Така ние от „Свобода“ виждаме в бъдещето ролята на Държавната администрация и българското учителство, което трябва да възпитава българчетата- т.е. бъдещето на България, което в случая е най-важното!






- Има ли бъдеще за българския род? Ще спасят ли децата ни България или няма да ни има след петдесет години, както твърдят някои учени?

 

- Не мисля, че бъдещето на България се определя от математически формули. Да не забравяме, че много българи живеят в чужбина, изгонени от управлението, но България е в сърцата им. Да не забравяме, че повечето, които сме на протестите и които искаме да подобрим състоянието в страната, го правим основно и заради децата си. За да имат по добър живот, и то тук - в България! Тук „чашата с оптимизъм прелива“! България е била и в други тежки кризи. Купувана, продавана, клана, горена, изтребвана, но българина е възкресявал държавата си, като феникс от пепелищата. И този път ще си оправим Отечеството, повярвайте ми! Не се гаси туй що не гасне! На тези протести видях интелигентните, креативни, изпълнени с решителност деца на България! Те са истинското бъдеще на новата България и аз съм спокоен!

 

- Определяте се, като съвременен патриот, но ще ви задам простичкия въпрос - Какво е за Вас България? Каква е първата ви асоциация, когато се каже „България”?

 

- Ние, хората, не сме толкова различни, въпреки индивидуалността и отделните характеристики на дадена личност. За всеки България е неговият дом и неговите най-близки. Но, когато кажем „България”- ние всички разбираме нейната хилядолетна история и нейната толкова богата във всички области култура. Не мога, като човек, който държи да бъде част от новото патриотично пространство да нямам изключително сериозно отношение към българската историческа традиция и към културата на България. Материална и нематериална- към нейното културно историческо наследство, но когато стигна до тази тема, изпитвам силен гняв, заради това, което беше причинено на българската култура.

 

Много малко народи наистина могат да се похвалят с такова наследство и с подобна даровитост на своето население. На трето място сме в света по културно- историческо наследство след цивилизации и култури, като тази на Гърция и Италия! Да, ама не, както казваше един журналист в миналото! Какво от всичко това! Какво остава от нашите асоциации за история и култура, когато тази все още жива култура и нейните представители и културно–историческото наследство са докарани до разрушение, мизерия, вегитация, до границата на своето физическо оцеляване. Дотук стигна след 30 години българската култура! 30 години разграбване, рушене, неглижиране и още по-ужасното от всичко е целенасочената подмяна на история и пораженията, което това нанася на поколенията, които не знаят истината и които разчитат само на информация в съвремените информационни системи.






Тази съвсем ясна политика на псевдолиберализъм нанася огромни щети върху чувството за българска идентичност, омаловажава българското самосъзнание и преклонението пред постиженията на българската история, култура и цивилизация като цяло и формира нация от космополити - номади. А както е известно – номадството е култура на движението, което не остава материални ценности след себе си.

 

- Г-н Симеонов, това ли според Вас са най-големите проблеми за историята и културата ни?

 

Освен тази политика на отричане и неглижиране на българската идентичност, през последните 30 години се наложи и още една пагубна линия за средата на формиране на младите хора, които наистина са бъдещето на България. По чисто икономически, но и политически причини още в началото на 90 те години се наложи „чалга културата”, като феномен, на която лека полека с течение на годините, станахме резистентни. Страшното е, че все още поколенията на 40- 50- годишните и по- възрастните различаваме проявленията на тази „чалга култура”, но по–младите сякаш нямат тези сетива, защото отраснаха изцяло в тази среда. Тя е навсякъде! Тя не е само музика! Тя е в профанизацията на всичко! В интерпретирането на историята и исторически и археологически артефакти. В литературата. В архитектурата. Навсякъде! За медиите и фамозните тв формати, които провокират най-долни страсти в човека е омерзително да говорим, но те са факт! Грозен, зловещ и фатален факт!

 

За 30 години българите, които се редяха на опашки за книги, за театър, за концерт, познаваха историята, своите автори, гордееха се със своята интелигенция, със своята наука, със своето образование – се превърнаха във варвари. Не случайно идеологът на фашизмът Йозеф Гьобелс някога беше казал, че стига да се отнеме или фалшифицира историята на даден народ – след 30 години този народ няма да го има. Точно това се опитват да направят с нас в момента.

 

- На протеста има много извънпарламентарни партии и движения. В кои от тях виждате свои съюзници сега и в бъдеще?

 

Миналият уйкенд бех поканен в качеството ми на лидер на ПП Свобода да взема участие в Националната среща на Обединени за свобода и справедливост в отечеството – ОССО, която се проведе в Калофер. Това е инициатива от генерали и офицери от БА и силите посигурността, интелектуалци, общественици и граждани, обиденени около няколко ясни искания, които са исканията и на протеста и са се обявили в категорична подкрепа още от самото нахлуване в сградата на Президенската администрация в подкрепа на българският президент- генерал Румен Радев. На тази Национална среща от ОССО представиха своя екшън – план или програма за извеждане на България от кризата, представиха своята концепция за Национален консенсус, както и изложиха основните акценти за визията си за бъдещето. Изцяло възприемам тази тяхна визия и ги подкрепяме. Ще работим заедно за честни и прозрачни и избори и ако даде Господ – може да мислим и за изборите.






Това е по отношение на ОССО, които приемаме за идеологически най-близки на протеста. Но категорично ще подкрепяме самият протест и всички протестиращи до края, защото разбираме, че без единение и заедност – протестът няма да има успех.


30 години ни управляват и заробват точно на базата на разделението по всички категории. Е, ние съвремените будители от протестите прозряхме истината и ще я повтаряме докато всички я разберат: БЪЛГАРИЯ Е СИЛНА, КОГАТО Е ЕДИННА!


Въпросите зададе: Красен Бучков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 23096 |27.10.2020 Лекар пред Фрог: Нещата са изпуснати, политическите решения ни прецакаха . 13| 12943 |23.10.2020 Минчо Спасов пред Фрог: „Делта гард“ ме съдят, защото не искат да бъдат споменавани с Иван Гешев . 45| 12554 |22.10.2020 Мартин Димитров: С Руско-турски поток хем платихме сметката от 3,3 млрд., хем предстоят американски и европейски санкции . 13| 14467 |21.10.2020 Мика Зайкова пред Фрог: Похарчиха 2,5 млрд. лв. за глупости, а за преизчисляване на пенсии нямало

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads